השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר שתק במשך שעות ארוכות אל מול התמונות הקשות שהגיעו אמש (ראשון) מחווארה - חרף כוחו הפוליטי בהתנחלויות והתרומה שהייתה יכולה להיות לו להפסקת המהומות. רק היום ב-12:00 פרסם הצהרה במאחז הבלתי-חוקי אביתר, שבה קרא "לא לקחת את החוק לידיים" - בזמן שהוא נמצא במאחז בלתי-חוקי.
חבר הממשלה הבכיר ויו"ר עוצמה יהודית, שבימיו באופוזיציה ואף לאחר הפיגועים בירושלים מיהר להגיע ראשון לכל זירה, אמנם התייחס בטוויטר לפיגוע שבו נרצחו האחים הלל ויגל יניב וכינה אותו "טרור מזעזע" - אך במשך זמן רב סירב לגנות או אפילו להוציא קריאה לקונית להרגעת הרוחות באשר לתקריות שהגיעו כתגובה. בין השאר כללו תקריות אלה הצתת בתים וכלי רכב פלסטיניים, וכן פציעת עשרות בני אדם.
לפני ההצהרה היום, הציוץ האחרון של בן גביר בטוויטר התפרסם ב-19:12, אז הוא התייחס לפרסום מצד האמריקנים ולפיו ישראל התחייבה בוועידה למניעת הסלמה עם הפלסטינים והירדנים בעקבה להקפיא את הבנייה בהתנחלויות. יו"ר עוצמה יהודית, יחד עם שריו, יצא נגד ההחלטה וטען כי היא אינה מחייבת. "מה שהיה בירדן, אם היה, יישאר בירדן", צייץ. עם זאת, לפרעות שהגיעו כשעתיים לאחר מכן הוא לא התייחס - ובוודאי שלא גינה.
בנוסף, בשעות הבוקר פרסם גם קריאה לראש הממשלה בנימין נתניהו לא לפנות את אביתר - ושוב נמנע מלציין את הפרעות. בהודעה מטעמו, בחר בן גביר אז להתייחס אך ורק למאחז: "השר בן גביר פנה הבוקר לראש הממשלה וביקש ממנו להמשיך לאפשר את שהייתם של המתיישבים באביתר וזאת בהתאם להסכם הקואליציוני". עוצמה יהודית קיימה במאחז ישיבת סיעה.
בניגוד לבן גביר ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט ונשיא המדינה יצחק הרצוג ניסו להרגיע - אך בו בזמן מתוך הקואליציה שרים וחברי כנסת עלו יחד עם מאות בני אדם לאביתר. חלקם אף גיבו את העלייה למאחז הבלתי-חוקי, ואחרים אפילו את הפרעות.
הבוקר אמר חבר הכנסת צביקה פוגל ממפלגתו של בן גביר בגלי ישראל כי "אתמול יצא מחבל מחווארה - וחווארה סגורה ושרופה. זה מה שאני רוצה לראות. רק ככה נשיג הרתעה". בריאיון לגל"צ אמר פוגל כי "הושגה הרתעה שלא הייתה מאז חומת מגן. אני רואה את התוצאה בעין יפה מאוד". בתגובה לדברים אמר ראש האופוזיציה יאיר לפיד: "זו ממשלת אנרכיה על מלא. פוגל צריך ללכת לכלא על הסתה לטרור".
לפוגל הצטרפו חברי כנסת אחרים: חבר מפלגתו, יצחק קרויזר, אמר בוועדת החוקה כי "החבר'ה האלה (שהתפרעו) קיבלו השראה מחודש וחצי של הפגנות". כשחברי האופוזיציה זעמו על ההשוואה המקוממת בין אנשים ששרפו בתים למפגינים שחסמו כבישים, הוא הוסיף: "לא אמרתי לקחת את החוק לידיים. אבל אני מצפה מכם לגנות גם אירועים קשים שקורים בהפגנות שלכם". חברת הכנסת טלי גוטליב, מצידה, אמרה שלא תגנה "אנשים בשעת צער" וכי "הגינוי היחיד שייצא מפי הוא למחבלים". לדבריה, "הגיעו מים עד נפש. אני מפצירה באזרחים לקחת אוויר ולתת לצה"ל לשמור על האזרחים".
חברי הכנסת מהאופוזיציה יצאו נגד ההשוואה. "תחזור בך! אין מה להשוות", קראה ח"כ אפרת רייטן (העבודה) לעברו של קרויזר. בעימות שהתפתח בין רייטן לגוטליב, אמרה חברת הכנסת מהעבודה: "אל תתפסי בעלות על הנרצחים, הם חלק מאיתנו. את מצדיקה את הפוגרום? מה את עושה פה? לכי קחי נשק ותנקמי גם". לדבריה, "אתם מחרבים את מדינת ישראל ובגלל אנשים כמוך אני לא ישנה בלילה. את רוצה שירחמו עלייך כשישבו לך מחוץ לדלת, אבל אנשים יכולים לאבד את החיים שלהם במדינת ישראל בגלל ההתנהגות המופקרת שלכם". רייטן ציינה: "את מסכנת את החיילים שלנו, אם יקרה להם משהו - זה על הממשלה שלכם".
ח"כ עופר כסיף (חד"ש תע"ל) גינה את ההתפרעויות: "מה שקרה אתמול זה פוגרום. הם חלאות וגזענים, אבל למה אנחנו מופתעים? יש לזה רקע, זה לא רק האנשים שיושבים פה בבית ומחבקים אנשים כמו בנצי גופשטיין. כל עוד יש כיבוש, שפיכות הדמים תמשיך. הדרך היחידה לעצור את שפיכות הדמים ואת הפוגרומים של ה'מתנחבלים' האלה, זה לסיים את הכיבוש".
ח"כ יואב סגלוביץ (יש עתיד) הוסיף: "הממשלה באיבוד שליטה טוטאלי מדיני, ביטחוני ומשפטי. האירוע בחווארה אמש זה לא אירוע של אנשים שהשתגעו - הם מגובים בפוליטיקאים שמיד אחרי זה מוחקים ציוצים - כולל צביקה פוגל שמדבר בצורה שלא ניתן לקבל אותה במדינת חוק. זו ממשלה מופרעת לחלוטין".
ח"כ גלעד קריב (העבודה) אמר: "הלוואי שהיינו יכולים להתכנס כולנו סביב זכרם של הלל ויגל יניב, אבל אי אפשר לעבור לסדר היום על ההתפרעויות האלימות של מאות מתנחלים - לא בודדים ולא עשרות, אלא מאות - התמונות מדבורת בעד עצמן. אתם מוחקים את מגילת העצמאות, מסכנים את אזרחי ישראל וגוררים אותנו לגל אלימות".
במקביל, ח"כ חנוך מילביצקי (הליכוד) צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "גם לי בוער הלב מהרצח הנורא אתמול. גם אני רוצה לראות את אביתר מיושב מחדש כמה שיותר מהר. אבל לא ככה. לא דרך לקיחת החוק לידיים. למרות שכולנו חוזים מדי שבוע בהכלה הבלתי נתפסת כלפי קומץ הקיצונים שרוצים להחריב לנו את המדינה - לנו אסור להגיע לשם. זו לא דרכנו".
מנגד, חבר הכנסת משה ארבל מש"ס דווקא מתח ביקורת קשה על מה שהתרחש בחווארה. "הפעולות החמורות מאוד שנעשו אתמול ביחס לאוכלוסייה לא מעורבת, הן פעולות שמפירות ומפוררות את היותנו מדינה", תקף. "אנחנו לא יכולים להכיל אותם".
חברת הכנסת לימור סון הר מלך, גם היא ממפלגתו של בן גביר, הגיעה אמש לעיירה הפלסטינית ולאחר מכן המשיכה לאביתר. היא צייצה בטוויטר, כשעתיים לאחר שהחלו שורת התנכלויות בעיירה הפלסטינית שמדרום לשכם, כי הגיעה למקום כדי לתמוך "בזעקתם הצודקת של מאות תושבי השומרון שיצאו למחות ולדרוש ביטחון, אחרי חודשים ארוכים שהופקרו". לדבריה, "הכתובת הייתה על הקיר ובחודשים האחרונים התרעתי מפניה יחד עם תושבי הישובים כאן מעל כל במה אפשרית - בתוך הממשלה ומחוצה לה".
שר האוצר ויו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' - שותפו של בן גביר בבחירות - הבהיר כי "אסור לקחת את החוק ליידים ולייצר אנרכיה מסוכנת", בדומה לנתניהו. הוא קרא: "אחיי המתיישבים, הכאב גדול, אך האמינו לי שאנחנו עובדים קשה כדי לתת מענה אמיתי לטרור, גם צבאית וגם התיישבותית". עם זאת, בהמשך התברר כי רק זמן קצר קודם לכן גישתו לאירוע הייתה שונה לחלוטין.
דוד (דוידי) בן ציון, סגן ראש המועצה האזורית שומרון, כתב אתמול בטוויטר בעקבות הפיגוע בחווארה כי "את הכפר חווארה צריך למחוק היום" - ושר האוצר סמוטריץ' סימן "לייק" לציוץ באמצעות חשבון הטוויטר שלו. לדברי סגן ראש המועצה, "כאן בחווארה, שפוך על הכביש דם ילדינו, תושבי השומרון שנרצחו פה. את הכפר חווארה צריך למחוק היום. מספיק עם דיבורים של בנייה וחיזוק ההתיישבות, את ההרתעה שאבדה צריך להחזיר מיד ואין מקום לרחמים".
אחר כך כתב בן ציון בציוץ נוסף, בזמן שהרשויות ברמאללה דיווחו על התנכלויות של מתנחלים לבתים ולרכוש ביישובים פלסטיניים בגדה והצתה של עשרות בתים וכלי רכב, כי "החבר'ה בחווארה מתנהגים בדיוק כמו חבר'ה ששני האחים שלהם נטבחו בדם קר היום בחווארה מטווח אפס. המחשבה שיהודי בשומרון הוא יהודי גלותי שיקבל דקירה בלב ויגיד תודה בנימוס היא נאיביות ילדותית". בהמשך הערב מחק בן ציון את הציוץ מחשבונו.
בשעות הערב כתב סגן ראש המועצה כי "אני מקבל הודעות וטלפונים מחבריי אז למען הסר ספק אבהיר, אנחנו נגד אנרכיה ולקיחת החוק לידיים. סומכים על צה"ל שיעשה את הנדרש להשבת הביטחון באזורנו. הדם רותח וכעת זו לא העת למילים נוספות. בבניין ירושלים ננוחם".
מנגד, ראשי מועצות בשומרון הצהרה משותפת - שבה קראו לתושבים להירגע. "הכאב הוא עצום, הדם רותח וקול דמי טובי בנינו זועק אלינו מאדמת ארץ ישראל", אמרו. "אנו דורשים ומפצירים בממשלת ישראל לפעול בהקדם להבטחת ביטחון וחיי המתיישבים ביהודה ושומרון ובכל חלקי הארץ - להחזיר את המחסומים, לצאת למבצע צבאי נחוש ולהחזיר את ההרתעה".
לדבריהם, "בעת הזו, אנו, ראש רשויות מיהודה ושומרון קוראים ודורשים - אסור לקחת את החוק לידיים. תנו לצה"ל ולכוחות הביטחון לנצח. חזק ונתחזק ובבניין ירושלים וההתיישבות ננוחם".
פורסם לראשונה: 06:44, 27.02.23