מאות סוריות וסורים הפגינו היום (חמישי) בכיכר במרכז דמשק, וקראו לכונן בסוריה החדשה משטר דמוקרטי וחילוני ולכבד את זכויות הנשים. "רוצים דמוקרטיה, לא מדינה דתית", קראו המוחים בהפגנה, שנערכה יותר משבוע אחרי הפלת משטר אסד וניצחונם של המורדים במלחמת האזרחים. הם קראו "סוריה אזרחית וחופשית" ו-"העם הסורי הוא אחד". הקהל הניף שלטים שעליהם נכתב בין השאר "אין מדינה חופשית בלי נשים חופשיות" ו-"זמן הדיקטטורה נגמר".
את מתקפת הפתע שהפילה את בשאר אסד הוביל "הייאת תחריר א-שאם", ארגון מורדים ג'יהאדיסטי סוני, שלמעשה שולט כיום בסוריה החדשה. מאז סיום המלחמה ועל רקע החששות מהג'יהאדיסטים מנסה מנהיג הארגון, אבו מוחמד אל-ג'ולאני, להציג לעולם תדמית מתונה. השבוע הוא החל להיפגש עם דיפלומטיים מערביים שהגיעו לדמשק. במקביל אמרו באו"ם שהמוני סורים, בהם מוסלמים שיעים, ברחו מארצם אחרי עליית הג'יהאדיסטים הסונים לשלטון.
בהתבטאויותיו האחרונות מכחיש אל-ג'ולאני שבכוונתו להפוך את סוריה למדינה בסגנון אפגניסטן, שם הטליבאן – על אף הבטחותיו כי שינה את דרכיו ונעשה מתון יותר – פגע מאז חזרתו לשלטון ב-2021 בשלל חירויות פרט, ובין השאר אסר על נשים לצאת לעבודה וללמוד, חייב אותן מחדש להתכסות בבורקה ולאחרונה אף החל לקדם, לכאורה "במתינות ובשיתוף פעולה מצד כלי התקשורת", איסור על שידורם בטלוויזיה של תמונות וסרטונים שבהם רואים יצורים חיים, בכלל זה בני אדם, משום שהמעשה מפר את ההלכה האיסלאמית.
בריאיון שפורסם הלילה הדגיש אל-ג'ולאני כי סוריה ואפגניסטן הן מדינות שונות מאוד עם מסורות שונות: בין השאר ציין כי החברה האפגנית היא חברה שבטית, בעוד דפוס המחשבה של הסורים אחר. הוא גם אמר כי בניגוד לטליבאן הוא מאמין בזכותן של נשים לרכוש השכלה: "זה יותר מ-8 שנים שיש לנו אוניברסיטאות באידליב, ונדמה לי ששיעור הנשים בהן הוא יותר מ-60%". אידליב הוא המחוז בצפון-מערב סוריה שנותר המעוז האחרון של המורדים בשנים האחרונות עד שיצאו בחודש שעבר למתקפת הפתע שבה הפילו את משטר אסד. ארגונו של אל-ג'ולאני נחשב לשליט של המחוז הזה באותן שנים.
הנשים שהגיעו היום להפגנה בדמשק דורשות מהמשטר החדש שיאפשר להן לקחת חלק בענייני המדינה. אחת מהן, מג'ידה מודארס בת ה-50, אמרה לסוכנות הידיעות AFP: "גם לנשים וגם לגברים יש תפקיד בבנייתה של סוריה החדשה. לנשים יש תפקיד גדול בחיים הפוליטיים, אנחנו נבחן כל עמדה נגד נשים ולא נקבל אותה. הזמן שבו שתקנו הסתיים".
מפגינה צעירה אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס: "אנחנו נמצאות כאן כדי להיות יחד, יד ביד, במדינה חילונית ודמוקרטית שבה יש שוויון ושמירה על זכויות הנשים. כרגע אנחנו לא יודעות מה יהיה המצב, ואנחנו לא תוקפות או שופטות אף אחד כי זה עדיין שלב מאוד מוקדם, אבל זו הזכות שלנו לשמור על הזכויות שלנו. זו הזכות שלנו לדעת לאן אנחנו הולכות, ולקחת חלק, ביחד, בבניה של סוריה כמדינה לכולם". רגדה אל-כתיב, שחקנית סורית, אמר ל-AFP: "הנשים הסוריות תמיד לקחו חלק בהתקוממויות. אל-כתיב הוסיפה כי במהלך ההתקוממות של האזרחים נגד משטר אסד הנשים "הגנו על המפגינים, טיפלו בפצועים – ונכלאו".
אחרי הדחת משטר אסד הקימו המורדים ממשלת מעבר, שתכהן בתפקיד עד 1 במרץ. שר החינוך בממשלת המעבר הבטיח בריאיון לסוכנות הידיעות רויטרס כי מערכת החינוך לא תפגע בזכותן של נערות לרכוש השכלה. "חינוך הוא קו אדום עבור העם הסורי, זה חשוב יותר מאוכל וממים", אמר נזיר מוחמד אל-קדרי בראיון מלשכתו בדמשק. "הזכות לחינוך אינה מוגבלת למגדר אחד, יכול להיות שבבתי הספר שלנו יש יותר בנות מבנים".
קדרי אמר שגם תחת המשטר החדש ימשיכו ילדים וילדות ללמוד יחד בבתי הספר היסודיים, בשעה שבתיכונים תישאר ההפרדה המגדרית שהייתה בימי אסד. "אחרי בית הספר היסודי תמיד היו בתי ספר לבנות ובתי ספר לבנים, אנחנו לא נשנה את זה", אמר שר החינוך החדש של סוריה.
ערים שלמות נחרבו במלחמת האזרחים שהסתיימה החודש, ולפי קדרי כמחצית מ-18,000 מבתי הספר במדינה ספגו נזק או נהרסו. קדרי הוסיף שהמשטר החדש לא מתכנן לחולל שינויים בתוכנית הלימודים, למעט הסרתם של התכנים שנוגעים למפלגת הבעת' ולמשפחת אסד. כעת לא יידרשו התלמידים בסוריה להיבחן על "לימודים לאומיים" - שם קוד לשיעורים על תולדות משפחת אסד ועל ההיסטוריה של מפלגת הבעת', מפלגת השלטון החילונית והפאן-ערבית ששלטה בסוריה במשך עשרות שנים.
קדרי נולד בדמשק וגדל בה. הוא נכלא על-ידי משטר אסד ב-2008, וטען נשלח לכלא בגלל האשמות מפוברקות שהוא הסית לסכסוכים עדתיים. כעבור עשור הוא שוחרר וברח לצפון אידליב, מעוז המורדים. ב-2022 הפך לשר החינוך ב"ממשלת ההצלה" שהקימו המורדים באזור.