מנהיגי חמאס מוכנים לפשרות מסוימות מול ישראל על עסקת חטופים והפסקת אש ברצועת עזה, וחלקם אף דנו באפשרות שיסכימו לכך שצה"ל ימשיך לשלוט – גם אם רק באופן זמני – בציר פילדלפי שבגבול בין הרצועה למצרים. כך דווח היום (ה') ב"ניו יורק טיימס", בכתבת עומק שעסקה בעתידו של ארגון הטרור הפלסטיני, שנותר מבודד יותר מתמיד אחרי הסכם הפסקת האש בלבנון מול חיזבאללה.
גורמים אמריקנים ופלסטינים העריכו בפני ה"טיימס" כי עוד לפני שהושגה הפסקת האש בלבנון, ואחרי חיסולו של מנהיג חמאס יחיא סינוואר, ההנהגה הפוליטית של ארגון הטרור הפלסטיני הייתה מוכנה לעשות עסקה ולזנוח את האסטרטגיה שהתווה סינוואר, אסטרטגיה שבה קיווה למלחמה רב-זירתית במזרח התיכון שתכריע את ישראל.
אלא שהאסטרטגיה הזו נכשלה, וחיזבאללה שספג מכות קשות התנתק כעת מהמערכה אחרי שבמשך שנה שלמה התעקש שכל הפסקת אש בלבנון תיעשה רק אם תושג הפסקת אש גם בעזה. גם איראן נראית כעת כמי שמבקשת להימנע מהסלמה, על רקע ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב, והשעתה את מתקפת הנקמה המובטחת שלה על ישראל. "חמאס לבד לחלוטין", אמר ל"טיימס" תאמר קארמוט, חוקר מדיניות ציבורית ממכון קטארי. "הוא נמצא בעמדה מוחלשת ביותר".
כאמור, הגורמים הפלסטינים והאמריקנים ששוחחו עם ה"טיימס" העריכו כי עוד לפני שהושגה הפסקת אש בלבנון, ההנהגה הפוליטית של חמאס כבר הייתה מוכנה לפשרות מול ישראל לקראת עסקה, בפרט בכל הנוגע לדרישה המוצהרת של ארגון הטרור על נסיגה מוחלטת של צה"ל מרצועת עזה. כמה מהגורמים האמריקנים אמרו כי חמאס עשוי להסיר חלק מדרישותיו ולהתקדם להסכם הפסקת אש שיהיה לדבריהם מקובל על ישראל.
חמאס אמנם צפוי להמשיך לדחות בתוקף את הדרישה לכניעה מוחלטת שלו, אבל לפי "ניו יורק טיימס" כמה מבכיריו דנו בפשרות מסוימות מול ישראל – אם זו תפגין "רצון אמיתי" לסיום המלחמה ולנסיגת צה"ל מעזה. שני גורמים המעורים בהליכי החשיבה הפנימית של הארגון אמרו כי אחת ההצעות שבהן דנו מנהיגי חמאס היא הסכמה לנוכחות ישראלית – לפחות באופן זמני – בציר פילדלפי.
גורמים מערביים שצוטטו בדיווח טענו כי דווקא ישראל לא נראית כעת כמי שמוכנה לפשרות מצידה. הגורמים האמריקנים אמרו שנראה כי ראש הממשלה בנימין נתניהו מחכה לחזרתו של טראמפ לבית הלבן לפני שיסכים לשינוי עמדתו בנוגע למשא ומתן מול חמאס. טראמפ אמנם קרא לנתניהו לסיים את המלחמה בעזה, אבל לא צפוי להפעיל עליו לחץ של ממש כגון איום בהקפאת חלק מהסיוע הצבאי.
לדברי הגורמים המערביים, ישראל נותרה סקפטית ביותר בכל הנוגע לרעיונות שהעלו האמריקנים ומדינות ערביות סביב ניהול עזה ביום שאחרי המלחמה. נתניהו, כך אמרו הגורמים, מאמין כי כל ניסיון להחזיר את הרשות הפלסטינית לרצועה ייכשל בסופו של דבר – ושחמאס ישתלט מחדש על עזה במהירות. גם הגורמים האמריקנים הדגישו כי הם סבורים שחמאס מקווה להשתלט מחדש על הרצועה אם תושג הפסקת אש.
מוקדם יותר היום דווח ב"וול סטריט ג'ורנל" כי במצרים מפעילים לחץ על אנשי טראמפ, כדי שהנשיא הנבחר יגרום לישראל להתגמש במו"מ על כמה מהסעיפים שעליהם מתעקש נתניהו. במקביל, כך דווח, מצרים העבירה מסר לאנשי חמאס ולפיו הם "מבודדים" אחרי הפסקת האש בצפון. מצרים גם הבהירה לחמאס כי סביר להניח שדרישותיו לנסיגה ישראלית מלאה מהרצועה לא יתקבלו על-ידי נתניהו.
חרף ההערכה במערב שנתניהו לא צפוי כעת להסכים לפשרות, בממשל היוצא של הנשיא ג'ו ביידן מקווים למנף את ההישג הדיפלומטי בלבנון כדי לקדם עסקת חטופים מול חמאס, וביידן עצמו הכריז על כך בנאום שלשום שבו הודיע על ההסכם מול חיזבאללה. "ארה"ב תעבוד בימים הקרובים בעזרת שותפותיה – מצרים, טורקיה וקטאר – ותנסה לדחוף להסכם הפסקת אש בעזה. ארה"ב נותרה מוכנה להשלים את ההסכמים ההיסטוריים עם סעודיה לנורמליזציה מלאה עם ישראל. אני ממשיך להאמין בזה. שלום הוא אפשרי. לא אפסיק לעבוד כדי להשיג זאת", אמר ביידן.
הנשיא היוצא רמז בדבריו שקטאר, שהודיעה על הקפאת מעורבותה במו"מ לעסקה, תחזור לקדמת הבמה – וכך גם טורקיה שאליה עברו חלק ממנהיגי ארגון הטרור. אתמול פורסם ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" כי ישראל כבר פנתה בשבועות האחרונים לטורקיה, ואמרה כי היא מוכנה שזו תשתלב במאמצי התיווך בניסיון להגיע לעסקה. הנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן התייחס לכך בהמשך, ואמר כי "אנו מוכנים לספק כל סיוע שנדרש לעסקה בעזה".