המגעים לעסקת חטופים, כמו בסבבים קודמים והבלתי-נגמרים כמעט בשנה האחרונה, שוב נקלעו לקשיים – ובישראל ובחמאס האשימו היום (ד') אלה את אלה במה שהולך ומסתמן כמשבר של ממש במשא ומתן, אחרי ימים של דיווחים אופטימיים שלפיהם הפערים אינם גדולים, וניתן להגיע לעסקה די במהירות.
3 צפייה בגלריה
מחאה למען שחרור החטופים בשער בגין
מחאה למען שחרור החטופים בשער בגין
"המגעים לא נגמרו, שמרו על סבלנות". מחאה למען שחרור החטופים בתל אביב, ארכיון
(צילום: יריב כץ)
אלא שכעת טוענים בחמאס כי ישראל הציבה תנאים חדשים שמעכבים הגעה להסכם לשחרור החטופים – שנמקים בשבי כבר 446 ימים – ולהפסקת אש בעזה; מנגד, ראש הממשלה בנימין נתניהו האשים שחמאס חזר בו מהסכמות שכבר הושגו. אחת הדרישות החדשות שחמאס טוען שהוצבו היא הדרישה הישראלית לקבל רשימת חטופים לפני התקדמות להסכם, כשברקע החשש בירושלים מתחבולת "חתול בשק", ורצון לדעת בדיוק אילו חטופים חיים חמאס מתכוון לשחרר.
יש לכך גם משמעויות בכל הקשור למפתחות שחרור המחבלים מהכלא הישראלי, עם הבדל בין חטופים חיים וחטופים מתים. החשש הוא שחמאס מנסה שוב להתל בישראל כפי שרימה בעסקה הקודמת בנובמבר אשתקד. גורמים שמעורים בפרטים אומרים שישראל לא רוצה להתחיל שוב עסקה "ברגל שמאל".
ב"א-שרק אל-אווסט", עיתון בבעלות סעודית שיוצא לאור בלונדון בשפה הערבית, דווח כי ישראל מתעקשת על שחרור 24-23 חטופים חיים. מנגד, בחמאס טוענים שכדי להגיע למספר הזה יש צורך לשחרר גברים צעירים, וכי המפתחות לגביהם שונים לגמרי.

"אמירות שגרמו נזק ענק"

במקביל, גורמים שמעורים בפרטי המשא ומתן "תולשים את השערות" כשלנגד העיניים שלהם עסקת החטופים מתרחקת. "זה לשמוע את הדברים של שר הביטחון בציר פילדלפי שהשליטה הביטחונית בעזה תישאר בידי צה"ל ושלא יהיה חמאס – ולהתפוצץ", אמרו הגורמים. "ברור שאנו בימים קריטיים של קבלת החלטות, שצריך לקבל את רשימת החטופים, ימים שנדרשת בהם גמישות ורצון טוב. אלה הנקודות של סוף המשא ומתן. אתה לא לוקח את הנקודה הקריטית הזאת ומודיע שלא תסיים את המלחמה, שלא תזוז ושהצבא ישלוט בעזה".
הגורמים הוסיפו כי "האמירות האלה גרמו נזק ענק. הכניסו כאן אצבע בעיניים של החמאס, אבל בסוף זה אצבע בעיניים של החטופים. את מי דפקנו באמירה הזאת? את חמאס? את החטופים. זה פשוט מזעזע. זה לא אומר שלא תהיה עסקה, זהה עדיין הפיך. אבל האמירות האלה של שר הביטחון אחרי הדברים של ראש הממשלה בריאיון ל'וול סטריט ג'ורנל' לא תורמות".
עוד אמרו הגורמים כי "העסקה לא מתה. אם צריך את הלחץ האחרון, הרצון הטוב וההתגמשות והאמונה – אתה הולך לעסקה מתוך תפיסה שתוביל לחלק השני והשלישי ושתחזיר גם את החיילים. אם אתה אומר לחמאס 'אין חלק שני ושלישי', 'אנחנו הולכים לשלוט', בשביל מה שיעשו את החלק הראשון? יש תחושה שזה לא תורם למשא ומתן, יוצר מכשולים, ועלול לפגוע קשה במשא ומתן ובסיכוי להחזיר חטופים".
מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה: "עוד הדהוד שקרי של תעמולת החמאס מגורמים עלומים בצוות המשא-ומתן שפועלים מתוך אג׳נדה פוליטית. ראש הממשלה נתניהו מחויב להשבת כל חטופינו הביתה, ולהשגת יתר מטרות המלחמה בעזה. מוטב שאותם מתדרכים יתמקדו גם הם כל כולם במשימה הקדושה של השבת חטופינו, ויפסיקו לשחק לידי ארגון הטרור חמאס".
3 צפייה בגלריה
מוחמד סינוואר
מוחמד סינוואר
מוחמד סינוואר, שנכנס לנעלי אחיו שחוסל. "לא מתגמש"
(צילום: דובר צה"ל)
בישראל לא מבינים את ההתנהלות של חמאס, מתקשים למעשה להבין לאן הוא חותר – ומפנים אצבע מאשימה למוחמד סינוואר, אחיו של יחיא סינוואר שחוסל ומי שנכנס לנעליו ולא מוכן לגלות כל גמישות. בישראל נשמעות גם טענות קשות כלפי המתווכים, ששוב אכזבו ושוב הבטיחו עסקה קרובה – אך כמו בעבר לא סיפקו את הסחורה, ולא באמת הפעילו את הלחץ הנדרש על החמאס.
עוד לפני חילופי ההאשמות היום בין ישראל לחמאס, ובעדות נוספת לקשיים במשא ומתן, אמש חזר צוות המשא ומתן הישראלי מדוחא בירת קטאר – וכעת מתקיימות התייעצויות בדרג המדיני כיצד להמשיך את המגעים לעסקה. ראש הממשלה נתניהו צפוי לכנס דיון על המגעים, והצוות יצטרך להמליץ לדרג המדיני כיצד ממשיכים מכאן.
לא ברור אם הדרג המדיני יאשר להתקדם לעסקה גם בלי רשימת חטופים. הקבינט המדיני-ביטחוני יתכנס מחר בערב, והשרים יקבלו סקירה היכן עומדים המגעים. מכיוון שהשיחות הסתיימו בלי הסכמות, לא נראה שהקבינט יידרש לאשר את המתווה. ככלל, עד היום השרים כלל לא נחשפו לעיקרי המתווה אלא רק למגמות כלליות.
הצהרת משפחות החטופים, ביום ה-446 שלהם בשבי
(צילום: מטה משפחות החטופים )

למרות הקשיים במו"מ, גורמים אמריקנים מזהירים מקפיצה למסקנות: "צריך סבלנות. המגעים עוד לא נגמרו. תיתכן עסקה – גם אם לא מחר בבוקר", אמרו. האמריקנים מעריכים שמדובר במהלך צפוי של חמאס לסחוט עוד ויתורים של הרגע האחרון. בוושינגטון, יצוין, היו בטוחים שהעסקה תיסגר השבוע, במהלך חג החנוכה, ושתתחיל עוד בדצמבר, אולם כעת ישנו סימן שאלה אם תיתכן עדיין עסקה עד סוף השנה, כלומר עד יום שלישי הקרוב.

הקריאה הנואשת של הרצוג, והצהרת כ"ץ מציר פילדלפי

במקביל לזעקת משפחות החטופים, לקריאות להתקדם במהירות לעסקה הצטרף הערב הנשיא יצחק הרצוג. בטקס הדלקת נר ראשון של חנוכה עם נכי צה״ל, בבית הלוחם בתל אביב, אמר הנשיא כי מדובר ב"תקופה קריטית" להשבת החטופים, וכי הם נמצאים בסכנת חיים "ברורה ומיידית" – כזו שגוברת בכל יום שחולף.
הרצוג הוסיף: "מולנו עומד אויב אכזרי שמנסה בכל דרך לפגוע בנו ובהחזרת החטופים, לעשות תרגילים פסיכולוגיים במשא ומתן. מול האויב הזה, אני יודע שהמערכת פועלת, וכך צריך לפעול – ביצירתיות, בנחישות, באחריות ובמחויבות אינסופית – ולהחזיר אותם בכל דרך הביתה, מי לשיקום ומי לקבר ישראל. אני קורא להנהגה שלנו לפעול בכל הכוח, בכל הכלים שיש בידינו, ולהביא עסקה. זה תפקידכם. זו אחריותכם. יש לכם גיבוי מלא ממני".
3 צפייה בגלריה
 הרצוג בהדלקת נר ראשון לחנוכה
 הרצוג בהדלקת נר ראשון לחנוכה
"קורא להנהגה - תביאו עסקה!". הרצוג
(צילום: עמוס בן גרשום/לע״מ)
המתווה שעומד על הפרק, נזכיר, מבוסס עדיין על אותו מתווה שחשף הנשיא ביידן עוד בחודש מאי, שכולל שלושה שלבים, אך בפועל מחולק לשתי עסקאות נפרדות: אחת "הומניטרית", שבה ישוחררו נשים, מבוגרים בני 50 ומעלה, ילדים ופצועים, בהפסקת אש זמנית שתימשך כנראה שישה שבועות ותמורת המוני מחבלים, חלקם עם דם על הידיים; בשלב השני, אם העסקה תמשיך לשם, כשבישראל מתעקשים לשמור על אפשרות לחזור ללחימה, ישחרר חמאס את החטופים הצעירים וישיב גופות – תמורת סיום המלחמה, שחרור מחבלים נוספים ונסיגת צה"ל מעזה.
כעת, כך לפי הדיווחים, כמה סוגיות מהוות נקודות מחלוקת משמעותיות: זהות החטופים שישוחררו בעסקה הראשונה והחלקית – כשישראל מבקשת למקסם את מספר החטופים החיים שיחזרו – וכן זהות המחבלים שישוחררו בתמורה מהכלא הישראלי; סוגיה נוספת היא האופן שבו יתפרסו מחדש כוחות צה"ל בהפסקת האש הזמנית, ושר הביטחון ישראל כ"ץ שביקר היום בציר פילדלפי הצהיר משם כאמור כי צה"ל ימשיך לשמור על שליטה ביטחונית ברצועה, אחרי שגורם ישראלי הכחיש דיווחים על נכונות לסגת מרוב הציר שבגבול בין הרצועה לסיני.
שר הביטחון כ"ץ בציר פילדלפי
(צילום: אלעד מלכה, תקשורת שר הביטחון)

דברי כ"ץ פורסמו זמן קצר אחרי שחמאס האשים כאמור את ישראל בהצבת תנאים חדשים לכאורה, באופן שעיכב לטענתו את המגעים. ישראל, כך טענו בארגון הטרור, "הציבה סוגיות ותנאים חדשים הקשורים לנסיגה (מאזורים בעזה), הפסקת אש, חטופים והחזרת עקורים (לצפון הרצועה), מה שמעכב את השגת ההסכם – שהיה בר-השגה". לשכת נתניהו מסרה בתגובה: "ארגון הטרור חמאס שוב משקר, חוזר בו מהבנות שכבר הושגו וממשיך להערים קשיים על המשא ומתן. על אף זאת, ישראל תמשיך ללא ליאות במאמצים להשבת כל חטופינו".