המשבר עם החרדים מתקרב: עוד ועוד חברים בקואליציה מודיעים ביממה האחרונה כי אין בכוונתם להצביע בעד חוק סבסוד המעונות לחרדים. לפי שעה נראה כי לקואליציה אין רוב בכנסת כדי להעבירו - ומסתמן שהיא לא תעלה אותו מחר להצבעה.
אמש (שני) הודיע ח"כ יולי אדלשטיין מהליכוד כי אין בכוונתו להצביע בעד החוק, ואליו הצטרפו ח"כ אוהד טל שאמר למילואימניקים שיצביע נגד. גם ח"כ אלי דלל מהליכוד מתלבט. חבר הכנסת דן אילוז מהליכוד כבר הודיע שיתנגד - ויחד איתו יש סיכוי שגם חבר הכנסת משה סעדה יצביע נגד. בנוסף אליהם, בממשלה מעריכים כי שר הביטחון יואב גלנט יתקשה להצביע בעד החוק גם הוא.
מלבד חברי הקואליציה הללו, חברי כנסת ושרים נוספים מתנים את הצבעתם בקידום חוקים נוספים - ובשל כך לא מן הנמנע כי ברגע האחרון ייאלצו להוריד את ההצעה מסדר היום. כך העריך גורם בכיר בממשלה.
על רקע המשבר, בכיר חרדי תקף את יוזם ההצעה, ח״כ ישראל אייכלר מיהדות התורה: ״לא ברורה ההתעקשות של אייכלר, היה ברור מראש שאי-אפשר להעביר את החוק בתזמון כזה. גם אכלנו את הדגים המסריחים וגם גורשנו מהעיר״.
בתוך כך, ח"כים בליכוד מעבירים מסרים שלפיהם הם מתעקשים לכלול סנקציות על החרדים בחוק הגיוס, ונראה כי בקואליציה מבינים שהחוק לא יכול לעלות להצבעה במצב הדברים.
כידוע, לאחר שנים של מאבק על פטור גיוס לאברכים, יהדות התורה הציעה מהלך עוקף בג"ץ: הצעת חוק שתאפשר סבסוד מעונות יום על בסיס תעסוקת האם בלבד, ללא קשר למעמד האב - ובכך תמשיך לתמוך במשפחות אברכים שאינם משרתים בצה"ל.
לפי המכון הישראלי לדמוקרטיה, הצעת החוק למעונות יום מפלה לרעה שתי קבוצות: גברים עובדים (יהודים לא חרדים וערבים) וחרדים משרתים ועובדים. מכיוון שהקריטריונים מתייחסים רק לתעסוקת האישה ולהכנסת המשפחה המשותפת, ובשל מחסור במעונות, משפחות שבהן הגבר אינו עובד יקבלו עדיפות על פני משפחות עובדות.
״חכ״ים בקואליציה יתקשו לתמוך בחוק״
שלשום הודיע יו"ר הימין הממלכתי, גדעון סער, כי הוא וחברי הכנסת ממפלגתו יצביעו נגד החוק - ובכך למעשה חזרה הקואליציה להרכבה המקורי – 64 אצבעות. אלא שבתוך הקואליציה, חברי כנסת שונים כבר העבירו מסרים שלפיהם הם יתקשו לתמוך בחוק.
נכון לאתמול, בסיעת הציונות הדתית צפויים לתמוך בחוק, לאחר שחברי ועדת השרים לענייני חקיקה החליטו להכניס לחוק גם הטבות וסבסוד לאנשי המילואים. לצד זאת, חבר הסיעה שר העלייה והקליטה אופיר סופר הודיע בשלב זה כי לא יצביע בעד החוק, והתנה כל הטבה בגיוס משמעותי של צעירים חרדים לצבא. בסיעת עוצמה יהודית עדיין לא החליטו כיצד להצביע.
בתוך כך, היועמ"שית גלי בהרב-מיארה קבעה כי החוק אינו חוקתי - משום שיעודד השתמטות מצה"ל ויפגע במשרתים. במכתב חריף למזכיר הממשלה יוסי פוקס, היא האשימה אותו בחוסר סמכות כשהורה לחשב משרד העבודה לפעול בניגוד להנחיותיה. פוקס השיב בהאשמה כי התנהלותה 'מובילה לאנרכיה' ופוגעת בהחלטות ממשלה תקפות.
בסיעות החרדיות מאיימים במשבר: ״אין לנו מה להפסיד״
חברי הסיעות החרדיות, שצפויים להתייצב להצבעה על החוק החשוב עבורם, מצפים משאר חברי הקואליציה לנהוג כמותם - ואף מאיימים במשבר קואליציוני אם לא כך יהיה. ח"כ יעקב אשר מיהדות התורה הבהיר: "אין לנו מה להפסיד".
ח"כ אשר הוסיף כי "אם חברי הליכוד יצביעו עם האופוזיציה, ולמעשה יפגעו בתעסוקת נשים חרדיות, גם לנו יש דעות שונות לגבי 'חוק הרייטינג', 'חוק התאגיד', ו'חוק לשכת עורכי הדין', החשובים לחלק משרי הממשלה". בכיר בסיעתו התייחס לרוב שאבד ואמר: ״שעון החול של הקואליציה מאבד את הפירורים האחרונים שלו״.
בניגוד לאשר, בש"ס השמיעו קולות אחרים, וגורם במפלגה אמר כי לא יחרימו הצבעות אחרות של הקואליציה בגלל חוק המעונות.
״הצעירים החרדים צריכים להבין את גודל השעה״
אנשי מילואים ונשותיהם, המתמודדים עם שירות ממושך על כל השלכותיו, התייחסו למשבר. אלישבע ארנרייך, שבעלה משרת במילואים במרחבי עזה, אמרה ל-ynet: ״חבל שמערבבים עניין בעניין. למשפחות המגויסים יש הרבה עול, וזו זכות ממש גדולה״.
רב סרן במיל' יואב וינטרוב, משרת במילואים ואב לשניים, אמר: ״זו עבודה בעיניים. כל החברים ההרוגים שלי היו אנשים יראי שמיים. הם עזבו את ספר התורה, יצאו להילחם ונפלו בקרב. אם הצדיקים יכלו לעשות את זה, אז גם הצעירים החרדים צריכים להבין את גודל השעה ולשאת איתנו את האלונקה על הכתפיים״.
שילה פריד השתתף בהכנת הכתבה