משרד ההגנה האמריקני אישר הערב (יום ב') כי ממידע מודיעיני שהגיע לידיו עולה ששליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און, נמצא בדרכו לביקור ברוסיה – מסע נדיר של הדיקטטור מפיונגיאנג אל מחוץ לגבולות ארצו. דובר הפנטגון פאט ריידר סירב למסור פרטים נוספים, אבל הדגיש כי וושינגטון עודנה מודאגת מכך שהמשטר הצפון קוריאני שוקל להיענות לבקשת מוסקבה ולספק לה נשק שישמש אותה למלחמה באוקראינה.
הודעת הפנטגון הערב באה שעות אחרי שכלי תקשורת בדרום קוריאה דיווחו על סימנים לכך שקים כבר נמצא בדרכו ברכבת לרוסיה. גורמי ממשל בסיאול אמרו הבוקר לעיתון "צ'וסון אילבו" כי הרכבת שנושאת בדרך כלל את קים למסעות בחו"ל יצאה מפיונגיאנג ביום ראשון, וכי ייתכן שהוא ייפגש עם הנשיא ולדימיר פוטין ברוסיה כבר מחר.
כתבי סוכנות הידיעות AP שביקרו היום בסמוך לגבול בין רוסיה לצפון קוריאה והשקיפו על תחנת רכבת צפון קוריאנית מעבר לנהר, הבחינו שם ברכבת ירוקה עם עיטור צהוב, דומה לזו המשמשת בדרך כלל את קים. לא ברור אם שליט צפון קוריאה היה ברכבת, אבל היא נראתה נעה קדימה ואחורה בין התחנה לבין הגישה לגשר המחבר בין שתי המדינות.
הערב אישרו מוסקבה ופיונגיאנג את דבר ביקורו המתוכנן של קים ברוסיה: בהודעה קצרה מהקרמלין נמסר כי בהזמנתו של פוטין ייערך הביקור "בימים הקרובים", ובסוכנות הידיעות של צפון קוריאה, שופרו של המשטר בפיונגיאנג, נמסר גם כן כי השניים ייפגשו – מבלי לומר מתי והיכן. הערכה רווחת היא שפוטין וקים ייפגשו בעיר ולדיווסטוק שבמזרח רוסיה, לשם הגיע פוטין היום כדי להשתתף בוועידה בינלאומית שתימשך עד ליום רביעי. העיר שוכנת כ-680 קילומטרים מפיונגיאנג, ובה קיימו השניים את פגישתם הראשונה, בשנת 2019.
הנשק ארטילרי, הדגמים סובייטיים
הביקור של קים ברוסיה יהיה הראשון שלו במדינה זרה מאז פרוץ מגפת הקורונה, שהובילה את צפון קוריאה – אחת המדינות העניות והמסוגרות בעולם – לאטום כמעט לחלוטין את גבולותיה למשך יותר משלוש שנים, כדי להגן על מערכת הבריאות הרעועה שלה.
ביקורו של קים ברוסיה מטריד מאוד את המערב: גורמים אמריקניים רשמיים חשפו בשבוע שעבר מידע מודיעיני שלפיו הוא ופוטין נערכים להיפגש בתוך שבועות, כשהחשש הוא שמטרת הפגישה מצד רוסיה היא לשכנע את פיונגיאנג לספק לה נשק למלחמה באוקראינה, שבה היא סובלת ממחסור הולך וגובר בציוד. לפי הערכות, צפון קוריאה מצוידת בעשרות מיליוני פגזים ורקטות המבוססים על דגמים סובייטיים, והעברה של חלק מהם לידי רוסיה תוכל לשפר מאוד את ביצועיו של הצבא הרוסי בשדה הקרב.
בתמורה להספקת הנשק עשוי קים לדרוש מרוסיה סיוע באנרגיה ובמזון, שני תחומים שבהם זקוקה ארצו לעזרה בדחיפות, וכן בטכנולוגיית נשק מתקדמת, גם כזו הקשורה לשימוש שלה בטילים בליסטיים בין-יבשתיים, בצוללות המסוגלות לשאת טילים גרעיניים ובלווייני ריגול. העברת טכנולוגיה כזו מרוסיה עלולה להחריף את האיום הנשקף למערב – ובפרט לארה"ב, לדרום קוריאה וליפן – מהארסנל ההולך וגדל של טילים ושל נשק גרעיני שבו מחזיקה פיונגיאנג.
ארה"ב הזהירה בימים האחרונים את צפון קוריאה כי תהיה זו "טעות ענקית" מצדה אם תספק לרוסיה נשק למלחמה באוקראינה, והדגישה שפיונגיאנג תשלם על כך "מחיר כבד".
צפון קוריאה היא אחת המדינות היחידות בעולם, יחד עם סוריה, שתומכות בגלוי בפלישה הרוסית לאוקראינה. היא גם אחת היחידות שהכירו בהכרזה של פוטין על סיפוח המחוזות שכבש באוקראינה ועל הפיכתם לחלק מרוסיה.
לובסטר, יין וחזיר צלוי: ברכבת של אבא
בינתיים, כמו בכל ביקור נדיר של קים ג'ונג און בחו"ל, את התקשורת הבינלאומית מרתק המסתורין האופף את נסיעת הרכבת שלו. ההתנזרות ממטוסים והבחירה ברכבות לצורך מסעות אל מעבר לגבול היו סימן ההיכר של אביו, השליט קים ג'ונג איל, ואף שהשליט הנוכחי אינו נמנע לחלוטין מטיסות, גם הוא העדיף לנצל את הרכבת הפרטית שלו לרוב הפגישות החשובות שקיים בשנים האחרונות, בין השאר עם פוטין, עם נשיא סין שי ג'ינפינג ועם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.
לפי הדיווחים, הרכבת שבה נוסע קים לחו"ל היא רכבת יוקרתית ומשוריינת, שנועדה לא רק להבטיח את שלומו של השליט, אלא גם להנעים את זמנו. לא הרבה ידוע על תכולתה, אבל אם להסתמך על עדויות מהרכבת ששימשה את אביו קים ג'ונג איל, השוהים בה נהנים משירות של חמישה כוכבים, העומד בניגוד חד לעוני הקשה שאיתו מתמודדים רוב אזרחי צפון קוריאה בחיי היום.
לפי דיווח שפרסם ב-2002 קונסטנטין פוליקובסקי, פקיד ממשל רוסי שליווה את קים ג'ונג איל לביקור בן שלושה שבועות ברוסיה, הרכבת נשאה נכון לאותה העת יינות יקרים, ונוסעיה יכלו ליהנות מלובסטרים טריים ובשר חזיר צלוי. על פי המודיעין של סיאול, היא הייתה מצוידת באולמות קבלת פנים, בחדרי ועידות ובציוד תקשורת מתקדם, וכדי להגן עליה היא הייתה נוסעת בליווי שתי רכבות – אחת מלפנים, כדי לוודא את בטיחות המסילה, ואחת מאחור.
על החשיבות הסמלית הרבה שצברו הרכבות המשמשות את שושלת קים מעיד דגם בגודל טבעי של אחד מקרונותיה המוצג דרך קבע במאוזוליאום בפרברי פיונגיאנג, שבו מוחזקות גופותיהם החנוטות של השליט לשעבר קים ג'ונג איל ואביו קים איל סונג.
לפי דיווחים, גם פוטין מעדיף לאחרונה להתנייד ברכבת משוריינת. לדברי גלג קרקולוב, איש שירות הביטחון של פוטין שערק מארצו, נשיא רוסיה נמנע מטיסות מאז הפלישה של צבאו לאוקראינה בפברואר של השנה שעברה.