המונים יצאו אתמול בערב (שישי) לכיכר מיידאן בקייב, בירת אוקראינה, כדי לחגוג את שחרורה של העיר חרסון מידי הכיבוש הרוסי. "הלב שלי מתפוצץ משמחה", אמרה לודמילה, במקור תושבת מחוז חרסון, בזמן שהושמע בכיכר ההמנון האוקראיני, וצעירים רבים רקדו ונופפו בשלטים ודגלים. "זה מקרב עוד יותר את סוף המלחמה, ואם הם ינסו שוב לתקוף אנחנו נהיה מוכנים - זה בטוח", היא הוסיפה.
בסרטונים שהופצו מחרסון עצמה נראים חיילים אוקראינים מתקבלים בשמחה רבה ובהתרגשות על ידי התושבים שנשארו בעיר. בערב כבר צולמו תושבים חוגגים ברחובות, רוקדים במעגלים וקוראים "ZSU" - ראשי התיבות של הצבא האוקראיני. הנשיא וולדימיר זלנסקי אמר כי כוחות מיוחדים נמצאים בעיר לאחר נסיגת הכוחות הרוסיים והוסיף כי "זהו יום היסטורי. תושבי חרסון חיכו, הם מעולם לא ויתרו על אוקראינה". לדבריו, כוחות אוקראיניים הוצבו גם בדרכי הגישה לעיר, ותושבים החלו להסיר ברחביה סממנים רוסיים.
בתוך כך, צילומי לוויין שפורסמו אתמול חושפים נזק חדש ומשמעותי לסכר נובה קחובקה הסמוך לחרסון - שעל פי ההערכות נגרם במהלך הנסיגה הרוסית, ייתכן שבאופן מכוון. בצילומים נראה גם כי כמה גשרים שחוצים את נהר הדנייפר ניזוקו גם הם. מוקדם יותר, רוסיה טענה כי אוקראינה היא זו שהפציצה את הסכר.
אתמול בצהריים הודיע משרד ההגנה הרוסי על השלמת הנסיגה מהגדה המערבית של הדנייפר, כולל מהעיר חרסון וסביבתה. לפי ההודעות שפורסמו, יותר מ-30 אלף חיילים רוסים חצו את הנהר, והם כעת מוצבים בגדה המזרחית שלו - ו"אף יחידה של ציוד צבאי או נשק לא נותרה בגדה המערבית. כל אנשי כוחות הביטחון הרוסיים שבו לגדה המזרחית".
מהימנות הדיווח לא הייתה ברורה בתחילה ולא היה ברור אם מדובר ב"מלכודת" או אם מדובר בנסיגה אמיתית, אך בהמשך הודיע גם צבא אוקראינה כי כוחותיו "נכנסים אל העיר שחוזרת לשליטה אוקראינית". הצבא האוקראיני קרא לחיילים רוסים שעדיין נמצאים בתחומי העיר להיכנע באופן מיידי: "זו ההזדמנות היחידה שלכם להימנע ממוות".
סגן מושל מחוז חרסון אמר מוקדם יותר כי חיילים רוסים רבים לא הצליחו לעזוב את העיר חרסון לאחר חודשים של כיבוש, פשטו את מדיהם ועברו ללבוש אזרחי. "מספרם אינו ידוע", הדגיש, והפציר בתושבים המקומיים להישאר בבית בינתיים.
בחמישי דיווחו בלוגרים פרו-רוסים שהכוחות הרוסיים שחוצים את הנהר נתקלים באש כבדה מצד הכוחות האוקראיניים. לטענת משרד ההגנה הרוסי, אוקראינה תקפה במהלך הלילה שבין חמישי לשישי באזור חמש פעמים באמצעות מערכת HIMARS לירי רקטות שסיפקה לה ארצות הברית. בתמונות ששודרו בטלוויזיה הממלכתית הרוסית נראה מה שהיה פעם גשר אנטוניבסקי, הכביש היחיד שחוצה מחרסון לגדה המזרחית של נהר דנייפר שנמצאת בשליטה רוסית. בלוגרים צבאיים רוסיים אמרו שהגשר ככל הנראה פוצץ כשהחיילים הרוסים נסוגו.
רוסיה הודיעה על הנסיגה מחרסון וסביבתה רק ביום רביעי האחרון, אך ההודעה על השלמת המהלך תוך יומיים הייתה מהירה יותר ממה שאוקראינה וארה"ב ציפו. רק באותו יום הפצירו בקייב בעולם שלא למהר להאמין לרוסים כי הם נסוגים, והזהירו כי ייתכן שההודעה נועדה לנטוע באוקראינים תקוות שווא ולפתות את הצבא האוקראיני לתוך העיר חרסון כדי שימצא עצמו תחת אש מכיוונים בלתי צפויים.
ראש המטות המשולבים של צבא ארצות הברית, הגנרל מארק מילי, העריך מעט מאוחר יותר שאם הצבא הרוסי אכן נסוג, הנסיגה תימשך שבועות, מכיוון שרוסיה ריכזה כ-30-20 אלף חיילים בחרסון. "ראינו סימנים ראשוניים לכך שהם באמת נסוגים", אמר מילי. "הם הצהירו פומבית שהם עושים את זה, ואני מאמין שהם עושים את זה כדי לשמר את הכוח שלהם ולגבש מחדש את קווי ההגנה מדרום לנהר הדנייפר, אבל נצטרך לחכות ולראות".
מילי הזהיר כי ייתכן שהרוסים ינצלו את הנסיגה כדי להכין מחדש את כוחותיהם למתקפה שתיערך באביב, אך ציין כי לדבריו יש בכך גם הזדמנות לפתוח במשא ומתן. עם זאת הודה שכדי לפתוח במשא ומתן שכזה יצטרכו הן רוסיה והן אוקראינה להגיע להבנה הדדית שייתכן כי ניצחון צבאי איננו בר-השגה ולכן צריך לפנות לאמצעים אחרים.
הנסיגה מחרסון היא אחד הכישלונות המשפילים ביותר של רוסיה מאז פלשה לאוקראינה לפני תשעה חודשים. בשבועות הראשונים של המלחמה, נזכיר, רוסיה נכשלה בניסיון להגיע לבירה קייב - ובתחילת ספטמבר אף נדחקה מחרקוב שבצפון-מזרח אוקראינה. ברויטרס מציינים שנטישת חרסון אמנם מהווה תבוסה משפילה לצבא הרוסי, אך פחות כואבת מהנסיגה מחרקוב - שם איבדו הרוסים כוחות רבים. המפקד העליון של צבא רוסיה, הגנרל סרגיי סורוביקין, אמר כי הסיבה לנסיגה מחרסון היא שאין תועלת בלבזבז עוד דם רוסי על שליטה בעיר.
בנאום בליל שישי אמר נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי כי כוחותיו כבשו מחדש 41 יישובים בדרום אוקראינה, באחת מההתקדמויות המהירות והדרמטיות ביותר שהיו בכמעט תשעה חודשי מלחמה.
למרות זאת, דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר ביום שישי שרוסיה עדיין מחויבת להשיג את המטרות של "המבצע הצבאי המיוחד" שלה, וכי היא עדיין רואה באזור חרסון "חלק מרוסיה". ב-30 בספטמבר, נזכיר, הנשיא ולדימיר פוטין הכריז על סיפוח מחוז חרסון ושלושה מחוזות נוספים באוקראינה לרוסיה, צעד שהעצרת הכללית של האו"ם גינתה ברוב מוחץ. עם זאת, נראה כי אובדן הבירה האזורית של חרסון יפגע אנושות בתקוות הרוסים להשתלט על כל חופי הים השחור של אוקראינה, אף שפסקוב טען כי מבחינת רוסיה המעמד של האזור נותר ללא שינוי.
פורסם לראשונה: 23:12, 11.11.22