ביום ראשון ייפתחו בקטאר משחקי גביע העולם בכדורגל. זו תהיה הפעם הראשונה אי-פעם שמדינה במזרח התיכון מארחת את המונדיאל, ולקראת פתיחת הטורניר גוברת המתיחות בין קטאר למדינות במערב - שחוששות מעימותים בין הרשויות במדינה לאוהדים שיגיעו לצפות במשחקים.
קטאר קיבלה ב-2010 את זכות האירוח של מונדיאל 2022. ב-12 השנים האחרונות נשמעו טענות רבות שלפיהן זכות האירוח הוענקה לקטארים בחטא ובתמורה למעשי שוחד ושחיתות. קטאר רחוקה מלהיות מדינה בעלת טביעת רגל משמעותית בכדורגל העולמי, נבחרתה מעולם לא העפילה למונדיאל, וכדי לאפשר לה לארח את הטורניר במזג האוויר המדברי שלה הועברו המשחקים, באופן חריג ביותר, מהקיץ לחורף, תוך שינוי לוח השנה של הכדורגל העולמי כולו.
כדי להקים את האצטדיונים והתשתיות לקראת המונדיאל העסיקו שליטי קטאר עשרות אלפי פועלים זרים, וארגוני זכויות אדם טוענים שהם קיבלו תנאי העסקה מחפירים, ושאלפים מביניהם מתו בחום או בתאונות כתוצאה מהיחס המזלזל. פועלים רבים דרשו פיצויים או התלוננו על הלנת שכר.
גם הפרות אחרות של זכויות אדם, בהן האיסורים המחמירים על גילויי חיבה בפומבי בין בני זוג והרדיפה של להט"בים, גררו אזהרות מצד פעילים, ועם התקרבות הטורניר הן זוכות לתשומת לב הולכת וגדלה. לקראת שריקת הפתיחה פורסמו דיווחים על רדיפת להט"בים בנסיכות הקטנה שבמפרץ, וחברים בקהילה הגאה טענו כי המשטרה עצרה אותם והתעללה בהם.
החוק בקטאר אוסר לחלוטין על קיום יחסים הומוסקסואליים, ועובדה זו מעוררת דאגה לקראת בואם של המוני תיירים למדינה בחודש הבא. בין מיליון האוהדים שיגיעו במהלך הטורניר לקטאר יהיו גם הומואים, לסביות, טרנסג'נדרים ומיעוטים מיניים אחרים.
שר החוץ של בריטניה, ג'יימס קלברלי, ספג בחודש שעבר ביקורת קשה אחרי שקרא לאוהדי כדורגל הומואים שנוסעים למונדיאל בקטאר "להתפשר" ו"לכבד את המדינה המארחת". השר הבריטי נשאל על הסוגייה הלהט"בית ואמר שקטאר היא "מדינה איסלאמית עם נורמות תרבותיות שונות מאוד משלנו".
המבקרים טוענים שקטאר מנצלת את אירוח הטורניר כדי לנקות את תדמיתה ולטשטש את יחסה הבעייתי לזכויות אדם. קטאר מרגישה שבימים אלה היא נמצאת תחת מתקפה, ושלשום היא איימה לנקוט צעדים משפטיים כדי להגן על שמה. המארגנים הקטארים של הטורניר אמרו שמי שתוקף את קטאר הן המדינות האירופאיות שהתחרו איתה על אירוח המשחקים - והפסידו.
יותר ממיליון איש יגיעו לקטאר במהלך המונדיאל. ברקע הביקורת על היחס לפועלים הזרים, לזכויות נשים ולקהילה הגאה, מקפידה קטאר לומר שכולם "מוזמנים" למשחקים, וטוענת שמי שמתנגד לאירוח שלה לא פועל בתום לב.
אמיר קטאר, תמים בן חמד אל-ת'אני, הכריז ב-25 באוקטובר שארצו מתמודדת עם ביקורת "חסרת תקדים" וכי מתנהל נגדה קמפיין שצובר תאוצה, וחוטא במוסר כפול. שלושה ימים לאחר מכן שגריר גרמני בדוחא זומן לשיחת הבהרה, בעקבות דבריה של שרת הפנים הגרמנייה ננסי פייזר שתהתה אם קטאר אכן צריכה לארח את הטורניר.
שר העבודה של קטאר, עלי בן סמיח אל-מארי, אמר כי הסיבה למתקפה על קטאר היא "גזענות". הוא התייחס לביקורת נגד המדינה המוסלמית שמארחת את הטורניר ואמר: "הם לא רוצים לתת למדינה קטנה, ערבית, ואיסלאמית לארגן את גביע העולם". אל-מארי טען כי הנתונים שפורסמו באירופה, לפיהם מספר הפועלים הזרים שמתו נע בין 6,500 ל-15,000 – הם שקריים. "כל יום אנחנו שומעים השמצה חדשה על שיעורי התמותה של הפועלים, כאילו שאנחנו במכירה פומבית".
ארגוני זכויות אדם דרשו מקטאר ומפיפ"א, התאחדות הכדורגל העולמית, להקים קרן פיצויים בגובה 440 מיליון דולר. קטאר לא הסכימה לדרישה הזאת. שר העבודה הקטארי אמר כי ארצו כבר העבירה מאות מיליוני דולרים לפועלים שלא קיבלו את שכרם וכי הדרישה היא "תעלול יח"צני".
"יש הרבה צביעות במתקפות האלה", אמר שר החוץ של קטאר, מוחמד בן עבד אל-רחמן בן ג'אסים אל-ת'אני. בראיון ל"לה מונד" הוא אמר כי "מי שמפיצים אותן הם מספר קטן מאוד של אנשים, ב-10 מדינות לכל היותר, שבכלל לא מייצגות את שאר העולם". הוא לא ציין את שמות המדינות.
שר החוץ הקטארי הגיב לדיווח בריטי על האקרים שפועלים נגד גורמים שנחשבים למתנגדים לאירוח של קטאר. הוא אמר: "קטאר לא תעמוד מנגד כשהיא מתמודדת מול האשמות חסרות בסיס שכאלה, וכל האופציות המשפטיות שלנו שעומדות לרשותנו נבדקות כדי להבטיח שהאחראים ייענשו".
אחמד בן חמד אל-ת'אני, חבר בהתאחדות הכדורגל הקטארית, מתייחס למדינות שמתנגדות לאירוח של קטאר כאויבות. "עבורי, הנוכחות של האויב היא ברכה ולא קללה, כי זו הדרך שגורמת לך לעשות את העבודה שלך בצורה הטובה ביותר". התקשורת הקטארית טענה כי המדינות באירופה קושרות קשר נגד המדינה, וביקרה את "היהירות" של חלק ממדינות אירופה.
חסן אל-תוואדי, מזכ"ל הוועדה המארגנת של המונדיאל, אמר כי יריבותיה של קטאר פשוט מקנאות. "הקמפיינים האלה הם בגלל שקטאר היא מדינה ערבית שהצליחה להתמודד כשווה ולחטוף את אירוח הטורניר. המתקפות האלה מבוססות על הסטריאוטיפ של העולם הערבי, וזו אחת הסיבות שאנחנו נאבקנו לארח את המונדיאל - כדי לשנות את הסטריאוטיפים על ערבים".
דיפלומט אירופי בדוחא אמר כי המתקפה של קטאר מוגזמת, וטען שרק חלק קטן מהביקורת האירופית מגיע מהממשלות עצמן.
פורסם לראשונה: 23:40, 16.11.22