מנהיגה העליון של איראן, עלי חמינאי, נאם הבוקר (רביעי) בנוגע ל"התפתחויות האזוריות האחרונות", התייחס לראשונה להפלת משטר אסד בסוריה - והאשים: "אין ספק שמה שהתרחש שם תוכנן בחדר הפיקוד האמריקני והישראלי". אך בניגוד לדבריו, המודיעין בעולם ובישראל הופתע לחלוטין מהצלחות המורדים. טורקיה, טהרן ומוסקבה לא צפו את ההתקדמות המהירה וקריסת המשטר, וגם אמ"ן והמוסד לא ראו שום דבר כזה באופק.
מי שכן ידע והזהיר, כך לטענת חמינאי עצמו, היא איראן. בנאומו טען כי "בספטמבר האחרון הזהרנו את משטר אסד מפני איומים, אך הוא המעיט ביכולות האויב".
חמינאי מאשים: "מה שהיה בסוריה תוכנן בארה"ב ובישראל"

2 צפייה בגלריה
עלי חמינאי, מנהיגה העליון של איראן, בנאום: "אין ספק שמה שהתרחש בסוריה תוכנן בחדר הפיקוד האמריקני והישראלי"
עלי חמינאי, מנהיגה העליון של איראן, בנאום: "אין ספק שמה שהתרחש בסוריה תוכנן בחדר הפיקוד האמריקני והישראלי"
חמינאי. יפטר את קאאני?
במהלך הנאום האשים חמינאי גם "מדינה שכנה לסוריה", ואמר כי "גם לממשלה השכנה יש תפקיד בכך, אבל הגורמים העיקריים הם ארה"ב וישראל". לדבריו, "יש מדינה ששיחקה תפקיד בולט במה שקרה בסוריה ועדיין משחקת". הוא הצהיר כי נפילת המשטר לא תפגע בציר האיראני, ואמר: "ההתנגדות תכסה את כל האזור, יותר מאי-פעם.
"מי שחשב שחולשת ההתנגדות תוביל לחולשתה של איראן - לא מבין את משמעות ההתנגדות", הוסיף. "איראן חזקה ותתחזק. ככל שילחמו בהתנגדות יותר, כך תתרחב החזית שלה והיא תכלול את כל האזור. יש המנסים לכבוש אדמות בצפון סוריה ודרומה, אבל הסורים ישחררו אותן. אמריקה מנסה להשיג דריסת רגל באזור, אבל היא לא תשיג מטרותיה. חזית ההתנגדות תסלק את האמריקנים מהאזור".
חמינאי התייחס בדבריו גם לדאעש, ואמר כי הם "פצצה שמערערת את הביטחון באזור מעיראק ועד סוריה, לפני המטרה העיקרית - ערעור היציבות באיראן". לדבריו, "כוחותינו נכחו בעיראק ובסוריה כדי לשמור על ביטחון המקומות הקדושים וכדי למנוע את ערעור הביטחון באזור".
עוד טען חמינאי כי ארגון הטרור חיזבאללה נתן לישראל "סטירה קשה" אחרי חיסול חסן נסראללה, ש"אילצה את ישראל לקבל את הפסקת האש". בהודעה הרשמית מטעמו של חמינאי לפני הנאום נמסר כי איראן מצפה להמשך יחסים "ידידותיים" עם סוריה. "לאיראן ולסוריה היסטוריה ארוכה, ואנחנו מצפה שמערכת היחסים הידידותית תימשך", נכתב.
2 צפייה בגלריה
איסמעיל קאאני בהלוויה של עבאס נילפרושאן
איסמעיל קאאני בהלוויה של עבאס נילפרושאן
איסמעיל קאאני. האצבעות המאשימות מופנות אליו
(צילום: AFP)
עוד לפני נאומו של חמינאי, שהפנה אצבע מאשימה כלפי ישראל וארה"ב, באיראן החלו חילופי האשמות בקרב כוחות הביטחון בעקבות נפילת משטרו של בשאר אסד, ומה שנראה כנפילת הציר שאותו הובילה איראן במשך שנים. גורמים במשמרות המהפכה כינו זאת "משחק האשמות" ואמרו כי מפקדים מאשימים זה את זה בעקבות נפילת המשטר ואובדן ההשפעה האיראנית באזור.
"האווירה היא של משהו בין להכות זה את זה, להכות את הקירות, לצעוק אחד על השני, לבעוט בפחי אשפה. הם מאשימים זה את זה, ואף אחד לא לוקח אחריות", אמר גורם בטהרן ל"טלגרף" הבריטי. לדבריו, "איש לא חזה מעולם שאסד יברח, כי המוקד בעשר השנים האחרונות היה להשאיר אותו בשלטון. וזה לא בגלל שהיינו מאוהבים בו, אלא בגלל שרצינו לשמור על הקרבה לישראל וחיזבאללה".
איראן הוציאה מיליוני דולרים על תמיכה במשטרו של אסד, אחרי שהחלה להתערב במלחמת האזרחים הסורית מאמצע העשור שעבר. אבל הנשיא הסורי ברח מהמדינה מעט לפני הגעתם לדמשק של המורדים, שהחלו במתקפת הפתע עם ההגעה להפסקת אש בין ישראל לחיזבאללה - חברה מרכזית נוספת בציר האיראני.
"אתה צריך מישהו שם כדי לשלוח נשק, אבל הם או נהרגים או בורחים. עכשיו הפוקוס הוא כיצד להתקדם מהמבוי הסתום הזה", אמר גורם אחר במשמרות המהפכה. "בינתיים, אין דיבורים על הנשק, כי כולם מנסים להבין מה קורה וכמה זה מסוכן עבור איראן".
לדבריו, חלק מפנים את האצבעות המאשימות לעבר איסמעיל קאאני, מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה - על כך שאפשר לצבא אסד להתפזר. "אף אחד לא מעז לומר לו את זה בפנים, אבל הוא זה שצריך לקחת אחריות. הוא לא עשה דבר כדי למנוע מהאינטרסים של איראן לקרוס. בעלות הברית נופלות בזו אחר זו, והוא צופה מטהרן. וימים גרועים יותר עלולים להגיע".
מאחורי הקלעים, טהרן במשבר. הגורם במשמרות המהפכה הזכיר שמועות שלפיהן ייתכן שקאאני יוחלף על ידי חמינאי, "כי רבים קוראים לכך". לאחר חיסולו של חסן נסראללה "נעלם" קאאני לתקופה ממושכת והופצו שמועות שונות, בהן שהוא נחקר. לדברי הגורם, חמינאי זימן אליו מפקדים בכירים כמה פעמים בימים האחרונים, בזמן שהמורדים הסורים התקדמו לעבר דמשק. "המצב ביזארי ומתקיימים דיונים סוערים. החשש הנוסף הוא מה לומר לתומכי איראן", הוסיף.