לאחר 54 שנות שלטון אכזרי עשו המורדים בסוריה היסטוריה והפילו את הנשיא בשאר אסד, שנמלט לרוסיה. אבל מי עזר להם להגיע לשם? תלוי את מי שואלים. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו טוענים כל אחד כי הוא האחראי לכך.
הנשיא ביידן וסביבתו טוענים שהם הניחו את היסודות, מכיוון שעבדו ללא הרף כדי להחליש את תומכיו העיקריים של אסד - בהם רוסיה, איראן וחיזבאללה. לדבריהם, לא היה זה מקרי שאף אחד מתומכיו של אסד לא היה מסוגל או מוכן להציל אותו ברגע הקריטי.
לעומת זאת, נתניהו וסביבתו מציגים סיפור שונה לחלוטין. הם טוענים שהסיבה היחידה לנפילת אסד היא שישראל חיסלה את מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה, מה שנתניהו כינה "נקודת מפנה בהתמוטטות הציר". בכירים ישראלים מיהרו לציין שנתניהו הורה על התקיפה בניגוד לעמדת ממשל ביידן, שחשש כי פעולה כזו תוביל למלחמה רחבה יותר.
נתניהו גם לא היסס לעקוץ את ביידן, ואמר שהמפתח היה החלטתו להתעלם מהלחץ "להפסיק את המלחמה לפני שהשגנו את כל מטרותינו". המסר היה ברור: אם היה מקשיב לאזהרות של ביידן להימנע ממלחמה רחבה, כנראה שאסד היה עדיין בארמון שלו.
ב"ניו יורק טיימס" התייחסו לנושא, וסוזן מלוני, חוקרת ממכון ברוקינגס שעוקבת מקרוב אחרי איראן והאזור, ציינה כי ייתכן שביידן צודק כשהוא טוען שיצר לחץ, אך הדגישה שלא הייתה תוכנית אמריקאית להדחת ממשלת אסד. "אני חושבת שמדיניות ארצות הברית תרמה לנפילתו של אסד, אך זה כנראה לא הוגן מצד ממשל ביידן לקחת קרדיט", אמרה.
אם הייתה תרומה אמריקנית, היא לא התחילה בכהונתו של ביידן. כבר ב-2011 הכריז הנשיא לשעבר ברק אובמה כי על אסד "לזוז הצידה", ושנתיים לאחר מכן בביקורו בישראל הוא עמד לצד נתניהו והכריז שאסד איבד כל לגיטימיציה. כאמור, תוכנית אמיתית להדחתו לא הייתה, וכשזה קרה - ההתמוטטות של המשטר הייתה מהירה בצורה שהפתיעה גם גורמי מודיעין אמריקנים.
לשני המנהיגים יש אינטרס פוליטי לייחס לעצמם את נפילת המשטר הסורי. ביידן יעזוב בקרוב את התפקיד ומשרטט את המורשת שישאיר אחריו, ואילו נתניהו מתמודד עם משפט נגדו ועם שאלות קשות על מחדלי ממשלתו.
ביום שלישי האחרון ישראל תקפה מטרות סוריות נוספות, כולל אתרי נשק כימי. בבית הלבן, דובר המועצה לביטחון לאומי ג'ון קירבי נמנע מלתמוך או לבקר את התקיפות הישראליות. הוא ציין ש"יש לנו שיתוף פעולה מודיעיני חזק עם ישראל", אך לא פירט מה מעורבותם בפעולות הנוכחיות.
היום מבקר בישראל היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן. הוא הגיע בעקבות התהפוכות הדרמטיות בסוריה, אבל יכסה בביקורו את כל הסוגיות האזוריות. גורמים בוושינגטון מדברים על מאמץ להגיע לעסקת חטופים ולקדם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה, אך ספק אם זה אפשרי בפרק הזמן הקצר שנותר עד לחילופי הממשל ב-20 בינואר.
הוא נפגש עם ראש הממשלה, ומלשכתו נמסר כי נתניהו הבהיר לסאליבן שישראל תעשה כל מה שנדרש כדי להגן על ביטחונה מפני כל איום, ולכן הורה לצה"ל להשתלט באופן זמני על אזור החיץ בסוריה, עד שיקום כח אפקטיבי שיאכוף את הסכם הפרדת הכוחות מ-1974.
בנוסף, נמסר כי ראש הממשלה העלה בפגישה את הצורך החיוני לסייע למיעוטים בסוריה, ולמנוע פעילות טרור משטח סוריה נגד ישראל.
ומה לגבי סוריה וארה"ב בעתיד? הנשיא הנבחר דונלד טראמפ הציע גישה אחרת לחלוטין. ימים לפני בריחתו של אסד, פרסם טראמפ ברשת החברתית שלו קריאה לארה"ב: "סוריה היא בלגן, והיא לא ידידתנו. ארה"ב צריכה להתרחק מהעניין הזה!"
טראמפ, שנאמן לפילוסופיית "אמריקה תחילה", לא סיפק פתרון ברור לבעיות שנוצרו בעקבות ההתמוטטות הסורית, כולל החשש משימוש בנשק כימי או ביולוגי על ידי גורמים עוינים. יש הסבורים שזה הזמן של וושינגטון להוביל את המאבק על עתידה של סוריה. אך לעת עתה, השאלה אם ארה"ב תיקח חלק פעיל בייצוב המצב בסוריה נשארת פתוחה.