מאות מהגרים – אם לא אלפים – העבירו גם את הלילה האחרון בגבול בין בלארוס לפולין, ממתינים ששערי האיחוד האירופי ייפתחו בפניהם כשמאחור, כך לפי הערכות, הדיקטטור הבלארוסי אלכסנדר לוקשנקו מונע מהם את האפשרות לחזור על עקבותיהם ודוחף אותם לתוך שטח פולין כדי לנקום באירופה על הסנקציות שהטילה על משטרו. "אמרנו להם שאנחנו רוצים לחזור למינסק (בירת בלארוס) ושאנחנו לא רוצים להמשיך בדרך", סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס המהגר הסורי יוסף עתאללה, שכן הצליח לחצות לאחרונה את הגבול, "אבל הם אומרים לנו 'אין לכם דרך חזרה למינסק. פשוט לכו לפולין'".
המשבר בגבול בלארוס-פולין – עדכונים אחרונים:
• ורשה מזהירה מעימות צבאי, מהגרים מתו מהיפותרמיה
• פולין: "פוטין אשם"; צפו בתיעוד של תינוקות בגבול
זה חודשים ארוכים שמהגרים מנסים להסתנן לאירופה דרך בלארוס, אבל ביום שני השבוע הגיעו הדברים לראשונה לכדי התנגשות ממשית: המהגרים שהובאו על-ידי הכוחות הבלארוסיים חתכו את גדרות התיל בין בלארוס לפולין, בין השאר באמצעות מקלות וענפים, וניסו לטפס עליהן. חלקם יידו חפצים על כוחות הביטחון הפולניים. פולין הודיעה כי הצליחה להדוף את ניסיון ההסתננות, ופרסמה סרטון וידאו שבו נראים כוחותיה מרחיקים את המהגרים באמצעות שימוש בחומרים לפיזור הפגנות, אבל הממשלה בוורשה הזהירה כי מינסק מנסה להצית "עימות גדול", וכי אם אירועים מסוג זה יימשכו – המתיחות עלולה לגלוש להתנגשות צבאית.
פולין טוענת כי המהגרים המנסים לפלוש לשטחה נשלטים לגמרי על-ידי צבא בלארוס ושירותי הביטחון הבלארוסיים, ומאשימה את לוקשנקו בניסיון לערער את היציבות שלה ושל מדינות אחרות באיחוד באמצעות גלי מהגרים, כדי לאלץ את אירופה להסיר את הסנקציות שהוטלו על משטרו בעקבות זיוף תוצאות הבחירות בשנה שעברה והדיכוי האכזרי של המחאה העממית חסרת התקדים נגד שלטונו. במסגרת המחאה ההיא הפעילו כוחות הביטחון הבלארוסיים כוח בלתי-מידתי, עצרו אלפי מתנגדי משטר ועינו רבים מהם.
בחודשים האחרונים ניכר כי המשטר הבלארוסי מעודד מהגרים להסתנן אל כמה מדינות מהאיחוד הגובלות בבלארוס – תחילה היו אלה ליטא ולטביה, וכעת מתמקדת הפרובוקציה בגבול הפולני, שם חונים כ-4,000 מבקשי מקלט. רבים מהמהגרים הנאספים שם – אם לא רובם – הם מהגרים עיראקים שהובאו במטוסים מבגדד לבלארוס. לאחרונה סגרה עיראק את הקונסוליות הבלארוסיות בבגדד ובאירביל, אחרי שאלה העניקו לעיראקים אשרות מיוחדות, כנראה כדי לפתות אותם לשטח בלארוס ולהשתמש בהם כנשק נגד האיחוד האירופי.
עדותו של המהגר הסורי יוסף מחזקת את ההערכה הזו. יוסף סיפר כי מצא עצמו תקוע במשך ימים ביער בצד הבלארוסי של הגבול עם פולין, ללא אוכל וכשהוא קופא מקור. הוא גם לא היה מסוגל לנשום דרך האף, אחרי שנשבר בתקיפה – לדבריו – מצד חייל בלארוסי. כעת הוא נמצא במרכז למהגרים בעיר ביאליסטוק שבפולין.
מהגר אחר, אזרח אפגניסטן שברח מארצו אחרי עליית הטליבאן לשלטון באוגוסט, סיפר גם הוא כי מצא עצמו תקוע בין בלארוס לפולין וכי הבלארוסים לא אפשרו לו לשוב על עקבותיו. לדבריו האפשרות היחידה שנותרה לו הייתה לנסות לחצות שוב את הגבול בעזרת שירותי הביטחון הבלארוסיים. "החיילים הבלארוסים עצמם מאלצים מהגרים לחצות את הגבול ועוזרים להם בזה", אמר. לפי עדותו, חיילים בלארוסים אמרו לו כי הם עושים זאת משום שקיבלו הוראה מהמדינה לפעול כך.
לדברי המהגר האפגני, מדי לילה באו חיילים מצבא בלארוס לקחת כ-30 או 40 מהגרים מהמחנות באזור הגבול ודחקו אותם לשטח פולין. "הם היו מביטים בגבול ואם לא היו רואים כלום – הם היו נותנים למהגרים קאטרים ומאלצים אותם לחתוך את גדר התיל הפולנית ולחצות את הגבול". תאר רזק, מהגר בן 29 מהעיר חומס שבסוריה, סיפר שבמקרים מסוימים השומרים הבלארוסים חתכו בעצמם את הגדר ופערו בה חורים כדי לעזור למהגרים להסתנן לפולין או לליטא.
בריסל שוקלת חומה בגבול המזרחי
האיחוד האירופי שב והאשים אמש את בלארוס בסחר בבני אדם. בצל התמשכות המשבר אמרו בכירים באיחוד כי בריסל שוקלת בפעם הראשונה להקים חומה או מחסום אחר בגבול המזרחי של האיחוד. בעבר פסלו באיחוד האירופי רעיונות מסוג זה מסיבות משפטיות, לוגיסטיות וערכיות. בינתיים ממשיכים בבריסל לגבש סנקציות אירופיות חדשות נגד בלארוס, כעונש על מעשיה האחרונים.
סטפן זייברט, דובר קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, שלפי הערכות ארצה היא היעד הראשי שאליו רוצים המהגרים להגיע, אמר אתמול כי המשטר במינסק מנצל את המהגרים ומפתה אותם בהבטחות שווא. ראש ממשלת פולין מטיאוש מורבייצקי אמר כי המתחולל בגבול איננו משבר פליטים, אלא משבר פוליטי. כוחות הביטחון של ארצו דיווחו כי גם הלילה נרשמו עימותים אלימים בינם לבין מהגרים שניסו להסתנן דרך הגבול.
אתמול שוחחה מרקל בטלפון עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שבאירופה רבים חושדים כי הוא מעודד את שליט בלארוס ליצור ולשמר את המשבר בגבול. "אמרתי לו להפעיל את השפעתו על לוקשנקו, כי מנצלים כאן אנשים", אמרה אחרי השיחה. "הם קורבנות של מדיניות לא-אנושית, וחייבים לעשות משהו נגד זה".
הקרמלין מסר מצדו כי פוטין הציע לקיים דיון של נציגים מטעם מדינות האיחוד ונציגים מטעם מינסק. דוברו של נשיא רוסיה דמיטרי פסקוב דחה את טענותיו של מורבייצקי שמוסקבה אחראית למשבר, ואמר כי אלה האשמות "לחלוטין לא-אחראיות ובלתי מתקבלות על הדעת". היום הכחישה חברת התעופה הרוסית "אארופלוט" טענות שהיא מעורבת בשינוע ההמוני של מהגרים לבלארוס כדי ליצור לחץ על גבולות האיחוד האירופי. הכחשת החברה באה בעקבות דיווחים בתקשורת שהאיחוד עשוי להטיל עליה סנקציות בגן חלקה לכאורה במשבר בגבול. שעה קלה אחר כך מסרה מוסקבה כי הטלת סנקציות אירופיות על "אארופלוט" תהיה "מעשה משוגע".
בתוך כך, היום שבה רוסיה ושלחה שני מפציצים גרעיניים לשמי בלארוס בצל המשבר. אתמול ביצעה מוסקבה צעד דומה, ואז טענה כי הם נשלחו ל"משימה של כוננות מבצעית למטרות הגנה אווירית".