אדם אחד נהרג ולפחות 19 נפצעו, בהם ארבעה ילדים, בעוד מתקפה קטלנית שביצעה לפנות בוקר (בין שבת לראשון) רוסיה בעיר הנמל האוקראינית אודסה. בהתקפה שפגעה במרכז ההיסטורי של העיר האסטרטגית נפגעו כמה אתרי תרבות ומורשת, ונזק כבד נגרם לקתדרלה אורתודוקסית מפורסמת, ששליט ברית המועצות יוזף סטלין הרס כבר לפני קרוב ל-90 שנה. תושבים התפללו בצהריים מול סמל הפטרונית של העיר שחולץ מהריסות הקתדרלה, ומושל מחוז אודסה, אולה קיפר, הגדיר זאת "עוד ליל התקפה מצד המפלצות".
הקתדרלה שנפגעה קשות היא קתדרלת ספאסו-פראוברז'נסקי, השייכת לכנסייה האורתודוקסית של אוקראינה. זו הקתדרלה הגדולה ביותר באודסה, והיא שוכנת במרכז ההיסטורי של העיר, שמוגדר כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו וקיבל השנה מהארגון מעמד של "אתר מורשתה בסכנה". הקתדרלה ספגה פגיעה ישירה של טיל רוסי שחדר עד למרתף ופצע שם שני בני אדם. הבוקר היא הייתה מלאה בעפר ובהריסות, ותושבי האזור באו לסייע לנקותה. "הנזק עצום, חצי מהקתדרלה נותר ללא גג", סיפר סגן הבישוף של הכנסייה, אנדרי פלצ'וק. "בעזרת האל נשקם אותה", הוסיף ופרץ בבכי.
מלבד הקתדרלה נפגעו במתקפה הלילה גם שישה בתים, ורוב הנפגעים נרשמו בהם. סבטלנה מלצ'רובה בת ה-85 חולצה מאחת הדירות שנהרסו, ואחרי שקיבלה עזרה ראשונה סירבה לעזוב את ביתה. "אני נשארת כאן", אמרה לעובד סיוע שהמליץ לה לעזוב. דייר אחר באותו בניין הוא איוואן קובלנקו בן ה-19, שכבר איבד בית אחד בהפצצות בשלב מוקדם יותר של המלחמה: "התעוררתי כשהתקרה התחילה ליפול עליי ורצתי למסדרון. ככה בדיוק איבדתי את הבית שלי בעיר מיקולייב, ועכשיו איבדתי את הבית ששכרתי כאן".
גם בקהילה היהודית באודסה סיפרו על לילה יוצא דופן. "עברנו הרבה רגעים קשים מאז פרוץ המלחמה, אבל מה שקרה הלילה מטריד במיוחד", אמר שליח חב"ד ורבה של אודסה, אברהם וולף. תושבים בעיר סיפרו כי לאורך הלילה שמעו פיצוצים בלי הפסקה: "אנחנו שומעים רק בומים, בומים, בומים", העיד אחד מהם. הרב וולף ורעייתו הרבנית חיה מפעילים בעיר את בית היתומים "משפחה", והיום סיפר הרב כי הם הוציאו את כל הילדים מיד למרחב המוגן. "המדריכים ואנשי המקצוע שלנו עושים מה שהם יכולים כדי להרגיע אותם".
זלנסקי: "אין מחילה, והנקמה תבוא"
לפגיעה בקתדרלה באודסה הלילה יש משמעות סמלית רבה הן משום שמדובר בקתדרלה הגדולה ביותר בעיר והן משום שזו הפעם השנייה שהיא נהרסת על-ידי שליטיה של רוסיה. הקתדרלה נבנתה לראשונה במאה ה-19, ובפעם שעברה נהרסה ב-1936 על-ידי סטלין, במסגרת מאמציו לדיכוי הדת. היא נבנתה מחדש עם צאתה של אוקראינה לעצמאות ב-1991.
הקתדרלה שנפגעה שייכת לכנסייה האורתודוקסית האוקראינית, שגורמים בה מואשמים על-ידי מנגנוני הביטחון של קייב בקיום קשרים עם גורמים במוסקבה למרות הפלישה הרוסית לאוקראינה. הכנסייה הזו היא השנייה בגודלה באוקראינה, ורוב האוקראינים האורתודוקסים משתייכים לכנסייה אחרת, שנוסדה לפני ארבע שנים מאיחוד של זרמים שונים ומתנהלת באופן עצמאי לחלוטין מהכנסייה הרוסית.
הכנסייה האורתודוקסית האוקראינית, שהייתה מסונפת לכנסייה האורתודוקסית הרוסית, טוענת מצדה כי ניתקה את הקשרים עם הכנסייה במוסקבה בשנה שעברה, אבל בכוחות הביטחון האוקראיניים מאשימים אותה כי לא עשתה כן. בשנה האחרונה ערכו הכוחות כמה פשיטות באתריה, ואחריהן הציגו שטרות רוסיים, דרכונים רוסיים ומנשרים עם מסרים מהפטריארך של מוסקבה כהוכחה לכאורה לקשרים הללו.
כך או כך נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי גינה היום גם הוא את ההתקפה שבה נפגעה הקתדרלה והבטיח נקמה. "אין מחילה על הרשע הרוסי", אמר, "כמו תמיד הרשע הזה יפסיד, ואין ספק שתהיה נקמה בטרוריסטים הרוסים על מה שקרה באודסה. הם ירגישו את הנקמה הזו". ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני, שנוקטת קו תקיף נגד מוסקבה, פרסמה הצהרה שבה גינתה את המתקפה והציעה סיוע בשיקום הקתדרלה: "התוקפים הרוסים הורסים מחסני דגנים ומונעים מזון ממיליוני אנשים רעבים. הם הורסים את הציוויליזציה האירופית שלנו, את הסמלים המקודשים שלה".
רוסיה, נזכיר, תוקפת באודסה כמעט מדי לילה מאז יום שני שעבר, היום שבו הכריז פוטין כי ארצו תנקום על הפיצוץ שאירע שעות לפני כן בגשר קרץ', שמחבר בין עומק רוסיה לחצי האי קרים. בפיצוץ ההוא נהרג זוג הורים ובתם נפצעה, וכוחות הביטחון האוקראיניים הואשמו באחריות לו. בעקבות אותו פיצוץ הכריזה רוסיה גם על פרישה מהסכם התבואה שהושג בתיווך האו"ם ושאִפשר את חידושו של ייצוא הסחורות החקלאיות מאוקראינה תוך כדי הלחימה. קייב טוענת כי מאז הפרישה מכוונת מוסקבה רבות מהתקיפות באודסה לעבר מחסני תבואה ותשתיות נמל, כדי לפגוע ביכולתה של אוקראינה לשנע את הסחורות הללו.
נשיא בלארוס: "החבר'ה מווגנר לחצו עלינו"
בתוך כך, נשיא רוסיה פוטין טען היום כי מתקפת הנגד שבה פתחה אוקראינה לפני שבועות אחדים נכשלה. קייב דיווחה עד כה על התקדמות מועטה בלבד בחזיתות השונות, ומוסקבה מצדה טענה כי הכוחות הרוסיים מתקדמים באזור חרקוב. ראש המטות המשולבים של ארה"ב, הגנרל מארק מילי, טען בשבוע שעבר כי המתקפה האוקראינית "רחוקה מכישלון", אך הדגיש כי היא תהיה ארוכה, קשה ומדממת.
את דבריו על הכישלון האוקראיני השמיע פוטין בפגישה שערך בסנט פטרסבורג עם נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו. הפגישה הזו נערכה יומיים אחרי שהקרמלין הזהיר את פולין כי אם זו תתקוף את בלארוס, השוכנת ביניהן ונחשבת לבעלת הברית הקרובה ביותר של מוסקבה, פוטין יראה בכך מתקפה על רוסיה עצמה, ויגיב בהתאם. הדברים נאמרו על רקע החלטת פולין לתגבר את כוחותיה בגבול עם בלארוס, בתגובה להגעתם לשם של חיילי "קבוצת וגנר", ארגון שכירי החרב שעבר מרוסיה לבלארוס אחרי שהמרד שלו נגד הצבא הרוסי נכשל בחודש שעבר.
בפגישה עם פוטין בסנט פטרסבורג אמר לוקשנקו כי אחרי הגעתם לבלארוס רצו חיילי "וגנר" לצעוד מערבה ולפלוש לפולין, אך לדבריו בלארוס מונעת זאת מהם: "החבר'ה מווגנר התחילו ללחוץ עלינו, הם רוצים ללכת מערבה, הם אמרו 'בואו ניסע לטייל בוורשה וז'שוב", טען.
בהכנת הידיעה השתתף איתמר אייכנר