מאחורי החיוכים וההצהרות האופטימיות, רבים בעולם נותרים חשדניים בנוגע לאופיו האמיתי של המשטר החדש בסוריה – וסירובו אתמול (ו') של שליטה בפועל, אבו מוחמד אל-ג'ולאני (ששמו האמיתי הוא אחמד א-שרע), ללחוץ יד לשרת החוץ של גרמניה, רק הגביר את התהיות לגביו.
התיעוד שעורר סערה: אל-ג'ולאני מסרב ללחוץ לשרת החוץ הגרמנייה

בתיעוד מהמפגש שנערך בארמון הנשיאות בדמשק נראים אל-ג'ולאני ואנשיו מקבלים את פניהם של שרת החוץ אנלינה ברבוק ועמיתה הצרפתי ז'אן-נואל בארו – הגורמים האירופים הבכירים ביותר שנפגשים פנים-אל-פנים עם אל-ג'ולאני מאז הפלת משטר אסד. בעוד אל-ג'ולאני לחץ יד לשר החוץ הצרפתי, הוא נמנע מלחיצת יד עם ברבוק שעמדה לצד בארו. ניכר שזו הגיעה מוכנה לאפשרות הזו, ובמקום להושיט יד באופן שעלול היה להיות משפיל מבחינתה, שילבה את כפות ידיה זו בזו והרימה אותן כאות של שלום.
ב"בילד" הגרמני מיהרו לתאר את התקרית כ"שערוריה", ודיווחו כי בכיר נוסף ב"הייאת תחריר א-שאם", ארגון המורדים האיסלאמיסטי של אל-ג'ולאני, סירב גם הוא ללחוץ יד לברבוק בקבלת הפנים שנערכה עבורה אחרי נחיתתה בנמל התעופה בדמשק. בצהובון הגרמני הדגישו כי באיסלאם אין כללים ברורים בכל הנוגע לשמירת נגיעה מנשים, וכי הקוראן למשל לא אוסר במפורש לחיצת יד בין גברים לנשים. פוליטיקאים מוסלמים מתונים יותר, כמו שר החוץ הירדני איימן ספדי, לא שומרים נגיעה – לפחות לא במפגשים דיפלומטיים שנמדדים תחת זכוכית מגדלת בעולם.
7 צפייה בגלריה
שליט סוריה אל-ג'ולאני מסרב ללחוץ יד לשרת החוץ של גרמניה אנלינה ברבוק
שליט סוריה אל-ג'ולאני מסרב ללחוץ יד לשרת החוץ של גרמניה אנלינה ברבוק
עם בארו הצרפתי הוא לחץ יד. אבל עם ברבוק הגרמנייה לא
7 צפייה בגלריה
שרי החוץ של גרמניה וצרפת עם שליט סוריה אל-ג'ולאני בדמשק
שרי החוץ של גרמניה וצרפת עם שליט סוריה אל-ג'ולאני בדמשק
(צילום: Hayat Tahrir Al-Sham/Handout via REUTERS)
מאז ההפיכה בסוריה שאותה הוביל ארגון "הייאת תחריר א-שאם" של אל-ג'ולאני, ארגון שבעבר נקרא "ג'בהת א-נוסרה" והשתייך לאל-קאעידה, מצהירים אל-ג'ולאני ואנשיו שעל אף האידיאולוגיה האיסלאמית הסונית הקיצונית שעל ברכיה התחנכו, הם מתכוונים לכבד את כל הדתות והעדות, לאפשר לסורים לחיות חיים חופשיים – ולהימנע ממעשי נקם נגד מי שעד לפני שבועיים וחצי היו אויביהם בשדה הקרב. במערב יש המתייחסים להצהרות הללו בחשדנות, וגם בצמרת הישראלית רבים סבורים כי המילים היפות הן רק ניסיון הונאה מצד אל-ג'ולאני.
אולם במערב עדיין מקווים שהצהרותיו של אל-ג'ולאני יתבררו ככנות, וברבוק עצמה הצהירה לפני הגעתה כי היא מגיעה לסוריה עם "יד מושטת" – אך לצד זאת הדגישה כי ההיסטוריה הבעייתית של אל-ג'ולאני ואנשיו ברורה לה היטב. היא אמרה כי גרמניה תשפוט אותם אך ורק על פי מעשיהם: "אנחנו יודעים מאיפה הייאת תחריר א-שאם מגיע מבחינה אידיאולוגית, מה הוא עשה בעברו", מסרה לפני הגעתה אתמול לדמשק. אמש, לאחר המפגש עם אל-ג'ולאני, אמרה ברבוק לעיתונאים שליוו אותה כי בתהליך המעבר שבו נמצאת כעת סוריה חובה לאפשר מעורבות לכל הקבוצות במדינה, בכלל זאת לנשים ולכורדים.
היא הוסיפה כי הדגישה שיש להבטיח שאם האיחוד האירופי יעביר כספי סיוע לסוריה, אלו לא ייפלו לידי מה שכינתה "מבנים איסלאמיסטיים חדשים". לדבריה, "דנו בכך בצורה מאוד מפורטת וברורה". עמיתה, שר החוץ הצרפתי בארו, הביע תקווה שסוריה תהפוך ל"בטוחה וריבונית" וכי לא יהיה בה עוד מקום לטרור, לנשק כימי או לפעילות עוינת של שחקנים זרים – רמז כמובן לאיראן. הוא הוסיף כי צרפת וגרמניה יעניקו למשטר הסורי החדש "סיוע טכני" וייעוץ בכל הנוגע לניסוח חוקה חדשה, והביע תקווה שסוריה תוכל להפוך לדמוקרטיה. לדבריו תהליך המעבר לשם "שברירי, אבל אמיתי". אל-ג'ולאני עצמו, יצוין, אותת כי לא ניתן יהיה לערוך בחירות בשנים הקרובות.
7 צפייה בגלריה
מודעה בחמה סוריה שדורשת מ נשים לעטות חיג'אב
מודעה בחמה סוריה שדורשת מ נשים לעטות חיג'אב
מודעה בחמה שדורשת מנשים לעטות חיג'אב. לא ברור מי תלה אותה
7 צפייה בגלריה
לאה חיר אללה מדמשק מצטלמת עם אל-ג'ולאני, כשהיא עוטה כיסוי ראש
לאה חיר אללה מדמשק מצטלמת עם אל-ג'ולאני, כשהיא עוטה כיסוי ראש
אל-ג'ולאני עם הצעירה שביקשה להצטלם עמו - ונדרשה לכסות את ראשה
תקרית לחיצת היד מגיעה כאמור בצל החשדנות הרבה בעולם בנוגע לכוונתיו האמיתיות של אל-ג'ולאני, והיא מצטרפת לתקרית שבה דרש מאישה סורית שביקשה להצטלם עמו לכסות את שערה. אמש דווח גם על מודעות שנתלו בעיר חמה וקוראות לנשים לעטות חיג'אב ולא "להעליב את אללה". לא ברור מי עומד מאחורי המודעות הללו.
החשש שהמשטר של אל-ג'ולאני ינהיג מדיניות ג'יהאדיסטית קיצונית גבר השבוע בעקבות הודעה שפרסם משרד החינוך החדש בדמשק, ובה רשימה של שינויים שיוכנסו בספרי הלימוד – שינויים שנתפסים כבעלי ניחוח ג'יהאדיסטי מובהק. הרשימה כוללת בין היתר שינוי של המונח "דרך הטוב" ל"דרך האיסלאם" ושל התיאור "הארורים ואלו שסטו מהדרך" ל"יהודים ונוצרים" – תוך הכנסת פרשנות קיצונית יותר לאחד מפסוקי הקוראן.
שינוי נוסף הוא בהגדרה של המונח "שהיד" – עד כה ספרי החינוך בסוריה הגדירו זאת כמי שהקריב את חייו למולדת, אך לפי ההגדרה החדשה מדובר במי שהקריב את חייו "למען אללה". רשת CNN שדיווחה על השינויים ציינה כי הם כוללים גם הסרה של פרקים שלמים, בהם אחד שעוסק באבולוציה. ברשת הדגישו כי לא ברור אם השינויים נכנסו כבר לתוקף, ואם הם יחולו על ספרי הלימוד של כל התלמידים, מגיל 6 עד 18.
7 צפייה בגלריה
סורים חוגגים שבועיים אחרי הפלת אסד ב חלב סוריה
סורים חוגגים שבועיים אחרי הפלת אסד ב חלב סוריה
סורים את הפלת משטר אסד, ארכיון
(צילום: Aaref WATAD / AFP)
7 צפייה בגלריה
סורים חוגגים שבועיים אחרי הפלת אסד ב חלב סוריה
סורים חוגגים שבועיים אחרי הפלת אסד ב חלב סוריה
(צילום: Aaref WATAD / AFP)
7 צפייה בגלריה
סורים חוגגים שבועיים אחרי הפלת אסד ב חלב סוריה
סורים חוגגים שבועיים אחרי הפלת אסד ב חלב סוריה
(צילום: Aaref WATAD / AFP)
בצל הסערה שהתעוררה לאחר פרסום הרשימה, משרד החינוך הסורי ניסה להמעיט בחשיבות השינויים וטען כי תוכנית הלימודים לא שונתה וכי ועדות מיוחדות יוקמו לבחון אותה. לצד זאת הוסיפו במשרד כי הרשימה מתייחסת לתיקון "אי-דיוקים" לכאורה בתוכנית הלימודים הנוגעת לאיסלאם מתקופת אסד, "כמו פרשנות שגויה לפסוקים מסוימים בקוראן".
שר החינוך החדש, נזיר אל-קדרי, טען מצדו כי הורה רק לשנות ניסוחים שמפארים את המשטר שהופל, ולהחליף בספרים את דגל המדינה ל"דגל סוריה החופשית" של המורדים – שאומץ כדגל הרשמי. לאחרונה הצהיר אל-קדרי שבנות ובנים ימשיכו ללמוד יחד בבתי ספר יסודיים, וכי כפי שהיה נהוג גם בעבר ההפרדה המגדרית תיעשה רק בבתי ספר לגילאים מתקדמים יותר.

עימותים חריגים בגבול סוריה-לבנון

בתוך כך, בגבול סוריה-לבנון נרשמו אתמול עימותים חריגים שבהם נפצעו לפי צבא לבנון ארבעה מחייליו. לפי הצבא הלבנוני, העימותים בינו לבין הגורמים הסורים שזהותם אינה ברורה פרצו כאשר כוחותיו ניסו להפסיק פעילות במעבר גבול לא-חוקי באזור בעלבכ שבצפון-מזרח לבנון. שר הפנים הלבנוני, בסאם מולאווי, אמר כי החמושים הסורים אינם קשורים למשטר החדש בדמשק. "צבא לבנון עצר כמה סורים לפני שהם הוחזרו לסוריה. כניסת סורים ללבנון מתבצעת לפי ההנחיות והחוק. אנחנו לא עוצרים אף סורי אלא אם הוא מבוקש על ידנו או בינלאומית", אמר.
קולות ירי בגבול סוריה-לבנון, בעימותים בין צבא לבנון לחמושים סורים לא-מזוהים

בין המשטר החדש בדמשק ללבנון נראה כי נוצרה בימים האחרונים מתיחות מסוימת סביב סוגיות הנוגעות למעברי אזרחים בין שתי המדינות, וסוכנות הידיעות רויטרס דיווחה אמש כי המשטר הסורי הטיל הגבלות על כניסת לבנונים לשטח סוריה. גורם ביטחוני בלבנון אמר לרויטרס כי כעת רק לבנונים שמתגוררים בסוריה או שיש להם בה משפחה יורשו להיכנס למדינה, אם כי לדבריו ישנן החרגות מסוימות, כמו לבעלי עסקים. הגורם הדגיש כי מדובר בהגבלות זמניות, וכי הן תוצאה של מחלוקת בין הצדדים סביב יחס לקוי לכאורה של הרשויות הלבנוניות כלפי סורים שנכנסים ללבנון או עוזבים אותה. תחת משטר אסד, נזכיר, אנשי חיזבאללה בלבנון נהנו מיד חופשית מאוד בפעילותם בסוריה, אבל כמו איראן נאלצו לסגת מהמדינה עם ניצחון המורדים.
ב"אל-ג'דיד" הלבנוני דווח כי שיחה טלפונית התקיימה אמש בין ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי לאל-ג'ולאני, שבמהלכה דנו ביחסים בין שתי המדינות ובאירועים בגבול סוריה-לבנון. "אל-ג'ולאני אישר שסוריה עשתה כל מה שצריך כדי להחזיר את השקט לגבול ולמנוע חזרה של האירועים, והזמין את מיקאתי לבקר בסוריה", נכתב.
פורסם לראשונה: 22:40, 03.01.25