ירי לכנסייה - בזמן חג המולד: אזרח נפצע בצהריים (שלישי) באורח בינוני מפגיעת טיל נ"ט שנורה משטח לבנון לעבר הכנסייה המפורסמת באזור הכפר איקרית, שבמרחב שומרה בגליל המערבי. כוחות צה"ל וצוותי מד"א טיפלו בזירה בפצוע שהגיע להתפלל בכנסייה.
לאחר הגעת הכוחות בוצע ירי נ"ט נוסף למרחב, וצה"ל ניהל חילופי אש מול חיזבאללה באזור. בנוסף, טיל נ"ט שוגר גם למושב דוב"ב. צה"ל תקף בתגובה בכמה כפרים בדרום לבנון, וכשעה אחרי התקרית נצפו מטוסי קרב צה"ליים בשמי ביירות, ולא בפעם הראשונה מתחילת הלחימה בגבול הצפון. בצה"ל כתבו ב-X כי "חיזבאללה תקף את כנסיית מרים הקדושה היוונית-אורתודוכסית באיקרית. תקיפה זו אינה רק הפרה ברורה של החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם, אלא גם פגיעה בחופש הדת".
לפי דיווחים מכיתות הכוננות ביישובי הגליל המערבי, טיל נ"ט נוסף שוגר מוקדם יותר לאזור שומרה, ופצצות מרגמה נורו למוצב ליבנה. כמו כן, במושב דוב"ב שבגליל העליון לולים נפגעו מפגיעת טיל נ"ט, ולא היו נפגעים באירוע. עם זאת, 11.5 אלף עופות שאוכלסו בלול נהרגו כתוצאה מהפגיעה. אברהם, הבעלים של הלול, ניצל לאחר שיצא להכין אוכל לחיילים המשרתים באזור. הלולן קוטי עטון: "הלול שלנו נפגע משמעותית. אלפי עופות נהרגו, נזק עצום. כואב לי הלב".
עו"ד שאדי חלול, תושב הכפר גוש חלב ומנכ"ל העמותה הארמית-נוצרית בישראל, אמר ל-ynet: "חיזבאללה אינו מבדיל בין אזרח יהודי לנוצרי וכל אזרח אחר במדינה - מבחינתו כולם ישראלים. זה ארגון טרור דאעשי שאינו שונה מחמאס, ומשתמש באוכלוסייה אזרחית נוצרית בתוך לבנון כמגן אנושי. ראינו זאת באירועים קודמים שבהם חיזבאללה פגע בנוצרים בלבנון וירה מבתיהם, שנפגעו בעקבות כך מתקיפות צה"ל".
בעקבות חשש לירי טילים לשטחים פתוחים באזור יפתח, נמסרה הודעה לתושבי האזור להימנע מהגעה למקום. כמו כן, התבקשו התושבים להישמע להנחיות פיקוד העורף. בינתיים, חיזבאללה לקח אחריות בפעם השביעית היום על ירי בשעה 14:50 של טילים מסוג בורקאן לעבר מוצב זבדין שבשטח ישראל.
במקביל, דובר צה"ל התיר בצהריים לפרסם כי סמל ראשון דניאל נחמני (21) מכפר סבא מת מפצעיו ארבעה ימים אחרי שנפגע קשה בחילופי אש בגבול הצפון. נחמני, לוחם בגדוד 71 בעוצבת ברק (אוגדה 188), נפצע ביום שישי האחרון מירי טיל נ"ט של חיזבאללה - בתקרית שבה נפל גם לוחם הגדוד סמל עמית הוד זיו (19) מראש העין.
בנוסף, בצה"ל עדכנו כי הבוקר שוגר טיל קרקע-אוויר משטח לבנון לעבר כלי טיס של חיל האוויר שפעל באזור. הטיל לא פגע בכלי, שסיים את משימתו בהצלחה. לאחרונה דווח על כמה מקרים דומים של ניסיונות מצד חיזבאללה לפגוע בכלי טיס של חיל האוויר, שלא צלחו.
פרשננו לענייני צבא וביטחון רון בן ישי דיווח אתמול כי איראן מספקת בימים אלה מערכות נ"מ חדישות ליירוט כטב"מים ומסוקי קרב - שבחיזבאללה משתמשים בהן בצפון. המערכות האלו, מתוצרת איראנית, נקראות "טילי 358", והן כבר הופעלו מספר פעמים נגד כטב"מים ישראליים בשמי לבנון ואף יורטו.
"מי שהפקיר את הדרום לא יציל את הצפון"
בתוך כך, מאות מתושבי הגליל הפגינו הבוקר בצומת עמיעד שבגליל העליון וחסמו אותו לפרקים, במחאה נגד הממשלה ובקריאה להדחתה. הם נשאו שלטים שבהם תקפו את הממשלה והאשימו: "מי שהפקיר את הדרום לא יציל את הצפון" ו"הממשלה מפקירה את החטופים". רון הוד, ממארגני ההפגנה, אמר: "אנחנו רוצים שהממשלה תהיה מודעת לאחריות שלה לתושבי הצפון ורוצים משאבים למיגון וכיתות כוננות, לממ"דים ומקלטים. רוצים תקציבים והתייחסות ראויה ליישובים שלא פונו".
מרים בראון, תושבת צורית שבמשגב שחגגה 92 שנים לא מכבר, הצטרפה למוחים. "ההפגנה היא נגד הממשלה שלא עושה כלום בצפון, ולא דואגת שהחיזבאללה יורחקו מהגבול והאנשים פה ינשמו לרווחה", הסבירה בראון.
לדבריה, "שנים רואים את החיזבאללה מעבר לרחוב וזה בלתי אפשרי. צריכים לפתור את הבעיה. לעולם נחיה על החרב? צריכים להרחיק את החיזבאללה, שלפחות יהיה לנו מרווח של כמה שנים טובות של שקט". עם זאת, היא הודתה שמדינת ישראל נמצאת בתוך נתיב שכמעט ואין בו יכולת שליטה ולקיחת אחריות על המצב: "העולם לא רוצה שנעשה מלחמה בלבנון, זאת הבעיה. ביידן מפחד שתהיה מלחמה עולמית. יש בעיות קשות, אבל לא תהיה לנו ברירה".
זה קרוב לשלושה חודשים שכ-80 אלף מתושבי קו העימות בגבול לבנון התפנו מבתיהם בשל החשש ממתקפת חיזבאללה ותחת הדרישה לפתרון שירחיק את מחבלי ארגון הטרור העוצמתי מהגבול. "אני לא פוליטיקאי ולא מדינאי או איש צבא ורוצה לראות כיצד כל האנשים הטובים שגרים פה בצפון יחזרו הביתה בשלום ויחיו ככה לאורך שנים", אמר ד"ר קלין שפירא מראש פינה.
בין המפגינים היו גם תושבים שהממשלה והצבא לא החליטו לפנות ועזבו את האזור. "אני כבר כמעט שלושה חודשים לא בבית ואבירים לא מוגדר כיישוב מפונה", סיפרה אור בירון, תיירנית מהישוב שחיה כעת באזור השרון. לדבריה, היא עזבה כי "אי אפשר לקיים שגרת חיים ביישובים שלנו. הפקירו אותנו, הפקירו את הצפון".
יניב טורג'מן, יו"ר ועד המושב שתולה שפונה מתושביו, השתתף אף הוא בהפגנה ואמר כי הדרישה היא "שהממשלה תבין שאנחנו לא ניתן להפקיר אותנו. אנחנו דורשים בכל תוקף ביטחון, ושיבואו וישבו איתנו ויבינו איך הקהילות שלנו מתפוררות ונוטשים את היישובים. קהילה שבנינו במשך 50 שנה, יהיה קשה מאוד לשקם אותה. אנחנו דורשים לא לחזור לתאריך של 6 באוקטובר כשכוחות רדואן על הגדר".