בטורקיה נפתחו הבוקר (יום א') הקלפיות בבחירות שרבים מגדירים כגורליות בתולדות המדינה, ועשויות להביא לסוף שלטונו של רג'פ טאיפ ארדואן אחרי 20 שנה. ההצבעה החלה ב-08:00 בבוקר ותסתיים ב-17:00 אחר הצהריים. התוצאות יחלו להתפרסם בסביבות 21:00 בערב.
בבחירות יקבעו הטורקים את זהות הנשיא הבא ואת חברי הפרלמנט. במירוץ לנשיאות הסקרים מעניקים יתרון קל ליריבו של ארדואן, כמאל קיליצ'דראולו, מנהיג מפלגת האופוזיציה החילונית "מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP). כדי לנצח בסיבוב הראשון יצטרך אחד מהם להשיג יותר מ-50% מהקולות. אם איש לא יעשה זאת הם יעלו לסיבוב שני שייערך ב-28 במאי, שבו יתמודדו ראש בראש. "כולנו התגעגענו לדמוקרטיה", אמר קיליצ'דראולו כשהצביע בקלפי באנקרה. ארדואן הצביע באיסטנבול וקרא לציבור להגיע לקלפיות כדי "להראות את עוצמתה של הדמוקרטיה הטורקית".
סקרים שנערכו בשבוע שעבר מאשרים כי מדובר במבחן הגדול ביותר של ארדואן מאז שעלה לשלטון: אותם סקרים העלו כי בסיבוב הראשון מוביל קיליצ'דראולו על ארדואן בפער של 1.5% עד 6%, ובסקרי השיא הוא גרף 49.3%. באותם סקרים נמצא כי עוד 7% לערך מתכוונים להצביע לשני המועמדים האחרים במרוץ – מוהרם אינצ'ה מ"מפלגת המולדת" וסינאן אואן ממפלגת הימין "התנועה הלאומית" – אבל בחמישי הודיע אינצ'ה, שזכה לתמיכת 2.2% מהבוחרים, כי הוא פורש. מכיוון שרוב תומכיו של אינצ'ה, איש ה-CHP לשעבר, צפויים להצביע לקיליצ'דראולו, לכאורה אמור הדבר להספיק לניצחון של מנהיג האופוזיציה. עם זאת, בין הסקרים בטורקיה יש עדיין פערים, ויש יסוד להניח שהם אינם מדויקים. לכך מתווסף החשש מזיופים והטיות לטובת ארדואן.
גם בבחירות לפרלמנט הטורקי, שבו 600 מושבים בסך הכול, מסתמן לפי שעה כי ידו של הנשיא על התחתונה: הגוש הכולל את מפלגת "הצדק והפיתוח" (AK) האיסלאמיסטית של ארדואן אמנם מוביל בכ-4% (44% מול 40%) על גוש "הברית הלאומית" שהקימו שש מפלגות אופוזיציה בראשות ה-CHP, אך מכיוון שעוד 12.3% מתכוונים להצביע ל"ברית העבודה והחירות", גוש בהובלת מפלגת ה-HDP הכורדית שקוראת לבחור בקיליצ'דראולו, ארדואן צפוי למצוא עצמו במיעוט.
בטורקיה חיים 85 מיליון בני אדם ומספר בעלי זכות ההצבעה בבחירות הוא יותר מ-64 מיליון, כולל 3.4 מיליון מחוץ לטורקיה. באופן מסורתי שיעור ההצבעה בטורקיה גבוה, וכשארדואן ניצח בבחירות לפני חמש שנים 87% מבעלי זכות הבחירה מימשו את זכותם. לאור המצב בסקרים והאופטימיות של המחנה שמתנגד לארדואן, ייתכן שהמספרים השנה יהיו גבוהים יותר. עוד לפני פתיחת הקלפיות בטורקיה הצביעו 1.76 מיליון בעלי זכות בחירה בגרמניה, צרפת ומדינות נוספות - שיא של 53%.
הקלפיות ייסגרו כאמור ב-17:00, והחוק הטורקי מאפשר לתקשורת להתחיל לדווח על תוצאות ראשונות רק כעבור ארבע שעות. ייתכן שוועדת הבחירות תאפשר לדווח על התוצאות מוקדם יותר.
באופוזיציה הטורקית חוששים מזיופים בהצבעה, ומאפשרות שארדואן והממשלה לא יסכימו להעביר את השלטון בצורה מסודרת אם יפסידו בבחירות. בסוף השבוע הגיב ארדואן לחששות האופוזיציה, ואמר שמפלגת "הצדק והפיתוח" ובעלות בריתה "יתייחסו לכל תוצאה בקלפי כלגיטימית" ויעשו "כל מה שהדמוקרטיה דורשת". ארדואן טען כי החשש שיסרב לעזוב את השלטון "מגוחך מאוד".
ארדואן הוביל קמפיין בחירות מפלג וטען כי האופוזיציה מקבלת הוראות מהמחתרת הכורדית, וכי יריביו משתפים פעולה עם טרוריסטים. בניסיון לעורר את המצביעים השמרנים תקף הנשיא את הקהילה הלהט"בית, ואמר כי התמיכה של האופוזיציה בלהט"בים מאיימת על ערכי המשפחה. כמו במערכות בחירות קודמות, גם הפעם ניצל ארדואן את משאבי המדינה, וגייס לטובתו את כלי התקשורת הממלכתיים - כאשר זמן המסך שקיבל היה גבוה משמעותית משל קיליצ'דראולו.
על רקע הפיגור בסקרים והאינפלציה הגבוהה העלה ארדואן את גובה הפנסיות והמשכורות במגזר הציבורי, והגדיל את היקף חשבונות החשמל והגז המסובסדים. היום, כשארדואן הצביע באיסטנבול, הוא תועד מחלק כסף מזומן לילדים - מנהג שמקובל בחגים מוסלמיים, ולא במערכות בחירות.
אתמול, בעצרת באיסטנבול, טען ארדואן כי האופוזיציה משתפת פעולה עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, במטרה להפיל את שלטונו. "ביידן נתן את ההוראה להפיל את ארדואן, אני יודע את זה, וכל העם שלי יודע את זה", אמר ארדואן לקהל באיסטנבול. הוא קרא לטורקים להשיב לביידן בקלפיות.
ארדואן הזכיר את הדברים שאמר ביידן בינואר 2020, לפני שהבטיח את המועמדות הדמוקרטית בבחירות לנשיאות ארה"ב. ביידן אמר אז כי וושינגטון צריכה לעודד את מתנגדיו של ארדואן לנצח אותו בבחירות, והדגיש כי לא צריך להדיח אותו בהפיכה. טורקיה זעמה לאחר מכן על הדברים ואמרה כי מדובר בהתערבות בענייניה שמבוססת על "בורות, יהירות וצביעות".
בשעה שהנשיא הטורקי טוען כי האופוזיציה משתפת פעולה עם ארה"ב, האופוזיציה האשימה את רוסיה בניסיון להתערב בבחירות כדי לעזור לארדואן - האשמה שהקרמלין הכחיש. לטענת קיליצ'דראולו, למפלגתו יש ראיות קונקרטיות לכך שרוסיה עומדת מאחורי פרסום "דיפ פייק" ברשת נגד האופוזיציה. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר כי מי שמסרו את המידע לקיליצ'דראולו הם שקרנים ושרוסיה מעריכה מאוד את הקשר שלה עם טורקיה.
לעומת ארדואן נחשב מועמד האופוזיציה למנהיג נוח יותר עבור המערב, אך קיליצ'דראולו הדגיש כי אם ייבחר לנשיא הוא ישמור על היחסים הטובים של אנקרה עם מוסקבה. קיליצ'דראולו בטוח בניצחונו, והצהיר כי "אנחנו כבר רואים שיש הקלה במדינה ומחוצה לה, כשברור שאני אבחר לנשיא".
בעצרות האחרונות של קיליצ'דראולו הוא קרא לציבור לצאת להצביע כדי "לשנות את גורלה של טורקיה" ו"לשים סוף לשלטון האוטוריטרי" במדינה - אחרי שנים שבהן טענו יריביו של ארדואן כי הוא שוחק בהדרגה את הדמוקרטיה הטורקית. "אנחנו נראה לעולם כולו שהמדינה היפה שלנו יכולה להחזיר את הדמוקרטיה, באמצעים דמוקרטיים", אמר מועמד האופוזיציה בבחירות.
קיליצ'דראולו ערך את עצרת הבחירות האחרונה שלו ביום שישי בבירה אנקרה, תחת גשם שוטף. בשבת הוא עלה למאוזולאום שבו קבור מוסטפא כמאל אטאטורק – מייסד הרפובליקה הטורקית ומנהיג "מפלגת העם הרפובליקנית" שבראשה עומד כיום קיליצ'דראולו.
קיבאנץ' דאל, סטודנט בן 18 מאיסטנבול, הצביע היום לראשונה בבחירות. הוא סיפר כי המצב הכלכלי בטורקיה גרם לו לבחור בקיליצ'דראולו. "אני לא יכול לראות את העתיד שלי. ארדואן יכול לבנות כמה טנקים וכלי נשק שהוא רוצה - אבל כל עוד אין לי אגורה בכיס אין לי שום כבוד לזה".
"אני רוצה עולם שבו כולם יכולים לחיות בחופש מסוים, מבלי להפריע לאיש", אמרה באיסטנבול טורקייה שתומכת באופוזיציה. "עולם שבו כולם יכולים להתבטא בחופשיות, מבלי לפגוע בזכויות של אחרים". מחמט אקיף קרמאן, תושב איסטנבול שתומך בממשלה של ארדואן, אמר מנגד: "מעולם לא שיניתי את דעתי, בגלל שהעתיד כבר כאן. בעזרת אללה, טורקיה תהיה מעצמה עולמית".
אחמט קלקאן, בן 64 מאיסטנבול, הצביע לקיליצ'דראולו. "אני מתייחס לבחירות האלה כהכרעה בין דמוקרטיה לדיקטטורה. אני בוחר בדמוקרטיה, ומקווה שגם המדינה שלי תבחר בדמוקרטיה".
"המדינה הזאת צריכה שינוי", אמר נורי ג'אן בן ה-26 בדיארבקיר - עיר שרוב תושביה כורדים, שנמצאת באזור שספג נזק כבד ברעידת האדמה הקטלנית בפברואר. המשבר הכלכלי הוא הסיבה שג'אן מצביע לקיליצ'דראולו. "אחרי הבחירות שוב נהיה בפתחו של משבר כלכלי, אני רוצה שינוי".
הייאטי ארסלן בן ה-51, שגר גם כן בדיארבקיר, סיפר כי יצביע לארדואן ולמפלגת "הצדק והפיתוח". לדבריו, "המצב הכלכלי במדינה לא טוב, אבל אני עדיין מאמין שארדואן יתקן את המצב". הוא הוסיף כי הוא מרוצה מהמעמד של טורקיה בעולם בכהונתו של ארדואן. "אני רוצה שזה יימשך", אמר.
פורסם לראשונה: 11:00, 14.05.23