36 שנה אחרי שהרודן הפיליפיני פרדיננד מרקוס הודח מהשלטון בארצו בהתקוממות עממית, חולל אמש (שני) בנו פרדיננד מרקוס ג'וניור תפנית היסטורית, כשרשם ניצחון סוחף בבחירות לנשיאות. הבחירה במרקוס ג'וניור לנשיא מחזירה למעשה לשלטון את המשפחה שעבור רבים מהפיליפינים מזוהה עם שחיתות, דיכוי ואלימות אכזרית, וקורבנות המשטר הרודני ההוא רואים בניצחון הזה התעלמות מהסבל שלהם – ואיום על עתיד הדמוקרטיה.
ערב הבחירות נתנו כל הסקרים יתרון עצום למרקוס ג'וניור, ומיד עם תחילת הספירה היום הוא פתח פער גדול על המועמדת הבאה אחריו, סגנית הנשיא היוצאת לני רוברדו. אחרי ספירת יותר מ-77% מהקולות גרף מרקוס ג'וניור 25 מיליון מהקולות, בעוד רוברדו, עורכת דין ופעילת זכויות אדם, השיגה רק 11.9 מיליון. בחלוף זמן קצר קבעה סוכנות הידיעות רויטרס כי לפי החישובים שלה מרקוס ג'וניור השיג די קולות כדי שאיש מיריביו לא יוכל לעקוף אותו, ולפיכך הבטיח את ניצחונו.
דקות אחדות לפני ההכרזה הזו, כשכבר הסתמן בבירור שהוא בדרך להשיג את מספר הקולות הדרוש, פרסם מרקוס ג'וניור מסר לתומכיו. "אני מצפה לעזרתכם ולאמונכם", אמר להם. במקביל הוכרז כי בהתמודדות על תפקיד סגן הנשיא ניצחה שותפתו של מרקוס ג'וניור במרוץ, שרה דוטרטה-קרפיו, שהיא בתו של הנשיא היוצא רודריגו דוטרטה. השניים אמורים להיות מושבעים לתפקידיהם ב-30 ביוני, ולכהן כל אחד כהונה אחת ויחידה, בת שש שנים.
מרקוס ג'וניור בן ה-64, המכונה "בונגבונג", כיהן בעבר כמושל מחוז, כחבר קונגרס וכסנאטור, והוא האדם הראשון ממשפחת מרקוס שמצליח להחזיר את המשפחה לשלטון. אמו, אימלדה מרקוס, התמודדה בעבר פעמיים על הנשיאות אחרי ששבה עם ילדיה מהגלות בארה"ב, שם מת בעלה ב-1989, אולם היא כשלה בניסיונותיה אלה. לחזרתה של משפחת מרקוס מנידוי פוליטי עד לניצחון בבחירות אחראי במידה רבה הזעם הציבורי על השחיתות והעוני בפיליפינים, שנמשכו תחת הממשלות שקמו אחרי נפילת הדיקטטורה, אבל פרשנים אומרים שגם קמפיין בן עשרות שנים למירוק תדמיתם של המשפחה ושל המשטר הרודני שלה סייע לחזרה הזו.
בשנים שעברו מאז הדחת הדיקטטור נותרה משפחת מרקוס אחת המשפחות המשפיעות ביותר בפוליטיקה המקומית, וגם אחת העשירות ביותר במדינה. פרשנים מעריכים כי מרקוס ג'וניור לא ינהיג משטר נוקשה כמו זה שניהל אביו, אך הוא כן עשוי לאמץ סגנון קשוח ובוטה כמו זה של הנשיא היוצא דוטרטה. מתנגדיו לעומת זאת מזהירים שלא לבטוח בו, וחוששים כי מרקוס ג'וניור ינצל את עלייתו לשלטון לא רק כדי להחזיר למשפחתו נכסים שהוחרמו ממנה על-ידי ממשלת הפיליפינים אחרי ההדחה ב-1986, אלא גם כדי לכרסם מחדש בדמוקרטיה.
עלייתו של מרקוס ג'וניור לשלטון 36 שנה אחרי שאביו נבעט ממנו בהתקוממות עממית היא תפנית כמעט בלתי נתפסת בהיסטוריה הפיליפינית. מרקוס האב שלט במדינה מ-1965 עד 1986, ולאורך רוב התקופה הזו ניהל בה משטר צבאי. לפי נתונים שאסף ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל", בזמן הזה נכלאו בפיליפינים 70 אלף בני אדם, 34 אלף עונו ו-3,400 נרצחו, וכל זאת בשל התנגדותם למשטר.
משפחתו של הרודן מרקוס מואשמת שבימי שלטונו ניהלה חיי פאר ופיזרה סכומי עתק על יצירות אומנות ונכסים בחו"ל, בעוד המוני פיליפינים חיו כעניים מרודים. אימלדה מרקוס עצמה נודעה באוסף נעלי היוקרה והתכשיטים שלה. יותר מ-11 אלף קורבנות של אלימות מצד שלטונו של מרקוס האב קיבלו אחרי הדחתו פיצויים מממשלת הפיליפינים, והם שולמו באמצעות מיליוני דולרים שמשפחת הרודן גנבה מקופת המדינה והבריחה לבנקים בשווייץ. לאחר ההדחה מצאה ממשלת הפיליפינים עוד מיליארדי דולרים ש"המרקוסים" גנבו לדבריה.
מרקוס ג'וניור מצדו מגן בתוקף על אביו, מגדיר אותו "גאון פוליטי", ומסרב להתנצל על מעשי ההרג והביזה של שלטונו או להכיר בהם. בריאיון שנערך איתו בינואר השנה הוא פקפק בקול רם במספרי הקורבנות, ובסרטון שפורסם בערוץ היוטיוב שלו בשנת 2018 הופיע שר ההגנה במשטרו של אביו וטען ששום אדם לא נעצר אז בגלל אמונותיו הפוליטיות או הדתיות או משום שמתח ביקורת על הרודן. נאמני מרקוס מתעקשים כי ימי שלטונו היו תקופה של התקדמות ושגשוג, שבה נהנתה המדינה מתנופה בבנייה של כבישים, גשרים ובתי חולים.
על רקע ההכחשות והניסיונות לשכתב את ההיסטוריה יצאו בימים האחרונים קורבנות שספגו את נחת זרועו של משטר מרקוס עד אמצע שנות ה-80, והשמיעו את עדויותיהם לתקשורת. הם סיפרו כיצד ספגו מכות, בעיטות, השפלות ובמקרה של נשים גם תקיפות מיניות, בדמות החדרת חפצים לווגינה, כדי לאלץ אותם להסגיר מתנגדי משטר או להתוודות על חלקם בפעילות נגד המשטר.
כעת צפוי מרקוס להתמודד עם שורה ארוכה של בעיות, בהן כלכלה שספגה מכה קשה ממגפת הקורונה, עוני ואבטלה מחריפים, אינפלציה גואה בשל נסיקת מחירי הנפט והגז, מרידה אלימה של בדלנים שנמשכת כבר עשרות שנים ופילוג פוליטי עמוק. הוא יצטרך גם להחליט כיצד להתייחס לקריאות המתמשכות של פעילי זכויות אדם להעמיד לדין את הנשיא היוצא דוטרטה בגין ההרג ההמוני של אלפי בני אדם, בעיקר חשודים עניים, במסגרת המבצע הביטחוני הגדול שלו נגד סוחרי הסמים. בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג מתנהלת חקירה בחשד שמעשי ההרג האלה הם פשע נגד האנושות.
פורסם לראשונה: 21:47, 09.05.22