כשבוע לאחר הדד-ליין שהציב שר הביטחון ישראל כ"ץ, דובר צה"ל עדכן כי הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, הנחה להאיץ את השלמת תחקירי המלחמה - כך שיוצגו תוך כחודש. "הרמטכ"ל הנחה על האצת לוחות הזמנים לסיכום התחקירים, כך שעיקר תחקירי המטה הכללי יושלמו עד לסוף ינואר ויוצגו לאחר מכן לשר הביטחון במרוכז", מסר דובר צה"ל.
לצד זאת, הוא הדגיש כי הדבר יבוצע "תוך כדי מלחמה, ותוך שמירה על תהליך איכותי, מעמיק ומקצועי כנהוג בצה"ל וכחובה למשפחות השכולות, משפחות החטופים והציבור".
בנאומו בטקס סיום קורס טיס התייחס הרמטכ"ל הלוי לתחקירים, ואמר כי "לא המתנו, והתחלנו בתחקירים בחודש השלישי למלחמה, מה שלא אירע באף מלחמה בעבר". לדבריו, "על התחקירים להיות יסודיים ואמיתיים. זו חובתנו לנופלים ולמשפחותיהם, למשפחות החטופים, לדרג המדיני ולציבור כולו, וזו חובתנו לעצמנו כדרך היחידה האפשרית להבטיח שנשתפר ונלמד".
הוא הוסיף: "כמפקד הצבא, הנושא באחריות על צה"ל, אני מבין את הצורך להזדרז ומקבל אותו. יודע שבסדר הקדימות עומד הניצחון במלחמה, בדיוק כפי שצה"ל עשה בזירה הצפונית ועושה כעת בדרומית. צה"ל מתחקר את עצמו מיום היווסדו, אך תחקירים פנימיים לא מחליפים ולא סותרים מנגנוני חקירה חיצוניים. צה"ל ישתף פעולה עם כל מנגנון חיצוני עליו יוחלט".
מפקד חיל האוויר, אלוף תומר בר, התייחס בדבריו בטקס לתחקירים שבוצעו בחיל, ואמר כי "אנו תמיד מתחקרים לעומק, לומדים ומיישמים. חיל האוויר אינו חף מטעויות. היכולת לתחקר וללמד היא הסוד ליכולת הלמידה הקשה". הוא ציין כי תחקירי טבח 7 באוקטובר בחיל הושלמו באמצעות צוות עצמאי, והוסיף: "זה תחקיר עמוק, יסודי ונוקב. בימים אלה מציגים כלל הגופים לרמטכ"ל. עם תום התהליך יוצגו הממצאים לציבור בשקיפות ובמקצועיות".
ההודעה מגיעה כאמור כשבוע לאחר הודעת השר כ"ץ, לפיה "הנחה את הרמטכ"ל להשלים את התחקירים על אירועי 7 באוקטובר" עד לסוף החודש הבא. כ"ץ ביקש אז לקבל את כל התחקירים שכבר הושלמו, ואמר: "חובת צה"ל לסיים את התחקירים בהקדם כדי להציג אותם בפני המשפחות והציבור בישראל, ולצורך הפקת הלקחים והסקת המסקנות הנדרשות".
בנוסף, שר הביטחון העביר אז מסר לרמטכ"ל כי לא יאשר מינויי אלופים חדשים לצה"ל עד שיקבל לידיו את התחקירים. "שר הביטחון צריך ללמוד ולהבין את משמעותם והשפעתם האפשרית על המועמדים לקידום", נכתב בהודעה מטעם לשכתו.
הדד-ליין שהציב שר הביטחון לרמטכ"ל הגיע על רקע התעקשותה של הממשלה שבה הוא חבר שלא למנות ועדת חקירה ממלכתית לחקר המחדל והאסון, כששרים וחברי כנסת רבים מתבטאים בחריפות נגד הקמתה, ואף מתחייבים שהמהלך לא ייצא לפועל. בנוסף, ב-ynet נחשף כי ראש הממשלה בנימין נתניהו מקדם הצעת החוק שתאסור על הקמת ועדת חקירה ממלכתית.
רק לפני כחודש הרמטכ"ל הלוי מתח ביקורת חריפה על שר הביטחון, לאחר שנודע לו מהתקשורת על החלטתו החריגה של כ"ץ להקפיא את המינויים של שני קצינים בכירים בצה"ל כדי לבחון את עומק הקשר שלהם לאירועי 7 באוקטובר, ואת תפקודם במהלך המלחמה. "מינוי קצינים לתפקידים אינו פריווילגיה, כי אם חובה פיקודית ומבצעית", כתב אז הרמטכ"ל באיגרת שהופצה למפקדים בצה"ל.
הלוי, שהיה מהראשונים במערכת הביטחון שלקח אחריות על מחדל צה"ל בטבח רמז גם על התפטרות בתום התחקירים: "תחקור אירועי 7 באוקטובר הוא חלק בלתי נפרד מהתהליך. הוא נעשה בכובד ראש ובכאב רב, בראש ובראשונה כדי להשתפר וללמוד. בתום התחקירים נקבל גם החלטות אישיות ונממש את האחריות על המפקדים - ממני ומטה".