ארבעה ימים אחרי מתקפת חיזבאללה: מועצת הביטחון של האו"ם אישרה אחר הצהריים (יום רביעי) פה אחד את חידוש המנדט של כוח יוניפי"ל שמוצב בגבול שבין ישראל ולבנון - לשנה נוספת. ניסיונותיה של ישראל לבטל את המהלך ולקצר את המנדט לחצי שנה נבלמו בשל התנגדות עזה של צרפת וגורמים נוספים באו"ם.
ההחלטה התקבלה בצל מתקפות חיזבאללה על ישראל, וחרף אוזלת היד של כוח שמירת השלום של האו"ם - והעובדה שמאז 8 באוקטובר ירה ארגון הטרור השיעי כ-8,500 רקטות ומאות כטב"מים לעבר ישראל, באמצעות מימון וחימוש מצד איראן.
במהלך היום ערך ראש הממשלה בנימין נתניהו ערך ביקור בגבול הצפון, ואמר כי "סיכלנו לפני ימים אחדים מתקפת פתע של חיזבאללה על מדינת ישראל. השמדנו אלפי רקטות קצרות טווח, שהיו מכוונות לגליל ולגולן. ואני חוזר ואומר - אלפי רקטות. סיכלנו את כל הכטב"מים שכוונו למדינת ישראל, לגליל ולמרכז, והם הושמדו וסוכלו. זו הצלחה גדולה, אבל אני לא אומר לכם שזה מספיק. להיפך, אמרתי אמת פשוטה - זה לא סוף פסוק. מתי יהיה סוף פסוק? רק כשנוכל להחזיר את הביטחון ואת התושבים לבתיהם בביטחה. זה יעד לאומי ראשון במעלה. אנחנו מחויבים להשיג אותו - ואנחנו גם נשיג אותו".
בישראל התייחסו להחלטה מוקדם יותר, והדגישו כי דוחות מזכ"ל האו"ם בנוגע ליישום החלטה 1701 אינם משקפים את המציאות בשטח. לפי ישראל, הדוחות לא מתייחסים כנדרש למגבלות התנועה והפעולה שחיזבאללה ופעיליו מציבים מזה שנים על משקיפי יוניפי"ל בדרום לבנון, כמו גם להתעצמות הארגון בשטח הפעילות של הכוח הבינלאומי, תוך הפרה ברורה של החלטה 1701. ישראל גם מאשימה את האו"ם כי אינו מתייחס כנדרש להימצאות אמל"ח איראני בלבנון, דבר שמפר את אמברגו הנשק ומנסה לייצר איזון מלאכותי בין חיזבאללה לישראל.
עמדתה של ישראל ביחס לחידוש המנדט היא שיש להביא ליישום מלא של החלטה 1701 ומנדט יוניפי"ל - כולל דחיקת חיזבאללה מצפון לנהר ליטני. המשלחת הישראלית לאו"ם מסרה כי ישראל אומנם מעוניינת בהסדר דיפלומטי בגבולה הצפוני, אך לא תהסס לפעול צבאית אם תידרש לכך - ולא תסכים לחזור למציאות הביטחונית ששררה בדרום לבנון טרם 7 באוקטובר.
המשלחת, בהובלת שגריר ישראל באו"ם דני דנון, עבדה צמוד לבנות בריתה ביחס לתהליך חידוש המנדט של יוניפי"ל, ובפרט לצד ארצות הברית. עמדת ישראל נגזרה מהצורך להבהיר כי לא ניתן לשדר מסר של "עסקים כרגיל", ובהתאם הועברו דרישות, שחלקן התקבלו. כך למשל, התקבלה ההצעה לנסח פורמט אחר של חידוש המנדט, בצורת טקסט שיהיה קצר ומתומצת יותר - על מנת להמעיט בערכו של הכוח הבינלאומי.
ואומנם, דרישה שלא התקבלה היא קיצור המנדט לתקופה הקצרה מ-12 חודשים, כאמור, בשל עמדת צרפת ומרבית חברות המועצה. בנוסף, המשלחת דרשה להכניס למנדט סעיף גינוי לחיזבאללה - אך גם הצעה זו לא התקבלה. ארגון הטרור הלבנוני כלל אינו מוזכר בטיוטת המנדט, על אף שהוא האיום הגדול ביותר על כוח יוניפי"ל.
יש לציין כי בחודשים האחרונים חיזבאללה לא רק יורה טילים על ישראל מאזורים שסמוכים לבסיסים של יוניפי"ל – אלא שהוא אף מסכן אנשיו, על-ידי שימוש באזורים הללו כאתרי שיגור, כשחלק מהרקטות נופלות קרוב ליחידות של הכוח הבינלאומי. הטקטיקה הזו של שימוש בחיילים של האו"ם כמגן אנושי מדגיש את הסיכון הגובר שבו נמצאים חיילי יוניפי"ל, ומדגיש את הצורך הדחוף בהתערבות בינלאומית לאכיפת המנדט.
נכון ליולי 2024, כוח יוניפי"ל מונה כ-10,000 חיילים, שמגיעים מ-49 מדינות שונות, ובהן איטליה, ספרד, צרפת, הודו, סין, גואטמלה, קניה, ניגריה, אורוגוואי, זמביה, קזחסטן, קטאר, טורקיה ואירלנד. הארגון מתוקצב ב-510 מיליון דולרים בשנה. בדצמבר 2022 חיזבאללה הרג חייל יוניפי"ל מאירלנד.
שגריר ישראל לאו"ם דני דנון אמר: "בכוונתי להבהיר למועצת הביטחון כי אם כוח יוניפי"ל של האו"ם לא ירחיק את חיזבאללה מהגבול - אנחנו נעשה את זה. יוניפי"ל חייב להיות פעיל ויעיל באכיפת החלטה 1701. המצב שבו חיזבאללה יורה טילים על ישראל בסיוע איראן, סמוך לבסיסיו של הכוח הבינלאומי, הוא בלתי מתקבל על הדעת".