כלי תקשורת ברוסיה שידרו בסוף השבוע תמונות ראשונות של שני האזרחים האמריקנים שנפלו בשבי הרוסי באוקראינה, שם התנדבו להילחם לצד החיילים האוקראינים: בסרטונים מהשבי נראים השניים, אנדי ווין בן ה-27 ואלכסנדר דרוקי בן ה-39, מצהירים ברוסית מול המצלמה "אני מתנגד למלחמה". הסרטונים פורסמו יום אחרי שברשת צצה תמונה שבה נראים השניים ישובים בחלקה האחורי של משאית צבאית רוסית, כנראה כשידיהם קשורות.
התיעוד של ווין ודרוקי מהשבי בא בצל קריאותיו של הממשל האמריקני לאזרחי ארה"ב שלא לנסוע להתנדב במלחמה באוקראינה בשל הסכנה המיוחדת שנשקפת לאמריקנים שם. לבית הלבן ולפנטגון ברור כי שבויים מערביים, ודאי אמריקנים, הם שלל יקר במיוחד מבחינת הרוסים ובעלי בריתם. רק בשבוע שעבר, נזכיר, גזר בית משפט של המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה עונש מוות על שני אזרחים בריטים, שון פינר ואיידן אסלין, שנפלו בשבי הרוסי.
האמריקנים ווין ודרוקי הוגדרו נעדרים מאז 9 ביוני, אז נעלמו במהלך קרב נגד הכוחות הרוסיים באזור חרקוב: השניים הצליחו לנטרל טנק רוסי בעזרת רימון שהשליכו, אבל בעשן הקרב אבדו עקבותיהם, ועמיתיהם הבינו שהם נחטפו, כנראה בחיים. התיעוד שפורסם בסוף השבוע הוא האישור הראשון לכך. בסרטון שבו נראה דרוקי, כשזקן ארוך על פניו, הוא פנה לאמו והבטיח שישוב הביתה: "אמא, רק רציתי שתדעי שאני חי, ואני מקווה לחזור הביתה בהקדם האפשרי. אוהב אותך". בימים האחרונים פנתה אמו של דרוקי לממשל האמריקני בבקשה שיפעל בדחיפות לשחרור בנה.
דרוקי הוא חייל לשעבר בצבא האמריקני, ובימי שירותו נשלח למשימות בעיראק. ווין היה חייל בחיל הנחתים האמריקני במשך ארבע שנים, אבל מעולם לא נשלח למשימה קרבית. לאוקראינה הוא טס באפריל כדי להתנדב לסייע לצבא המקומי. ווין ודרוקי שניהם מאלבמה, אך לא ברור אם הם הכירו זה את זה לפני הגיעם לשדה הקרב. ארוסתו של ווין, ג'וי בלק, התראיינה שלשום לטלוויזיה האמריקנית וסיפרה בדמעות: "אני ממש רוצה שהוא יחזור. יש לו לב כל כך גדול. הוא ידע שזה לא דבר קל, אבל שזה הדבר הנכון לעשות. אני ממש ממש גאה בו".
הרופאה מ-World of Warcraft שצילמה לנטפליקס שוחררה מהשבי
אתמול נודע כי אזרח אמריקני שלישי נעדר באוקראינה, ויש חשש ממשי שנהרג: מדובר בגריידי קרפס, והפעם האחרונה שאשתו וחבריו שמעו ממנו הייתה ב-24 באפריל. באותה העת הוא אייש עמדת תצפית ליד חרסון, ולפי דיווחים אש מנשק קל נפתחה על העמדה הזו. כשירד ממנה לברר את העניין – נעלם. קרפס שירת בחיל הנחתים האמריקני במשך 20 שנה, והשתחרר רק בנובמבר האחרון. "הוא רצה ללכת לעזור לעם האוקראיני, הוא לא באמת התכוון להילחם", אמר ידיד המשפחה ל-CNN.
אמש אמר נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כי עודכן על האמריקנים הנעדרים, והודה: "אנחנו לא יודעים היכן הם". לצד זה קרא לאמריקנים שלא לנסוע לאוקראינה: "אני אומר זאת שוב – אמריקנים לא צריכים ללכת לשם". דובר מחלקת המדינה האמריקנית נד פרייס הפציר ברוסיה לנהוג במתנדבים האמריקנים כשבויי מלחמה כמתחייב מאמנת ז'נבה.
בתוך כך, בסוף השבוע נודע כי רוסיה שחררה מהשבי רופאה אוקראינית מפורסמת שהצליחה להבריח צילומים נדירים מהעיר הנצורה מריופול בימים שבהם הרוסים כתשו אותה בהפגזות ולפי החשד הרגו אלפים. הרופאה, יוליה פייבסקה, מוכרת באוקראינה בכינוי "טאירה", ששימש אותה כמתמודדת במשחק הווידאו World of Warcraft. במצלמת גוף שנשאה ברחבי מריופול היא תיעדה במשך שבועיים את המאמצים של הצוות שלה להציל את פצועי הקרבות – חיילים אוקראינים ורוסים גם יחד. את התיעוד, במשקל 256 ג'יגה-בייט, מסרה לצוות של סוכנות הידיעות AP – העיתונאים הזרים האחרונים שנותרו אז בעיר, ואישה שהייתה חברה בצוות הזה הבריחה את התיעוד בטמפון ב-15 במרץ. למחרת נפלו טאירה וחבריה בשבי הרוסי.
את המצלמה שבה תיעדה טאירה את הקרבות היא קיבלה בשנת 2021 כדי לצלם את חייה עבור סדרה תיעודית של נטפליקס העוסקת בדמויות מעוררות השראה. כשהפלישה הרוסית החלה – היא מצאה עצמה לפתע מתעדת מראות של אזרחים וחיילים פצועים. הסרטונים שצילמה טאירה, ושפורסמו על-ידי AP באישור בעלה, זכו למיליוני צפיות ברחבי העולם, והיא עצמה זכתה לשבחים עליהם. הרוסים מצדם הציגו אותה כמי שפעלה בשירות "גדוד אזוב" של הצבא האוקראיני, שאותו מציגה מוסקבה כמיליציה ניאו-נאצית. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הוא שהכריז בנאום לאומה על שחרורה של טאירה: "אני אסיד תודה לכל מי שפעל לכך. טאירה כבר נמצאת בבית".
פוטין נאם 73 דקות: "כלום לא יהיה עוד כמו שהיה"
בתוך כך, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נשא אתמול עוד נאום לוחמני נגד המערב, ובו האשים את ארה"ב כי היא רואה עצמה כ"שליח אלוהים עלי אדמות". בנאום בפורום הכלכלי הבינלאומי בסנט פטרסבורג, אירוע גדול שהשנה כמעט אין בו נציגים מערביים בצל החרם על רוסיה, הוא שב והאשים את המערב במנטליות קולוניאליסטית וטען שרוסיה תעמוד מולו חזקה ונחושה: "אנחנו עם חזק שמסוגל להתמודד עם כל אתגר. כמו אבותינו, נפתור כל בעיה. ההיסטוריה של ארצנו באלף השנים האחרונות מעידה על כך". בנאומו, שנמשך לא פחות מ-73 דקות, האשים פוטין את ארה"ב כי היא מתייחסת למדינות אחרות כאל קולוניות, טען שהתחזיות הקודרות שלפיהן הכלכלה הרוסית תקרוס תחת הסנקציות לא התגשמו, והכריז: "שום דבר בפוליטיקה הבינלאומית לא יהיה עוד כפי שהיה".
כשהדגיש את נחישותה של רוסיה להמשיך ב"מבצע הצבאי המיוחד" שלה, כפי שהוא מכנה את הפלישה לאוקראינה, זכה פוטין לתשואות מהקהל. נשיא רוסיה הצהיר כי ארצו תובעת לעצמה את מקומה בסדר עולמי חדש, שלדבריו החוקים שלו ייקבעו על-ידי "מדינות חזקות וריבוניות". זמן קצר לפני תחילת נאומו של פוטין הודיע הקרמלין על דחייה של הנאום בגלל מתקפת סייבר שהשביתה את מערכות האקרדיטציה של הכינוס, והוא החל באיחור של שעה. אחרי פלישתה של רוסיה לאוקראינה, נזכיר, קראה קייב ל"האקטיביסטים", כלומר האקרים הפועלים לקידום מטרות פוליטיות, לתקוף את רוסיה, אך לא ידוע מי עומד מאחורי המתקפה אתמול ומה היו מטרותיו.
פוטין נשא את נאומו שעות אחדות אחרי שבצעד היסטורי הודיעה הנציבות האירופית, הגוף הביצועי העליון של האיחוד האירופי, כי היא ממליצה להיענות לבקשת אוקראינה ולהעניק לה מעמד של מועמדת להצטרפות לאיחוד. הצטרפות כזו היא תהליך שנמשך בדרך כלל שנים ארוכות וכרוך ברפורמות עמוקות במדינה המועמדת, אבל עצם הבעת הנכונות לצרף את אוקראינה היא מהלך מתריס נגד פוטין.
"האוקראינים מוכנים למות בשם ההשקפה האירופית שלהם", אמרה אתמול נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, בהכרזתה על הצעד. "אנחנו רוצים שהם יחיו איתנו יחד את החלום האירופי". פון דר ליין הגיעה למעמד ההכרזה לבושה בצבעים כחול וצהוב, צבעי דגל אוקראינה. בנאומו בסנט פטרסבורג אמר פוטין בתגובה שלרוסיה אין שום התנגדות לצירוף אוקראינה לאיחוד האירופי: "זה לא ארגון צבאי. זכותה של כל המדינה להצטרף לאיחוד כלכלי", טען. אלא ששעות לפני כן הצהיר דוברו, דמיטרי פסקוב, כי רוסיה עוקבת באדיקות אחר תהליך הצירוף של אוקראינה לאיחוד, במיוחד לנוכח התהדקות שיתוף הפעולה הצבאי בין 27 החברות בו.
מקרון הפך למם, זלנסקי בא לחזית: "גברים אמיצים, ננצח!"
אחרי שהשבוע הגיעו לביקור הזדהות בקייב מנהיגי צרפת, גרמניה ואיטליה, אתמול בא לשם לביקור פתע ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון. ג'ונסון נחשב באוקראינה לאחד התומכים הראשיים במאמץ המלחמתי של קייב, וזהו ביקורו השני שם בתוך שבועות. נשיא אוקראינה זלנסקי נוהג להרעיף עליו שבחים, וגם הפגישה ביניהם אתמול הייתה חמה למדי. החום בין שני המנהיגים בלט במיוחד על רקע הביקורת שמתח לאחרונה זלנסקי על בכירים אירופים אחרים, בהם נשיא צרפת עמנואל מקרון, בשל התמיכה ההססנית שלהם לדבריו במאמץ של ארצו.
ביומיים האחרונים נפוצה ברשת תמונה שבה נראה מקרון במהלך ביקורו בקייב שלשום ניגש מחויך לחבק את זלנסקי – בעוד זה מפנה מבט קר למצלמה. רבים קשרו את המראה המביך-משהו לזעם שהביע לאחרונה זלנסקי על הצהרתו של מקרון שלפיה במאבק של המערב נגד רוסיה יש להיזהר שלא להשפיל את מוסקבה. התמונה, של צלם AFP לודוביק מארין, הופיעה אתמול בעמודי השער של עיתוני אוקראינה, גררה תגובות משועשעות ואף הפכה לממים באוקראינה ומחוצה לה.
העיתונאית האוקראינית טניה קוזירבה הצמידה לתמונה את הכיתוב: "זה שאני מדבר איתו לא אומר כלום! תמיד אהבתי אותך!". יבהן בודרצקי כתב בפייסבוק: "כל כך הרבה אהבה ורק שישה תותחי הוביצר" – אמירה הלועגת להבטחתו של מקרון לשלוח עוד כלי נשק, אבל לא רבים לכאורה, לכוחות האוקראיניים הנצורים. זלנסקי, אגב, הצהיר שלשום שהוא ומקרון פתחו דף חדש ביחסים ביניהם, ומקרון טען שהקשר ביניהם תמיד היה טוב.
בינתיים בשטח הלחימה נמשכת. הקרב הגדול מכולם מוסיף להתחולל בעיר סברודונצק שבמחוז לוהנסק, העיר הגדולה ביותר שטרם נפלה לידי הרוסים בחבל דונבאס, שברובו שולטים כעת המורדים הפרו-רוסים. צבא אוקראינה מסר שגם היום מנהלים הרוסים הפגזות כבדות על סברודונצק, וטען שכדי לשפר את מצבם הטקטי ניסו כוחות האויב לצאת למבצעים מחוץ לעיר – אך ללא הצלחה.
הרשויות המקומיות דיווחו כי במהלך הלילה הופגזו שלל יעדים באזורי לוהנסק וחרקוב, וגם מערבה משם, בפולטבה ובדנייפרופטרובסק. רקטות פגעו היום גם בעיר קריווי ריה שבמרכז אוקראינה, ולפחות שני בני אדם נהרגו שם. פגיעות נרשמו הבוקר גם בפרברי חרקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה, אך בלי הרוגים או פצועים.
שר החוץ של אוקראינה דמיטרו קולובה קרא בסוף השבוע למערב להמשיך לעזור לאוקראינה בנשק כבד ובהפעלת סנקציות קשות על מוסקבה. במאמר שפרסם במגזין Foreign Policy כתב: "המערב אינו יכול להרשות לעצמו להתעייף מהסנקציות, לא משנה מהו המחיר הכלכלי הרחב יותר".
נשיא אוקראינה זלנסקי מצדו הודיע היום כי ביקר חיילים בחזית באזור מיקולאייב שבדרום אוקראינה, אך לא מסר מתי בדיוק התרחש הביקור. בתמונות מהסיור נראה זלנסקי בטי-שירט בצבע חאקי, שהפכה להיות הלבוש המזוהה מכול איתו. הוא חילק מדליות לחיילים, הצטלם איתם לתמונות סלפי, ואמר: "הגברים האמיצים שלנו. אין ספק שננצח!". הכוחות הרוסיים הגיעו לפרברי הבירה של אזור מיקולאייב בתחילת מרץ, אבל אז נהדפו לפרברים המזרחיים והדרומיים של האזור, ושם נמשכים כעת הקרבות.
בשבועות האחרונים ניכר כי זלנסקי צובר יותר ויותר ביטחון, ובצל הדיפת הרוסים מעומק אוקראינה והתרכזותם במזרח ובדרום הוא מרשה לעצמו לצאת לבקר חיילים בחזית כדי לעודד אותם – ולתעד את הביקורים כדי לחזק את רוחו של העם האוקראיני.