ביום שישי, בתוך רדיוס של 300 מטר, התאספו באזור צומת תפוח שבשומרון מפגינים מימין ומשמאל כדי למחות בסוגיית עתידו של מאחז אביתר: אלו בעד הקמתה המיידית של הישיבה במקום, ואלו נגד המהלך. מי שחשב שהאירוע נוטרל מבחינה פוליטית – לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה לשעבר אביחי מנדלבליט אישר את ההסכם מול המתנחלים – שיחשוב שוב.
השטח מתחיל כעת לבעבע עם החלטת המתנחלים לפקוד את שטח הגבעה מדי כמה ימים, ולהפעיל שם את הישיבה שהקמתה נכללת במתווה. מנגד, פעילים של ארגוני שמאל וחברי כנסת מפצירים בשר הביטחון בני גנץ ובממשלה שלא לקיים את ההסכם עם המתנחלים – ולמנוע את הקמת הישיבה.
ביום שישי התרחש אירוע השיא מאז ירדו המתנחלים מהגבעה ביוני אשתקד, כחלק מאותו מתווה פינוי מרצון שאמור לאפשר בעתיד הקמת יישוב במקום. כוחות גדולים של משטרת מחוז ש"י יחד עם חטמ"ר שומרון אבטחו את מאות הפעילים שהגיעו לצומת תפוח וחצצו בין המחנות. "התומכים הרבים שהגיעו לחזק את ישיבת אביתר מצטרפים לדרישה להעלות במיידי את הישיבה. אני מציע לממשלה לא לבחון אותנו. השטח לא ישקוט עד שהממשלה תמלא את התחייבותה והיישוב אביתר יעמוד על תילו", אמר ראש מועצת שומרון יוסי דגן.
הוא הוסיף: "פעם אחר פעם מגיעים ארגוני השמאל הקיצוני לכאן כדי לייצר פרובוקציות בשטח. לפני שבועיים הפרובוקציות שלהם הסתיימו באירוע חמור של פעיל שמאל שתקף קצין בצה"ל. אנחנו עומדים כאן עם הרבה אהבת ישראל, הרבה אהבת ארץ ישראל, ומזמינים את כל עם ישראל מימין ומשמאל להגיע לכאן, לצאת מהטוויטר ולראות את השומרון האמיתי. אני לא מציע לממשלה לבחון אותנו". מנגד, בהפגנת השמאל אמר ח"כ מוסי רז ממרצ: "חייבים להבין שדבר כזה, שהוא נגד מדינת ישראל, נגד אזרחי ישראל, נגד הקואליציה, לא יכול לקום".
אבל בימים אלו עיקר המאבק מתנהל במסדרונות של היועצים המשפטיים וחברי הממשלה. מצד אחד עומדים שרת הפנים איילת שקד וראש הממשלה נפתלי בנט שטוענים כי נחתם הסכם ויש לעמוד בו, ומהצד השני עומד שר החוץ יאיר לפיד שמסביר כי התקדמות במתווה תגרור תגובה חריפה מצד האמריקנים, כזו שעלולה להגיע לכדי משבר משמעותי בין המדינות.
בתווך עומד מי שחתם על ההסכם – שר הביטחון. גנץ בעצמו חלוק מאוד באשר למתווה אביתר. מחד הוא מרגיש כי המתווה נולד בחטא מבחינתו, ועד היום הוא לא מבין איך האירוע צמח מתחת לאף של פיקוד המרכז. ובכל זאת, שמו חתום על ההסכם – והוא לא רוצה לשבור את המילה שלו. בסביבתו של גנץ כועסים מאוד על לפיד ש"נזכר" כעת להביע את עמדתו נגד ההסכם, ובזמן החתימה עליו נאלם דום.
ההסכם כולל בתוכו כמה שלבים – בהם בדיקת הקרקע והליכי תכנון להקמת יישוב בשומרון. השלב הבא אמור להיות הצבת ישיבה במקום עם כמה משפחות שיישארו על הגבעה ופתיחה בהליכי תכנון מבנים. הסאגה, נזכיר, החלה לאחר הרצח של יהודה גואטה בן ה-19 במאי בשנה שעברה. לאחר פיגוע הירי שבו נרצח עלו כמה מתנחלים, אנשי תנועת "נחלה", יחד עם פעילים מהמועצה האזורית שומרון לגבעה – והקימו בה מאחז.
ככל שחלפו הימים הם הגבירו את קצב הבנייה מתחת לאף של הרשויות, עד שהגיעו למצב שבו היו במקום עשרות משפחות. "התומכים הרבים שהגיעו לחזק את ישיבת אביתר מצטרפים לדרישה להעלות במיידי את הישיבה", אמרה יו"ר התנועה דניאלה וויס. "הציבור לא ישקוט עד שהממשלה תמלא את התחייבותה והיישוב אביתר יעמוד על תילו. ברגע שנפתח פתח - וטוב שנפתח פתח - להקים יישוב, אז כאן יקום ישוב".
בשלב מסוים הגיעו למקום חברי כנסת ושרים, שטענו כי יש לאשר את ההתיישבות במאחז. בסופו של דבר, לאחר כמה ימים של משא ומתן בין המתנחלים לשר הביטחון גנץ (בתיווך של שרת הפנים שקד), נחתם בשנה שעברה הסכם ולפיו המתנחלים יעזבו מרצון את המקום, והקרקע תיבחן על ידי המנהל האזרחי. באוקטובר האחרון נחשף ב-ynet כי עבודת המטה על בדיקת הסקר לקרקע שעליה הוקם המאחז סמוך לצומת תפוח גילתה כי כ-60 דונמים מהשטח הם אדמות מדינה שניתן להקים עליהן יישוב, ובתחילת החודש אישר כאמור מנדלבליט את המתווה באחת מהחלטותיו האחרונות בתפקיד היועמ"ש.
עיקר המחלוקת כעת היא על הקמת הישיבה. חלק מהיועצים המשפטיים מסבירים שיש להמתין עד להגשת ההתנגדויות לכך, לטפל בהן – ורק אז לאשר. תהליך שכזה עשוי להיגרר חודשים ארוכים, ומאידך יש שמסבירים שאפשר, אף שזו לא דרך המלך, להקים כעת את הישיבה ולדון בהתנגדויות תוך כדי.
ובחזרה לשטח: למרות המחלוקות בין חברי הממשלה, ייתכן, כמו במקרים רבים ביהודה ושומרון, כי המציאות תגרור את השרים לקבל החלטות. מה שקרה ביום שישי הוא בדיוק הניסיון לכך. מול המתנחלים הפגינו פעילי השמאל, בהם אנשי "שלום עכשיו" וחברי הכנסת ממרצ מוסי רז, גבי לסקי וסגן שר הכלכלה יאיר גולן.
"תקשיבו לפוליטיקאים בעצמם, הם אומרים שהחתימה הזו לא הייתה על דעתם, על דעת כל הממשלה שיש בעיה עם ההסכם עצמו, חוץ מזה ודאי ובוודאי שזה הסכם שלא צריך לעמוד בו, כי הוא מזיק לישראל. סך הכול היגיון בטחוני. זו עוד נקודה שחיילים נמצאים באיום יומיומי שם סתם, בגלל שכמה מתנחלים רוצים את זה. זה פשוט לא הגיוני", אמרה חגית עופרן, מצוות "שלום עכשיו".
ח"כ לסקי אמרה בהפגנה כי "אם אני שמה אוהל באמצע כיכר רבין, תוך שנייה היו באים לפנות את זה, אבל פה נותנים יד ונותנים גב לכל מי שפועל באופן לא חוקי. במקום לפנות באופן מיידי את כל המבנים הבלתי חוקיים, מגיעים איתם להסדרים והסכמים ואנחנו יודעים שזה הטרנד של ההתנחלויות".
ח"כ לסקי נשאלה על ידי צוות ynet בהפגנה אם לנוכח דבריה הניסיון להגיע להסדר מול תושבי הכפר הלא-חוקי חאן אל-אחמר אינו בסדר, והיא השיבה: "אני מציעה לכולם לא לשים את היהודים והפלסטינים באותו מעמד בשטח הכבוש. התפקיד של הכובש בשטח הכבוש זה לשמור על האוכלוסיה המקומית, זה לא להביא אוכלוסיה של כובשים לתוך השטח הכבוש, כל זה מנוגד לחוק הבינלאומי".
לאחר כשעתיים הסתיים האירוע בשקט יחסי. אבל השטח מתעורר. המתנחלים טוענים כי ימשיכו לפקוד את הישיבה גם השבוע. מנגד אנשי השמאל לא מתכוונים לעצור – ויגיעו לגבעה בהתאם לכל התקדמות במתווה החזרה של המתנחלים למקום.