נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ ממשיך ללחוץ להתקדם לעבר עסקת חטופים בעזה כבר בשבועות הקרובים, עוד טרם כניסתו לבית הלבן. עדות נוספת לשטף הדיווחים בנושא בימים האחרונים הוא ריאיון שהעניק יועצו הבכיר הטרי לענייני ערבים והמזרח התיכון, מסעד בולוס. "המלחמה בעזה כמעט הסתיימה", אמר השבוע בריאיון ל"לה פוינט" הצרפתי, "לא נותרה פעילות צבאית משמעותית שם, ולכן אין סיבה לעכב עסקה".
בריאיון הוא התייחס בין היתר לציוץ התקיף שפרסם הנשיא הנבחר, שבו כתב כי "יהיה גיהינום במזרח התיכון אם לא ישוחררו החטופים", והסביר מה עומד מאחוריו. "הנשיא סבור שיש לשחרר את החטופים מיד", אמר בולוס, שהוא גם אבי חתנו הלבנוני של טראמפ, "לנשיא ברור מאוד שאין עוד סיבה היום לעכב את שחרור החטופים".
לדבריו, "הצדדים כבר סיכמו ביניהם מספר פעמים על התנאים, ייתכן שיש חילוקי דעות לגבי זהות של אסירים פלסטינים שישוחררו, אבל חוץ מזה קווי המתאר הרחבים של העסקה כבר הוסכמו". טראמפ, כך טוען יועצו הבכיר, חושב שאין לקשור בין עסקת חטופים לסוגיות אחרות - כמו למשל שאלת היום שאחרי בעזה. "קודם צריך לשחרר את כל החטופים, אחר כך נתמודד עם כל שאר הסוגיות", קבע.
"מספר מדינות מסייעות כיום להשיג עסקה - מצרים, ירדן, קטאר ואפילו טורקיה. כי אנחנו יודעים שנציגים של חמאס נמצאים במדינה הזו. טורקיה היא כיום ביתם של מנהיגי חמאס - ויש לה השפעה עליהם. כמובן שגם קטאר משחקת תפקיד מאוד-מאוד חשוב, כמו גם מצרים".
קטאר, כך דווח אמש בסוכנות הידיעות רויטרס, למעשה חזרה לתווך במגעים לעסקה אחרי שהודיעה על הקפאת מעורבותה בנושא בחודש שעבר. מאחורי הקלעים הפעיל טראמפ את לחציו: סטיב וויטקוף, שליחו של דונלד טראמפ נפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם ראש ממשלת קטאר, השייח מוחמד א-תאני, בניסיון להגיע להפסקת אש ולעסקת חטופים, עוד לפני ההשבעה ב-20 בינואר.
בינתיים בממשל הנכנס, כך עושה רושם מדבריו של יועצו בולוס הלבנוני, מרוצים מהפסקת האש בצפון - אותה הוא כינה "הסכם היסטורי לשתי המדינות - ישראל ולבנון". "החשיבות שלו תתגלה במהלך השבועות והחודשים הקרובים", טען.
"ההסכם רחב מאוד ומכסה את כל הסוגיות החשובות", המשיך. לדבריו, "בהתחלה הייתה אי-הבנה, במיוחד בלבנון, משום שחלק סברו שהמסמך קשור אך ורק לאזור שמדרום לנהר הליטני, אך הדבר הזה איננו נכון, ההסכם כולל את כל שטח המדינה ומטפל בסוגיית פירוק כל המיליציות החמושות מנשקן".
בולוס אף אמר כי ההסכם קובע כי יש ליישם את החלטות 1701 ו-1559 כך שיתאפשר רק לצבא לבנון ורשויות של מדינת לבנון להחזיק בנשק. בולוס הבהיר כי באחריות צבא לבנון ומדינת לבנון לפקח על כניסת נשק דרך הגבול עם סוריה, שדה התעופה הבינלאומי בביירות ונמל ביירות שנמצאים כעת באחריותם.
מה יעשה הממשל מול איראן?
בולוס גם התייחס למגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל ואמר כי "אני מאמין שהשאלה של מפת דרכים שתוביל למדינה פלסטינית היא חלק חשוב מהדיונים האלה. בטוח שזו נקודה חשובה מאוד, אבל צריך לזכור שסעודיה לא דורשת היום הקמת מדינה פלסטינית, אלא מבקשת 'חזון ומפת דרכים' בנושא זה, זה הכול. אם מסתכלים על התוכנית שהוצעה ב-2020 על-ידי הנשיא טראמפ (תוכנית המאה), היא דיברה בצורה ברורה מאוד על מדינה פלסטינית אפשרית".
"כיום", הבהיר בולוס, "העדיפות של הנשיא היא לחדש את הדיונים על הסכמי אברהם, קודם כל עם סעודיה כמובן. כי אנחנו יודעים היטב, והנשיא אמר זאת, שברגע שנגיע להסכם בין סעודיה לישראל, יהיו לפחות 12 מדינות ערביות שיהיו מוכנות מיד ללכת בעקבות הצעד".
ומה לגבי טהרן? לפי בולוס, טראמפ נחוש למנוע מהמשטר תוכנית גרעין, אך לא שולל לחדש את השיח עם איראן כדי לנסות ולהגיע להסכם. הוא הדגיש כי הנשיא הנבחר יפעיל שוב את מדיניות "הלחץ המרבי" שלו. "אני מרגיש שאיראן שינתה אסטרטגיה מאז שהנשיא נבחר מחדש", העיר.
"יש שלוש נקודות חשובות מאוד עבורו", ציין היועץ הבכיר, "אסור שלאיראן יהיה נשק גרעיני, גם הטילים הבליסטיים של איראן מהווים איום - לא רק על ישראל, אלא גם על מדינות המפרץ; ולבסוף - הבעיות שמעוררת איראן בעקבות התערבותה באזור - בעזה, בלבנון, בעיראק או בתימן".