יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן השתמש היום (שני) באופן חריג בביטוי "רצח עם", בהתייחסו למלחמה שצה"ל מנהל ברצועת עזה. "אנו דוחים שוב את רצח העם שביצעה ישראל נגד העם הפלסטיני, ומגנים את המבצעים הצבאיים נגד אדמות לבנון", אמר.
מנהיגי מדינות ערב בפסגה בסעודיה

בן סלמאן, שדיבר במהלך ה"פסגה הערבית-איסלאמית" שמתקיימת בריאד, התייחס גם לגזרה הצפונית של ישראל, וגם לחילופי המהלומות מול איראן: "אנחנו מדגישים כי יש לכבד את הריבונות והשלמות הטריטוריאלית של לבנון ושל איראן, ודוחים את התקיפות על אדמות איראן - יש להימנע מהן". כמו כן, בן סלמאן קרא "להמשיך במאמצים המשותפים להקמת מדינה פלסטינית". בפסגה נוכח סגן נשיא איראן, מוחמד רזא עארף, במקום הנשיא מסעוד פזשכיאן.
גם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן נשא דברים בפסגה, וכהרגלו תקף בחריפות את ממשלת ישראל ואת העומד בראשה. "ממשלת נתניהו פועלת להסלמת המתיחות הצבאית נגד איראן וממשיכה בתקיפותיה בלבנון", אמר. לדבריו, "באמצעות איסור על פעילות אונר"א, ישראל שואפת לבטל את פתרון שתי המדינות". הנשיא הטורקי טען עוד כי "המטרה של ישראל היא להתיישב בעזה, ולפגוע בנוכחות הפלסטינית בגדה המערבית ובמזרח ירושלים. עלינו למנוע זאת". ארדואן טען כי "חשוב להטיל אמברגו נשק על ישראל ולמנוע מסחר איתה. ישראל חייבת להיות מבודדת בינלאומית, אלא אם תעצור את התוקפנות שלה בעזה ולבנון. עלינו לעודד מדינות נוספות להכיר במדינה פלסטינית".
יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן אמר בפסגה כי "עלינו לדחות את תוכניות ישראל להפריד את עזה מהגדה ולעצור את טרור המתנחלים". הוא קרא למועצת הביטחון ולאסיפה הכללית של האו"ם "להשעות את חברותה של ישראל", וקרא ל"מדינות העולם לבחון את יחסיהן עם ישראל ולא לנרמל אותם". כמו כן, הוא קרא "ליישם את החלטת העצרת הכללית בנוגע לחוות הדעת המייעצת של בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג", וביקש תמיכה מהקואליציה הבינלאומית "להקמת מדינה פלסטינית", כמו גם "קבלת חברות מלאה באו"ם". בסיום דבריו ציין כי "אנו פועלים להקמת מנגנונים לניהול רצועת עזה".
2 צפייה בגלריה
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן וראש ממשלת פקיסטן שהבז שריף
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן וראש ממשלת פקיסטן שהבז שריף
בן סלמאן לצד ראש ממשלת פקיסטן
(צילום: Saudi Press Agency/Handout via REUTERS/רויטרס)
ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי פנה לנוכחים "בשם לבנון, כדי לבטא את האסון שאנחנו חווים בימים אלה". הוא כלל לא הזכיר את חיזבאללה, וטען כי "לבנון נמצאת במשבר היסטורי גורלי ומתמודדת עם תוקפנות ישראלית, בנוסף למספר אתגרים נוספים". לדבריו, "ההשפעות הכלכליות של ההסלמה הצבאית הישראלית מגדילות את היקף האסון. אני קורא לכם לתמוך בלבנון ובמוסדותיה ולהמשיך לשלוח סיוע דחוף. הממשלה מחויבת להחלטה 1701 במלואה".
במקביל, נשיאות מצרים פרסמה כי הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי נפגש עם עבדאללה מלך ירדן בשולי הפסגה בריאד. לפי ההודעה, השניים דנו ב"התפתחויות המצב באזור ובמאמצי שתי המדינות להגיע לרגיעה ולהפסקת אש בלבנון ובעזה". הם גם הזהירו "מסכנת מדיניות ההסלמה שדוחפת את האזור לסף תהום", ואישרו כי על הקהילה הבינלאומית "לנקוט צעדים רציניים לקראת סיום המלחמה באזור ופתיחת נתיב לשלום המבוסס על פתרון שתי המדינות".
בדבריו הדגיש א-סיסי כי "התוקפנות הישראלית נגד עזה, הגדה ולבנון נמשכת יותר משנה. אנו מגנים את מסע ההרג נגד אזרחי רצועת עזה. עתיד האזור כולו בצומת דרכים. התוקפנות נגד עזה ולבנון לא מקובלת. התנאי לביטחון הוא הקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967. אנחנו נתייצב נגד כל תוכנית שמטרתה חיסול הסוגיה הפלסטינית".
2 צפייה בגלריה
ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי
ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי
תקף את ישראל, ולא הזכיר את חיזבאללה. ראש ממשלת לבנון מיקאתי
מלך ירדן עבדאללה אמר בפסגה כי "הקהילה הבינלאומית לא עצרה את ישראל, שהמשיכה בהסלמה שלה והציתה מלחמה בלבנון". לדבריו, "יש להגביר את המאמצים ולשבור את המצור בעזה, לעצור את ההסלמה בגדה המערבית, לתמוך בריבונות לבנון ולעצור את המלחמה נגדה. הקהילה הבינלאומית חייבת לנקוט עמדה כדי למנוע את האסון ההומניטרי בעזה ולהגיע להפסקת אש".
זו השנה השנייה ברציפות שבה מתקיימת הפסגה בסעודיה, בהשתתפות מנהיגים משורת מדינות במזרח התיכון. בשנה שעברה השתתף בה נשיא איראן דאז איברהים ראיסי, שלחץ את ידו של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, במהלך שנתפס כחריג בעיני ישראל - שניהלה עד חודש לפני כן מגעים לנורמליזציה עם סעודיה.