בשבת הקרובה, כשצ'רלס השלישי יוכתר רשמית כמלך בריטניה בטקס מפואר במנזר ווסטמינסטר בלונדון, הוא יעשה זאת כשהוא מעוטר בתכשיטים המפוארים ביותר שבהם מחזיק ארמון המלוכה, ולצד הכתר שיעטר את ראשו הוא יחזיק בידו את שרביט אדוארד הקדוש, שבו מקובע היהלום המלוטש הגדול ביותר בעולם. היהלום הענקי, ששוקל 530 קראט, מכונה "הכוכב של אפריקה" – ובימים האחרונים גוברות הקריאות בדרום אפריקה, המדינה שבה התגלה לפני יותר ממאה שנים, להחזירו הביתה.
היהלום, שמכונה באופן רשמי "קולינן 1", הוא אחד מתשעה יהלומים מלוטשים שפוצלו מתוך היהלום הגולמי הגדול ביותר שהתגלה עד היום: אותו יהלום-אב, "קולינן", שקל 3,100 קראט וגודלו היה ככגודלו של אגרוף קמוץ. הוא התגלה ב-1905 במכרה ליד העיר פרטוריה, וממשלת דרום אפריקה באותם ימים, שהייתה חלק מהשלטון הבריטי הקולוניאליסטי, העניקה אותו במתנה למלך אדוארד השביעי, יורשה של המלכה ויקטוריה והסבא-רבא של המלכה אליזבת שהלכה לעולמה בספטמבר אשתקד. היהלום פוצל כאמור לכמה יהלומים מלוטשים, ואחד נוסף וקטן יותר מאחיו הגדול, "קולינן 2", נקבע בכתר האימפריה שמשמש גם הוא את המונרכים הבריטים. הכתר הזה והשרביט המלכותי נשמרים יחד עם שאר תכשיטי המלוכה במצודת לונדון.
כעת, וכשברקע תנועה הולכת וגוברת של פעילים הדורשים להחזיר תכשיטים, פרטי אמנות וחפצים יקרי ערך אחרים שנבזזו בעידן הקולוניאליסטי, בדרום אפריקה נשמעים כעת קולות הקוראים להחזרת היהלום שמשובץ בשרביט המלך. "היהלום צריך לבוא לדרום אפריקה, זה צריך להיות סימן של הגאווה שלנו, של המורשת שלנו ושל התרבות שלנו", אמר בשיחה עם סוכנות רויטרס מות'וסי קמנגה, עורך דין ופעיל מהעיר יוהנסבורג שיזם עצומה אינטרנטית בסוגיה, עליה חתמו עד כה 8,000 איש. "אני חושב שבאופן כללי על עמי אפריקה להתחיל להבין שדה-קולוניאליזציה זה לא רק להעניק חירויות שונות, אלא להשיב את מה שנלקח מאיתנו".
ברויטרס שוחחו עם כמה מתושבי יוהנסבורג, ונראה שאין שם תמימות דעים מוחלטת בשאלה. "אני לא חושב שזה משנה יותר, הדברים השתנו, התפתחנו", אמר תושב בשם דיאקסנג נזהדזהבה. "לבריטים היה חשוב בעבר להיות עליונים, לנו זה לא משנה יותר". תושב אחר כן הביע תמיכה בקריאות להחזרת היהלום: "הם לקחו לנו אותו בזמן שהם דיכאו אותנו".
הקריאות שנשמעות כעת בדרום אפריקה אינן חדשות, וכבר עם מותה של המלכה אליזבת היו שדרשו שם את החזרת היהלום הענקי. ויולוונטו זונגולה, מחוקק בפרלמנט הדרום-אפריקני, דרש אז שבריטניה לא רק "תחזיר את כל הזהב והיהלומים שהיא גנבה" – אלא גם תפצה את ארצו על הנזק שגרמה לה. גם ציוץ בטוויטר של הנשיא סיריל רמפוזה, שבו שלח תנחומים לבריטים על מות מלכתם, עורר אז תגובות זועמות מצד גולשים דרום-אפריקנים. "האם שאלת אותה מתי היא תחזיר חזרה את היהלום של דרום אפריקה?", כתב לרמפוזה אחד המגיבים לציוץ.
אליזבת, יצוין, היוותה עבור רבים במדינות שהשתחררו משלטון בריטי סמל לעבר הקולוניאליסטי של הממלכה, ובדיוקנים הרשמיים שלה היא הרבתה להופיע עם הכתר והשרביט שמעוטרים ביהלומים האפריקניים. "היא התרברבה בהם במשך יותר מחצי מאה", האשימה אחרי מותה ליי-אן מת'יס, דוברת מפלגת האופוזיציה הדרום-אפריקנית EFF, בשיחה עם רשת CNN. בבריטניה מדגישים שהיהלום הוענק לארמון המלוכה הבריטי כמתנה, אבל גם את הטענה הזו דוחים בדרום אפריקה: "להעניק יהלום גנוב לא פוטר מאחריות את מי שמקבל אותו", אמר ל-CNN אווריסטו בניירה, פרופ' לפוליטיקה אפריקנית מאוניברסיטת דרום אפריקה. "הכוכב הגדול הוא יהלום דמים".
לקריאות להחזרת היהלום הצטרף היום מכתב שעליו חתומים מנהיגי קבוצות ילידיות מ-12 מדינות בחבר העמים הבריטי, ובו הם קוראים למלך צ'רלס להתנצל על "מאות שנים של גזענות" ו"מורשת של רצח עם" שהנחיל לכאורה הכתר הבריטי לאורך ההיסטוריה. על המכתב חתומים נציגים אבוריג'ינים מאוסטרליה וכן מנהיגים מכמה אומות באיים הקריביים, שאנשיהן שועבדו בעבר לעבדות. במכתב מציינים אותם מנהיגים כי צ'רלס אמנם הידק את הקשרים עמם במטרה לכפר על עוונותיה של בריטניה, וכי הוא הביע עליהם צער, אך הם דרשו ממנו לספק התנצלות מלכותית רשמית. לצד זאת הם דורשים פיצוי כספי על מה שהם מגדירים כבזיזת אוצרותיהם התרבותיים.
המלך צ'רלס אמנם נכנס לתפקידו כבר בספטמבר האחרון, מיד לאחר מות אמו, אבל טקס ההכתרה הרשמי שלו ייערך רק בשבת. האירוע יתקיים כאמור במנזר ווסטמינסטר, ואישים בכירים מרחבי העולם כולו יגיעו להשתתף בו, בהם גם נשיא מדינת ישראל יצחק (בוז'י) הרצוג ורעייתו. כוחות הביטחון של בריטניה עושים הכנות קדחתניות לקראת האירוע, וקהל רב צפוי להתאסף ברחובות הבירה.
בימים האחרונים נרשמה תכונה ערה סביב ארמון בקינגהאם על רקע הגעתם של תיירים וכתבים רבים מרחבי תבל לקראת טקס ההכתרה, שיהיה הראשון שידעה בריטניה מאז 1953, אז הוכתרה המלכה אליזבת. הטקס בשבת יכלול נסיעה של המלך צ'רלס והמלכה-הרעיה קמילה בכרכרה מארמון בקינגהאם למנזר ווסטמינסטר, ואחריו ישובו השניים לארמון, תוך שהם זוכים למסדר כבוד בהשתתפות אלפי חיילים. בהמשך ייצאו אל מרפסת הארמון, וינופפו אל דורשי שלומם.