הוא חובב ספורט אתגרי, טנקיסט, טייס, צנחן, צוללן, חובב מכוניות מרוץ - ובכלל בנה על קריירה צבאית: מלך ירדן ציין השנה 25 שנות שלטון. הוא הביא לממלכה תפיסת עולם ליברלית, מחובר מאוד למערב, אך גם מנהל יחסים מורכבים עם שכנתו, ישראל, ונמצא בנתק שנים עם העומד בראשה. הוא צאצא ישיר של הנביא מוחמד, מקדם זכויות נשים, נלחם בשחיתות ובטרור ולעיתים גם יוצא מחופש לרחובות. ynet בסדרת כתבות על המנהיגים שסביבנו, והפעם: עבדאללה השני, מלך ירדן.
17 צפייה בגלריה
מלך ירדן עבדאללה
מלך ירדן עבדאללה
עבדאללה בעצרת הכללית של האו"ם
(צילום: AFP)
מלך הממלכה ההאשמית של ירדן נולד ב-30 בינואר 1962. הוא בנו הבכור של המלך חוסיין והמלכה מונא, בתו של קצין בריטי ששירת בירדן, שהתאסלמה לקראת נישואיה. הוא עלה לכס המלוכה ב-7 בפברואר 1999 אחרי מות אביו, למרות שכלל לא היה יורש העצר - הוא תכנן קריירה צבאית ולא חשב על השלטון.
הנסיך חסן בן טלאל, דודו של עבדאללה, היה יורש העצר בין השנים 1999-1965, למעשה עד ערב מותו של המלך חוסיין. הוא מילא את תפקידו כיורש עצר בנאמנות, היה יד ימינו של המלך, וכולם האמינו שכשחוסיין ילך לעולמו, הוא יהיה זה שיירש אותו. לפני מותו של חוסיין, חסן ככל הנראה הרגיש שיש מהלך להדיחו ולא לאפשר לו לעלות לכס המלוכה. "לפי הסיפורים, הוא כתב מכתב למלך חוסיין וניסה להבין אם הוא ממשיך בתפקידו, אך המלך, שהיה כבר חולה, לא השיב", מסביר בשיחה עם ynet פרופ' רונן יצחק, ראש החטיבה ללימודי מזרח תיכון במכללה האקדמית גליל מערבי.
גם עבדאללה עצמו האמין שאחרי מות אביו, חסן יהיה זה שימלוך. עבדאללה בנה קריירה צבאית, שירת כקצין שריון ומ-1994 גם כיהן כמפקד הכוחות המיוחדים בירדן. "הוא לא סתם קיבל דרגות, הוא השתתף בפועל בקרבות ממשיים, ניהל מבצעים נגד קבוצות טרור בירדן וזכה להערצה בשל היותו איש צבא עוד לפני שנעשה מלך. כשעלה לשלטון, הוא כבר היה בדרגת לואא', המקבילה לאלוף", אומר פרופ' יצחק.
17 צפייה בגלריה
חסן בן טלאל
חסן בן טלאל
ברגע האחרון הפסיד את המלוכה. הדוד חסן
ב-25 בינואר 1999, שבוע וחצי לפני מותו, קרא חוסיין לעבדאללה והודיע לו שהוא יורש העצר, ואחר כך בישר על הדחתו של הנסיך חסן, שהשלים עם "רוע הגזירה". פרופ' יצחק מדגיש כי "חסן הוא באמת אינטלקטואל וגם דיפלומט, והוא לא עשה מהלך חתרני נגד המשטר".
אך בגלל שכולם בממלכה ההאשמית האמינו כי חסן יהיה זה שיעמוד בראשה, כשחוסיין היה על ערש דווי, הוא היה צריך להצדיק מדוע שינה את דעתו. למרות שבחוקה הירדנית הבן הוא זה יורש את האב, התפיסה בממלכה הייתה ברורה - חסן הוא המחליף. הוא עמד לצדו של המלך חוסיין משנת 1965 בכל האתגרים וגם ניהל את המדינה. לכן, סביב הצדקת מינויו של עבדאללה הופצו הסברים שונים.
חוסיין לא מצא פגם בחסן, שלפעמים אף נהג בחוכמה יותר מהמלך עצמו, אך חשש שהשלטון יעבור לחסן ולמשפחתו ובכך תיקטע השושלת שלו. לכן, כדי להצדיק את ההדחה, ערב מותו, לפי דיווחים שונים, חוסיין טען כי אחיו הצעיר עשה מהלכים שהתפרשו כאילו הוא המלך האמיתי.
חוסיין אמר כי חסן התחיל להכניס פוליטיזציה לצבא, התחיל למנות ולפטר אנשים, לא נהג בממלכתיות וניסה לקבל סמכויות עוד בימי חייו. לדבריו, חסן זימן את הרמטכ"ל וניצל את מעמדו כדי להכניס שינויים ולבסס את מעמדו. אחרים סיפרו כי חוסיין הציע לאחיו להקים גוף משפחתי שינהל את העניינים אחרי מותו, אך זה סרב.
המלך עבדאללה הוא צאצא ישיר, דור 41 של הנביא מוחמד, ויש לזה משמעות רבה מבחינת האיסלאם והלגיטימציה של השלטון ההאשמי בירדן. המלך חוסיין השתמש במוצאו המשפחתי כדי להילחם נגד האיסלאם הפונדמנטליסטי. הוא הדגיש כי "אין אדם שיכול לטעון שהוא מוסלמי יותר ממני", וכך ניסה להילחם בקיצוניות.

"נתפס מנהיג זר בארצו, מרגיש נוח יותר בחו"ל"

בדומה למנהיגים ערבים אחרים, למד עבדאללה בצעירותו בסנדהרסט בבריטניה, האקדמיה הצבאית המלכותית, וגם באוניברסיטת אוקספורד, ויש לו תואר שני ביחסים בינלאומיים מאוניברסיטת ג'ורג'טאון בוושינגטון בארה"ב.
"הוא אדם משכיל, דובר אנגלית יותר טוב מערבית, ולא מרבה פומבית לדבר בערבית, ואם הוא בוחר שכן - אז הוא מעדיף לדבר בערבית ספרותית", מספר פרופ' יצחק. אך השבטים הבדואים בירדן, אלו הנאמנים בדרך-כלל לשלטון, לא כל כך אוהבים את זה. "אביו חוסיין דיבר ערבית הרבה יותר טובה וידע את הלהג הבדואי ולכן השבטים הרגישו קשר עמוק איתו. יש להם ניכור מסוים מעבדאללה, שנתפס יותר בריטי או אמריקני, מנהיג זר".
17 צפייה בגלריה
קנצלר גרמניה אולף שולץ עם מלך ירדן עבדאללה ב ברלין
קנצלר גרמניה אולף שולץ עם מלך ירדן עבדאללה ב ברלין
המנהיג הערבי המחוזר ביותר. עבדאללה עם קנצלר גרמניה בברלין
(צילום: Sean Gallup/Getty Images)
עבדאללה מבלה לא מעט מחוץ לגבולות הממלכה. "הוא מרגיש נוח יותר בחו"ל. אני חושב שהוא הדמות הערבית המחוזרת ביותר. מזכ"ל האו"ם, נשיא ארה"ב, מנהיגי אירופה ומדינות נוספות, הם מדברים עם עבדאללה יותר מאשר עם כל מנהיג ערבי אחר", אומר פרופ' יצחק. "כנראה כי נוח להם לעבוד איתו. כמובן שזה גם ביטוי לקשר העמוק של ירדן עם המערב". הקשר עם המערב מאפיין את עבדאללה אולי יותר מהכול.
אבל לצד המערב, גם השנים בצבא השפיעו מאוד על עבדאללה ואת אהבתו לתחום ניתן לראות בשני פרויקטים פחות מוכרים שלו. את הראשון יזם אחרי שהוא עלה לשלטון: תערוכה בינלאומית של כוחות מיוחדים, שמתקיימת מדי שנתיים בהשתתפות מדינות רבות, והיא מבטאת למעשה את התפקיד שעבדאללה היה אמור להמשיך בו בחייו האזרחיים.
הפרויקט הגדול השני היה הקמת מוזיאון הטנקים שנפתח בשנת 2018. המוזיאון מציג כ-150 סוגי טנקים שונים, החל מההיסטוריה של השריון, דרך תפקיד הטנקים במהלך מלחמת העולם הראשונה והשנייה, תפקידם במערכה בארץ ישראל במלחמת העצמאות, בסכסוך הישראלי-ערבי ועוד. באחד האולמות המוקדש לטנקים מצבאות זרים נמצא גם טנק המרכבה שניתן למלך כמתנה מישראל.

האיש בעל אלף הפרצופים

עבדאללה, כך מספרים, היה בתחילת דרכו מתחפש ויוצא לרחובות. "זה משהו שהוא עושה עד היום, אבל לא בתחפושת", אומר פרופ' יצחק. "הוא רוצה את הקשר עם העם, ורוצה גם לחוש איך העם רואה את ההנהגה. זה גם חלק מהמלחמה שלו בשחיתות. הוא רוצה לראות את הנגעים בחברה".
17 צפייה בגלריה
הפרלמנט הירדני. בכירים צבאיים ופוליטיקאים הואשמו בשחיתות, ולפי הדיווחים בעולם - גם למלך לא חסר
הפרלמנט הירדני. בכירים צבאיים ופוליטיקאים הואשמו בשחיתות, ולפי הדיווחים בעולם - גם למלך לא חסר
הפרלמנט הירדני. בכירים צבאיים ופוליטיקאים הואשמו בשחיתות, ולפי הדיווחים בעולם - גם למלך לא חסר
(צילום: AP)
המלחמה בשחיתות בירדן תפסה תאוצה בזמן שלטון עבדאללה, וכמה בכירים אף הואשמו במעילה בכספי המדינה. ירדן הצטרפה לאמנת האו"ם נגד שחיתות ב-2003 ושלוש שנים לאחר מכן חוקקה חוק נגד שחיתות שהביא להקמת גוף עצמאי ובלתי תלוי למאבק בשחיתות.
ב-2003 הגנרל סמיח אל-בטיחי, ראש המודיעין הירדני לשעבר, הורשע במעילת ענק שנחשפה שנה לפני כן ונידון לשמונה שנות מאסר. הוא הורשע בעבירות של הונאה, זיוף חתימה ומסמכים רשמיים וניצול לרעה של כספי ציבור, בסכום כולל שהסתכם ב-127 מיליון דולר. מדובר באדם שהיה בעל קשרים עם בכירים בישראל עוד לפני חתימת הסכם השלום באוקטובר 1994.
שנים אחר כך, גם ראש המודיעין מוחמד א-ד'הבי הורשע במעילה של 24 מיליון דולר ונידון ל-13 שנות מאסר. דווח אז כי הוא ביקש חנינה מהמלך שהיה מקורב אליו, אך עבדאללה סרב והוא נשלח לכלא. התקרית הזו הייתה ביטוי למלחמה של עבדאללה בשחיתות, הוא רצה להעביר מסר.
לאורך השנים, חוץ מאנשי צבא היו גם פקידים בכירים שהואשמו בשחיתות, בהם שרים, חברי פרלמנט, ראשי ערים, כולל ראש העיר עמאן, ואנשי עסקים. שמותיהם פורסמו בעיתונות הירדנית כאות קלון.
17 צפייה בגלריה
נכסים המלך עבדאללה
נכסים המלך עבדאללה
אחד הנכסים בלונדון של עבדאללה, שנחשפו ב"מסמכי פנדורה"
(צילום: Google Street View)
17 צפייה בגלריה
נכסים המלך עבדאללה
נכסים המלך עבדאללה
האחוזה במאליבו של המלך הירדני
(צילום: Google Street View)
ב-2021 גם שמו של עבדאללה עצמו עלה כמעורב בשחיתות. במסגרת מה שכונה "הדלפת מסמכי פנדורה", קרוב ל-12 מיליון מסמכים דלפו מ-14 חברות שונות מרחבי העולם שנתנו שירותים לנאמנויות ולחברות אוף-שור (חברות שהתאגדו במדינות שבהן שיעורי המס נמוכים עד אפסיים). מניתוחי המסמכים עלה כי מלך ירדן ומקורביו החזיקו בחשאי ב-36 חברות הרשומות במקלטי מס - ובזמן משבר כלכלי - רכשו דרכן 14 בתים ודירות בבריטניה וארה"ב בשנים 2014-2003.
בין הנכסים בית בעיירת היוקרה הבריטית אסקוט, דירות במרכז לונדון וארבע דירות במתחם יוקרתי בוושינגטון הבירה. המלך גם רכש שלושה בתי חוף ב-Point Dume, מובלעת יוקרתית במאליבו הסמוכה ללוס אנג'לס. העלות הכוללת של הנכסים, לפי המסמכים, הגיעה ל-106 מיליון דולר. עבדאללה טען אז כי יש לו מספר בתים מטעמי ביטחון, ובארמון המלוכה אמרו כי "זה לא סוד שהוד מעלתו מחזיק בכמה דירות ומעונות, זה לא דבר בלתי שגרתי וגם לא דבר שאינו הולם".

נכשל בכלכלה

המלך עבדאללה הביא איתו תהליך של ליברליזציה. ב-2002 הוא פתח בהליך הפרטה בתקשורת, ואת התוצאות ניתן לראות עד היום: ערוצים לא-ממסדיים וגורמים זרים משפיעים על דעת הקהל. "אל-ג'זירה" היא התחנה הנצפית ביותר בירדן. בסקר דעת קהל שנערך לאחרונה, הסתבר שכ-58 אחוזים מהירדנים מעדיפים לצפות ברשת הקטארית בעוד אחוזים בודדים צופים בתחנות הממסדיות הירדניות. "זה משמעותי מבחינת המסרים שמועברים לצופים, כמובן גם בהקשר הנוכחי", מדגיש פרופ' יצחק.
את השפעת הליברליזציה שקידם עבדאללה ניתן היה לראות גם ב"אביב הערבי". בניגוד למדינות ערביות אחרות, בירדן לא נהרגו מפגינים באותן שנים, המשטר הכיל את המחאות ולא דיכא אותן באלימות. כך גם משרדי "אל-ג'זירה" בירדן לא נסגרו, בניגוד למדינות אחרות שעשו זאת מחשש שהתחנה, שקידמה את ההפיכות וחיזקה את ה"אחים המוסלמים", תלהיט את הרוחות.
במהלך כהונתו התמודד עבדאללה עם אתגרים נוספים. הוא הצליח לחסל את תשתית אל-קאעידה בירדן, אחר כך דאעש, וכאמור עבר את "האביב הערבי". "הוא התמודד עם האתגרים הביטחוניים האלה די בהצלחה וגם עם האתגר הפוליטי. הכישלון שלו הוא כמובן חוסר היכולת להתמודד עם המצב הכלכלי הגרוע במדינה", מסביר פרופ' יצחק.

ראניה הפלסטינית מתחזקת, בחסות המלחמה

קידום זכויות ומעמד הנשים במדינה במסגרת הצבא, ובמגזר הציבורי והפרטי, חשוב מאוד למלך עבדאללה. באוגוסט האחרון הוארכה חופשת הלידה לשלושה חודשים במקום 70 ימים - בתזמון מעניין למדי. בחודש אוגוסט זכה עבדאללה לתואר החדש - סבא - עם הולדתה של אימאן, בתם של הנסיך הירדני חוסיין ואשתו, הנסיכה רג'ווה.
17 צפייה בגלריה
נסיכה ירדנית השתתפה במבצע סיוע לעזה
נסיכה ירדנית השתתפה במבצע סיוע לעזה
הנסיכה במבצע הצנחת סיוע הומניטרי ברצועה, דצמבר אשתקד
(צילום: AFP / JORDANIAN ARMED FORCES / byline)
עבדאללה בהצנחת סיוע לעזה, בפברואר

17 צפייה בגלריה
ירדן לידה מלכותית נסיך חוסיין
ירדן לידה מלכותית נסיך חוסיין
עבדאללה עם נכדתו הראשונה
המלך עבדאללה נשוי למלכה ראניה, שנולדה בכווית להורים פלסטינים שמוצאם בטול כרם. עם השנים היא הפכה למשפיענית ומפורסמת בזכות עצמה, ומתפעלת חשבונות ברשתות החברתיות עם מיליוני עוקבים. לשניים ארבעה ילדים: שתי בנות, אימאן וסלמה, ושני בנים, חוסיין (יורש העצר) והאשם.
הנסיכה סלמה היא הטייסת הראשונה בירדן. היא עלתה לכותרות במהלך המלחמה כשהשתתפה בהצנחת סיוע ברצועת עזה. אחרי המתקפה האיראנית באפריל האחרון, הופצה ברשתות החברתיות שמועה שלפיה הנסיכה השתתפה ביירוט הכטב"מים שהיו בדרכם לישראל והפילה לא פחות משישה כטב"מים. "אלה המנסים לפגוע בעבדאללה יצרו את הפייק ניוז, שכמובן היה לא נכון", מדגיש פרופ' יצחק.
למרות שהזוג המלכותי נחשב אהוד היום, לא תמיד זה היה המצב. לאורך שנים נחשבה ראניה לדמות לא אהודה במדינתה, וזאת בלשון המעטה. ראשי השבטים, נאמני המלך, התחננו בפניו שיגרש את אשתו ויתחתן עם "אחת משלנו". במשחקי כדורגל בינלאומיים של נבחרת ירדן לוו החגיגות אחרי הבקעת שער בקריאות הקהל "תסלק אותה", מבלי לנקוב בשמה.
17 צפייה בגלריה
תמונת המלכה ראניה עם בעלה המלך עבדאללה
תמונת המלכה ראניה עם בעלה המלך עבדאללה
המלכה ראניה והמלך עבדאללה. כבשה את הירדנים במסרים נגד ישראל
(צילום: GettyImages)
כך למשל, חגיגות ה-40 המפוארות והיקרות של ראניה עוררו סערה במדינה ב-2010, ממש לפני "האביב הערבי". המלכה חגגה בוואדי ראם, אחד מאתרי התיירות החשובים ביותר של ירדן - והביקורות לא איחרו לבוא. 36 ראשי שבטים שברו שתיקה ויצאו בביקורת חסרת תקדים נגד ראניה, שכבר אז נתפסה כדמות מוכרת ומשפיעה. היא ספגה ביקורת קשה מאוד, לקחה צעד אחורה ורק בשנים האחרונות חזרה ממש לאור הזרקורים.
אבל בחודשים האחרונים משהו ביחס אליה השתנה, והדבר נעוץ במלחמה שמנהלת ישראל מול חמאס. ראניה מנצלת את הפופולריות האדירה שלה ברשתות החברתיות ואת הביקוש לראיונות איתה בתקשורת הבינלאומית כדי לתקוף את ישראל בחריפות בכל הזדמנות שנקרית בפניה - ועם זה הציבור בירדן מזדהה לחלוטין.
המלך עבדאללה הוא איש משפחה, נתפס כאדם חם ופופולרי מאוד בקרב העם - אך לא בקרב השבטים - הם אוהבים את אחיו, חמזה, שניסה לבצע הפיכה. אותה מזימה נחשפה באפריל 2021, אז נעצרו 20 בני אדם - בהם יורש העצר לשעבר הנסיך חמזה, בגין ניסיון "לערער את היציבות בממלכה".
17 צפייה בגלריה
המלך עבדאללה ירדן הנסיך חמזה
המלך עבדאללה ירדן הנסיך חמזה
המלך עבדאללה, והאח חמזה. ניסיון ההפיכה של האח למחצה נכשל
(צילום: רויטרס)
חמזה הוא אחיו למחצה של עבדאללה, בנה של המלכה נור, אשתו הרביעית של המלך חוסיין. למרות שהרשויות הכחישו, חמזה טען כי הושם במעצר בית על-ידי משטרו של אחיו. בצבא ירדן מסרו בעקבות האירועים כי "איש אינו מעל החוק", והדגישו כי על הנסיך "לחדול מפעולות העלולות לערער את יציבות הממלכה".
כחודשיים לאחר מכן, דווח ב"וושינגטון פוסט" כי המזימה נועדה להרחיק את עבדאללה מהשפעה בירושלים כדי לאלץ את הפלסטינים להסכים ל"עסקת המאה". נטען כי ייתכן שראש הממשלה בנימין נתניהו היה בסוד העניינים, יחד עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן - וכי המלך קיבל מסר מנציגי ארגוני הביטחון הישראליים: "זה לא אנחנו, זה מגיע מעלינו".

הברחת אמל"ח וטרור: היחס לישראל והאינטרס המשותף

המלחמה בטרור, כאמור, נמצאת בראש מעייניו של עבדאללה. גם הברחות האמל"ח מעסיקות את ירדן, ולכן - קיים שיתוף פעולה עמוק למדי עם ישראל. כך לדוגמה, באפריל בשנה שעברה חבר הפרלמנט הירדני עימאד אל-עדוואן ניסה להבריח דרך מעבר אלנבי יותר מ-200 אקדחים ורובים לאזור יהודה ושומרון. אמצעי הלחימה הוסתרו בשלושה תיקים, והוא נעצר על ידי ישראל ושוחרר בחודש לאחר מכן. גורם מדיני בכיר הסביר אז: "הירדנים עשו לנו טובה כששחררו את המאבטח בשגרירות הישראלית זיו מויאל שהרג שני אזרחים ירדנים – היינו חייבים להם".
17 צפייה בגלריה
עימאד אלעדואן
עימאד אלעדואן
עימאד אל-עדוואן. הבריח אמל"ח לישראל, ושוחרר לירדן
בחקירות בישראל התגלה כי פעל תמורת סכומי כסף גדולים. פרופ' יצחק מסביר כי התקרית הטרידה את הירדנים: "תוך שלושה ימים הוסרה החסינות שלו והוא עמד לדין בבית דין לביטחון המדינה, שהעונשים בו כבדים. הירדנים ראו בכך פגיעה באינטרס הלאומי, בביטחון וביציבות".
דווקא הפלסטינים במדינה נחשבים נאמנים לבית המלוכה ההאשמי, והם רואים עצמם ירדנים. אלו שמשתתפים בהפגנות התמיכה בעזה ובחמאס בחודשים האחרונים הם לא בהכרח פלסטינים, אלא ירדנים, בהם גם גורמים משבט אל-חוויטאת הבדואי, שאליו השתייך המחבל מאהר אל-ג'אזי, שרצח שלושה ישראלים בתחילת השבוע בפיגוע הירי במעבר אלנבי. מדובר בשבט הנאמן לבית המלוכה, אך גם לסוגיה הפלסטינית. הוא חי באזור מוחלש בדרום המדינה, המהווה קרקע פורייה לטרור.
אחרי הפיגוע במעבר הגבול לעמאן לקח זמן להגיב. וגם כשהגיע התגובה - היא הייתה בדמות גינוי רפה. משרד החוץ הירדני, שמרבה מנגד לפרסם גינויים נגד ישראל בכל הקשור להר הבית, למדיניות ביו"ש ולמלחמה ברצועת עזה - פרסם הודעה רק 14 שעות לאחר הפיגוע, שבה נכתב כי "מתבצע מעקב אחר אירוע ירי של אזרח ירדני בצד הפלסטיני של מעבר אלנבי. חקירות ראשוניות אישרו כי האירוע, שבו נהרג גם היורה, היה מעשה פרטני שלו. אנו מדגישים כי ירדן מגנה ודוחה אלימות ופגיעה באזרחים מכל סיבה".
17 צפייה בגלריה
הפגנות התמיכה, לאחר הפיגוע במעבר אלנבי
הפגנות התמיכה, לאחר הפיגוע במעבר אלנבי
הפגנות התמיכה, לאחר הפיגוע במעבר אלנבי
(צילום: Alla Al Sukhni, Reuters)
17 צפייה בגלריה
שלטי "מוות לישראל" בחגיגות הפיגוע בעמאן, ירדן
שלטי "מוות לישראל" בחגיגות הפיגוע בעמאן, ירדן
(צילום: REUTERS/Alaa Al Sukhni)
17 צפייה בגלריה
שלטי "מוות לישראל" בחגיגות הפיגוע בעמאן, ירדן
שלטי "מוות לישראל" בחגיגות הפיגוע בעמאן, ירדן
(צילום: REUTERS/Alaa Al Sukhni)
"אני לא בטוח שבאופן פומבי אפשר לצפות מירדן לגינוי משמעותי", אומר פרופ' יצחק. "זו נאיביות לחשוב שהם יכולים לפרסם הודעת גינוי בשעה שהרחוב הירדני מאוד לאומי. בהפגנת התמיכה עם הזיקוקים לא היו הרבה מאוד אנשים. מאפשרים להם לשחרר לחץ. זה דבר מכעיס ומקומם, אבל יש שיתוף פעולה בין שתי המדינות אפילו בחקירה. השורה התחתונה היא שירדן וישראל הן בעלות ברית וזה בא לידי ביטוי במעברים, בגבול, בשיתוף פעולה יומיומי ובפעילויות סיכול והנכונות לשיתוף פעולה היא החשובה".
עבדאללה, כאמור, היה מפקד הכוחות המיוחדים, כוח אליטה מבצעי של ירדן שאמון על איסוף מודיעין, סיכול טרור ופעילות מבצעית משמעותית. "מהסיבה הזאת הוא מבין יותר מכל אדם אחר מה המשמעות של הברית האסטרטגית ועד כמה חשוב שיתוף הפעולה המודיעיני שקיים בין המדינות המערביות, כולל מדינת ישראל", מסביר פרופ' יצחק.
הרחוב הירדני הוא אנטי-ישראלי ואנטי-ציוני, מה שהתחדד עוד יותר עם המחאות ההמוניות שפרצו בעקבות המלחמה. "היו תקופות יותר טובות, אבל מה שחשוב הוא בית המלוכה", אמר פרופ' יצחק. "כל עוד בית המלוכה נשאר נאמן לברית האסטרטגית עם ישראל והמערב, היחסים נשמרים - מי שקובע ומעצב את המדיניות הירדנית הוא המלך. היו כמה פעמים שנשמעו קריאות לבטל את הסכם השלום בפרלמנט הירדני, אך הוא לא בוטל כי המלך החליט שההסכם נשאר בתוקף. בשורה התחתונה ירדן וישראל מקיימות קשרים ביטחוניים מעולים שמביאים להישגים משמעותיים במלחמה בטרור".
לצד זאת, בבחירות לפרלמנט הירדני שהתקיימו השבוע רשמה הישג משמעותי "חזית הפעולה האיסלאמית", התנועה הפוליטית של "האחים המוסלמים" במדינה, כשזכתה ב-31 מתוך 138 המושבים. חברי המפלגה יוכלו להתמנות לשרים, אך המלך עבדאללה יבחר בנאמניו להרכיב את הממשלה הבאה. לפני הבחירות הודיעה המפלגה כי היא מצפה "שהכעס מהמלחמה ברצועת עזה יתמוך בבחירה של מועמדיה בבחירות לפרלמנט, כדי לאתגר את העמדה הפרו-מערבית של המדינה".
17 צפייה בגלריה
מלך ירדן עבדאללה
מלך ירדן עבדאללה
עבדאללה בהלוויה של בוש האב
(צילום: AFP)
ב-2001, קצת אחרי שעלה עבדאללה לשלטון, אירע אסון התאומים, פיגועי 11 בספטמבר - ומיד לאחריו הוא הגיע לוושינגטון. הוא היה בין המנהיגים הראשונים שביקרו בבית הלבן וכנראה המנהיג הערבי הראשון שנפגש עם ג'ורג' בוש, אז נשיא ארה"ב אחרי מתקפת הטרור. בהצהרה שמסרו המנהיגים ב-28 בספטמבר, הצהיר עבדאללה כי הוא עומד מאחורי הנשיא בוש במלחמה נגד הטרור העולמי. פרופ' יצחק אומר כי ירדן הייתה המדינה שהעבירה את ההתרעות לפני הפיגוע וכי "משנות ה-2000 היא לוקחת חלק במלחמה בטרור העולמי".
גם ירדן שילמה מחיר כבד בעקבות טרור בשטחה, כששלושה פיגועי התאבדות רצופים אירעו בשלושה מלונות בבירה עמאן ב-10 בנובמבר 2005. מנהיג אל-קאעידה בעיראק דאז, הירדני אבו מוסעב א-זרקאווי, אמר אחרי הפיגועים כי הם בוצעו בעקבות מידע שלפיו במלונות פעלו אנשי מודיעין אמריקנים, ישראלים וירדנים. אך הפיגועים לא מנעו מהירדנים, ומעבדאללה בראשם, להתייצב לצד המערב. מבחינת פרופ' יצחק התשובה לשאלה איפה עבדאללה נמצא יותר - במערב או בעולם הערבי - ברורה: במערב. וכל זה, בימים שבהם גובר החשש למעורבות איראנית בירדן, ונשמעים עוד ועוד חששות מפני הפלת השלטון ההאשמי.

הנתק עם נתניהו, והסכנה לשלום

בין המלך עבדאללה לנתניהו קיים נתק כבר שנים. השניים נפגשו אמנם בינואר הקודם, רגע לאחר הבחירות בישראל - אבל גם אז, מהדיווחים בירדן נראה שמדובר היה בפגישה שעסקה בעניין הסטטוס-קוו בהר הבית, ובעניינים ביטחוניים. מאותה פגישה לא פורסמה תמונה, אף שארמון המלוכה הירדני נוהג לעיתים לפרסם תמונות מפגישות עם ישראלים - כולל עם יאיר לפיד בימיו כראש ממשלה. הרקע לנתק עם נתניהו, לפי פרופ' יצחק, טמון בניצחון של דונלד טראמפ בבחירות ב-2016, והתיאוריות בירדן סביב השפעת נתניהו על טראמפ וכוונות לכאורה לפגוע בשלטון הירדני.
17 צפייה בגלריה
בירדן לא סולחים? רה"מ ועבדאללה ב-2014
בירדן לא סולחים? רה"מ ועבדאללה ב-2014
בירדן לא סולחים? רה"מ ועבדאללה ב-2014
(צילום: קובי גדעון, לע"מ)
"בירדן ממש דיברו על קונספירציה, מזימה מתוכננת, שבראשה עומדים נתניהו, טראמפ ויורש העצר הסעודי", אומר פרופ' יצחק. "זה התחיל בהכרת ארצות הברית בירושלים כבירת ישראל בדצמבר 2017, מה שהתפרש בירדן כניסיון ישראלי להחליש את השלטון הירדני בירושלים, נמשך עם הצהרות נתניהו במסגרת תעמולת הבחירות שלו בספטמבר 2019 על סיפוח הבקעה והסתיים עם תוכנית השלום של טראמפ, "עסקת המאה" בינואר 2020, שדיברה על הקמת מדינה פלסטינית קטנה, הכרה בירושלים המאוחדת כבירת ישראל, הכרה בהתיישבות היהודית בגדה המערבית ושלילת זכות השיבה של הפליטים הפלסטינים". לפי פרופ' יצחק, העסקה הייתה בעיני הירדנים חיסול של תוכנית שתי המדינות, והביאה להתקררות גם עם יורש העצר הסעודי בן סלמאן - שמוכן היה לתת סכום כסף אדיר לפלסטינים.
גם הסיפור של אונר"א משמעותי לירדן, שכן זו מממנת את הפליטים שחיים בגבולותיה. בשנת 2018, בתקופת כהונתו של טראמפ, ארה"ב הודיעה כי היא מקפיאה כמחצית מכספי הסיוע לאונר"א, מה שהסתבר שנעשה בעצת נתניהו. "כל המהלכים האלה שהתפרשו כך שנתניהו עומד מאחוריהם נתפסו כפוגעים בשלטון הירדני. גם לגבי הסכמי אברהם, הטענה בירדן הייתה שרוצים לחזק את הקשר עם איחוד האמירויות, כדי שזו תהווה תחליף לירדן גם בכל הקשור להר הבית. עבדאללה לקח את הדברים האלה באופן אישי", אמר פרופ' יצחק.
17 צפייה בגלריה
מוחמד בן סלמאן והמלך עבדאללה
מוחמד בן סלמאן והמלך עבדאללה
בן סלמאן ועבדאללה. התוכנית האמריקנית הביאה לנתק ביחסים
(צילום: רויטרס)
סוגיית הר הבית, שעולה ביתר שאת בימים האחרונים, נחשבת רגישה לעבדאללה. ב-2021 דווח כי נתניהו דחה ביקור באמירויות בגלל שירדן אסרה עליו לעבור במרחב האווירי שלה, יממה לאחר ביטול ביקור של יורש העצר הירדני חוסיין בהר הבית. המחלוקת אז נסובה סביב ענייני אבטחה - וחוסיין נאלץ לבטל את הביקור.
בתקופה האחרונה תועדו בהר הבית עולי רגל יהודים כשהם משתחווים ומתפללים. לדברי פרופ' יצחק, מדובר בנושא שמסכן את הסכם השלום: "עבדאללה אמר בעבר שיש להם כמה קווים אדומים. שינוי הסטטוס קוו, הגירה (של פלסטינים מהגדה לירדן - לב"א), וסיפוח. הוא אמר כי שינוי הסטטוס קוו פירושו ביטול הסכם השלום. המלך חוסיין אמר את זה יותר מפעם אחת. כשתקפו אותו על הסכם השלום הוא אמר שהוא מונע את ייהוד ירושלים בכך שקיבל את סעיף 9.2 בהסכם השלום, שמקנה לירדן את המעמד המיוחד בנוגע למקומות הקדושים. עכשיו פתאום כשמשנים את הסטטוס קוו, לכאורה, כבר אין לגיטימציה להמשך השלום".