כמעט שישה ימים אחרי שברחו במנהרה מהכלא, ארבעה מהנמלטים שוב באזיקים - הפעם בבית המשפט. לאחר שנלכדו, הובאו זכריא זביידי ושלושה מחבלים נוספים המשויכים לג'יהאד האיסלאמי לדיון בהארכת מעצרם בבית משפט השלום בנצרת. מעצרו של יעקוב קאדרי, הראשון מביניהם שהובא בפני שופט, הוארך אמש (שבת) בהסכמה בתשעה ימים - וגם מעצרם של האחרים הוארך בפרק זמן זהה.
לבקשת יחידת "נחשון" של שירות בתי הסוהר, ובאופן חריג מאוד, המחבלים שנלכדו היו אזוקים בידיהם וברגליהם בבית המשפט. במהלך הדיון, הם הוקפו באנשי השב"ס - פחות משבוע לאחר שברחו במנהרה מכלא גלבוע. זביידי ויתר המחבלים שנמלטו ונלכדו חשודים בבריחה ממשמר חוקי, וכן בעבירות נוספות ובהן קשירת קשר לביצוע פשע, חברות בארגון טרור וכן מתן שירות ואמצעים לביצוע מעשה טרור.
זביידי היה האחרון שהוכנס לאולם הדיונים. בעת כניסתו לאולם, סוהרי השב"ס ניסו להסתיר אותו מהמצלמות, בתואנה שביצע פרובוקציות - על אף שהיה אזוק. סנגורו, עו"ד אביגדור פלדמן, טען מנגד כי אנשי השב"ס מנסים להסתיר את פציעותיו ודרש מהשופט דורון פורת שזביידי יעבור בדיקה רפואית. יתר המחבלים שנלכדו מיוצגים על ידי עורכי דין מ"המועדון לזכויות האסיר".
זביידי נחשב ל"סמל של האינתיפאדה השנייה" ותואר כ"מכונת טרור" בכתב האישום שהוגש נגדו לפני שנתיים. סנגורו, עו"ד פלדמן, אמר כי הסעיפים הביטחוניים הוכנסו לתיק רק על מנת לאפשר להתייחס אליו כתיק ביטחוני, ובשל כך למנוע מהחשודים להיפגש עם עורכי דינם. "בריחה מהכלא אינה מעשה ביטחוני", אמר. "מונעים מאיתנו להיפגש עם לקוחותינו ולייעץ להם, שזו ליבת הסנגוריה. אנחנו ביקשנו מהשופט שיעביר להם את המלצתנו, לשתוק בחקירה".
כ-20 מפגינים קיבלו את פניהם מאחורי בית המשפט בקריאות עידוד ומחיאות כפיים, ובהם "חירות לזכריא". לאחר מכן עברו המפגינים לרחבת הכניסה לבית המשפט, כשהם אוחזים בדגל פלסטין ועוטים כאפיות. בשלב מסוים הפריעו המוחים למשדר של ערוץ 13 והכתב עלי מוגרבי בשל הטענה השגויה, לפיה פרסם את שמה של המשפחה שהביאה להסגרתם של שני המחבלים שנעצרו בנצרת.
בהפגנת התמיכה באסירים קראו בין היתר המוחים את הצהרת דובר הזרוע הצבאית של חמאס אבו עוביידה, שלפיה ששת המחבלים שברחו יהיו חלק מעסקת האסירים הבאה - ביחד עם אסירים ביטחוניים נוספים. שעה קלה לאחר הצהרתו נורתה רקטה לשדרות שיורטה על ידי כיפת ברזל, יממה לאחר ירי רקטה למועצת אשכול.
יחד עם זביידי נעצר אתמול בלילה גם מוחמד עארדה, שהסתתר איתו בחניון משאיות באום אל גאנם. עארדה (39) מרצה שלושה מאסרי עולם ועוד 20 שנה על רצח והשתייכות לג'יהאד האיסלאמי. ב-2001 הוא היה מעורב בפיגוע ההתאבדות בקו 823 ליד מחנה 80, שבו נרצחו שלושה ישראלים.
שלשום נעצר בהר הקפיצה נצרת מחמוד עארדה, בן 46 מהכפר עראבה שליד ג'נין, שנחשב לאחד מבכירי הנהגת אסירי הג'יהאד האיסלאמי. הוא נעצר ב-1992 בגין מעורבותו באינתיפאדה הראשונה וריצה כשלוש שנות מאסר, עד ששוחרר בהסכם אוסלו. ארבע שנים אחר כך נגזר עליו מאסר עולם ועוד 15 שנה על פעילויות טרור שהובילו להרג חיילים.
ב-2014, ביחד עם קאדרי - שאיתו נתפס בנצרת - הוא היה מעורב בניסיון בריחה מכלא גלבוע באמצעות מנהרה, ניסיון שאז סוכל. מחמוד עארדה נחשב למוביל תוכנית הבריחה ודובר הג'יהאד האסלאמי בעזה אמר עליו בתחילת השבוע כי הוא "הצליח להוביל את האסירים לחופש".
גם יעקוב קאדרי, שמרצה שני מאסרי עולם ועוד 35 שנה על רצח ישראלי ליד יעבד שבצפון השומרון בשנת 2004, נעצר בנצרת. קאדרי, בן 49 מהכפר ביר אל-באשא שליד ג'נין, נשפט גם על חברות בארגון טרור - הג'יהאד האיסלאמי - והשתתפות בפעולות טרור נוספות.
פורסם לראשונה: 21:13, 11.09.21