"זה שיש לבן אדם נטייה מינית מסוימת, לא אומר שהוא לא יכול להתפלל איתי בבית הכנסת". היום (חמישי) בצהריים ייצא מצעד הגאווה מגן הפעמון לכיוון גן העצמאות בירושלים. בין המשתתפים יצעד גם יאיר פארן (29), רב ומחנך בתיכון הימלפרב בעיר, פעיל תנועת "התעוררות" - ונינו של הרב עובדיה יוסף - שהיה מנהיגה הרוחני של תנועת ש"ס.
פארן, נשוי ואב לשתי בנות, ביקש להביע באופן ברור את תמיכתו בקהילה הגאה. "חשוב שידעו שיש אפשרות לציבורים ולקהלים שונים לחיות בירושלים, שאין לכך לנטייה או לזהות מינית - במיוחד לנוכח העובדה שמדובר בציבור ששופכים את דמו שוב ושוב מעל הרבה במות ובכל מיני הקשרים", הוא הסביר, "המצעד הזה הוא לא עניין דתי".
לדבריו, אין סתירה בין קיום המצעד להלכה - והוא אף מתיישב עם ערכי היהדות. "צריך להבחין הבחנה ברורה בין האיסור ההלכתי - שעל זה אני לא מתווכח - ובין הסיפור החברתי. התורה מצווה אותנו שכל אדם נברא בצלם, להסתכל על כל אדם כאדם ולכבד אותו. מה האדם עושה או לא ואיך הוא מקים את משפחתו הם שאלה משנית לזה שקודם כול צריך לכבד אותו, לאהוב אותו ולאפשר לו מקום כאן בקהילה", אמר פארן.
"כשאני צועד במצעד הזה, יש לי דמעות בעיניים. אנשים מסביבי צועקים 'אנחנו כאן', איזה בן אדם בעולם צריך לצעוק את זה? יש אנשים שמרגישים שהחברה דוחקת אותם החוצה, שאין להם מקום", הוא הוסיף.
פארן התייחס לרצח שירה בנקי שאירע במצעד הגאווה בעיר בשנת 2015. "זה שהמצעד הזה מוקף בשוטרים בגלל הרצח שלה, ושאנשים זקוקים להגנה כדי שלא ירצחו אותם, זו מציאות שאני כתושב ירושלים מתבייש בה", הוא ציין, "אני הולך עם אשתי והבנות שלי, לא יכול לעמוד מנגד. בתפיסת עולמי יש מקום גם לקהילות כאלה. זה שיש לבן אדם נטייה מינית מסוימת, לא אומר שהוא צריך לעזוב את העיר שלי או שהוא לא יכול להתפלל איתי בבית הכנסת וללמוד עם הילדים שלי בבית הספר. החובה שלנו כציבור וכחברה היא לעשות מעשים אקטיביים ולדאוג למי שמרגיש שאין לו מקום. אנחנו צריכים לעמוד לימינם".
מה דעתך על טענות שלפיהן יש פה פגיעה בערכי המשפחה היהודית?
"קשה לי עם אמירות כאלה, אני חושב שמדובר בתפיסת מציאות לא נכונה. כשחבר שלי אומר שהוא לא נמשך לנשים אלא לגברים, אני לא רואה פה ניסיון לפירוק ערכי המשפחה. יש פה בן אדם שזה מה שהוא, מה אני אגיד לו? אל תהיה מי שאתה? אני אומר לבן אדם כזה שאני אוהב אותו, ושיחיה את חייו איך שהוא רוצה. אנחנו מארחים בשבתות זוגות מהקהילה הלהט"בית. מי שחושב שזה מאיים עליו, כנראה שהערכים שלו ושהמקום שעליו הוא עומד לא מספיק חזקים".
סבא רבא שלך ידע להקל איפה שאפשר. אולי אנשים יגידו שגישות מקלות מביאות אותנו למצב שבו אין גבול?
"בסוף יש פה בני אדם שזו הנטייה שלהם. אין פה סייגים שנפתחים. אם בן אדם אומר 'אני לא נמשך לאישה', ורוצה לקיים זוגיות עם איש - מה אני אגיד לו? לשבת לבד כל החיים? הסיפור ההלכתי הוא מורכב וצריך להעלות אותו לדיון בפורמט של אחד על אחד. מי שיש לו רצון להתמודד עם הנטייה המינית שלו במסגרת ההלכה, יכול לפנות למורה הוראה שיעזור לו למצוא את הדרך הנכונה".
לפני כשבוע, בישיבת מועצה לרגל יום ירושלים, הציע יו"ר תנועת "התעוררות" אדיר שוורץ שורת צעדים שנועדו לשפר את מעמדה של הקהילה הלהט"בית בעיר. הנושא עורר סערה. יוני יוסף, חבר המועצה, קטע את דברי שוורץ ואמר כי "זה נושא שרוב תושבי העיר לא מעוניינים בו. ירושלים היא אחת מארבע ערי הקודש. יש פסיכולוגים ויש פסיכיאטרים, לא צריך (יחס – ג"כ) מיוחד. למה צריך לכל אחד במיוחד? לשנות מין לילדה בת 9 זה בסדר?". אריה קינג, סגן ראש העיר, אמר כי "אם הם (הלהט"בים – ג"כ) נורמלים, למה הם צריכים תקציבים נפרדים?".
פארן ציין: "חורה לי מאוד שיש אנשי ציבור שלא מתייחסים בצורה ראויה לקהילה שמרגישה שדוחקים את רגליה מהמרחב הציבורי. צריך לפעול בדרכי שלום וקירוב. אני בן אדם אופטימי ואני חושב שירושלים צריכה שיהיה בה מקום לכלל האוכלוסיות. בשביל ש'מציון תצא תורה', וכדי שירושלים תמשיך להיות הבירה והמרכז התרבותי והרוחני של עם ישראל, היא לא יכולה להיות עיר של ציבור אחד בלבד. חז"ל אומרים שירושלים לא נתחלקה לשבטים. הדאגה שלנו ב'התעוררות' היא שהמרחב הציבורי בעיר יאפשר לאנשים לחיות לפי תפיסת חייהם".
תחת אבטחה משטרתית כבדה: אלה הרחובות שייחסמו
המצעד, שיתקיים בנוכחות צפויה של אלפי משתתפים, ייערך תחת אבטחה משטרתית כבדה של יחידות מיוחדות ומשמר הגבול. במשטרה מתמקדים בעיקר במישור המודיעיני כדי לסכל ניסיונות לפגוע במשתתפים ובקיומו התקין של המצעד. עיריית ירושלים צפויה לתלות בשעות הצהריים את דגלי הגאווה לאורך ציר הצעידה, אך להימנע מתלייתם על עמודים במרחב הציבורי הסמוכים לבתי כנסת הנושקים לו.
משעות הצהריים יהפכו אזורים רבים במרכז העיר לשטחים "סטריליים", והתנועה בהם תוגבל. אל מסלול הצעידה יהיה ניתן להיכנס משלושה מוקדים בלבד: גן הפעמון, כיכר פריז ורחוב קרן היסוד, סמוך למלון המלך שלמה. האירוע יתקיים כמדי שנה בצל איומים מצד גורמים קיצוניים, ובמשטרת ירושלים פועלים על מנת להגיע אליהם. חלקם הורחקו מירושלים, ולאחרים נערכו "שיחות אזהרה". גורם במשטרה ציין בשיחה עם ynet: "מדובר באחד האירועים המאובטחים ביותר. אין עוד אירוע שזוכה לאבטחה כזו מבחינת יחס השוטרים המוצבים למול מספר המשתתפים. לכל חמישה צועדים בערך תהיה אבטחה של שוטר אחד".
על פי הודעת המשטרה, החל מהשעה 14:00 בערך ייסגרו לתנועה הרחובות בתוואי הצעדה: קרן היסוד, פלומר, קינג ג'ורג', הלל ומנשה בן ישראל. כמו כן, ייסגרו לתנועה גם הרחובות המובילים אליהם: אגרון, אלחנן, שלום עליכם, מאפו, אחד העם, עזה (מארלוזרוב עד כיכר פריז), שמואל הנגיד, אבידע, קק"ל, ההסתדרות, המלך דוד מצומת פלומר (יישאר פתוח מצומת המכס לתושבי השכונה ומשם שמאלה לקריב), דוד מרכוס, ז'בוטינסקי עד דוד המלך, יצחק קריב, דוד רמז, אמיל בוטה ואליהו שמע (תתאפשר יציאה ליצחק קריב).
אתמול בלילה הדביקו פעילים התומכים במצעד שלטים הדומים בצורתם לשלטי הצניעות המוצבים בשכונות החרדיות: "אל העוברת בשכונתו, המענטזת ברחובותינו. מבקשות ממך בכל לשון של בקשה, אנא אל תצעדי במצעדנו בלבוש שאינו מהמם". סגן ראש העיר אריה קינג תקף את הפעילות: "פעלנו לתעד את האחראי להדבקת השלטים על רכוש הציבור ועל רכוש פרטי. היום יוגשו תלונות במשטרת ישראל נגד העבריינים".
בינתיים, גם חמאס הצטרף לקריאות נגד המצעד, ודובר ארגון הטרור עבד אל-לטיף אל-קאנוע גינה את קיומו: "אנו מגנים את מצעד הסוטים בירושלים הכבושה, וקוראים להסלמה בעימות מולו ולחיזוק החרם עליו בכל המישורים".
השנה יקבל המצעד רוח גבית מצד מחאת המילואימניקים "אחים לנשק", שחבריה הודיעו כי יגיעו לאירוע. בהודעה מטעם הארגון נמסר: "הרבה לפני שקם הארגון, קהילת הלהט"ב הובילה חזית ליברלית אמיצה ונחושה ונאבקה למען זכויות הפרט והמיעוט. ביום חמישי נעמוד כתף אל כתף לצד אחינו ואחיותינו מהקהילה הגאה".
עינב חלבי השתתפה בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 20:33, 31.05.23