שר המשפטים יריב לוין ייכנס היום (חמישי) את הוועדה לבחירת שופטים כדי לדון בהסדרים עקרוניים לקראת בחירת נשיא בית המשפט העליון ושופטיו. לוין ביקש לזמן חמישה מומחים לדיון הוועדה, שאמור לעסוק גם בשידור דיוניה.
לקראת כינוס הוועדה, ולקראת הדיון בצו בג"ץ על ביזיון בית המשפט נגד לוין, מסלימה ההתנגשות בין שר המשפטים וחברי הוועדה לבחירת שופטים מהקואליציה, לבין שופטי בית המשפט העליון - שמתנגדים ליוזמת השר לשדר בשידור חי את דיוני הוועדה לבחירת שופטים, שיעסקו גם בנושא ביטול שיטת הסניוריטי.
בצעד חסר תקדים שיגרו אתמול חברי הוועדה, השופטים, מכתב שבו הם מוחים על קביעת סדר היום על ידי השר לוין, כאשר כוונתם היא להצעות השר לשידור דיוני הוועדה בפומבי.
"לאחר שהתקיים דיון מעמיק בנושא בישיבה הקודמת ונשמעו עמדות שונות, עמדתנו היא כי אין מקום לשידור חי של דיוני הועדה בשל החשש מפגיעה בפרטיות ומאפקט מצנן", נכתב.
1 צפייה בגלריה
יריב לוין
יריב לוין
יריב לוין
(צילום: עמית שאבי)
לוין זימן במפתיע את חמשת המומחים לישיבת הוועדה, כדי ״לדבר על הנושאים שעל הפרק״, והם מתנגדים גם לכך. המומחים הם פרופ' טליה אינהורן, יו״ר ועדת החוקה של הכנסת שמחה רוטמן, ד״ר שוקי שגב, ופרופ׳ גידי ספיר - כולם מקורבים לחוגי הימין. ההערכה היא שהמומחים יביעו דעה התומכת ביוזמת השר לוין לבטל את שיטת הסניוריטי וכן להכניס מצלמות לדיוני הוועדה על בית המשפט העליון.
לדברי שופטי העליון, מדובר בצעד בלתי מתקבל על הדעת: "הוועדה אינה מזמנת גורמים חיצוניים לישיבותיה. כך היה מאז ומתמיד, ועמדתנו היא שאין לשנות מסדרי דיון אלה. נוהג זה מתיישב עם העובדה שכלל דיוני הוועדה מתקיימים על בסיס חומרים כתובים, ועל בסיס ההנחה שהחברים מתכוננים באופן ראוי לישיבות. היא אף מתחייבת מהצורך לעשות שימוש יעיל בזמן הדיונים של הוועדה, שעל שולחנה נושאים רבים".
בתוך כך, אחר הצהריים בג"ץ ידון בעתירה על ביזוי בית המשפט על ידי השר לוין, בשל העובדה שטרם בחר נשיא לבית המשפט העליון, כפי שהורה לו בג"ץ בצו קודם.
במקביל, לוין ייכנס כאמור את הוועדה לבחירת שופטים כדי לדון בהסדרים עקרוניים לקראת בחירת הנשיא ושופטי עליון. מכיוון שנשיא העליון עמית דחה את הצעת הפשרה של השר יריב לוין, לפתרון כולל של המשבר, בקואליציה מאיימים: "אם יוציאו צו אישי על ביזוי בית המשפט נגד השר לוין - יקודם החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים שהוקפא במרץ 2023, ויקודם החוק המעביר את בחירת נציב הביקורת על שופטים מידי הוועדה לבחירת שופטים לכנסת".
כפי שנחשף ב"ידיעות אחרונות" השופט עמית דחה את מתווה הפשרה שהציע שר המשפטים יריב לוין כיוון "שהוא מציב אותו במצב של ניגוד עניינים עצמי". השופט עמית סבור כי העובדה שהוא צריך להסכים, בשמם של שופטי העליון, לדיל הכולל את בחירתו לנשיא העליון מציבה אותו בעמדה בעייתית. לעומת זאת, השר לוין ששואף להגיע לפשרות ולהסכמות שיפתרו את המשבר החוקתי החריף, טוען בתשובה שהוא אינו רואה בעיית ניגוד עניינים בהסכמה לדיל, והוא מוכן להסביר זאת לציבור.
על פי המתווה שהציע לוין, יצחק עמית, השופט הוותיק ביותר, ייבחר לכהונת נשיא העליון והשופט סולברג יהיה המשנה. לוין ימנה את ד"ר ביטון או ד"ר בקשי כשופט שמרן. בנוסף לוין יבחר את השופטת השנייה לעליון, מקרב שופטות בתי המשפט המחוזי. עמית ויתר השופטים יבחרו מועמד ליברלי ויבחרו בהסכמה חמישה שופטים לבית המשפט המחוזי בירושלים.
יתרה מזאת, על דעתם של לוין ועמית ייבחר נציב תלונות על השופטים, ובכך תיגנז החקיקה בוועדת החוקה של הכנסת אשר הייתה משנה את דרך בחירת הנציב והופכת אותה פוליטית.