רבים מאחיהם יישארו במחנות באתיופיה - והם יצאו למחות מול ישיבת הממשלה: אלפי מפגינים יוצאי אתיופיה הפגינו היום (א') בצהריים מול משרדי הממשלה בירושלים וקראו לשרים להציל את יהודי אתיופיה, שם משתוללת מלחמת אזרחים.
יו"ר מטה המאבק להעלאת יהודי אתיופיה אורי פרדניק אמר "מכל הארץ מגיעים יוצאי אתיופיה שאחיהם ואחיותיהם בסכנת חיים בקהילות היהודיות של אדיס אבבה וגונדר. הממתינים הם בשר מבשרה של הקהילה בישראל. הוריהם, אחיהם ואחיותיהם סובלים כאן בארץ עשרות שנים". מובילי המאבק קראו לממשלה לקיים "מבצע שלמה 2" ולהעלות את כלל הממתינים במחנות.
"ראש הממשלה נפתלי בנט ושרת הפנים איילת שקד יכולים ללכת בדרכם של בגין ושמיר שהתעלמו מקולות הרקע ועשו את המעשה הנכון, או להיזכר כמי שלא מנעו אסון שישנה את פני הקהילה בישראל לנצח", אמר פרדניק.
אחרי ששמעה את הקריאות של אלפי המפגינים מחוץ למשרדי הממשלה, שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו שטה יצאה אליהם טרם פתיחת ישיבת הממשלה. "צר לי על הדה-לגיטימציה שעשו לממתינים באתיופיה, תסתכלו על העיניים של בני המשפחות. אני אמשיך עם המאבק הזה עד שמדינת ישראל תתקן את העוול, אנשים ובני אדם אי אפשר לשכוח מאחור רק כי מדובר באוכלוסייה שהיא מוחלשת", אמרה.
"אח שלי כבר 24 שנה בהמתנה. אמא שלי בת 81, היא 24 שנה לא ראתה את הבן שלה, הבן הבכור שלה וזה מאוד עצוב", סיפר תושב בת ים שהפגין בירושלים. "אני שולח מכתבים למשרדי הממשלה וזה לא עוזר, גוררים אותנו".
מפגינה אחרת, תושבת יבנה, סיפרה כי כל קרוביה שנותרו באתיופיה נפטרו פרט לאחותה: "אומרים לי 'היא תבוא, תבוא'. אני כל הזמן במשרד הפנים, אני בוכה, רק אחות אחת נשארה מתוך 7. גם המלחמה מפחידה אותי".
בשבוע שעבר הוחלט כי תזורז עלייתם של הממתינים שלהם בני משפחות בישראל מדרגה ראשונה, ואשר זכאים לעלייה על פי החלטת ממשלה קודמת משנת 2015, ולא יושמה עד כה באופן מלא. על פי ההערכות, מדובר על מספר גבוה יותר מ-3,000 העולים שאושרו לעלייה השנה, בתקציב המדינה הנוכחי.
עם זאת, ההחלטה איננה כוללת אלפי ממתינים במחנות בגונדר ובאדיס אבבה, שבני משפחותיהם שבארץ אינם מקרבה ראשונה, והם לא ייכללו בחילוץ. לכן עלולה לשוב להיגרם סיטואציה של משפחות קרועות, מאחר שבשנים הרבות שממתינים אלה נמצאים במחנות הם הקימו משפחות, חלקם נישאו והולידו ילדים - אך רק מי שמופיע ברשימות הקיימות משנת 2015 יוכל לעלות, בעוד שאחרים ייאלצו להישאר באתיופיה ולהתמודד עם המלחמה.
מלחמת האזרחים באתיופיה פרצה כבר לפני שנה אבל בחודש האחרון יצאה מגבולות חבל תיגראי ומאיימת להשתלט על המדינה כולה, כשעל הכוונת של המורדים היא עיר הבירה אדיס אבבה, שם נמצאים אלפי ממתיני עלייה לישראל.
המורדים התיגרנים שנחושים להפיל את ראש ממשלת אתיופיה, אביי אחמד, הצליחו להשתלט גם על ערים מרכזיות מחוץ לתיגראי. לפי הערכות האו"ם, עד כה נעקרו מאות אלפים מבתיהם, ויותר ממיליון וחצי בני אדם נאלצו לברוח לסודן השכנה. אלפי בני אדם נהרגו בלחימה, ועוד 400 אלף תושבים חיים בחרפת רעב.