הצלב האדום (ICRC) בירך הערב (יום חמישי) על השלמת הפעימה השלישית של עסקת החטופים, שבמסגרתה אנשי הארגון העבירו את החטופים אגם ברגר, ארבל יהוד וגדי מוזס מידי ארגון הטרור ברצועת עזה לישראל, וכן סייעו בהעברת המחבלים ששוחררו תמורתם מבתי הכלא בישראל. בצלב האדום בירכו על כך ש"סייענו לאחד משפחות נוספות", ומסרו בצל הכאוס במפגני הטרור הפסיכולוגי של חמאס והג'יהאד האיסלאמי, שסיכנו את חייהם של החטופים, כי "חשוב שכל הצדדים ידאגו שהמבצעים האלה יתקיימו בתנאים בטוחים ומכבדים".
גדי מוזס עובר לידי הצלב האדום
(צילום: רויטרס )
אגם ברגר שוחררה בג'באליה שבצפון הרצועה במפגן טרור פסיכולוגי של חמאס, בדומה לאופן שבו שוחררו חברותיה התצפיתניות בשבוע שעבר. אגם, שנחטפה מבסיס נחל עוז בפיג'מה שלה, הולבשה ב"תלבושת צבאית" שסיפק לה חמאס, והועלתה על במה אל מול המוני פלסטינים ששמחו לאידה. לאגם נמסרה גם שקית "מזכרות" מתקופת השבי, כמו אלו שניתנו לחטופות הקודמות ששוחררו.
אל מול הסדר היחסי ששרר בג'באליה, ארבל יהוד וגדי מוזס, וכן חמישה אזרחים תאילנדים שנחטפו ב-7 באוקטובר, שוחררו בחאן יונס שבדרום הרצועה - סמוך לביתו של מנהיג חמאס שחוסל במלחמה, יחיא סינוואר. במפגן טרור פסיכולוגי נוסף, החטופים הוקפו בהמון עצום של פלסטינים, שהקשו על רכבי הצלב האדום ועל מחבלי חמאס והג'יהאד האיסלאמי להעבירם לאנשי הארגון. ארבל בפרט תועדה כשהיא מובלת על-ידי המחבלים בקושי רב בין ההמון, כשהחשש ניכר על פניה.
נשיאת הוועד הבינלאומי של הצלב האדום, מיריאנה ספוליאריץ', מסרה כי "אנו חשים הקלה שאנשים נוספים שבו לביתם בשלום. אולם, התנאים של היום מדגישים את החשיבות שכל הצדדים ישמרו על המחויבויות שלהם והחשיבות לדאוג שהמבצעים האלה יתקיימו בתנאים בטוחים ומכבדים. חובה להבטיח את הבטיחות של המבצעים האלה, ואנחנו מפצירים לקיים שיפורים במבצעים עתידיים".
כאמור, הצלב האדום גם סייע להעביר 75 מחבלים פלסטינים ששוחררו בתמורה לחטופים לרצועת עזה ולשטחי הרשות הפלסטינית, מתוך 110 פלסטינים ששוחררו היום.
מהצלב האדום נמסר עוד כי "לפני כל מבצע כזה, ה-ICRC מדגיש בפני הצדדים את החשיבות של שמירה על ביטחונם של כל המעורבים, ובעיקר של האנשים שמשתחררים. הארגון אינו שולט בשעת השחרור, מקום השחרור או בסביבה. הצדדים הם שמחליטים על הפרטים הלוגיסטיים של מבצעי השחרור, שבמהלכם אנחנו מתמקדים בהבטחת העברתם הבטוחה של כל מי שמופקד בידינו.
"צוותים מקצועיים של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום, כולל רופאים, נמצאים במקום כדי להעניק טיפול מיידי במידת הצורך. בנוסף, הארגון מקיים ראיונות טרום-שחרור עם אסירים כדי לבדוק את מצבם הרפואי ויכולתם לנסוע. מעבר למבצעי השחרור, הוועד הבינלאומי של הצלב האדום ממשיך לפעול יחד עם שותפינו בתנועת הצלב והסהר האדום כדי להגדיל את כמות הסיוע ההומניטרי החיוני שנכנס לרצועת עזה".