במהלך טיול בית ספרי של תיכון בנתיבות שהחל היום (ראשון), פתחו המורות קבוצת וואטסאפ שכותרתה "טיול שנתי שחורות" ובו התייחסו בצורה פוגענית לתלמידותיהן בנות העדה האתיופית. התלמידות, מכיתות י'-י"א, הבחינו באחת המורות גוללת את ההודעות בקבוצה בצג הטלפון הנייד שלה. הן פרסמו זאת ברשתות החברתיות, ובמשרד החינוך הודיעו כי המורות יזומנו לשימוע.
התלמידות כתבו הודעה שהופצה גם ברשתות החברתיות: "בוקר טוב לכל 'המחנכות' של בית הספר. פשוט עצוב לי כבת העדה לראות את הרמה שירדתן אליה היום. במקום שתהיו המורות שלנו, לשמש דוגמא ולהרגיש במקום הכי בטוח שלנו אתן הבוקר עשיתן ההפך מזה. לפתוח קבוצה בשם 'טיול שנתי שחורות' מבלי לדעת אפילו שיש מאחוריכן תלמידות, לדבר בלעג וזלזול על התלמידות שלכן? אני רואה את התמונות ופשוט לא מאמינה שזה בא מהמורות שלנו. אתן פשוט בושה, מתביישת שאתן המורות שלנו ואתן מלמדות את דור העתיד".
יש לציין כי מדובר באחד התיכונים המצטיינים בעיר נתיבות. לאחר שנודע למנהל בית הספר התיכון על המקרה, הוא הודיע למשרד החינוך ולרשות המקומית והוציא הודעה בנושא להורים, לתלמידים ולמורים: "הבוקר היינו עדים לתדהמתנו ולצערנו, לאמירות אומללות ופוגעניות ביותר מצד מספר מורות כלפי תלמידות בנות הקהילה האתיופית שלומדות בבית הספר. הנהלת בית הספר רואה בחומרה רבה אמירות אלו. אין אצלנו מקום לאמירות גזעניות ולא נאפשר זאת בבית ספרנו".
בית הספר החליף את המורות המלוות. המורות שהשתתפו בקבוצה אומנם התנצלו, אך בית הספר יערוך בהמשך בירור בנוכחות כל הנוגעים בדבר. "צריך להוקיע את ההתנהגות הזו", אמר גורם בבית הספר, "הנושא טופל בחומרה רבה".
עוד כתב מנהל בית הספר בהודעתו: "ברגע ששמענו, התחלנו לפעול ולברר וערבנו מיד את כלל הגורמים הרלוונטיים ובהם גם העירייה ומשרד החינוך. אנו מתביישים שהגענו למצב זה, מתנצלים מעומק הלב בפניכם ומבטיחים כי יינקטו כל הצעדים הנדרשים בטיפול האירוע, לאחר בדיקות ובירור. אנו עומדים בקשר צמוד עם התלמידות ועם הוריהן על מנת לסייע ולתמוך".
ממשרד החינוך נמסר: "מדובר באירוע חמור מאוד שאסור לעבור עליו לסדר היום. המורות המעורבות באירוע יזומנו לשימוע בהקדם האפשרי". שר החינוך יואב קיש הגיב אף הוא בסרטון שפירסם: "אין מקום לגזענות ואפליה במדינת ישראל, ובוודאי במערכת החינוך. המורים צריכים להוות דוגמא אישית בנושא. הנושא יטופל בשיא החומרה, בכל הכלים שעומדים לרשותנו. צר לי על עוגמת הנפש שנגרמה לתלמידות. הנושא הזה ייבדק ויטופל. אפס סובלנות למקרים שכאלה במשמרת שלי".
גנט דסה, מנכ"לית ארגון "עולים ביחד", הפועל לשינוי תפיסות ועמדות כלפי ישראלים יוצאי אתיופיה וליצירת שילוב תעסוקתי הולם של אקדמאים ממוצא אתיופי במשרות בכירות במשק: "למי שהיה ספק- בישראל 2023 הגזענות עדיין כאן, בכל מקום- ובמקרה הזה במרחב החינוכי שבו אנחנו מפקידים את הילדים והילדות שלנו מדיי בוקר. התנהגות גזענית שכזו, שהתגלתה במקרה היא מדאיגה ומקוממת וצריכה פעם אחת להדיר שינה מעיניו של מנהל בית הספר, ופעם שנייה מעיניו של שר החינוך יואב קיש.
"כדי שמקרים מהסוג הזה לא יהפכו לתופעה רחבה אסור לנו להעלים אותם מהרדאר ולהסתפק רק בשימוע לאותן הנשים שקורות לעצמן מורות, אני מצפה משר החינוך להכריז מחר על שעת חינוך חירום בבתי הספר בה ישוחחו עם התלמידים והתלמידות, וגם בחדרי המורים בכל בית ספר בישראל על גזענות, אפליה, שוויון ושוויון הזדמנויות".
חברת הכנסת פנינה תמנו שטה (המחנה הממלכתי) פנתה אל קיש בדרישה כי ימוצה הדין עם המורות: "מורה הוא דמות חינוכית שאמורה להוות דוגמא אישית ולבטא ערכים של סובלנות וערבות הדדית. מצער לראות מורים שפועלים אחרת. זו ההזדמנות להעביר לתלמידים הנושאים עיניהם אל מקבלי ההחלטות מסר של אפס סובלנות לגזענות! מבקשת לשלוח את הערכתי לתלמידות החכמות והאמיצות שבחרו שלא לעבור על המקרה בשתיקה".
חבר הכנסת משה סולומון (הציונות הדתית) אמר כי מדובר ב"מקרה מכוער ובעיקר מכאיב, דווקא במקום שצריך להיות הכי מכיל ומקבל, תלמידות נתקלות בגזענות מבזה ומזלזלת מצד המורות הקרובות אליהן ביותר. מורות שהיו צריכות להיות מודל לחיקוי התבררו כמורות מסוכנות.
"בימים כתיקונם המקרה העצוב הזה שישאיר צלקת בנפש התלמידות היה פותח מהדורות חדשות ונגמר בהדחתן של המורות מהמקצוע. אני מקווה שגם בימים רועשים אלו משרד החינוך ידע לעקור את הבעיה מן השורש ולהטיל עונש חמור שיבהיר כי אין קמצוץ של מקום לגזענות במערכת החינוך".