שלטון הטליבאן באפגניסטן עורר היום (רביעי) תדהמה וזעם במדינה ומחוצה לה, כאשר הודיע בפתאומיות על סגירת כל בתי הספר התיכוניים לבנות – שעות אחדות בלבד לאחר שהבוקר הורשו נערות בנות 12 עד 19 לחזור ללמוד, לראשונה מאז שהארגון האיסלאמיסטי השתלט על אפגניסטן באוגוסט אשתקד.
שינוי המדיניות המפתיע נעשה בשעה שאלפי נערות כבר ישבו בכיתות, ולפי העדויות רבות מהן התרגשו מאוד לחזור סוף-סוף ללמוד. חלקן פרצו בבכי כאשר המורים הודיעו להן לפתע על ההחלטה לסגור את בתי הספר מחדש, והורו להן לחזור הביתה. "כולנו התאכזבנו מאוד ונכנסו לייאוש מוחלט כשהמנהלת הודיעה לנו, גם היא בכתה", סיפרה לסוכנות הידיעות רויטרס תלמידה בבית ספר בבירה קאבול, שרויטרס לא חשפה את שמה מחשש שתיפגע.
להפתעה הרבה תרמה העובדה שרק אתמול בערב, שעות לפני פתיחתם מחדש של התיכונים לבנות, משרד החינוך בקאבול עוד הספיק לפרסם סרטון וידאו שבו בירך את הבנות על חזרתן לכיתות הלימוד. אלא שהבוקר הוא הודיע כאמור על ביטול ההחלטה, שעליה נמסר כבר בשבוע שעבר. בטליבאן טענו כי מדובר בסגירה זמנית, וכי הגישה של הנערות להשכלה תושב להן לאחר שניתן יהיה לקבוע תוכניות לחינוכן באופן שתואם, לפי הפרשנות של הטליבאן, את "הדין האיסלאמי ואת התרבות האפגנית".
לטליבאן, נזכיר, פרשנות קיצונית במיוחד של ההלכה האיסלאמית, השריעה, ובתקופת שלטונו הקודמת באפגניסטן, בין 1996 ל-2001, הוא הנהיג משטר דמים שבמסגרתו סקל למוות מתנגדים ואסר על נשים לרכוש השכלה או לצאת מהבית ללא ליווי של גבר מבני משפחתן. עם עלייתו מחדש לשלטון בשנה שעברה – השתלטות שהתאפשרה לנוכח קריסת הצבא של השלטון הפרו-מערבי הקודם במדינה עם נסיגת כוחות ארה"ב ובעלות בריתה בנאט"ו – ניסה הטליבאן להציג עצמו כמתון יותר, תוך שהוא מפזר שורת הבטחות, ובהן שמירה על הגישה של ילדות ונערות לחינוך.
אלא שלאורך החודשים שעברו מאז הטיל השלטון האיסלאמיסטי שלו עוד ועוד הגבלות על נשים, ובין היתר הוא אוסר עליהן כעת לעבוד ברוב המקצועות הממשלתיים, או לנסוע אל מחוץ לערים לבדן. אנדרו ווטקינס, מומחה לאפגניסטן מהמכון האמריקני לשלום, אומר כי ה"זיגזג" של הטליבאן מעיד כנראה על מחלוקות ומאבקי כוח בהנהגת הארגון. "השינוי הזה ברגע האחרון נובע כנראה מהבדלים אידיאלוגיים בתנועה, בנוגע לאופן שבו החזרת בנות לבתי הספר תיתפס בעיניי תומכיה".
גורם בטליבאן אמר לסוכנות הידיעות AFP כי ההחלטה לבטל את פתיחת בתי הספר התקבלה במהלך הלילה האחרון, בדיון שקיימו פקידים בכירים בקנדהאר, העיר שבה צמח הארגון בשנות ה-90, ושבה עדיין שוכנת הנהגתו הדתית. במשרד החינוך האפגני, יצוין, לא העניקו הסבר לשינוי המדיניות המפתיע, אך אחד מדובריו, עזיז אחמד רייאן, טען כי "הלך הרוח" במדינה, במיוחד בכפרים, "לא ערוך" לחזרתן של הבנות לכיתות. "יש לנו הגבלות תרבותיות מסוימות", הוא טען.
סגירת בתי הספר באמצע יום הלימודים עוררה כאמור זעם רב, ועדי ראייה דיווחו כי בתיכון לבנות "סאדר קאבולי" בבירה הנערות שם פתחו בהפגנה ספונטנית כאשר נאמר להן שעליהן לעזוב. "הן עזבו אחרי שהטליבאן הגיע ואמר להן ללכת הביתה. זו הייתה הפגנה לא אלימה", העיד מוכר בחנות נעליים סמוכה. בבית ספר אחר בקאבול, הנערות אספו בבכי את חפציהן. "אני רואה את התלמידות שלי בוכות ולא מוכנות לעזוב את הכיתות", סיפרה מורה בשם פלוואשה. "זה כואב מאוד לראות אותן בוכות".
ההחלטה עוררה גם זעם בקהילה הבינלאומית, שמציבה את מתן הגישה להשכלה עבור בנות כדרישה מרכזית בפני הטליבאן, אם ברצונו לקבל הכרה בינלאומית בשלטונו. כמה וכמה מדינות וארגונים אף הציעו לממן בעצמם את שכר המורים האפגנים. השליחה האמריקנית המיוחדת לענייני אפגניסטן, רינה אמירי, אמרה כי המהלך פוגע ביכולת להאמין בהתחייבויות שמספק הטליבאן, והוסיפה כי הוא "רומס עוד יותר את תקוותיהן של משפחות לעתיד טוב יותר עבור בנותיהן".
מישל בצ'לט, נציבת זכויות האדם של האו"ם, אמרה כי מדובר במהלך שפוגע "קשות" באפגניסטן. "אני שותפה לתסכול ולאכזבה העמוקים של תלמידות התיכון והנשים האפגניות", הוסיפה. גם כלת פרס נובל לשלום מלאלה יוספזאי – ששרדה ניסיון חיסול של הטליבאן בפקיסטן השכנה כשהייתה בת 15 בלבד, ומאז פועלת לקידום חינוך ילדות – הביעה אכזבה קשה. "הם ימשיכו למצוא תירוצים למנוע מילדות ללמוד – בגלל שהם מפחדים מחינוך ילדות ומהעצמת נשים", היא צייצה בטוויטר.
גם אם הטליבאן ייכנע בסופו של דבר לדרישה הבינלאומית להעניק לילדות ולנערות גישה לחינוך, משפחות ונשים רבות מביעות כעת ייאוש מפני עתידן תחת שלטונו. הייאוש הזה ניכר היטב אצל הילה האיה, צעירה בת 20 מקנדהאר, שהחליטה באופן עצמאי לעזוב את הלימודים. "הילדות הללו שהשלימו את החינוך שלהן מצאו את עצמן יושבות בבית עם עתיד לוט בערפל", אמרה ל-AFP. "מה יהיה העתיד שלנו?".