שליטה בפועל של סוריה, מנהיג המורדים הג'יהאדיסטים אבו מוחמד אל-ג'ולאני, מבטיח אומנם להצעיד את ארצו בדרך מתונה שיתאפשר בה ייצוג לכלל הקבוצות והמיעוטים במדינה השסועה ומוכת הקרבות, אבל בינתיים נראה דווקא כמי שמצופף שורות וממשיך למנות עוד ועוד מאנשיו לתפקידים בכירים בממשלת המעבר – זו שאמורה להוביל את התהליך לבנייתה מחדש של סוריה אחרי הפלת משטר אסד, תהליך שבמערב מקווים שיסתיים בכינונו של משטר דמוקרטי.
סוריה החדשה – עוד כותרות:
• קרבות על השליטה במעוזי הכורדים בצפון סוריה: "הרוגים בתקיפות של טורקיה"
• ארה"ב מסירה את הפרס על ראשו של אל-ג'ולאני: "התחייב שארגוני טרור לא יאיימו"
• ארדואן למעצמות: עצרו את פלישת ישראל לסוריה. מנהיג הג'יהאדיסטים: "תשושים ממלחמות"
• מחאת נשים בסוריה אחרי הפלת אסד: "רוצות דמוקרטיה, סיימנו לשתוק"
כבר במינוי הראשון שלו, של ראש ממשלת המעבר, בחר אל-ג'ולאני במוחמד אל-באשיר – מי שכיהן עד הפלת אסד כראש ממשלת הג'יהאדיסטים מ"הייאת תחריר א-שאם", במעוזם במחוז אידליב, המחוז שממנו יצאו בסוף החודש שעבר למתקפת הפתע שמוטטה את צבא אסד. אתמול (שבת) הודיע השלטון החדש בדמשק על שני מינויים חשובים נוספים, גם הם בכירים מהממשל הקודם של המורדים באידליב: תחילה דווח על מינויו של אסעד חסן א-שיבאני, בן 37 שעד כה כיהן כראש "המחלקה הפוליטית" של המורדים באידליב, לשר החוץ; ואמש דווח על מינויו של ראש הזרוע הצבאית של "הייאת תחריר א-שאם", מרהף אבו קסרה, בן 41, לשר ההגנה.
אל-ג'ולאני, שארגונו הוקם בעשור שעבר כזרוע של אל-קאעידה - ובהמשך הוא התנתק ממנו - מנסה כעת להציג פנים מתונות למערב, במהלך שעד כה נראה כי הוא מצליח במידה מסוימת, וכבר הביא את ארה"ב לשלוח אליו נציגים דיפלומטיים ולהסיר את הפרס שהוצב על ראשו בסך 10 מיליון דולר. במסגרת שלל הבטחותיו, אל-ג'ולאני הצהיר כי הפלגים החמושים השונים של המורדים, כולל ארגונו שלו, יפורקו, ולוחמיהם ישולבו במסגרת משרד ההגנה. אבל לכל ברור שאין בכוונתו לוותר על כוחו, ומינויו של אבו קסרה יאפשר לו למעשה להמשיך לשלוט על לוחמיו, שכעת הופכים בפועל ממורדים לחיילים.
במקביל למינוי של אבו קסרה, דיווחה סוכנות הידיעות הסורית הממלכתית "סאנא" כי אל-ג'ולאני נפגש עם נציגי הפלגים החמושים השונים שאותם הוא מבטיח לפרק ולשלב בצבא. אל-ג'ולאני, ששמו האמיתי הוא אחמד א-שרע, דן עימם לפי הדיווח ב"יצירת מוסד צבאי בסוריה החדשה". בתמונות שפרסמה "סאנא" נראה אבו קסרה יושב לצד אל-ג'ולאני. יצוין כי בעיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד" נטען כי מינויו של אבו קסרה אינו מינוי קבע, וכי ייתכן שבמקומו ייבחר בהמשך אדם אחר, אך ממילא מדובר כעת בממשלת מעבר שאמורה לכהן עד חודש מרץ.
אבו קסרה, שלפי הדיווחים בעולם מוכר בכינויים "אבו חסן 600" ו"אבו חסן אל-חמאווי", שימש כאמור כמפקד הצבאי של "הייאת תחריר א-שאם" ומיוחסות לו במידה רבה ההצלחות של המורדים במתקפת הפתע נגד אסד, שהביאה להפלת משטרו בתוך 11 ימים בלבד – וסיימה למעשה את מלחמת האזרחים שנמשכה כמעט 14 שנים (אם כי נמשכים הקרבות בצפון סוריה בין טורקיה והמורדים שנתמכים על ידה, לבין הכוחות הכורדיים).
ימים אחדים אחרי הפלת אסד התראיין אבו קסרה למגזין "האקונומיסט" והבטיח כבר אז להביא לפירוק הפלגים החמושים. "כל היחידות הצבאיות יעברו באופן טבעי למשרד ההגנה, ויקימו צבא מאוחד שמשימתו תהיה להגן על האומה עבור כל הסורים", אמר – וכעת מונה לעמוד בראש אותו משרד. כפי שמדגיש כל העת אל-ג'ולאני עצמו, גם הוא הבטיח שהמשטר החדש לא יהווה איום כלפי המערב, והתעקש כי לא יהיה מקום בסוריה החדשה לג'יהאדיסטים שמעוניינים לתקוף את המערב, כמו דאעש. לדבריו המשטר החדש יפעל באופן "נחרץ" בסוגיה זו.
תה עם קלצ'ניקוב: "התקיפות הישראליות בלתי צודקות"
בשבוע האחרון התראיין אבו קסרה גם לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP, והבטיח שוב להביא לפירוק מיליציות המורדים ולאיחודן תחת משרד ההגנה. הוא הביע גם התנגדות ליצירת פדרציה שבה מקוות קבוצות שונות, בהן הכורדים, לקבל אוטונומיה. "העם הכורדי הוא אחד ממרכיביו של העם הסורי. סוריה לא תפוצל ולא יהיו ישויות פדרליות", אמר.
בריאיון ל-AFP דרש אבו קסרה מהקהילה הבינלאומית "למצוא פתרון" לתקיפות הישראליות הנרחבות, שנועדו להשמיד את היכולות האסטרטגיות של צבא אסד ולמנוע מהן ליפול לידי המורדים, וכן ל"פלישה" שלה לשטח סוריה – עם ההשתלטות על אזור החיץ בגולן. "אנחנו רואים בתקיפות הישראליות נגד אתרים צבאיים והפלישה לדרום סוריה כבלתי צודקות. אנחנו קוראים לקהילה הבינלאומית למצוא לכך פתרון", אמר.
ברקע לכך גם אמירותיו של אל-ג'ולאני עצמו, שהתחייב לכבד את הסכם הפרדת הכוחות מ-1974 שבמסגרתו הוקם אזור החיץ, וקרא לאפשר לאו"ם לקבל עליו שליטה מחודשת – תוך שהוא מבטיח כי ארצו "מותשת ממלחמה" וכי אין בכוונת המשטר החדש להוות איום כלפי ישראל. מאזור החיץ, אגב, פרסמו אתמול סוכנויות הידיעות הבינלאומיות תמונות חריגות יחסית של חיילי צה"ל גוררים טנק של צבא סוריה שכנראה ננטש, ומחברים אותו לגרר סמוך למג'דל שמס.
אבו קסרה מוכר כאמור גם בכינוי "אבו חסן 600", אבל לפי שעה לא ברור מהדיווחים מה מקור המספר. בערוץ המזוהה עם המורדים דווח כי הוא יליד העיר חלפאיא שבאזור חמה וכי היה לו "תפקיד בולט בניהול הארגון הצבאי והעלאת הסטנדרטים הצבאיים" של אנשי "הייאת תחריר א-שאם". בדיווח הוא תואר כאחד מ"מפקדי הקו הראשון במסגרת 'הרתעת התוקפנות'" – הכינוי שהעניקו המורדים למתקפת הפתע נגד צבא אסד. ב"אוקונומיסט" דיווחו כי הוא גם פיתח את יחידת הכטב"מים של המורדים באידליב, וכי הקדיש לשם כך כמה שנים. בריאיון למגזין ציין כי הוא זה שהעניק לאחד הכטב"מים את השם "שאהין" ("בז" בערבית).
במגזין ציינו כי הריאיון עימו נערך בעודו "לוגם תה ורובה קלצ'ניקוב תלוי על החזה שלו". הריאיון נעשה ממטה שעליו השתלטו המורדים בעיר לטקיה, עיר חוף בצפון-מערב סוריה שהינה אחד ממעוזי המיעוט העלווי במדינה – מיעוט שממנו הגיעה משפחת אסד ושאנשיו חששו מטבח שיבצעו בהם המורדים אם ייפול המשטר, חשש שלא התמשש עד כה. אבו קסרה ציין בהקשר זה כי נפגש עם מנהיגי הקהילה העלווית והבטיח להם שלא ייפגעו: "הם יצאו מהמפגש די מנוחמים", אמר. הוא גם טען כי נוצרים ומיעוטים אחרים שיבחו לכאורה "יחס חיובי" כלפיהם מצד השלטון של המורדים בשנים האחרונים באידליב.
בנוגע לשר החוץ החדש א-שיבאני, הוא היה מוכר בעבר בשם זיד אל-עטאר, והיה אחראי על תיק יחסי החוץ עם הפיכת "ג'בהת א-נוסרה" ל"הייאת תחריר א-שאם" בעשור שעבר, כחלק ממהלך ההתנתקות מאל-קאעידה. הוא היה ממייסדי הארגון עוד בגרסתו הקיצונית יותר, יחד עם אל-ג'ולאני. עד השנה התגורר בטורקיה – שסייעה למורדים במתקפת הפתע וכעת מקווה להשיג דריסת רגל משמעותית בשלטון בדמשק.
גם לא-שיבאני היו כמה כינויים או שמות בדויים, בהם נסים, אבו עאישה, אבו עמאר א-שאמי, חסאם א-שאפעי והאחרון – זיד אל-עטאר. הוא מגיע ממשפחה ערבית מהאזור הכפרי של אל-חסכה (אזור שבו גם כורדים רבים). הוא למד תרגום ובעברו, כשהיה ראש "המחלקה לעניינים פוליטיים" של המורדים, נפגש עם אנשי האו"ם, ארגונים חיצוניים שפעלו באידליב ונציגים פוליטיים ודיפלומטיים אחרים.
כאמור, לראש ממשלת המעבר בסוריה מונה כבר זמן קצר אחרי הפלת אסד מוחמד אל-באשיר, בן 41 שעד אז כיהן כראש הממשלה של המורדים באידליב. ב"אל-ערביה" דווח לאחרונה כי הוא מגיע במקור מהר א-זאוויה שבדרום מחוז אידליב. ב-2007 השלים תואר בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה מאוניברסיטת חלב, ואת דרכו המקצועית החל כראש מחלקה במפעל של חברת הגז הסורית בשנת 2011. הוא גם עבד כמנהל חינוכי במשרד ההקדשים בסוריה במשך שנתיים וחצי, ולפי דיווחים הוא בעל תואר נוסף בשריעה (ההלכה האיסלאמית) ובמשפטים, שאותו השלים בהצטיינות מאוניברסיטת אידליב ב-2021.
מעניין לציין כי אל-ג'ולאני ושאר הבכירים שמינה הם צעירים יחסית, והוא עצמו בן 42 לפי הדיווחים.
פורסם לראשונה: 23:25, 21.12.24