הודו פרסמה היום (ד') אזהרת מסע לקנדה, וקראה לאזרחים שמבקרים במדינה להיזהר. מדובר בעדות נוספת להידרדרות היחסים בין שתי המדינות, אחרי שראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו האשים שלשום את ניו דלהי במעורבות ברצח מנהיג סיקי שהיה מבוקש בהודו. העימות הדיפלומטי בין שתיים מהכלכלות הגדולות בעולם, שותפות אסטרטגיות בנושאי ביטחון וסחר, מחריף.
טרודו אמר כי יש סימנים "אמינים" המצביעים על הודו כאחראית לרצח המנהיג הסיקי, וכי למערכת הביטחון הקנדית יש סיבה להאמין ש"סוכנים של ממשלת הודו" ביצעו את המעשה.
זמן קצר אחרי הצהרת טרודו הודיע משרד החוץ הקנדי כי קנדה גירשה משטחה דיפלומט הודי בכיר. בתגובה החליטה ניו דלהי לגרש דיפלומט קנדי. משרד החוץ בניו דלהי מסר כי הגירוש היה בעקבות "דאגה גוברת להתערבות של דיפלומטים קנדים בענייני הפנים שלנו, ובפעילויות נגד הודו".
בחודש יוני נורה למוות בקנדה המנהיג הסיקי הרדיפ סינג ניג'אר. הוא נרצח על-ידי שני מתנקשים רעולי פנים ונמצא מת במכוניתו ליד מקדש סיקי בסורי שפרברי ונקובר, בפרובינציית קולומביה הבריטית. ניג'אר, בן 46 במותו, היה נשיאו של המקדש ונודע כפעיל במאבק למען הקמת מדינה סיקית עצמאית בשם חליסטן בחלקים מצפון הודו ובחלק מפקיסטן. הוא היה אזרח קנדי ויליד הודו.
לאורך השנים האשימה הודו את ניג'אר באחריות לפיגועים בשטחה, בכלל זה רצח של איש דת הינדי בשנת 2021. הוא הכחיש את ההאשמות, אבל הממשלה בניו דלהי הכריזה עליו כטרוריסט וכמבוקש, והציעה פרס בסך מיליון רופי למי שימסור מידע שיוביל למעצרו. שמו אף נכלל ברשימת המבוקשים שראש ממשלת הודו נרנדרה מודי מסר לטרודו במהלך ביקורו בקנדה ב-2018.
באזהרת המסע לא התייחס משרד החוץ ההודי לעימות, וציין שהוא חושש לשלומם של אזרחים הודים בקנדה בגלל "פשעי שנאה ואלימות פלילית" שלטענתו מתקבלים בסלחנות על-ידי קנדה. "האיומים מכוונים במיוחד נגד דיפלומטים הודים ונגד חלק מהקהילה ההודית שמתנגדת לאג'נדה אנטי-הודית. ההמלצה לאזרחי הודו היא להימנע מנסיעה לאזורים בקנדה שבהם היו תקריות כאלה".
קנדה היא ריכוז האוכלוסין הגדול ביותר של סיקים בעולם אחרי מדינת המחוז ההודית פונג'אב, ועובדה זו היא מוקד קבוע למתיחות בינה לבין הודו. הממשלה ההודית מרבה להאשים את הרשויות בקנדה בנקיטת יד רכה מדי כלפי הסיקים המפגינים נגדה, הפגנות שלדבריה מקדמות אלימות נגד בכירים הודים. הודו טוענת שקנדה "מעלימה עין" בנוגע לפעילויות של לאומנים סיקים קיצונים.
ראש ממשלת קנדה טרודו דרש אתמול מהודו להתייחס במלוא החומרה להערכות שמתבססות על חקירת הרצח. ממשלתו של נרנדרה מודי מכחישה את ההאשמות וכינתה אותן "אבסורדיות". טרודו, שנפגש עם מודי החודש בשולי עצרת ה-G20 בניו דלהי, אמר אתמול על הפרשה: "הודו צריכה להתייחס אליה ברצינות המירבית. אנחנו עושים את זה, ולא מחפשים פרובוקציה או הסלמה".
בתוך כך קראה ארה"ב להודו לחשוף מה ידוע לה על הרצח. "אנחנו מודאגים מאוד מהטענות שאליהן התייחס ראש הממשלה טרודו", אמרה אדריאן ווטסון, דוברת המועצה לביטחון לאומי. גורם אמריקני אמר שטרודו עדכן את הבית הלבן על חקירת הרצח לפני שהצהיר שהודו מעורבת.
בנו של ניג'אר סיפר כי לאחרונה אביו נפגש "פעם או פעמיים בשבוע" עם אנשי מודיעין קנדים – כולל יום לפני ההתנקשות בחודש יוני. הוא טען שאביו קיבל מאות איומים, שבהם הזהירו אותו להפסיק את פעילותו למען עצמאות הסיקים. לפי בנו האיומים האלה תמיד הועברו לרשויות. "מהיום הראשון אנחנו ידענו שאם משהו יקרה לו, ממשלת הודו תהיה מעורבת בזה", הוא אמר.
הסיקיזם היא דת מונותאיסטית שמקורה בחבל פונג'אב, ושהתגבשה בתהליך סינקרטי ששילב אמונות הינדיות, מוסלמיות ואחרות סביב תורתם ומורשתם של הגורו (מורה) נאנאק ותשעת ממשיכי דרכו. היא התגבשה במהלך תקופה שתחילתה בסוף המאה ה-16 וסופה בשנת 1708, עם חתימת הספר המקודש לסיקים. פירוש המילה "סיקים" הוא "תלמידים". לפי הערכות מספרם של מאמיני הדת ברחבי העולם הוא כ-23 מיליון איש. בקנדה חיים קרוב ל-800,000 סיקים.