"יש מקום לאופטימיות". כך אמר הבוקר (יום רביעי) אחד מיועציו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, אחרי לילה ללא שינה שבמהלכו עקבו אחרי תוצאות הבחירות בארצות הברית. זמן קצר לאחר מכן, עוד לפני שהרשתות הגדולות בארה"ב הכריזו על טראמפ כמנצח, נתניהו כבר היה מהראשונים לברך אותו.
אפשר לומר שנתניהו שם מראש את כל הז'יטונים על ניצחונו של טראמפ בבחירות. זאת הייתה האפשרות המועדפת עליו חרף משקעי העבר, והדברים הלא-נעימים שאמר עליו הנשיא הבא. ראש הממשלה מאמין שהוא יידע להסתדר עם טראמפ, ומעריך שהאנשים שמשפיעים עליו "נמצאים בצד הנכון". הוא משוכנע שבהשוואה לממשל הדמוקרטי שתיעב אותו ורצה בנפילתו, טראמפ הוא הבחירה הנכונה לישראל.
אבל מה זה באמת אומר מבחינת ישראל? קודם כל, צריך לומר שהמדינה נכנסת לתקופה קריטית. מעתה ועד מועד ההשבעה של הנשיא טראמפ ב-20 בינואר, הנשיא ביידן הוא נשיא לכל דבר ובסמכותו לעשות מה שהוא רוצה. בישראל צריכים לקחת בחשבון את האפשרות שביידן ינצל את התקופה הזאת כדי לבוא חשבון עם נתניהו.
החשש הגדול ביותר הוא משידור חוזר של החלטת מועצת הביטחון מה-23 בדצמבר 2016 – אז ברק אובמה, בשלהי ימי כהונתו, פחות מחודש לפני כניסתו של טראמפ לבית הלבן - החליט בצעד חריג להימנע מלנצל את זכות הווטו האמריקנית במועצה ולא לסכל החלטה שעברה אז נגד ההתנחלויות. המהלך ההוא סיבך את ישראל מבחינה משפטית, ואולי גם פתח את הדרך לתביעות בבתי הדין הבינלאומיים בהאג. זאת הייתה אז הנקמה של אובמה בנתניהו, שכעת צריך לחשוש מתרחיש דומה.
ככלל, נראה שביידן ינצל את החודשיים האחרונים של כהונתו כדי להגביר את הלחץ להגיע לעסקת חטופים ולדרוש ויתורים מנתניהו כגון נסיגה מציר פילדלפי וכדומה. ביידן ינסה בכל כוחו לקדם את ההסדר הדיפלומטי בין ישראל ללבנון - מהלך שנראה שגם נתניהו דוחף אליו, בניגוד לניסיונות לסיים את המלחמה ברצועת עזה.
בנוסף, בחודשיים שנותרו עד להשבעת הנשיא החדש, נתניהו ינסה להגיע לשיתוף פעולה מלא עם טראמפ ואנשיו בנוגע ל"יום שאחרי" בכל החזיתות: לבנון, רצועת עזה, איראן והחטופים. סביר להניח שנתניהו גם יקבל זימון לבית הלבן זמן קצר אחרי השבעת הנשיא. עד אז, הוא יצטרך לנווט בים סוער למדיי בחודשיים האלה, כאשר המשימה תהיה לצלוח אותם בשלום.
אבל איש לא משלה את עצמו שהחיים עם טראמפ יהיו גן של שושנים עבור נתניהו. גם טראמפ רוצה בהפסקת המלחמה בלבנון ובעזה. הוא הצהיר על כך כמה פעמים והוא באמת מאמין שצריך לסיים את המלחמות האלה. בנאום הניצחון שלו אמר: "אני הולך לסיים מלחמות, לא להתחיל אותן". ולכן, נתניהו יצטרך להגיע לתיאום מירבי איתו על איך מגיעים לשם עם כמה שיותר הישגים לישראל - וכמה שפחות וויתורים.
ראש הממשלה יצטרך גם להחליט בזמן הקרוב מי יהיה השגריר שלו בוושינגטון: סביר להניח שלא יאריך את כהונתו של מייק הרצוג, אלא יבחר שגריר חדש. אם זה היה תלוי בנתניהו, הוא היה מחזיר לוושינגטון את רון דרמר - אך דרמר מסרב לחזור אחורה. אחד המועמדים ששמו מוזכר לתפקיד הוא יועצו המדיני של נתניהו, אופיר פלק. בכל מקרה, נתניהו יעדיף שגריר שהוא נייטיב אמריקן.
בינתיים, בישראל ממתינים בדאגה להחלטה של אנתוני בלינקן ולויד אוסטין בנוגע לאמברגו נשק על ישראל, בעקבות המכתב המפורסם ששיגרו לגלנט ודרמר בדרישה לשפר את הסיוע ההומניטרי, להימנע מחקיקה נגד אונר"א ולאפשר ביקורי צלב אדום אצל עצירי הנוחבה. האמריקנים כבר הבהירו שאין היענות מספקת מצידה של ישראל, ולכן יש אפשרות להטלת אמברגו נשק. ניצחונו של טראמפ, במובן מסוים, משפר את מצבה של ישראל - שכן גם אם יטילו עליה אמברגו, סביר להניח שהנשיא הרפובליקני יבטל אותו ביומו הראשון בתפקיד.
אחת השאלות החשובות היא מי יהיו בכוורת של טראמפ. בישראל מקווים לראות אדם כמו מייק פומפאו בתפקיד שר ההגנה. גם השגריר הקודם של טראמפ בישראל, דיוויד פרידמן, עשוי להתברג לתפקיד בכיר - מה שישמח מאוד את המתנחלים. פרידמן, תומך ישראל ופרו-התנחלויות מובהק, פרסם תוכנית מדינית לעתיד ישראל שפרק משמעותי ממנה היא החלת ריבונות על יהודה ושומרון. ככלל, ניצחונו של טראמפ יחזיר לשולחן את החלום של הימין להחלת ריבונות ישראלית על ההתנחלויות.
בנוסף, הניצחון הרפובליקני עשוי לקדם משמעותית את סוגיית הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה. הסיכוי שביידן יספיק לקדם את עסקת הנורמליזציה בחודשיים שנותרו אינם גבוהים, כי בלי הפסקת מלחמה זה לא יקרה - וגם יותר סביר שנתניהו יעדיף לשמור על ההישג הזה לטראמפ.
נעלם נוסף הוא סוגיית איראן: מצד אחד, אם תתקוף את ישראל, טהרן מסתכנת בתגובה חריפה של ביידן, שמשוחרר כעת מכל לחצים פוליטיים. מצד שני, היא אולי לא תרצה להגביר את המתיחות מול ישראל רגע לפני כניסתו של טראמפ לתפקיד, אחרי הקו הניצי שנקט נגדה בכהונתו הקודמת. בכל מקרה, זכייתו של טראמפ תיכנס למנעד השיקולים של האיראנים בדרך להחלטה סופית אם לתקוף בישראל או להימנע מהתגובה שתכננו.
ועוד נקודה חשובה: ניצחונו של טראמפ עשוי גם להקטין את הסיכוי שבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג יוציא את צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט, שכן בעבר ביידן בלם סנקציות נגד ה-ICC - שטראמפ כעת יכול לאיים בהן. ברקע, גם הטענות על הטרדה מינית נגד התובע הראשי קארים חאן - שהעלו ספקות לגבי מניעיו - מפחיתות את הסיכוי שהצווים הללו יוצאו.