פיצוצים הרעידו הבוקר (יום ב') את העיר האוקראינית לבוב, אחרי שלדברי אוקראינה רוסיה שיגרה ארבעה טילים לעבר העיר, השוכנת בסמוך לגבול לפולין ומשמשת משכנם הזמני של פליטים רבים שברחו מבתיהם. לדברי ראש העיר אנדריי סדוביי שבעה בני אדם נהרגו ועוד 11 נפצעו, בהם ילד. גורמים אוקראיניים אומרים כי שלושה מהטילים פגעו ב"תשתיות" באזור תחנת הרכבת בלבוב, ואחד פגע במתקן להחלפת צמיגים. לדבריהם כ-40 מכוניות נהרסו או ניזוקו, ובמלון סמוך שבו משתכנים פליטים אוקראינים התנפצו חלונות.
ירי הטילים הבוקר הוא עוד הסלמה של התקיפות הרוסיות במערב אוקראינה: בגלי תקיפות קודמים פגעו טילים בעיקר בפרברי לבוב, ולא היו בהם נפגעים רבים כל כך. פיצוצים נשמעו הבוקר גם בבירה קייב, אך לפי שעה הסיבה להם אינה ידועה. תקיפות רוסיות היו היום באזור דניפרופטרובסק שבדרום אוקראינה, ודווח על שני פצועים בהן.
המלחמה באוקראינה – עוד כתבות:
• קייב עונה לאולטימטום הרוסי: "כוחותינו במריופול לא ייכנעו, נילחם עד הסוף"
• האולטימטום פקע, החיילים האוקראינים מתבצרים ב"מצודה של מריופול"
• תיעוד רוסי של המלחים מ"מוסקבה", קייב לתושבים: "אל תחזרו"
• הטבעת הספינה: המכה הקשה ביותר לצי הרוסי זה 80 שנה
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
רוסיה אמנם הסיגה בשבועות האחרונים את כוחותיה מעומק אוקראינה, והחלה להיערך במקום זאת למתקפה גדולה באזור חבל דונבאס שבמזרח המדינה, שברובו שולטים המורדים הפרו-רוסים, אולם כמעט מדי יום היא משגרת טילים מרחוק לעבר יעדים במרכז אוקראינה ובמערבה. בימים האחרונים ניכרה התגברות של התקיפות האלה, אולי כנקמה רוסית על טביעתה של ספינת הדגל של צבא רוסיה בים השחור, ספינת הטילים "מוסקבה". לדברי אוקראינה, כוחותיה הם שהטביעו את הספינה, באמצעות ירי שני טילים "נפטון". זו אחת המבוכות הצבאיות הגדולות ביותר שספגה רוסיה בעשורים האחרונים.
הבוקר פרסמו כלי תקשורת בכירים במערב, בהם BBC ו"גרדיאן", שתי תמונות שבהן נראית לכאורה הספינה "מוסקבה" בוערת בים אחרי הפגיעה בה. בשניהם הודגש כי אף שמומחים אומרים שסביר מאוד כי מדובר בתיעוד של הספינה הרוסית, הם טרם הצליחו לאמת זאת באופן חד-משמעי. מאז טביעתה של הספינה לא פורסם תיעוד שלה, ולכן גם קשה להעריך כמה חיילים רוסים נפגעו בתקיפה נגדה. לפי הערכות כ-500 חיילים רוסים היו בה, והקרמלין טען כי כולם פונו.
התקיפות הרוסיות נמשכות בינתיים גם בחרקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר הלילה ש-18 בני אדם נהרגו שם ויותר מ-100 נפצעו בהפגזות בארבעת הימים האחרונים. "לא מדובר אלא בטרור מכוון", אמר זלנסקי. "פגזים וארטילריה נגד שכונות מגורים רגילות, נגד אזרחים רגילים".
קרבות רחוב דווחו הבוקר בעיירה קרמינה שבמחוז לוהנסק, המופצצת על-ידי הרוסים זה שבועות. צבא רוסיה מנסה לכבוש את העיירה וכמה עיירות סמוכות, במסגרת ניסיונו להרחיב את אזורי השליטה של המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס, המורכב ממחוזות לוהנסק ודונייצק. "הרוסים נכנסו לקרמינה עם כמות עצומה של ציוד", מסר הבוקר מושל המחוז סרגיי חיידאי בפוסט בפייסבוק, "המתקפה החלה". לדברי הרשויות בלוהנסק, ארבעה אזרחים נורו למוות כשניסו לברוח מהעיירה, והמצב כעת אינו מאפשר לפנות עוד תושבים משם. המושל חיידאי ציין כי היכל הספורט המקומי "אולימפוס" עולה באש, וצוותי כיבוי מקומיים מנסים למנוע את התפשטות השריפה ליער סמוך.
אוקראינה: "מריופול לא נפלה, חיילינו נלחמים"
אמש אמר ראש ממשלת אוקראינה דניס שמיהל כי החיילים האוקראינים שנותרו במריופול ממשיכים להילחם עליה, למרות האולטימטום שהציבה להם רוסיה להיכנע. "העיר לא נפלה", אמר לרשת ABC האמריקנית, וטען שחיילים אוקראינים עדיין שולטים בכמה אזורים ממריופול.
מריופול, נזכיר, סופגת הפגזות והפצצות רוסיות כבדות למן תחילת המלחמה, ואלפי אזרחים כבר נהרגו בה. לטענת האוקראינים מספר התושבים ההרוגים עומד על יותר מ-20 אלף, אולם קשה לקבל נתונים מדויקים ואמינים מהעיר משום שהתקיפות הרוסיות הבלתי פוסקות חוסמות את הגישה אליה זה קרוב לשמונה שבועות. ערב המלחמה גרו במריופול יותר מ-400 אלף בני אדם, ולפי הערכות יותר מ-100 אלף תושבים עדיין נצורים בה. לאורך המצור הם נותרו כמעט ללא מים, מזון וחשמל.
למריופול חשיבות אסטרטגית מיוחדת עבור הרוסים, משום שכיבושה יאפשר להם ליצור רצף טריטוריאלי בשליטתם מחצי האי קרים, שסופח לרוסיה כבר ב-2014, אל חבל דונבאס שבמזרח אוקראינה, חבל שברובו שולטים כאמור המורדים הפרו-רוסים.
בסוף השבוע הכריזה רוסיה שכוחותיה הצליחו לטהר מכוחות אוקראיניים את כל האזורים האורבניים של מריופול, ושכעת רק כוח קטן של לוחמים אוקראינים עדיין נמצא באזור, והוא מתבצר במפעל המתכות הענקי "אזובסטל". בהודעה שבּה קראה שלשום לכוח האוקראיני להיכנע מסרה רוסיה כי תחוס על חייהם של החיילים שיניחו את נשקם, וטענה כי האולטימטום נובע מרצונה של מוסקבה לשים קץ למצב ההומניטרי המחריד באזור. אם הרוסים ישלימו את כיבושה של מריופול, יהיה זה ההישג הגדול ביותר שלהם במלחמה עד כה.