תחקיר משותף של "שומרים" וסוכנות הידיעות AP חושף כי עמותה ישראלית התומכת כלכלית ברוצח ראש הממשלה יצחק רבין, רוצח משפחת דוואבשה הפלסטינית, רוצחה של הנערה שירה בנקי וביהודים אחרים שהורשעו בפשיעה לאומנית - מגייסת תרומות בארצות הברית. התורמים האמריקנים זכאים לקזז חלק מתרומתם מתשלומי מס ההכנסה שלהם והמשמעות היא שהממשל האמריקני מסבסד בעקיפין את התרומות הללו.
העמותה המגייסת את התרומות, "שלום אסיריך" שמה, הוקמה בשנת 2020, אך גיוס התרומות החל לפחות שנתיים קודם לכן תחת השם "כולנו עם אסירי ציון". את רישומה של העמותה ביצע עורך הדין חנמאל דורפמן, יד ימינו של יו"ר עוצמה יהודית והשר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, ומי שניהל מטעמו את המשא ומתן הקואליציוני לכניסה לממשלה. דורפמן בתגובתו מסר שהוא אינו היועץ המשפטי של העמותה וסרב להתייחס לשאלות נוספות.
שלום אסיריך מגייסת כספים לטובת אסירים יהודים שהורשעו בכמה מהפשעים החמורים ביותר בעשורים האחרונים נגד יהודים ופלסטינים. העמותה הצהירה בפרסומים שונים, בין השאר במנשר שנחשף על ידי העיתונאי יוסי אלי בערוץ 13, שהיא מגייסת כספים עבור יגאל עמיר, רוצחו של ראש הממשלה יצחק רבין; עמירם בן אוליאל, שהורשע ברצח בני משפחת דוואבשה בדומא; ישי שליסל שרצח את שירה בנקי במצעד הגאווה בירושלים; יוסף בן דוד שרצח את הנער מוחמד אבו חדיר; חשודים בלינץ' בפלסטינים ואחרים. כיוון שמדובר בעמותה חדשה יחסית לא קיימים ברשם העמותות דיווחים רשמיים על היקף פעילותה, אך בערוץ 13 פורסם כי העמותה גייסה כ-150 אלף שקלים.
העמותה עצמה הצהירה שהכספים הללו מגיעים בין השאר לרוצחים עצמם ולבני משפחותיהם. כך למשל, בפוסט בחשבון הפייסבוק של העמותה משנת 2019 נכתב כי "לכבוד חג הפסח המתקרב ובא (…) ארגון שלום אסיריך וכולנו עם עצורי ציון אוספים דמי קמחא דפסחא למשפחות העצורים ולעצורים עצמם (שיוכלו לקיים את הפסח בכלא בצורה מינימלית)". באוקטובר האחרון פירסמה העמותה בחשבון הטוויטר שלה צילום של יין וחטיפים שונים וכתבה כי "לכבוד החגים, חילקנו מכתב חיזוק וקצת דברים טובים למשפחות של אסירי ציון, ולעצורי הבית היקרים. בע"ה שהשנה ישתחררו כולם ושנזכה לגאולה שלמה במהרה".
פרסום אחר, מנובמבר 2018, היה מכתב תודה שקיבלה העמותה ממשפחתו של בן אוליאל, בו נכתב כי "רצינו להודות לכם על כל העזרה שאתם עושים למעננו! העזרה הכספית הרבה! ההפקדות בקנטינה!....השקעה אין סופית. הצלה של ממש!".
חשודים בפשיעה לאומנית גם בין המייסדים
לפחות חמישה ממייסדי העמותה נחשדו בעבר בעצמם במעשים פליליים על רקע לאומני או פוליטי. כך למשל העמותה רשומה תחת כתובתו של פעיל הימין משה אורבך, תושב יצהר. אורבך נידון ב-2016 לשנתיים מאסר בעקבות הרשעה במעשי המרדה, הסתה לאלימות והחזקת פרסום גזעני, לאחר שחיבר מסמך בשם "מלכות הזדון" הקורא לנקוט בפעולות אלימות כלפי ערבים. במקרה אחר הוא שילם קנס לאחר שקילל שוטר לא יהודי בהר הבית ואמר לו כי "צריך להעיף מפה את הערבים, צריך לשרוף לכם את המסגד במידה ולא נשרף כבר, הרב כהנא צדק, אל תדבר אליי אתה גוי". במקרה שלישי כינה שוטר יהודי "נאצי".
מייסד אחר של העמותה, אור שרגא, נעצר ב-2021 בחשד שתקף ופצע פלסטינים תוך שימוש בנשק. מייסד שלישי, רעי שינדלר, הוגדר בבית המשפט על ידי נציגי פרקליטות המדינה כ"פעיל ימין קיצוני…מוכר כמקורב לפעילים קיצוניים החשודים בפעילות אלימה ובלתי חוקית על רקע גזעני, כולל הצתות והשחתת רכבים". נגד מייסד רביעי הוגש כתב אישום על הפרעה לשוטר במילוי תפקידו בעת ביקור בהר הבית.
הגיוסים בארצות הברית
בישראל מגייסת "שלום אסיריך" תרומות זה כמה שנים. כעת מסתבר, בתחקיר משותף של "שומרים" ו-AP כי העמותה מגייסת כספים גם דרך ארגון שפועל בניו ג'רזי בשם World of Tzedaka. מדובר בגוף גדול יחסית, שהיקף התרומות שגייס בשנת 2020 עמד על כ-6.3 מיליון דולר. הארגון מזמין גופים שונים מישראל להתרים דרכו כספים בארצות הברית, ונוטל עמלה של כשלושה אחוזים מהגיוסים. באתר World of Tzedaka מוסבר שמדובר בארגון מוכר לצרכי מס בארצות הברית ומי שתורם דרכו יכול להצהיר על תרומתו ולקזז חלק מחבות המס שלו. כלומר, התרומה מסובסדת בעקיפין על ידי משלם המיסים האמריקני. היקף הקיזוז, לפי כללי מס ההכנסה האמריקני, יכול להגיע בתנאים מסוימים גם למאה אחוזים מהתרומה שניתנה.
עורך הדין מרכוס אוונס, שניהל את מחלקת הארגונים ללא כוונות רווח של מס ההכנסה האמריקני בשנות התשעים, אמר לשומרים כי "משרד המשפטים האמריקני רואה בסיוע למשפחות של טרוריסטים כסוג של תמיכה חומרית בטרור".
אלן אפריל, מומחית אקדמאית לענייני מס וארגונים ללא כוונות רווח, אמרה כי למרות שסיוע למורשעים בפלילים ולבני משפחותיהם יכול להיות מקובל כמטרת צדקה, תמיכה במורשעים בטרור עלולה להתפרש כמעודדת פעילות פלילית. לדבריה, כדי שהטענה תתפוס עליה להיות מוכחת משפטית.
מס ההכנסה האמריקני סירב להשיב לשאלות בנושא בטענה כי החוק הפדרלי מונע מהם להשיב. בארגון World of Tzedaka לא ענו לשאלות שהועברו אליהם. בעמותת "שלום אסיריך", סרבו להגיב בטענה שאין להם עניין להגיב לגופים קיקיוניים.