בחמש השנים האחרונות, ממשלת גרמניה החלה להכיר באופן רשמי ביהודים שהתגוררו ב"גטאות הפתוחים" בעשרות ערים ברחבי רומניה ובולגריה כשורדי שואה. היהודים שחיו בגטאות הפתוחים אמנם לא חוו על בשרם את השהות במחנות העבודה, אך חיו תחת גזירות השלטון הנאצי ומשתפי הפעולה שלו, עם הגבלות על חופש התנועה ותקיפות והתנכלויות תכופות על רקע אנטישמי.
בעקבות שיתוף פעולה בין משרד החוץ לבין הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד לשוויון חברתי, בין השנים 2019 ל-2021 ממשלת גרמניה הכירה בכ-18 אלף משורדי שואה אלה, שזכו לפיצויים כספיים בסכום מצטבר של כ-שני מיליארד שקלים וחצי. בעקבות הפרסום ב-ynet בינואר האחרון, בשלושת החודשים האחרונים 219 שורדי שואה נוספים מבולגריה ומרומניה הגישו בקשות להכרה לרשות לזכויות ניצולי השואה, ועד עתה אושרו בקשותיהם של 58 מהם, שיהיו זכאים לקצבה חודשית ולשירותים כמו תרופות וטיפולים נפשיים, בשווי כולל של כשלושה מיליון שקלים וחצי שקלים.
בישראל חיים כיום כ-160 אלף שורדי שואה, אך כ-110 אלף זכאים רק למענק כספי שנתי, בסך של 6,500 שקלים. המענק הוגדל בתקציב המדינה האחרון מכ-4,000 שקלים, במהלך שהובילה השרה לשוויון חברתי, מירב כהן. כ-77 אלף משורדי השואה שזכאים למענק השנתי מקבלים קצבת הבטחת הכנסה חודשית מהביטוח הלאומי, שאותה המדינה הגדילה בתקציב האחרון בכ-500 שקלים לקצבה.
השרה כהן מסרה כי "אנחנו מתאמצים בכל ימות השנה לעמוד במשימה שהצבנו לעצמנו: יצירת תנאי מחייה ראויים ומכבדים עבור שורדי השואה. משימתנו דחופה ביותר, שכן כ-40 שורדים נפרדים מאיתנו בכל יום. אנחנו ממשיכים לפעול מול ממשלת גרמניה ומול מדינות נוספות על מנת להביא לצדק היסטורי ולקדם את זיכרון והנצחת השואה וקורבנותיה בקרב הדורות הצעירים בארץ ובעולם".
מנהל הרשות לזכויות ניצולי השואה, אברמי טורם, אמר: "לרשות יש חובה לאומית ומוסרית לדאוג לרווחתם של שורדי השואה, ובשנים האחרונות אנו עושים מאמצים על מנת להגיע לכל שורד ושורדת ולהפוך את תהליך מיצוי הזכויות לפשוט ונגיש יותר עבורם". טורם הוסיף כי "בשנה האחרונה ערכנו 17 אלף ביקורי בית ויזמנו למעלה מ-60 אלף שיחות במטרה לסייע לאלפי שורדים לממש את זכויותיהם ולהרחיב את סל השירותים שמוענק להם".