בעדות נוספת לשינוי האסטרטגי הדרמטי שחל במזרח התיכון בעקבות הפלת משטר אסד, שורת מדינות במערב וגם האו"ם פועלים כעת לחדש את קשריהם עם המשטר החדש בסוריה ושוקלים ברצינות רבה את האפשרות של הסרת הסנקציות המוטלות עליה. גם האפשרות שארגון המורדים הג'יהאדיסטי "הייאת תחריר א-שאם" – שמוביל את המשטר החדש – יוסר מרשימת ארגוני הטרור, עומדת כעת על הפרק.
9 צפייה בגלריה
אבו מוחמד אל-ג'ולאני מנהיג המורדים במפגש עם נציגים מ בריטניה ב דמשק סוריה
אבו מוחמד אל-ג'ולאני מנהיג המורדים במפגש עם נציגים מ בריטניה ב דמשק סוריה
"הסירו את הסנקציות, שכל הפליטים יחזרו". שליט סוריה החדש אל-ג'ולאני עם נציג המשלחת הבריטית, במפגש אמש בדמשק
(צילום: SANA / AFP)
9 צפייה בגלריה
אבו מוחמד אל-ג'ולאני מנהיג המורדים במפגש עם נציגים מ בריטניה ב דמשק סוריה
אבו מוחמד אל-ג'ולאני מנהיג המורדים במפגש עם נציגים מ בריטניה ב דמשק סוריה
(צילום: SANA / AFP)
(צילום אסף חן)

לדמשק נשלחו היום (ג') נציגים דיפלומטיים מגרמניה וצרפת, ולראשונה זה 12 שנה נצפה דגל הטריקולור מתנוסס במתחם השגרירות הצרפתית בדמשק – אם כי לא ברור עדיין אם זו נפתחה מחדש, כפי שעשו כבר נציגויות של מדינות אחרות כמו קטאר וטורקיה. גם האיחוד האירופי הודיע כי יפתח מחדש את נציגותו בבירה הסורית, אחרי שארה"ב הודיעה כי פתחה ערוץ תקשורת מול "הייאת תחריר א-שאם". אתמול נפגשה גם משלחת דיפלומטית בריטית עם מנהיג הארגון ושליטה בפועל של סוריה, אבו מוחמד אל-ג'ולאני.
אל-ג'ולאני, ששמו האמיתי הינו אחמד א-שרע, מנסה כבר שנים להתנתק מעברו כאיש אל-קאעידה וכעת פועל ביתר שאת להציג עצמו כדמות מתונה ומבטיח להוביל תהליך מעבר לסוריה חדשה שבה יישמרו זכויותיהן של קבוצות מיעוט. בפגישתו אתמול עם המשלחת הבריטית, כשהוא חנוט בחליפה מערבית, דיבר לפי סוכנות הידיעות הסורית הממלכתית "סאנא" – שחזרה כעת לפעול תוך ייצוג המשטר החדש – על הצורך "לבנות מדינה של חוק ושל מוסדות" ולבסס מחדש את הביטחון בסוריה. הוא שיבח את "תפקידה החשוב" של בריטניה בזירה הבינלאומית, וקרא לה ולמערב להסיר את כל הסנקציות על ארצו – על מנת לאפשר את חזרת הפליטים הסורים לארצם.
9 צפייה בגלריה
אבו מוחמד אל-ג'ולאני מנהיג המורדים במפגש עם שליח האו"ם גיר פדרסן ב דמשק סוריה
אבו מוחמד אל-ג'ולאני מנהיג המורדים במפגש עם שליח האו"ם גיר פדרסן ב דמשק סוריה
אל-ג'ולאני במפגש עם שליח שליח האו"ם גיר פדרסן
(צילום: SYRIAN INTERIM GOVERNMENT / AFP)
9 צפייה בגלריה
דגדל צרפת מתנוסס ב שגרירקטת שלה ב דמשק סוריה
דגדל צרפת מתנוסס ב שגרירקטת שלה ב דמשק סוריה
אחרי 12 שנה: דגל צרפת חזר להתנוסס במתחם השגרירות שלה בדמשק
(צילום: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)
9 צפייה בגלריה
צובעים את הסיסמה סוריה החופשית על בניין ב חומס
צובעים את הסיסמה סוריה החופשית על בניין ב חומס
צובעים את הסיסמה "סוריה החופשית" על בניין בחומס
(צילום: AAREF WATAD / AFP)
מלחמת האזרחים שהשתוללה במשך כמעט 14 שנה הביאה לעקירתם של המוני סורים, וכעת טורקיה ומדינות אירופה שאליהן הגיעו מיליוני פליטים מקוות שאלו יחזרו בהקדם האפשרי – וכדי שהדבר יתאפשר מקוות גם שסוריה תדע לצעוד לדרך חדשה באופן יציב, ולא תגלוש מחדש למלחמות פנימיות בין שלל הארגונים החמושים בה. באו"ם, שגם הוא הודיע היום על נכונות ליצור קשרים מחודשים עם המשטר החדש בדמשק, העריכו היום כי גם ללא גירוש כפוי – כמיליון סורים צפויים לחזור לארצם בחצי השנה הקרובה. סוכנות הפליטים של האו"ם ציינה כי כבר עתה אלפי פליטים חוזרים לארצם, בעיקר מטורקיה, לבנון וירדן.

אזהרת מלוני, והמו"מ של פוטין

במערב, יש להדגיש, עדיין ניכרת חשדנות רבה כלפי אל-ג'ולאני והג'יהדיסטים. לקראת הגעתה של המשלחת הבריטית לדמשק, שהייתה הראשונה במערב שנפגשה ישירות עם אל-ג'ולאני, אמר שר החוץ הבריטי דייוויד לאמי כי לונדון מקווה לראות ממשלה סורית שתהיה "כוללנית", כלומר שתייצג את כלל העדות והדתות בסוריה. "אנחנו רוצים לראות את מאגרי הנשק הכימי מאובטחים ושלא משתמשים בהם, ואנחנו רוצים להבטיח שלא יהיה המשך לאלימות. מהסיבות הללו, ותוך שאנחנו משתמשים בכל הערוצים שזמינים עבורנו – דיפלומטיים ומודיעיניים – אנחנו חותרים למגעים עם הייאת תחריר א-שאם היכן שאנחנו נדרשים לכך".
משרד החוץ בברלין מסר מצדו כי המשלחת הגרמנית לדמשק מתמקדת גם כן בניסיון להבטיח הליך מעבר שיבטיח שמירה על מיעוטים. "כל האפשרויות של נוכחות דיפלומטית בדמשק נבחנות", מסרו בברלין – והדגישו כי גרמניה עוקבת מקרוב אחרי "הייאת תחריר א-שאם" בשל קשרי העבר שלו לאל-קאעידה. "למיטב ידיעתנו, הם פעלו בצורה שקולה עד כה", אמר דובר המשרד. שרת החוץ של האיחוד האירופי, קאיה קאלאס, ציינה כי על בריסל להיערך לאפשרות של הקלה בסנקציות על סוריה – אם ההנהגה החדשה שלה תנקוט "צעדים חיוביים" לעבר ממשלה ייצוגית שתשמור על מיעוטים ועל זכויות נשים.
9 צפייה בגלריה
דמשק סורים חוגגים לאחר הדחת נשיא בשאר אל אסאד
דמשק סורים חוגגים לאחר הדחת נשיא בשאר אל אסאד
חוגגים את הפלת משטר אסד בדמשק, בסוף השבוע
(צילום: Aris MESSINIS / AFP)
9 צפייה בגלריה
ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני
ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני
"הסימנים הראשונים מעודדים, אבל יש לשמור על מקסימום זהירות". מלוני
(צילום: רויטרס, Guglielmo Mangiapane)
גם ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני אותתה על נכונות למגעים עם המשטר הסורי החדש, ואמרה כי "הסימנים הראשונים" שמגיעים ממנו מעודדים. לצד זאת הדגישה כי יש לפעול ב"זהירות מקסימלית": "אחרי המילים חייבים להגיע מעשים, ואנחנו נשפוט את השלטונות הסוריים החדשים על בסיס מעשיהם", מסרה. "המרכיב המכריע יהיה היחס למיעוטים אתניים ודתיים. אני חושבת במיוחד על הנוצרים, ששילמו מחיר כבד מאוד ולעתים קרובות מדי סבלו מרדיפה". יצוין כי איטליה פתחה מחדש את השגרירות שלה בדמשק כבר בתחילת הקיץ, לפני שמשטר אסד נפל, והיא הייתה המדינה הראשונה מה-G7 שעשתה זאת.
אל-ג'ולאני מצדו ממשיך להדגיש כי בכוונתו לשמור על המיעוטים בסוריה, ואחרי פנייתו השבוע שלו לכורדים, שבה אמר כי הם "חלק מהמולדת ושותפים של סוריה העתידית" – היום הוא נפגש עם נציגי העדה הדרוזית ואמר להם: "סוריה חייבת להישאר מאוחדת. המציאות במדינה מתישה, ההרס נרחב ואנחנו זקוקים למאמץ של כל הסורים בתוך המדינה ומחוצה לה". הוא הבטיח שכל פלגי המורדים החמושים יפורקו, ולוחמיהם ישולבו בכוחות הביטחון הרשמיים. "כולם יהיו כפופים לחוק. אנחנו צריכים מנטליות של מדינה, לא של אופוזיציה", אמר.
במקביל, איראן הודיעה היום כי השגרירות שלה בדמשק, שננטשה ונבזזה עם הפלת משטר האסד, תיפתח מחדש רק כאשר יושגו "התנאים הנדרשים" לכך. איראן הייתה בעלת ברית מרכזית של הרודן בשאר אסד, והפלתו מהווה מכה אסטרטגית קשה עבורה ועבור "ציר ההתנגדות" השיעי שלה במזרח התיכון. תומכת בולטת מרכזית נוספת של אסד, רוסיה שאף העניקה לו מקלט מדיני, דווקא מנהלת כעת ערוצי תקשורת עם המורדים – וב"אקונומיסט" דווח היום כי אלו צפויים להסכים להמשך הוכחות רוסית מסוימת, חרף העובדה שמוסקבה השתתפה במעשי טבח קשים נגדם במהלך מלחמת האזרחים.
9 צפייה בגלריה
נשיא רוסיה פוטין בביקור ב אוזבקיסטן
נשיא רוסיה פוטין בביקור ב אוזבקיסטן
זה אינטרסים, לא אידיאולוגיה. פוטין לא מתכוון לצאת מסוריה
(צילום: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo/ AP)
9 צפייה בגלריה
מטוס מטען רוסי בבסיס חמיימים ליד לטקיה בסוריה
מטוס מטען רוסי בבסיס חמיימים ליד לטקיה בסוריה
תיעוד מלוויין של מטוס רוסי במסגרת פינוי חלק מהנכסים הצבאיים של מוסקבה מסוריה
(צילום: MAXAR)
בימים האחרונים החלה רוסיה לפנות בסיסים ונכסים צבאיים שלה מסוריה, אבל היא מתעקשת שאין בכוונתה לפנות את שני הסיסים המרכזיים שלה בלטקייה ובטרטוס, וכעת לפי הדיווח מקיימת משא ומתן מול "הייאת תחריר א-שאם" בנוגע לעתיד הנוכחות שלה במדינה. גורם בארגון המורדים אמר כי הם נוקטים גישה "פרגמטית" בנוגע ליחסים העתידיים עם מוסקבה, ואמר כי "ככל הנראה" יותר לה לשמור על חלק או על כל הבסיסים שלה. הוא ציין כי המורדים צפויים לכבד את הסכם חכירת נמל טרטוס, צעד שמשמעותו שלרוסיה תמשיך להיות גישה אסטרטגית לים התיכון. "אין שום קווים אדומים, זה מבוסס על אינטרסים, לא על אידיאולוגיה", אמר הגורם.

הקצין שהתחזה לאסיר, בשידור CNN: "סחטן ומטרידן"

בתוך כך, ואחרי הימים הראשונים של הכאוס שליווה את הפלת משטר אסד, ובמהלכם שוחררו המוני אסירים מבתי הכלא החשוכים של משטר אסד, כעת מתברר שלא כולם היו אזרחים או פעילי אופוזיציה שנכלאו במסגרת הדיכוי הנוקשה שהוביל המשטר. רשת CNN חשפה הבוקר כי אדם שתועד על ידה משתחרר מתאו בכלא בדמשק הוא למעשה אדם ששימש כקצין מודיעין במשטר אסד – והתחזה לאזרח תמים.
התיעוד הוויראלי מהשידור של CNN:
התיעוד של האיש מתחבא מתחת לשמיכה כאשר המורדים פורצים את תאו הנעול, לצד כתבת הרשת האמריקנית קלריסה וורד שליוותה אותם, הפך לוויראלי ברשתות החברתיות. וורד, שהגיעה לבית הכלא במסגרת ניסיונותיה לחפש אחר עמיתה העיתונאי האמריקני הנעדר אוסטין טייס, נראתה מסייעת לאותו "אסיר" שנראה מבולבל ומפוחד, ואחז בידה בעוצמה תוך שהוא מבקש מים. לפי CNN הוא סיפר כי הוא אזרח שהוחזק במאסר במשך שלושה חודשים, וכי לא ידע עד רגע שחרורו שמשטר אסד נפל.
אלא שכעת מדווחת הרשת כי תמונה שהועברה לידיה ועברה בדיקה בתוכנת זיהוי פנים אימתה את זהותו האמיתית: קצין בדרגת לוטננט במערך המודיעין של חיל האוויר בצבא אסד, סלאמה מוחמד סלאמה. הצילום הועבר ל-CNN על ידי תושב העיר חומס, ואף שלא פורסם על ידה כדי לשמור על זהותו של המקור – היא ציינה כי סלאמה נראה בתמונה יושב בשולחן, לבוש במדי צבא.
תושבים בחומס סיפרו כי סלאמה היה מוכר בכינוי אבו חמזה וכי הוא ניהל מעברי בדיוק מטעם המודיעין הצבאי. לדבריהם, היה לו "מוניטין של סחיטה והטרדה". ב-CNN מדגישים כי לא ברור כיצד סלאמה הגיע בסופו של דבר לכלא בדמשק, וכי לא הצליחו ליצור עמו קשר מחודש. באתר סורי בשם Verify-Sy, שמציג עצמו כאתר בדיקת עובדות, טענו כי סלאמה נעצר לפני פחות מחודש בגלל "מחלוקת על חלוקת כספים שנסחטו", על ידו ועל ידי קצין בכיר אחר. לא ברור מה אמינות הטענה הזו.