הר הגעש סמרו באינדונזיה, ההר הגבוה ביותר באי ג'אווה ואחד מהרי הגעש הפעילים ביותר בעולם, התפרץ היום (א') מחדש – שנה בדיוק אחרי ההתפרצות הקודמת שלו, שהביאה אז לאסון שבו נהרגו 51 בני אדם. לפי שעה לא דווח על נפגעים בהתפרצות הנוכחית, אך מחשש לחייהם פונו כ-2,000 בני אדם שמתגוררים ליד ההר, שפולט כעת נהר של לבה וענן אפר ענקי שהגיע לגובה של 15 ק"מ. האפר שנפלט כיסה כמה כפרים באזור, ומקשה מאוד על הראות שם.
ההתפרצות בסמרו החלה לפי הרשויות באינדונזיה בשעה 2:46 לפנות בוקר לפי השעון המקומי (21:46 אמש לפי שעון ישראל). קדמה לה סדרה של רעידות אדמה באי, כולל אחת שהכתה שם בחודש שעבר וגרמה למותם של יותר מ-300 בני אדם. אותו רעש היה בעוצמה של 5.6, וחולל נזק רב כיוון שהתרחש קרוב מאוד לפני הקרקע. אתמול נרשמה באזור רעידת אדמה חזקה יותר בעוצמה של 6.1, אך היא הכתה בעומק רב יותר מתחת לפני הקרקע, ולא גרמה לנפגעים.
המכון הגאולוגי של אינדונזיה הודיע הבוקר כי בשל ההתפרצות הוא מעלה את רמת האזהרה לתושבים לרמה הרביעית והגבוהה ביותר, וקרא להימנע מהתקרבות למרחק של עד שמונה קילומטרים ממרכז הר הגעש. לדברי המכון ענני אפר לוהטים שפלט ההר נדדו למרחק של לפחות 19 ק"מ. ראש המכון, הנדרה גונוואן, הזהיר כי העננים הללו עלולים להגיע בהמשך לאזורים שבהם מתגוררים המוני תושבים. הוא ציין כי בניגוד להתפרצויות קודמות של ההר – זו שאירעה אשתקד ואחת קודמת שאירעה ב-2020 – הפעם ייתכן שמאגר הלבה שהתרכזה במעמקי ההר הגעש גדול יותר בהיקפו, ולפיכך ההתפרצות עלולה לסכן אזורים רחבים יותר.
גונוואן ציין כי הלבה הנפלטת בהתפרצות זורמת כעת במורד ההר, לעבר נהר הזורם בחלקו הדרום-מזרחי של האי ג'אווה. סוכנות ניהול האסונות של אינדונזיה (BNPB) הודיעה בצהריים כי עד כה פונו 1,979 בני אדם המתגוררים באזור אל 11 מקלטים, ולדבריה הרשויות מחלקות גם מסכות לתושבים כדי להימנע משאיפת האפר הגעשי. פעולות הפינוי, כך נמסר, נמשכות. באזור יורדים כעת גשמי מונסון רבים, ולפי הדיווחים האפר מתערבב עם הגשם שיורד שם. ראש ה-BNPB, עבדול מוהארי, העריך כי אותם גשמים גרמו להתפרצות מלכתחילה, כיוון ששחקו לדבריו את כיפת הלבה היבשה שנוצרה בפסגתו של ההר, וגרמו לקריסתה.
בתיעודים שהופצו מרגעי הפינוי באזור נראתה בין היתר קבוצה של נשים וילדים שמצאה מחסה בבית ספר, ובסרטון אחר נראו תושבים שהתפנו מהכפרים נושאים את רכושם על גבי אופנועים. בהתפרצות נגרם נזק רב לגשר שחיבר בין שני מחוזות בג'אווה. אותו גשר נבנה מחדש אחרי שניזוק גם בהתפרצות הקודמת לפני שנה. עיתונאי של סוכנות הידיעות AFP דיווח כי בעקבות ההתפרצות נרשמו שיבושים בגישה לאינטרנט ובקליטה הסלולרית באזור. גם ביפן הביעו חשש מהשלכות ההתפרצות, והזהירו תחילה מאפשרות של גלי צונאמי שיפגעו בשני איים יפניים במחוז אוקינאווה, אבל בהמשך בוטלה האזהרה הזו.
סמרו, שמתנשא ל-3,676 מטר, הוא הר הגעש הגבוה ביותר באי ג'אווה, ואחד מ-130 הרי הגעש הפעילים באינדונזיה. ההתפרצות מגיעה כאמור שנה בדיוק אחרי ההתפרצות הקודמת של סמרו, ולפחות 51 בני אדם נהרגו אז ויותר מ-5,000 בתים נהרסו. רחובות שלמים כוסו בבוץ ובאפר, ובתים ומכוניות רבים נבלעו בהם. כ-10,000 תושבים פונו אז. גם ההתפרצות שהייתה שנה לפני כן, ב-2020, גרמה לפינויים של אלפים. הר הגעש התפרץ שלל פעמים ב-200 השנים האחרונות, ולמרות זאת המוני אינדונזים ממשיכים להתגורר סמוך למדרונותיו, שבהם הקרקע פורייה מאוד.
באינדונזיה חיים 8.6 מיליון בני אדם – יותר מכל מדינה אחרת בעולם – סמוך להר געש כלשהו, במרחק של לפחות 10 ק"מ. במדינת האיים, שבה יותר מ-270 מיליון איש, התפרצויות הרי געש ורעידות אדמה הן תופעות שכיחות למדי. אינדונזיה נמצאת ב"טבעת האש" באוקיינוס השקט, שבה פעילות געשית תכופה. בסוף 2018 נהרגו יותר מ-400 איש בהתפרצות הר הגעש במצר השוכן בין ג'אווה לבין סומטרה. ב-2010, בהתפרצות של הר הגעש מראפי שבג'אווה, נהרגו יותר מ-350 איש. יותר מ-400 אלף בני אדם נאלצו אז לעזוב את בתיהם.
ההתפרצות מגיעה במקביל להתפרצות של הר געש נוסף, באי הגדול של הוואי. מאונה לואה, הר הגעש הפעיל הגדול בעולם, התפרץ ביום שני בשבוע שעבר – לראשונה זה 38 שנה. מדענים אומרים כי לא נשקפת סכנה מהלבה ליישובים הסמוכים להר, אך תושבים הסובלים ממחלות שונות התבקשו להיזהר מהאפר שפולט ההר ולהימנע מלשאוף אותו. אלפי מטיילים הגיעו בימים האחרונים לקרבת ההר בתקווה להביט במחזה המרהיב מקרוב, ולהצטלם איתו.