מייסד החברה הבולגרית "נורטה גלובל בע"מ", רינסון חוזה, שמכרה לפי דיווחים את הביפרים לחיזבאללה - נעלם ביום שבו החלה סדרת הפיצוצים בלבנון, לאחר ש"סייע בשוגג" לישראל במבצע. כך דיווח ה"דיילי מייל" הבריטי. חוזה, איש הייטק הודי בן 39, בעל אזרחות נורבגית, היה רשום כבעלי החברה שהעבירה כ-1.6 מיליון אירו למתווכת – BAC, שמקום מושבה בבודפשט, ולפי דיווחים בהונגריה – הייתה זו שהעבירה את המכשירים ללבנון.
ב"דיילי מייל" הדגישו כי לא ברור האם חוזה היה מודע ל"מזימה", שבסיומה התפוצצו אלפי זימוניות שהיו בידי פעילי חיזבאללה ברחבי לבנון. הביפרים שהתפוצצו הם מסוג AR-924 של חברת "גולד אפולו" הטייוואנית, אבל שם הכחישו מיד כל מעורבות לפשרה. מנכ"לית BAC, כריסטיאנה ברסוני-ארצ'ידיאקונו, טענה מנגד כי החברה "רק מתווכת", ובדיווח באתר ההונגרי "טלקס" נטען כי המכשירים יובאו בכלל ללבנון מבולגריה.
ביום פיצוצי הביפרים, מוקדם יותר השבוע, יצא חוזה ל"נסיעת עסקים שתוכננה מראש". כך לפי הדיווח ב"דיילי מייל". מאז, איש לא הצליח ליצור איתו קשר. מעסיקיו, חברת התקשורת הנורבגית NHST, דיווחו על כך לשירותי הביון של המדינה, לאחר שנודע על קשריו לכאורה לסדרת הפיצוצים בלבנון.
משטרת אוסלו הודיעה אמש (חמישי) כי הם "פתחו בחקירה ראשונית של המידע שהתגלה. אנו מודעים למידע, אך אין לנו מה להוסיף בנושא נכון לעכשיו". שכניו של מייסד החברה הבולגרית, שהתגורר בפרבר יוקרתי בפאתי אוסלו, טענו שלא ראו אותו בסביבה כבר מספר חודשים. מכרה של חוזה, ששוחחה עם אתר חדשות נורבגי, נדהמה מהטענות נגדו: "הוא אדם עם לב גדול".
המסתורין מאחורי החברה
באתר האינטרנט של נורטה גלובל בע"מ, בדומה לזו של החברה ההונגרית, מופיעים כמעט אך ורק פרטים כלליים. אפילו מייל וטלפון ליצירת קשר אין באתר. אתמול צוטטו שלושה גורמי מודיעין ב"ניו יורק טיימס", שטענו כי חברת הביפרים ההונגרית שייצרה את הזימוניות שהתפוצצו, הוקמה על ידי ישראל.
היו עוד לפחות שתי חברות קש כאלה, שמטרתן הייתה להסוות את העובדה שאת הזימוניות ייצרו למעשה לא חברה הונגרית, אלא קציני מודיעין ישראלים. החברה ההונגרית - B.A.C - כן נתנה שירות גם ללקוחות אחרים, וייצרה עבורם זימוניות ללא חומר נפץ.
לחיזבאללה, בכל מקרה, הועברו אלפי ביפרים בחודשים האחרונים, שנועדו ליצירת קשר בטוח יותר - כך האמינו בארגון הטרור - מאשר בטלפון סלולרי. ב"ניו יורק טיימס" נחשף כי קצב העברתם הואץ לאחר נאומו של חסן נסראללה ואזהרתו מהשימוש בטלפונים ניידים, וההזדמנות שזיהו במודיעין בישראל.
מכשירי הקשר שהתפוצצו שלשום נרכשו כמעט באותו הזמן כמו הביפרים, לפני כחמישה חודשים. רצף מתקפות מכשירי הקשר חסרות התקדים, שבעולם מייחסים לישראל, הוביל להלם בלבנון, שמתמודדת עם אלפי נפגעים - קרוב ל-2,500 מהם מפיצוצי הביפרים.