אירועי 7 באוקטובר הפכו את עולמם של תושבי ישראל כולה, ובעקבות המלחמה שפרצה עשרות אלפים פונו מבתיהם ביישובי הצפון והדרום. למרות המתווה לחזרת תושבי העוטף, לרוב המפונים אין אפשרות לשוב הביתה גם אחרי ארבעה חודשי לחימה. ראשי רשויות מהאזורים המפונים שיתפו בקשיים ובאתגרים שעימם הם מתמודדים, ודיברו על המצב הביטחוני בוועידת התקומה והחוסן הלאומי של ynet ו"ידיעות אחרונות".
"אנחנו נמצאים בעלטה", אמר ראש מועצת מטה אשר משה דוידוביץ', שמתח ביקורת חריפה על התנהלות הממשלה וטיפולה בנושא המפונים: "הממשלה זקוקה לדפיברילטור, אין להם לב. הממשלה משולה בעיניי לטיטאניק, ספינה שהושקעו בה מיליארדים, טבעה - ואנחנו מחפשים ספינת הצלה. דיברו איתנו על תוכנית, ישבנו עם משרדי האוצר וראש הממשלה, משרד הפנים תכלל את זה, ממש 'השילוש הקדוש'. מה יכול להיות יותר מסודר מזה? ואנחנו עדיין לא שם. אין תוכנית, אין תקציב ואין מנהלת, הממשלה כבר מזמן איבדה את הצפון".
מה קורה כרגע עם המפונים מהצפון?
"נכון לעכשיו אין להם מועד חזרה הביתה. למעלה מ-130 ימים הם ספונים בחדרים בבתי מלון, פזורים בכל רחבי הארץ. רק אצלי במועצה במקום 32 יישובים יש עכשיו 78 יישובים, כי כל בית מלון זה יישוב. אני נמצא בשדה בוקר. בהתחלה קראתי להם מפונים, אחרי זה עקורים, היום הם פליטים. למה? אפילו לעזתים יש את אונר"א, למפונים שלנו אין כתובת. אנשים שבסוף החודש יפונו והם לא יודעים לאן. כך זה נראה, נשמע ומרגיש להם".
שלשום נודע כאמור כי משרד האוצר וראשי היישובים בעוטף סיכמו על מתווה ראשון לחזרת התושבים לבתיהם. לפי המתווה, החזרה תתאפשר החל מ-1 במרץ, ומי שיבחרו להישאר בבתי המלון יוכלו לשהות בהם עד ל-7 ביולי.
ראש העיר שדרות אלון דוידי בירך על המתווה, אך דורש מראש הממשלה ומשר הביטחון אמירה ברורה על כך שבטוח לשוב לדרום: "ממשלת ישראל במשך שנים לא עשתה את מה שצריך. הכתובת הייתה על הקיר, ובמשך 23 שנה כל ילד וילדה בעוטף היו נתונים לחסדי חמאס. כדי למחוק את החרפה וכדי להעביר מסר לתושבים שהקונספציה משתנית, חייבת להיות אמירה של ראש הממשלה ושר הביטחון. שיעשו מסיבת עיתונאים בעוטף או בשדרות. יש לזה חשיבות אדירה, כי מה שקורה עכשיו הוא שתושבים חוזרים בזמן מלחמה, לאזור מלחמה".
ראש המועצה האזורית אשכול בעוטף, גדי ירקוני, אמר כי לפני שמחזירים אנשים לבתיהם צריך "להסביר להם שהמצב השתנה, כי כל מי שעזב את האשכול, ביום או בלילה, ברח על השבילים והכבישים וראה גופות - ככה האנשים זוכרים את האשכול. בשיחות פרטיות, ראש הממשלה ושר הביטחון אומרים שהאיום לא יוסר ב-100%, ובשנה הקרובה תהיה לחימה. הם צריכים להגיד את האמת לתושבים".
ראש מועצת שער הנגב יוסי קרן, שנכנס לתפקיד בעקבות נפילתו של אופיר ליבשטיין ב-7 באוקטובר, אמר כי הדרישה מהנהגת המדינה להצהיר כי כעת בטוח לשוב לעוטף היא דרישה בסיסית. הוא התייחס גם להודעת רשת ישרוטל למפונים על כך שעליהם לעזוב עד סוף החודש: "הם דורשים מהמפונים לצאת כי כבר לא כלכלי להם ההסדר עם המדינה. את ההסכמים מול בתי המלון לא אנחנו עשינו אלא המדינה, שלא נתנה ודאות גם למלונות. אני מבקש שלא יעקרו את התושבים פעם נוספת מביתם הזמני. זו סיטואציה בלתי נסבלת, אין מי שינהל את האירוע".