תמונות קשות של אשפה נערמת בכמויות בבתי החולים, ניתוחים שאינם דחופים בוטלו ומטופלים שמגיעים למערך האמבולטורי לא מקבלים את הטיפול שלו הם זקוקים: שביתת עובדי המנהלה והמשק בבתי החולים נכנסה היום (רביעי) ליומה השני, ולמרות התייחסות יחידה של שר הבריאות ניצן הורוביץ אתמול – לא ברור עוד כמה זמן תימשך.
השביתה מתקיימת בבתי החולים החולים הממשלתיים, הפסיכיאטריים והגריאטריים, ובמסגרתה גם היום לא יינתנו שירותי ניקיון, מכבסה, מטבח, כוחות עזר, מזכירות, אחזקה, מחשוב ושירותים נוספים. גם חלוקת האוכל בבתי החולים השובתים נתקלת בקשיים משמעותיים והחולים לא מקבלים מזון בזמן או בכלל. אחר הצהריים התקיימה עצרת הזדהות של עובדים בבית החולים שיבא עם העובדים.
"אני מתנצל בפני החולים והצוותים רפואיים על עוגמת הנפש, אבל אין לנו ברירה", אמר אלי בדש, יו"ר הוועד הארצי מנמ"ש (עובדי המנהל והמשק וכוחות העזר) בבתי החולים הממשלתיים. "אנחנו נאבקים על תנאי העבודה שלנו ותנאי האשפוז של המטופלים. משרדי האוצר והבריאות צריכים להתנצל גם בפניהם, הם מפקירים אותנו כבר שנים ארוכות. חסרים אלף עובדים למערכת".
בין בתי החולים השובתים: רמב"ם, שיבא בתל השומר, אסף הרופא, גליל-נהריה, הלל יפה, ברזילי, וולפסון, פוריה וזיו. בתי החולים לבריאות הנפש ששובתים הם שער מנשה, אברבנאל, איתנים, מרחבים, באר יעקב, באר שבע, מעלה הכרמל, כפר שאול, מזור לבריאות הנפש. בתי החולים הגריאטריים והשיקומיים ששובתים הם דורות בנתניה, פלימן, לב השרון, בית החולים הגריאטרי בראשון לציון, שוהם ושמואל הרופא.
"אנחנו נמצאים במצוקה קשה של ביטולים בחדרי הניתוח. יש בעיה במתן אוכל בעיקר לעובדים ולאורחים", אומר פרופ' מסעד ברהום, מנהל המרכז הרפואי לגליל בנהריה. "אנחנו לא יודעים מה לעשות עם הכביסה. לפני השביתה כיבסנו כמות גדולה ואם הרזרבה הזו תיגמר אנחנו לא יודעים איך נכבס ואיך ננקה.
"אתמול הסתובבתי בבית החולים ואנשים התלוננו שבית החולים נראה לא נקי. ניסינו להסביר לאנשים שכל נושא הניקיון, הכניסה, האוכל וחדרי הניתוח נפגעת בצורה קשה ביותר ואני קורא לסיים את השביתה הזו במהרה. משרד הבריאות מודע לעניין והוא מודע לזה. אני מקווה שמשרד הבריאות עושה מה שאפשר יחד עם האוצר כדי לסיים את השביתה הזו".
הגיעה לטיפול - ולא התקבלה: "אמרו שקיבלו הנחייה לא להודיע שיש שביתה"
אישה שהגיעה היום לאחד מבתי החולים במרכז הארץ לשם קבלת טיפול רפואי לטרשת נפוצה – גילתה רק כשהגיעה למוסד הרפואי שלא תוכל לקבלו. "כשהגעתי היו המון אנשים, חלקם בכיסאות גלגלים וחלקם על הליכונים שלא ידעו שלא יכלו לקבל אותם", היא מספרת.
אותה אישה הוסיפה: "כששאלתי את המזכירות למה הם לא מודיעים - אמרו לי שזה נאמר בטלוויזיה ושאני צריכה להתעדכן בחדשות. אמרו לי מפורשות שהם קיבלו הנחייה לא להודיע למטופלים שיש שביתה. אני מרגישה תסכול מאוד גדול כי מצב הטרשת שלי החמיר ואני לא יכולה לקבל טיפול רפואי כבר מלא זמן בגלל הקורונה.
"המצב שלי הולך ומחמיר, וכשהתעקשתי על התור הם כנראה ידעו שיש שביתה. הם לא טרחו להודיע לאף אחד וזה מקומם ומתסכל כי ביקשתי חצי יום עבודה ובסוף לא קיבלתי את הטיפול שלי. אם רוצים לשבות ולהילחם על הזכויות האלה אני בעד, אבל גם למטופלים יש זכויות".
אתמול התייחס השר הורוביץ לשביתה במהלך טקס חילופי המנכ"לים במשרדו, אך לא ציין מתי תסתיים. "עבודתם של עובדי הניקיון והמשק חיונית לא פחות מעבודתו של כל עובד אחר במערכת הבריאות. כולם תורמים ולכולם מגיע לעבוד בתנאים מכבדים", אמר השר.
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד אמר: "אם לא יימצא פתרון לזעקת העובדים השקופים - סקטורים נוספים במגזר הציבורי ובמערכת הבריאות יצטרפו לשביתה. מערכת הרפואה הציבורית גילתה אחריות מירבית בהתמודדות עם משבר הקורונה, אבל באוצר שכחו את פועלם החשוב של העובדים וההתייחסות אליהם היא כאל החצר האחורית של מערכת הבריאות. לא נאפשר את המשך ההתעלמות מעומסי העבודה החריגים וממצוקת התקנים החמורה".