אות חיים מצולם מהמנהרה
41 הפועלים הלכודים זה עשרה ימים במנהרה שקרסה בצפון הודו תועדו היום לראשונה בשידור חי, בעזרת מצלמה שהוחדרה אליהם דרך צינור אנדוסקופי, שבאמצעותו מעבירים להם המחלצים חמצן, אוכל ומים. בתיעוד ממדינת המחוז אוטרקהאנד שבהימלאיה, שם שוכנת המנהרה, נראים כמה מהפועלים מציצים אל המצלמה, והמחלצים נשמעים אומרים להם: "אל תדאגו, נוציא אתכם בבטחה". הפועלים המתועדים, עם קסדות לראשיהם, נראים תשושים, ומצוקתם ניכרת.
המנהרה שבה לכודים הפועלים, ושאורכה 4.5 קילומטרים, קרסה ב-12 בנובמבר בזמן משמרת לילה, כשבתוכה היו בין 50 ל-60 עובדים. רק אלה שהיו הקרובים ביותר ליציאה הצליחו לברוח, וכל האחרים נלכדו. צוותי חילוץ מנסים מאז לפלס דרך אליהם, באמצעות קדיחת נתיבים אופקיים ואנכיים. הם מתמודדים עם אתגר מסובך: בדרכם ליעד הם מסלקים טונות רבות של עפר ומתכת, והריסות הממשיכות ליפול מעת לעת מסכנות אותם. גם תקלות בציוד המכני מעכבות את המבצע.
קרטר: "כל עוד רוזלין הייתה בעולם, מישהו אהב אותי"
ביום ראשון בערב הלכה לעולמה הגברת הראשונה של ארה"ב לשעבר רוזלין קרטר, רעייתו של הנשיא ג'ימי קרטר שכיהן בשנים 1981-1977. היא מתה בגיל 96, ימים אחדים אחרי שמשפחתה הודיעה כי עברה לטיפול הוספיס-בית במעונם של בני הזוג בג'ורג'יה. בחודש מאי אובחנה כסובלת מדמנציה.
במהלך הקריירה הפוליטית של בעלה מילאה רוזלין קרטר תפקיד מרכזי בקמפיינים, וכשהזוג הגיע לבית הלבן היא חתרה למעורבות רבה בקביעת המדיניות. בין השאר השתתפה בישיבות קבינט ובתדרוכים חשובים. אחרי תום נשיאותו שמרה על פרופיל ציבורי נמוך, והקדישה עצמה לפעילות הומניטרית במסגרת "קרן קרטר" שבה קידמו בני הזוג זכויות אדם, ערכים דמוקרטיים ומאבק במחלות ובעוני.
הנשיא לשעבר ג'ימי קרטר, בן 99 כיום, עבר לטיפול הוספיס ביתי כבר בפברואר, ושלשום ספד לרעייתו המנוחה בהודעה נרגשת: "רוזלין הייתה שותפתי שוות-הערך בכל דבר שאי פעם השגתי. היא נתנה לי עצות חכמות ועודדה אותי כשהייתי זקוק לכך. כל עוד רוזלין הייתה בעולם, תמיד ידעתי שמישהו אוהב אותי ותומך בי".
את רוזלין הכיר קרטר ב-1945, והשניים נישאו ב-1946. משך נישואיהם היה ארוך יותר משל כל זוג נשיאותי אחר בתולדות ארה"ב. קרטר עצמו הגיע לגיל מופלג יותר מכול נשיא אמריקני בהיסטוריה.
מבוקשת אצל פוטין: הזמרת האוקראינית ג'מאלה
רוסיה הכניסה אתמול לרשימת הפושעים המבוקשים שלה את הזמרת האוקראינית ג'מאלה, מי שזכתה באירוויזיון 2016 עם שיר העוסק בגירוש הטטארים מחצי האי קרים על-ידי הסובייטים ב-1944. זכייתה – על חשבון הנציג הרוסי שהתמודד איתה על המקום הראשון – באה שנתיים אחרי שרוסיה כבשה את חצי האי קרים מידי אוקראינה, ובמוסקבה טענו אז כי היא נבעה מהצבעה פוליטית. מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה אשתקד ג'מאלה היא מהמבקרות הקולניות ביותר של מוסקבה.
צירופה של הזמרת לרשימת המבוקשים מתבסס על חוק שרוסיה אישרה בשנה שעברה, ושאוסר הפצה של פייק ניוז על הצבא הרוסי ומלחמתו באוקראינה. כבר ב-2022 הוכנסה ג'מאלה לרשימת האומנים האוקראינים שנאסר עליהם להיכנס לרוסיה ב-50 השנים הקרובות.
בינתיים באוקראינה הלחימה נמשכת. היום הודיעה לשכת זכויות האדם של האו"ם כי מספרם הרשמי של האזרחים שנהרגו במדינה מאז תחילת הקרבות הגיע ל-10,000. נוסף על כך נהרגו לפי הערכות יותר מ-100 אלף חיילים רוסים ואוקראינים. אחרי שבשבוע שעבר אישרו מוסקבה וקייב כי קבוצות קטנות של חיילים אוקראינים הצליחו לחצות את נהר הדנייפר בקו החזית – הישג טקטי אוקראיני ראשון זה זמן רב – היום טען שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו כי אוקראינה נכשלה בניסיונה להנחית כוחות נוספים ממזרח לנהר, בשטח הכבוש כעת על-ידי רוסיה.
צפון קוריאה שיגרה לוויין לחלל, היפנים תפסו מחסה
צפון קוריאה ביצעה אחרת הצהריים שיגור שלישי מתחילת השנה של לוויין לחלל, ושעות אחר כך הודיעה כי בניגוד לשתי הפעמים הקודמות הפעם ניסיונה צלח, ולוויין הריגול נכנס למסלולו. מומחים העריכו בשבועות האחרונים כי אם פיונגיאנג תצליח בהצבת הלוויין, הדבר יעיד שיכולות הטילים הבליסטיים הבין-יבשתיים שלה הגיעו לרמה חדשה. בזמן ירי הטיל שנשא את הלוויין הורתה יפן לתושבים בדרומה לתפוס מחסה ולהתרחק מחפצים חשודים, מחשש שמדובר בשברי הטיל או הלוויין.
שיגור הטיל הצפון קוריאני שנשא את הלוויין היום הוא הראשון שמבצעת פיונגיאנג מאז ביקורו של השליט קים ג'ונג און בספטמבר בתחנת חלל ברוסיה, שם הבטיח לו הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין לסייע לפיונגיאנג לבנות לוויינים. היחסים בין שני המשטרים התהדקו מאוד בחודשים האחרונים, ובתמורה לסיוע רוסי לתוכנית הגרעין והטילים שלה החלה צפון קוריאה להזרים נשק קונבנציונלי לרוסיה כדי לסייע לה במלחמתה באוקראינה.
צפון קוריאה ורוסיה שתיהן יריבות מרות של ארה"ב, בעלת בריתה של דרום קוריאה, האויבת הגדולה של משטר קים מדרום. בעבר הודיעה פיונגיאנג כי תנסה לשגר לוויין כבר באוקטובר, אך השיגור התעכב עד עתה מסיבה שאינה ידועה. גורמים דרום קוריאניים רשמיים העריכו כי הדחייה נבעה מכך שפיונגיאנג הייתה עסוקה בקבלת סיוע טכנולוגי רוסי לתוכנית שיגור הלוויינים שלה.
לפי החלטות מועצת הביטחון של האו"ם, לצפון קוריאה אסור לבצע שיגורי לוויינים, מתוך הנחה שהיא מבצעת אותם כמסווה לניסויי טילים. פיונגיאנג מצדה מתעקשת כי יש לה "זכות ריבונית" לחזק את כוחה הצבאי אל מול מערכות המעקב שארה"ב מציבה בחלל.
פליטה לשעבר ומנהיגת ימין: הולנד מוכנה לר"מ אישה?
הולנד תעשה מחר צעד רשמי נוסף בדרך לסוף כהונתו בת 13 השנים של ראש הממשלה מארק רוטה, שממשלתו הרביעית התפטרה ביולי האחרון, אחרי שלא הצליחה לגבש הסכם על צעדים לריסון ההגירה. רוטה, שכיהן בתפקיד זמן רב יותר מכל אדם אחר, מיהר אז להודיע כי לא יתמודד על כהונה נוספת, וארבע מפלגות מתמודדות בבחירות מחר על הזכות להפוך למפלגה הגדולה ביותר בבית התחתון של הפרלמנט, שבו 150 מושבים.
הבחירות מחר יכולות להעלות לשלטון לראשונה בתולדות הולנד ראש ממשלה אישה, אם את הניצחון תגרוף דילאן יסילגוז זחריוס בת ה-46, פליטה לשעבר שכיום עומדת בראש "מפלגת העם למען חופש ודמוקרטיה " (VVD) ומובילה קו תקיף נגד מהגרים. עם זאת הסקרים של הימים האחרונים חוזים הצלחה גדולה גם ל"מפלגת החירות" של חירט וילדרס, מי שמוביל כבר שנים קו אנטי-איסלאמי חריף והתנגדות נחרצת לבואם של מהגרים, בראש ובראשונה מוסלמים. לקראת הבחירות מיתן וילדרס את הצהרותיו, אך הוא עדיין תומך במניעת כניסתם של מבקשי מקלט להולנד ונתפס על-ידי רבים כאיש ימין קיצוני. נוסף על כך הוא מבטיח לטפל ביוקר המחיה ובמשבר הדיור.
לפי סקר אחד שפורסם אתמול, "מפלגת החירות" של וילדרס ניצבת במקום הראשון לקראת ההליכה לקלפיות, ומקדימה במעט את ה-VVD, שהיא מפלגת ימין מתונה יותר. גם קואליציית מרכז שמאל של מפלגת הלייבור ומפלגת השמאל הירוק מתמודדת על הבכורה. אם מפלגתו של וילדרס תזכה במספר המושבים הגדול ביותר הוא אמור לקבל הזדמנות להרכיב ממשלה עם מפלגות אחרות, אך מנהיגת ה-VVD טוענת כי לא תשב תחתיו, וכי היא אינה רואה אותו מצליח לגבש רוב לקואליציה. וילדרס מצדו טען כי דבריה משקפים פאניקה ב-VVD, החוששת שהוא בדרכו לנצח.
בתוך כך תיירי בודה, מנהיג מפלגת הימין הקיצוני "הפורום לדמוקרטיה", שב היום לפרלמנט אחרי שאמש הותקף באירוע בחירות בבר על-ידי אדם שחבט בו בראשו בבקבוק בירה. "היה לי הרבה מזל", אמר בודה לכתבים, וציין כי לא נפצע קשה. עם זאת, אפשר היה להבחין בחתך מעל עינו השמאלית. הוא כינה את המעשה "תקיפה על רקע פוליטי". הסקרים מנבאים כי מפלגתו של בודה, שנתפס בעבר ככוכב עולה בימין הפופוליסטי, תזכה רק במושבים מעטים בפרלמנט.
פשיטות בבוואריה: "ליהודים מגיע רק מוות"
הרשויות במדינת המחוז בוואריה שבגרמניה פשטו היום על בתיהם של 17 בני אדם החשודים בהפצת אנטישמיות ובאיומים נגד יהודים ברשת. החשודים, 15 גברים ושתי נשים שגילם 18 עד 62, תושאלו, ומבתיהם הוחרמו ראיות, בהן טלפונים ומחשבים ניידים. לפי דיווחים, החשודים חגגו את מתקפת הטרור המפלצתית של חמאס נגד ישראל ב-7 באוקטובר, והם מואשמים בהפצת דברי שטנה נגד יהודים ברשתות החברתיות תוך שימוש בסמלים של ארגון טרור בלתי חוקי.
לפי הדיווחים בגרמניה, אחד החשודים שעל בתיהם פשטו הכוחות שלח מדבקה בקבוצת ווטסאפ של חבריו לכיתה בבית הספר, ובה נראה ליצן בצירוף המילים "להרוג את היהודים בגז". חשוד אחר, בעל אזרחות גרמנית-טורקית, כתב ברשת ש"כל מה שמגיע לבני היהודים הוא מוות". חשוד נוסף, אף הוא אזרח טורקי, מואשם כי מעט אחרי מתקפת הטרור פרסם תמונה של אדולף היטלר עם הכיתוב "הייתי יכול להרוג את כל היהודים, אבל השארתי את חלקם בחיים כדי להראות לכם למה הרגתי אותם". לצדה פרסם את דגל פלסטין עם הכיתוב "לשחרר את פלסטין" ואימוג'י של סימן ניצחון.
ממשלת גרמניה היא מהתומכות הגדולות ביותר של ישראל מאז מתקפת הטרור של חמאס, ובשבועות האחרונים השמיעו בכיריה הצהרות חריפות נגד העלייה החדה באירועים האנטישמיים בארצם.
ביידן: "יש לי יום הולדת. אני בן 60"
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן חגג אתמול את יום הולדתו ה-81, וציין זאת בטקס החנינה המסורתי שעורכים הנשיאים האמריקנים לתרנגולי הודו לקראת חג ההודיה. ביידן חנן את התרנגולים "ליברטי" ו"בל", חסך מהם את הגורל של הפיכה לארוחת ערב, והתלוצץ על גילו המתקדם: "דרך אגב, היום יש לי יום הולדת, ואני רק רוצה שתדעו – לא פשוט להפוך לבן 60. לא פשוט". האורחים כיבדו אותו בשירת "יום הולדת שמח".
ביידן הוא האדם המבוגר ביותר שכיהן אי פעם כנשיא ארה"ב, ולמרות זאת הוא מתכוון להתמודד על כהונה נוספת בבחירות 2024 – עובדה המדאיגה רבים מהבוחרים. אם ינצח בבחירות, פירוש הדבר שיכהן עד גיל 86.
לפני מתן החנינה אתמול בבית הלבן חלק ביידן כבוד לשני התרנגולים וסיפר שהם הגיעו ממינסוטה. הוא אמר כי למעון הנשיא הם הצליחו להגיע נגד כל הסיכויים, תוך שהם עוברים אלפי קילומטרים, וכי ההישג שלהם כנראה קשה יותר מהשגת כרטיס לסיבוב ההופעות של ביונסה "רנסאנס" או – כלשונו – "לסיבוב של בריטני". ביידן התבלבל ככל הנראה בין בריטני ספירס לבין טיילור סוויפט, משום שבהמשך דיבר על מסע ההופעות של סוויפט שנקטע בברזיל בגלל גל החום שם.
החדשות בעולם בצל המלחמה:
• היום ה-43: כוחות אוקראיניים חצו את הדנייפר, מרוץ אל הלכודים בהימלאיה
• היום ה-40: מפעל הכטב"מים האיראני ורצח השופט הא-בינארי במקסיקו
• היום ה-37: האפיפיור הדיח את "הבישוף של טראמפ", המדינה שטובעת תעבור לאוסטרליה
• היום ה-34: ביידן קורס בסקרים, זלנסקי תקוע בשדה הקרב – ולמי אכפת מהטבח בדרפור?
חג ההודיה יצוין בארה"ב מחרתיים, ב-23 בנובמבר. המסורת שבה נשיאים אמריקנים חוננים תרנגולי הודו לעיני כול החלה ב-1947, והנשיא הראשון לחוס על חיי העופות היה הארי טרומן.