נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, שנחת מוקדם יותר היום (רביעי) בישראל, נשא הצהרה נוספת לצד ראש הממשלה בנימין נתניהו לאחר פגישתם המצומצמת, ובפתח פגישה נוספת ומורחבת יותר עם קבינט המלחמה שבו נכחו בין היתר השרים יואב גלנט, בני גנץ וגדי איזנקוט.
הנשיא, שהצהיר כי הוא נוטה לקבל את גרסת ישראל לגבי פיצוץ בית החולים בעזה, נפגש אחר כך עם נציגים ממשפחות החטופים וניצולי הטבח של חמאס, בהם גם רחל אדרי מאופקים - שעיכבה את המחבלים שפרצו לביתה בעזרת קפה ועוגיות, ובתום שעות ארוכות שבהן הייתה בת ערובה חולצה על ידי כוחות הימ"מ. אדרי שחזרה את פגישתה עם ביידן בפני מפכ"ל המשטרה יעקב שבתאי: "הוא לחץ לכולם את היד, הגיע אליי, נישק לי את הראש ולחץ לי את היד. אני ממש התרגשתי. הוא אמר שיעזור לנו לחסל את החמאס. אמרתי לו שאין כמו השוטרים שלנו, הם הצילו אותי".
בדברים שנשא לאחר מכן אמר ביידן כי אמירתו לפיה "נראה שזה הצד השני, לא אתם", בנוגע לפיצוץ בבית החולים בעזה - נבעו ממידע שהועבר אליו מהפנטגון. בהמשך נשא ביידן הצהרה מסכמת ואמר: "שמחת תורה, יום קדוש לעם היהודי, הפך ליום הקטלני ביותר ליהודים מאז השואה. זה העלה זכרונות כואבים וצלקות של אלפי שנים של אנטישמיות ורצח עם של העם היהודי. העולם ראה אז והעולם לא עשה כלום. בניגוד לשואה, אנחנו לא נעמוד מנגד ולא נעשה כלום. לא היום, לא מחר - ולא אף פעם. אתם לא לבד. ככל שמדינת ישראל קיימת, לא נאפשר לכם להיות לבד".
ביידן פנה גם למשפחות החטופים ואמר כי "המשפחות שנמצאות בלימבו ומחכות לשמוע מה עלה בגורל יקיריהן, אתן לא לבד. אנחנו עובדים עם שותפים ברחבי האזור - ונהפוך כל אבן כדי להביא הביתה את אלה שנלקחו כבני ערובה בידי חמאס. אני לא יכול לחשוף בפומבי את כל הפרטים, אך עבורי כנשיא ארה"ב אין עדיפות גבוהה יותר משחרורם והשבתם בבטחה של החטופים".
"אני יודע שמתקפת הטרור נגד המדינה הזאת הותירה פצע עמוק", המשיך ביידן. "מעל 1,300 ישראלים חפים מפשע נרצחו, כולל 31 אזרחים אמריקנים, על ידי ארגון הטרור חמאס. מאות אנשים צעירים בפסטיבל מוסיקה שחגג שלום נרצחו ביריות כשנסו על חייהם. מילדים ועד זקנים, ישראלים ואמריקנים נלקחו בני ערובה. ילדים נטבחו, תינוקות נטבחו. משפחות שלמות נשחטו, נאנסו, ראשים נערפו. בני אדם נשרפו חיים. מעשי הזוועות של חמאס גרועים ממעשי דאעש והם רשע צרוף בעולם שלנו. אין כאן רציונליות. אין תירוץ, נקודה.
"למדינה בסדר גודל של ישראל זה כמו 15 פעמים אסון התאומים. אחרי הפיגוע בתאומים עשינו טעויות. למרות שאתם מרגישים את הכעס הזה - אל תתנו לו להביס אתכם. אנחנו לפעמים עושים טעויות כשאנחנו כועסים - ורוצים צדק". בנאומו הודיע ביידן על סיוע בגובה 100 מיליון דולר "לעקורים בעזה ובגדה", וציין כי ארה"ב עדיין מחויבת לפתרון שתי המדינות.
עוד אמר ביידן בהצהרתו המסכמת כי כי כשיחזור לארה"ב יבקש מהקונגרס לאשר "העברת סיוע חסר תקדים לישראל". לדבריו, "יהיו לכם מספיק ציוד לכיפת ברזל, ככל שיידרש, כדי להגן על ישראל. יש נכסים צבאיים שלנו באזור". הוא ציין כי "רוב הפלסטינים אינם חמאס. חמאס לא מייצג אותם ומשתמש בהם". הנשיא סיפר שוב על שיחתו עם ראש הממשלה לשעבר גולדה מאיר ואמר כי "הטרוריסטים לא ינצחו, החופש ינצח. אני אומר לישראל - אנחנו לא הולכים לשום מקום". הוא חתם את נאומו במילים: "עם ישראל חי".
בהצהרה שנשא לפני כן לצד נתניהו בתום פגישתם אמר ביידן: "הקבינט הזה התכנס ביחד ועומד איתן ומאוחד, ואני רוצה שתדעו שאתם לא לבד. כפי שהדגשתי קודם, אנחנו נמשיך לגבות את ישראל בהגנה על אזרחיה. נמשיך לעבוד אתכם בשותפות בכל האזור כדי למנוע טרגדיות דומות". הנשיא הוסיף: "לפני 75 שנה מייסדי המדינה דיברו על כך שהיא תהיה מושתת על חירות, משפט ושלום. ארה"ב ניצבת לצידכם כדי להגן על החירות הזאת, ולתמוך בשלום - היום, מחר ולנצח. אני מבטיח".
נתניהו אמר לביידן כי קבינט המלחמה "מאוחד, ונחוש להביא את ישראל לניצחון". לדבריו, "זו תהיה מלחמה מסוג אחר, כי חמאס הוא אויב מסוג אחר. בעוד ישראל מחפשת למזער נפגעים אזרחים, חמאס מחפש למקסם אותו. חמאס רוצה להרוג אזרחים ישראלים רבים ככל האפשר, ולא אכפת לו בכלל מחיי הפלסטינים. הוא פועל בתוך אוכלוסייה פלסטינית, ומשתמש בהם כמגן אנושי. ראינו את המחיר של זה אתמול, כשרקטה שוגרה בידי פלסטינים ופגעה באזרחים פלסטינים".
ברקע הפיצוץ בבית החולים בעזה וההאשמות הפלסטינים כי צה"ל עומד מאחוריו, נתניהו התחייב כי ישראל "תעשה כל שביכולתה לשמור על אזרחים ועל חיי חפים מפשע". נתניהו אמר לביידן כי "נמשיך לעבוד אתכם, אדוני הנשיא, כדי להבטיח שהדרישות המינימליות ימולאו ונוכל לעבוד יחד על מנת לשחרר את החטופים. ישראל תנצח".
בפתח ביקורו ביידן התייחס לפיצוץ בבית החולים בעזה, ומדבריו נראה שקיבל את גרסת ישראל, לפיה שיגור כושל של הג'יהאד האיסלאמי הוא זה שגרם לפיצוץ. "אני עצוב מאוד ונרגז בשל הפיצוץ בבית החולים. לפי מה שראיתי ואני מבין, זה נעשה על ידי אחרים, ולא על ידכם. אבל יש הרבה אנשים שם בחוץ שאינם בטוחים, אז אנחנו נצטרך להתגבר על עניין זה", הסביר ביידן.
בנמל התעופה קיבלו את פניו נתניהו ונשיא המדינה יצחק הרצוג, שעמם התחבק מיד עם ירידתו מהמטוס. הנשיא הרצוג אמר לו: "ברוך הבא הנשיא, אלוהים יברך אותך על הגנתך על ישראל". בפתח הצהרתם, לפני הפגישה בבית המלון בתל אביב, בירך נתניהו את ביידן: "מודה לך שבאת, ועל תמיכתך הבלתי פוסקת בזמנים הקשים הללו. ראיתי את התמיכה שלך כל יום, במאמצים ובשיתוף הפעולה מאז תחילת המלחמה הזו".
ביקורו של ביידן היה אמור להימשך כחמש שעות, אולם פגישתו המצומצמת עם נתניהו, שבה נכחו גם השר רון דרמר, ראש המל"ל צחי הנגבי, היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן ומזכיר המדינה אנתוני בלינקן, התארכה ונמשכה יותר משעה. לאחר מכן נפגש כאמור עם קבינט המלחמה המצומצם, שבה משתתפים לצד נתניהו וביידן שאר חברי "קבינט המלחמה", כלומר שר הביטחון יואב גלנט והשרים בני גנץ וגדי איזנקוט. גם יו"ר ש"ס אריה דרעי, ראש סגל רה"מ צחי ברוורמן, המזכיר הצבאי של רה"מ אלוף אבי גיל ושגריר ישראל בארה"ב מייק הרצוג משתתפים בדיון הזה.
בטיסה לישראל, כפי שדווח ב"ניו יורק טיימס", גורמים בקרבת ביידן אמרו לעיתונאים שהנשיא ילחץ להכנסת סיוע הומניטרי לעזה, וכי קיימת אופטימיות להכרזה על קווי מתאר בנושא. דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, ג'ון קירבי, אמר לקראת הביקור כי ביידן מתכנן להציג לעמיתיו בישראל "שאלות קשות", וכי הוא יעסוק בסוגיה ההומניטרית בעזה ובנושא החטופים, וגם בתוכניות ישראל להמשך. "אנחנו אופטימיים שנצליח להעביר סיוע הומניטרי לעזה", אמר קירבי. "אנחנו מתקרבים למתווה להעברת סיוע לעזה ממצרים".
גורמים מדיניים בכירים אמרו כי יש פער גדול בין מה שישראל מוכנה לתת למה שהאמריקנים דורשים בנושא ההומניטרי. לדבריהם, "ראש הממשלה מנווט בין הלחצים. ישראל תעשה את המינימום האפשרי בנושא ההומניטרי. יש דברים מאוד חשובים לנו שאנחנו חייבים לקבל מהאמריקנים". בסופו של דבר הצדדים הגיעו להסכמה שתגובש בצוותא תוכנית להעברת סיוע לדרום הרצועה – בתנאי שהוא לא יזלוג לחמאס.
לפי דיווח ב"ניו יורק טיימס", ישראל ביקשה מארה"ב סיוע חירום בהיקף של 10 מיליארד דולר. לפי הדיווח, בבית הלבן מגבשים כעת הצעת חוק כדי לספק את הסיוע לישראל, שתקשור בינו לבין הסיוע שממשל ביידן מבקש להעניק גם לאוקראינה. העובדה הזו עלולה אולי להקשות על אישור החבילה בבית הנבחרים, שם לרפובליקנים יש רוב וחלקם מביעים התנגדות לסיוע לקייב - אולם לפי הדיווח ההצעה תכלול גם הקצאת כספים לביצור הגבול הדרומי בין ארה"ב למקסיקו, דרישה מרכזית שמשמיעים הרפובליקנים.
פורסם לראשונה: 14:11, 18.10.23