רוסיה אישרה הבוקר (שני) כי תקפה בטילי שיוט בסיס אימונים של צבא אוקראינה בעיר ריבנה שבצפון-מערב המדינה, כ-300 קילומטרים מהבירה קייב. לפי שעה לא ידוע מספר הנפגעים בזירה, אבל מסתמן כי מדובר בהפצצה חריגה – מספר התקיפות הרוסיות במערב אוקראינה מאז תחילת המלחמה היה נמוך בהרבה מאשר באזורים אחרים במדינה, ונראה כי מוסקבה מצאה סיבה מיוחדת לתקוף את האתר בריבנה הבוקר. ההודעה הרוסית באה שעה קלה אחרי שהרשויות בריבנה עצמן הודיעו כי שני טילים פגעו במקום.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• זלנסקי אחרי הנאום התקיף: "מעריך את מאמצי בנט, מבין את האינטרסים הישראליים"
• המצור על מריופול: רוסיה קוראת לעיר "להיכנע עד הבוקר"
• פליטים ממריופול נלקחו לרוסיה: "אמרו לנו 'יש לכם 10 דקות. רוצים לחיות? לכו'"
• 10 מיליון ברחו מבתיהם, קייב: "גילינו שרוסיה הרגה 56 דיירי בית אבות"
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
התקיפה בריבנה באה שעות אחרי הפגזה קטלנית במיוחד על הבירה קייב. ראש העיר, ויטלי קליצ'קו, הודיע הבוקר כי פגזים פגעו בבתי מגורים ובחנויות ברובע פודיל, בין השאר בקניון, וכי שמונה בני אדם נהרגו. לפני הצהריים הכריז קליצ'קו כי הערב ב-20:00 תיכנס עירו לסגר נוסף, והוא יימשך עד השעה 7:00 בבוקר מחרתיים. בתקרית אחרת הבוקר, בעיר סומי, דיווחו הרשויות על דליפת אמוניה במפעל כימי כתוצאה מהפגזה רוסית. הרשויות שם קראו לכל מי שנמצא ברדיוס של חמישה קילומטרים מהמקום להתפנות, אבל אחרי כשעתיים הודיעו כי הצליחו להשתלט על הדליפה וכי לא נשקפת כעת סכנה לציבור. בדרום אוקראינה גובר החשש שהרוסים נערכים להסתער על העיר הגדולה אודסה: מועצת העיר דיווחה בצהריים כי הכוחות הרוסיים הפציצו לראשונה בפרברי העיר, וגרמו נזק לבנייני מגורים שם.
בינתיים ממשיכות להגיע עדויות על הזוועה המתחוללת במריופול. ירוסלב ז'לזניאק, חבר פרלמנט אוקראיני תושב העיר, תיאר הבוקר את המצב שם כ"גיהינום עלי אדמות", והודה כי הוא נואש. הלילה דחתה אוקראינה את האולטימטום שהציבה לה רוסיה – להורות לכוחות האוקראיניים במריופול להיכנע עד 5:00 בבוקר. בהודעתה הודתה מוסקבה כי אסון הומניטרי מתחולל בעיר, אך הטילה את האחריות לכך על ממשלת אוקראינה. לפי הרשויות במריופול, מתחילת המלחמה נהרגו בעיר יותר מ-2,500 בני אדם, ובימים האחרונים דווח על חשש לשני אסונות המתהווים שם: הכוחות הרוסיים הפציצו תיאטרון שבמקלט בתוכו הסתתרו כ-1,000 בני אדם, ואתמול הפציצו בית ספר לאומנויות שבו הסתתרו כ-400 תושבים. בשני האירועים מספר הנפגעים ומצבם אינו ידוע, בין השאר משום שההפגזות נמשכות ולמחלצים קשה להגיע לזירות.
כ-430 אלף בני אדם חיו במריופול ערב המלחמה, ולפי הרשויות שם בשבוע האחרון הצליחו לברוח ממנה כ-10% מהתושבים הנצורים. בימים האחרונים, אחרי מסע ארוך בתוך אוקראינה, הגיעו חלקם למקום מבטחים, והם מביאים איתם עדויות זוועה על המתחולל בעיר. הקונסול הכללי של יוון במריופול, מנוליס אנדרולקיס, שהיה הדיפלומט האחרון מהאיחוד האירופי לעזוב את העיר, נחת אתמול באתונה אחרי מסע של ארבעה ימים בתוך אוקראינה ולאחר מכן עוד יומיים ברומניה ובמולדובה, וסיפר: "את מה שראיתי – אני מקווה שאף אחד לא יראה לעולם. מריופול מצטרפת לרשימה של ערים שנהרסו לחלוטין במלחמה – גרניקה, קובנטרי, חלב, גרוזני, לנינגרד".
על המצור במריופול, שמסתמן כאחד האכזריים בהיסטוריה המודרנית, סיפרו גם פליטים שהגיעו ללבוב שבמערב אוקראינה. "העיר כבר לא קיימת", העידה בבכי מרינה גאלה. על ההקלה שחשה עם ההגעה למקום מבטחים, אחרי שבועות שבהם נאלצה לראות גופות מוטלות ברחובות ולשתות שלג מומס משום שהספקת המים לעיר נעצרה, מעיב הצער הגדול שמלווה כל מחשבה שלה על בני משפחתה שנותרו מאחור. "אני לא יודעת עליהם שום דבר. אמא שלי, סבתא שלי, סבא שלי ואבא שלי. הם אפילו לא יודעים שעזבתי". כמו מרינה, פליטים לא מעטים עזבו את מריופול בהחלטה של הרגע, כשנקרתה בפניהם ההזדמנות, בלי יכולת לדווח על כך לבני משפחתם הלכודים במקומות אחרים בעיר.
בינתיים גאלה מתנחמת בבנה בן ה-13, מנשקת אותו שוב ושוב. במשך שלושה שבועות הסתתרו היא והבן במרתף בהיכל תרבות במריופול: "לא היו לנו מים, אור או חשמל, ולא היה שום אמצעי תקשורת", היא מעידה. את מעט האוכל שהיה זמין להם בישלו על עצים בחצר המקום, גם כשהכוחות הרוסיים המשיכו להפגיז אותם. היא מספרת שאפילו כשכבר הצליחו לצאת ממריופול, בתקווה לברוח מערבה, חיילים רוסים בנקודות המעבר נתנו להם הצעה מקפיאת-דם: עדיף לכם לנסוע לעיר מליטופול, שאותה כבשו הרוסים, או לחצו האי קרים, שאותו כבשו כבר ב-2014. הם לא שמעו ל"המלצה". ביומיים האחרונים, נזכיר, טוענים בצד האוקראיני כי רוסיה העבירה בכפייה אלפי מפונים ממריופול אל שטח רוסיה ולקחה מהם את דרכוניהם, כך שלמעשה הם שבויים שלה.
ברכבת מערבה פגשו פליטים ממריופול תושבים של ערים אחרות שהותקפו על-ידי הרוסים. אחת מהם, ילנה סובצ'יוק, תושבת מליטופול, סיפרה שישבה בקרון עם משפחה ממריופול ושקנתה לבני המשפחה אוכל: לא היה להם כלום מלבד תיק קטן. "כל מי שבא ממריופול נמצא במצב של הלם עמוק", העידה. היא מספרת שראתה שיירות מפונים מהעיר הנצורה נוסעות בדרך: "אפשר לזהות שהמכונית ממריופול – למכוניות ממריופול אין כבר זכוכיות בחלונות".
ביידן ייצא לאירופה: ייפגש עם מנהיגי נאט"ו ויגיע לפולין
בתוך כך, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נערך לצאת מחרתיים למסע באירופה, שבמהלכו ייפגש עם מנהיגי נאט"ו וה-G7 לתיאום צעדי ההרתעה הבאים נגד רוסיה. הלילה הודיע הבית הלבן כי ביידן לא יסתפק בהגעה לבריסל, אלא ינחת לביקור הזדהות גם בפולין, ממובילות המאבק האירופי נגד רוסיה ומי שבתחומיה מוצבים אלפי חיילים אמריקנים. פולין גם מארחת בימים אלה יותר משני מיליון פליטים אוקראינים, יותר מכל מדינה אחרת, וביידן ידון בדרכים לסייע לה בהתמודדות עם המשבר ההומניטרי הזה.
שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזפ בורל הצהיר היום כי שרי החוץ של האיחוד ידונו בהטלת סנקציות נוספות על רוסיה – בכלל זה עיצומים על מגזר האנרגיה והנפט הרוסי. שר החוץ של אירלנד אף אמר כי ארצו פתוחה לרעיון של הטלת סנקציות על הענף הזה. מדינות רבות באירופה, נזכיר, תלויות מאוד בגז המוזרם אליהן מרוסיה, ולכן נמנע עד כה האיחוד האירופי מלהצטרף למשל לחרם הנפט האמריקני על מוסקבה. כמה מדינות באיחוד, בהן הונגריה, מתנגדות בחריפות רבה להטלת עיצומים על מגזר האנרגיה הרוסי, בשל ההשלכות שיהיו לכך על אזרחיהן.
לפני הצהריים איים דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב כי אירופה תספוג מכה קשה אם תחרים את הנפט הרוסי, וכי הדבר ישבש את מאזן האנרגיה ביבשת. לצד זה ציין כי במשא ומתן עם אוקראינה לא חלה התקדמות "גדולה כפי שאמורה להיות", וטען שמוסקבה מוכנה להתקדם בשיחות מהר יותר מאשר הצד האוקראיני. פסקוב הבהיר כי לפי שעה אין עדיין בסיס לקיום פגישה בין פוטין לזלנסקי, וכי לפני שתתקיים פגישה כזו צריכה להיעשות התקדמות משמעותית בשיחות. הדובר שב והאשים את אוקראינה כי היא זו שמונעת מתושבים נצורים לעזוב את הערים האוקראיניות המופגזות דרך מסדרונות הומניטריים.
בינתיים נמשכת ההתגייסות העולמית למען אוקראינה. הבוקר, בצל הביקורת החריפה של ארה"ב עליה וסירובה לגנות מפורשות את הפלישה הרוסית, הודיעה סין כי תעביר לקייב סיוע הומניטרי בשווי 10 מיליון יואן (כ-1.57 מיליון דולר). הודעת בייג'ינג באה אחרי שיחת הטלפון בין ביידן לנשיא הסיני שי ג'ינפינג בסוף השבוע, שבה הזהיר הנשיא האמריקני את בייג'ינג שלא תעז להעביר לרוסיה סיוע צבאי וכלכלי כדי לעזור לה להמשיך במלחמתה. גורמים בוושינגטון טענו בשבוע האחרון כי קיבלו מידע שלפיו סין שוקלת ברצינות להירתם למאמץ הרוסי, בצל הקשיים הלוגיסטיים שבהם נתקלת מוסקבה.
מי שעוד מתגייס לסייע לאוקראינים הוא כדורגלן העל לשעבר דייוויד בקהאם. הכוכב הנהנה מ-71 מיליון עוקבים באינסטגרם הודיע כי העביר את השליטה בחשבון שלו ברשת החברתית לרופאה אוקראינית כדי לאפשר לה להמחיש לעולם את התנאים הקשים שבהם עובדים אנשי מערכת הבריאות באוקראינה מאז הפלישה הרוסית – ולגייס להם סיוע. בקהאם, שגריר של רצון טוב מטעם קרן הילדים של האו"ם יוניצ"ף, מסר את השליטה בחשבון לד"ר אירינה, המנהלת מחלקת יולדות בבית חולים בחרקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה, שסופגת הפגזות כבדות זה יותר משלושה שבועות. כעת מתבקשים עוקבי החשבון שלו לתרום ככל יכולתם.
פורסם לראשונה: 10:27, 21.03.22