פרופסור אדם מוסוף מאוניברסיטת ג'ורג' מייסון שבווירג'יניה התקשה להבין מדוע בשנה האחרונה החל להבחין בנוכחות משטרתית קבועה מול משרדי הפקולטה למשפטים, שבה הוא מלמד. אך ביום חמישי האחרון, לאחר הפרסום ב- ynet על סטודנט המוסד שתכנן פיגוע בקונסוליה הישראלית בניו יורק, זה מתבהר. "פתאום ברור לי יותר למה זה היה צריך להיעשות", אמר.
פרופסור מוסוף סיפר כי הנהלת בית הספר הציבה את השוטרים כדי להגן עליו ועל פרופסור יהודי נוסף בפקולטה וציין: "זה מביש שג'ורג' מייסון טיפחה סביבה שבה צעד כזה הפך נחוץ עבור הפרופסורים שלה".
4 צפייה בגלריה
אוניברסיטת ג'ורג' מייסון בוירג'יניה, ארה"ב
אוניברסיטת ג'ורג' מייסון בוירג'יניה, ארה"ב
אוניברסיטת ג'ורג' מייסון. יושמו "אמצעי אבטחה משופרים"
(צילום: John M. Chase / Shutterstock.com)
לדברי פרופסור מוסוף, אחד הקולות הפרו-ישראליים הבולטים ביותר בקמפוס מאז 7 באוקטובר, הוא ועמיתו אינם היחידים שזקוקים לאבטחה בימים אלה. הקהילה היהודית באזור הביעה בפני הנהלת האוניברסיטה הסמוכה לוושיגנטון הבירה חששות לגבי האקלים בקמפוס וביטחון הסטודנטים היהודים שבו. בהנהלה הבטיחו "לנהל דיאלוג בנושא הדאגות העמוקות שיש לקהילה ולהתייחס ברצינות להתרחשויות האחרונות".
ובאמת, לא שקט באוניברסיטה הציבורית הגדולה ביותר במדינת וירג'יניה, הקרויה על שמו של אחד מאבות המייסדים של ארה"ב, ובין בוגריה נמצאים כמה מבכירי הממשל והמשפט האמריקני. בשבוע שעבר התברר כי אחד מ-40 אלף התלמידים שלה, עבדאללה עז א-דין טהא מוחמד חסן (18), נעצר בחשד לתכנון פיגוע המוני בבניין הקונסוליה הישראלית בניו יורק.

השראה מבן לאדן ותמיכה באל-קאעידה ודאעש

לפי מסמכי כתב האישום, חסן נחשף לאחר שהעביר לסוכן סמוי הנחיות מפורטות על בניית פצצה והטמנתה, נתן לו הסבר מפורט לרכישת כלי נשק, וטיפים לבריחה מארצות הברית לאחר המתקפה.
חסן, סטודנט ממוצא מצרי בשנה הראשונה ללימודיו בטכנולוגיית מידע של האוניברסיטה, היה כבר בהליכי גירוש מהמדינה אחרי שסומן על-ידי ה-FBI בעקבות הצהרות קודמות שלו שהביעו תמיכה באל-קאעידה ודאעש. ייתכן שהרגיש כי אין לו מה להפסיד, ואת ימיו האחרונים במדינה הקדיש לטובת המזימה לפיגוע במה שהגדיר כ"מכרה הזהב של כל המטרות" ו"סמל ליהדות בעולם".
החקירה החלה במאי השנה כשמשטרת מחוז פיירפקס בווירג'יניה קיבלה טיפ אנונימי על חשבון X ש"מעודד טרור ותומך בדאעש". החשבון, שנוהל על-ידי חסן, כלל פוסטים שבהם שיבח פעילי טרור והביע תמיכה במעשי אלימות נגד יהודים ואמריקנים. אחד הפוסטים אף הגדיר את אוסמה בן לאדן כ"מודל לחיקוי", וציין כי "המאבק באויבי האיסלאם יימשך לנצח".
4 צפייה בגלריה
עבדאללה עז א-דין טהא מוחמד חסן, וירג'יניה, נעצר בחשד שתכנן פיגוע נגד הקונסוליה הישראלית בניו יורק. סטודנט ממוצא מצרי שהיה בהליכי גירוש מהמדינה
עבדאללה עז א-דין טהא מוחמד חסן, וירג'יניה, נעצר בחשד שתכנן פיגוע נגד הקונסוליה הישראלית בניו יורק. סטודנט ממוצא מצרי שהיה בהליכי גירוש מהמדינה
חסן, סטודנט האוניברסיטה שתכנן פיגוע נגד הקונסוליה הישראלית בניו יורק
(משרד השריף של אלכסנדריה)
ה-FBI גייס מודיע סמוי שפנה אל חסן באמצעות X, והשניים החלו לשוחח במשך כמה חודשים, שבמהלכם חשף חסן את כוונותיו. חסן אף כתב למודיע תסריט לסרטון "שהיד", שאותו תכנן לצלם לפני התקיפה. המסר כלל איומים על מדינות המערב והכרזה על "נקמתו של אללה".
לפי מסמכי התביעה, חסן הדריך את המודיע כיצד לבנות מטען נפץ מסוג TATP, אחד החומרים הנפיצים והקטלניים ביותר שנמצאים בשימוש ארגוני טרור באופן שכיח. הוא אף שיתף קישורים לרכישת רובה סער וכדורים, והציע לבחור ברובה סער מסוג זסטבה, שאותו כינה "כלי נשק אידיאלי לתקיפה".
חסן הדגיש גם את החשיבות של צילום האירוע בשידור חי ושיתופו ברשתות החברתיות כחלק מ"קמפיין טרור גלובלי". הוא ייעץ למודיע כיצד להימלט מארה"ב לאחר הפיגוע, הציע לו לטוס לאזורי שליטה של דאעש באפריקה, וציין מקומות שאין להם הסכמי הסגרה עם ארה"ב. לדבריו, "אם תתכנן נכון, תוכל להתחמק מהרשויות ולמצוא מקלט בטוח".

קריאות ל"אינתיפאדה סטודנטיאלית" וחומרים "פרו-טרוריסטיים"

פרשייה זו, שטלטלה את הקמפוס, מצטרפת לתקרית נוספת מהחודש האחרון, בה משטרת וירג'יניה וה-FBI פשטו על ביתן של ג'נה ונור רנא, אחיות סטודנטיות ונשיאות של סניף "סטודנטים למען צדק בפלסטין" (SJP) של האוניברסיטה.
השתיים נחשדו בהובלת קבוצת פעילים שריססו כתובות מסיתות ואנטישמיות בשטח הקמפוס באוגוסט האחרון, גרמו לנזקים של אלפי דולרים, והצהירו על "אינתיפאדה סטודנטיאלית". במהלך הפשיטה נמצאו בבית המשפחה רובים, תחמושת, דרכונים זרים, וכן חומרים "פרו-טרוריסטיים", בהם דגלי חמאס וחיזבאללה ושלטים עם הכיתוב "מוות ליהודים" ו"מוות לאמריקה". לאחר הפשיטה, הנהלת האוניברסיטה החליטה להשעות את פעילות הסניף, והאחיות הורחקו מהקמפוס לארבע השנים הקרובות.
דובר מטעם האוניברסיטה הכחיש כי ישנו קשר בין שני המקרים, זה של האחיות רנא והתלמיד חסן, אך אישר כי האבטחה בקמפוס אכן תוגברה לאחרונה, כולל הקמת צוות כוננות מיוחד להערכת איומים. המוסד נמנע מכל אזכור של הנטייה האיסלאמיסטית של החשודים. נשיא האוניברסיטה, פרופסור גרגורי וושינגטון, אף כתב ביום חמישי האחרון לקהילת הקמפוס בניסיון להרגיע את הרוחות.
4 צפייה בגלריה
העימותים באוניברסיטת קולומביה שבניו יורק, ארה"ב
העימותים באוניברסיטת קולומביה שבניו יורק, ארה"ב
הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, בניו יורק
(צילום: עומר לבוטון)
לדבריו, "אמצעי אבטחה משופרים" יושמו בתחילת הסמסטר, חלקם סמויים. הוא סירב לפרט מעבר לכך אך טען כי "היכולות הללו, בתוספת אמצעים נוספים שבתכנון יוצרים חומת מגן סביב קמפוס האוניברסיטה שלנו עם יכולות שלא תמיד זמינות לאוניברסיטאות במקומות אחרים שלא סמוכים לבירה". פרופסור וושינגטון הבטיח כי "ככל שההליכים הפליליים מתקדמים", נגד התלמידים החשודים במעשים, "האוניברסיטה תנקוט בפעולות מתאימות בנוגע להפרות של קוד התנהגות של סטודנטים".
בקרב המחוקקים לעומת זאת, נשמעו פחות מעודדים. מושל המדינה, הרפובליקני גלן יאנגקין, אמר כי מתקפת הטרור שסוכלה מהווה "קריאת התעוררות לכך שהאנטישמיות והאיום על סטודנטים יהודים והקהילה היהודית בווירג'יניה וברחבי אמריקה הם אמיתיים מאוד". הסנטור הדמוקרטי, מארק וורנר, טען כי "התקרית המחרידה מדגישה את הפחד שחשים רבים בקהילה היהודית כשהאנטישמיות ממשיכה לעלות ברחבי הארץ וברחבי העולם".
גם מחוקקים דמוקרטים ורפובליקנים מקומיים כדוגמת הסנאטור טים קיין וחבר בית הנבחרים יוג'ין ווינדמן מסרו הצהרות דומות, ודרשו שגורמי אכיפת החוק יחקרו את האירוע כולל השפעה של גורמים זרים על סטודנטים בקמפוס.
"זו אחריותו המלאה של נשיא האוניברסיטה גרגורי וושינגטון״, אמר פרופסור מוסוף. הוא הוסיף: "כחבר סגל באוניברסיטה, צפיתי במוסד נכשל במשך יותר משנה לעשות כל צעד, בעוד סטודנטים פרו-חמאס דרך סניף SJP עסקו בהטרדה, ונדליזם וביצוע פשעים אלה תוך חבישת מסכות באופן בלתי חוקי, וללא כל השלכות".
לדבריו, "חברי סגל יהודים ולא יהודים רבים, כולל אותי, שלחו לו מכתבים ואימיילים, תחילה בבקשה, ולאחר מכן בדרישה לנקוט פעולה כדי לטפל בבעיה המחריפה הזו. לא ננקטו צעדים. כמו שאני אומר כבר יותר משנה: אם תהיתם אי-פעם מה הייתם עושים בברלין של 1938, אתם עושים את זה עכשיו".