בירושלים נערך הערב (ראשון) טקס חניכת האנדרטה להנצחת 83 הנופלים והנרצחים תושבי הבירה במלחמת חרבות ברזל. באירוע השתתפו נשיא המדינה יצחק הרצוג, ראש העיר ירושלים משה ליאון ונציגי המשפחות השכולות. ג'ון פולין, אביו של הירש גולדברג-פולין ז"ל שנחטף לעזה ונרצח על-ידי שוביו מחמאס, נשא תפילה להשבת החטופות והחטופים.
"היום איננו רואים רק את אורה של העיר, אלא את אורם של הירושלמים - את אורם של אוהביה, את אורם של אלה שהקימו בה את ביתם, של אלה שהגנו עליה ועל כל מדינת ישראל בחירוף נפש, ונלחמו בכל מאודם על הקיום ועל החיים כאן", אמר הנשיא הרצוג בנאומו. "מתוך האבל והשבר, אנחנו מבקשים לראות כעת את אורה של ירושלים, את אורם של הירושלמים, של בניה ובנותיה האוהבים, המסורים והנחושים שאיבדנו במלחמה".
הרצוג אמר עוד: "אנחנו מבקשים לראות את אורם של החיילים והאזרחים שנפלו ונרצחו באסון הכבד של 7 באוקטובר ובמלחמה המתחוללת מאז ובעורף ישראלי והירושלמי. אנחנו רוצים שהאור שלהם ילווה אותנו, ימלא אותנו, וישתקף בעינינו. אנחנו רוצים להמשיך ולהביא את האור שלהם לכאן, לאנדרטה הזו שאנחנו חונכים יחד היום ולכל מקום שהיה יקר לליבם".
הנשיא הזכיר בנאומו את סמל-ראשון דביר ברזני (20) ז"ל, לוחם בגדוד 890 של חטיבת הצנחנים שנפל בנובמבר בקרב בצפון רצועת עזה. "אני חושב על האור של דביר ברזני, אחד מגיבוריה של ירושלים שנפלו במערכה", אמר הרצוג. "דביר, בנם של טלי ואביחי ברזני, סגן ראש אגף הביטחון בבית הנשיא, היה ירושלמי גאה ונחוש, כמו הוריו ואחיותיו; מסור בכל ליבו לעם ולמדינה.
"כמו רבים מהנופלים הירושלמים - הקדושים, הגיבורים – שאותם ואת משפחותיהם זכיתי להכיר בחודשים האחרונים, גם דביר חש באופן העמוק ביותר את היותו חלק משרשרת דורות, ואת כובד האחריות שמוטלת על כתפיו. הוא שיקף את האור הירושלמי שבקע באחת במלחמה הזאת. אור של שליחות, של תרומה ושל ערבות הדדית, אור גנוז של אלפי שנים שהתכנס לרגע אחד, היסטורי ומכונן, רגע של מערכה על חיינו וביטחוננו כאן – בציון".
הרצוג הוסיף: "דביר שיקף תופעה רחבה ומפעימה, תופעה ירושלמית, שגבתה מחיר כבד מהעיר המופלאה הזו. מגילה ועד רמות; מקריית משה עד קריית היובל וקריית מנחם; מהר חומה בואכה ארנונה ותלפיות, ועד פסגת זאב; מהעיר העתיקה ועד הקטמונים, בית הכרם והר נוף; שכונות שכונות, ליוו את חללי ירושלים. הם לא נלחמו בירושלים. אבל הם נלחמו גם על ירושלים.
"המתקפה המפלצתית של חמאס ב-7 באוקטובר אמנם פגעה בתחילה ביישובי מערב הנגב, אך עבור אויבינו, היעד של המלחמה לא היה יישוב כזה או אחר. כפי שהם הכריזו – המלחמה הייתה ועודנה מלחמה על ירושלים; כלומר על שורשינו, על עצם זכותנו לחיות כאן כבני חורין. על זה נלחמו הירושלמים שיצאו להשיב מלחמה שערה, ומוסיפים להילחם בגבורה עילאית, את מלחמתו של העם כולו".
ראש העיר ירושלים ליאון, שיזם את הקמת האנדרטה, אמר בטקס: "כל אחד מאיתנו יזכור לעוד עשרות שנים את השבת הארורה בבוקר שמחת תורה שנחקק בהיסטוריה של כולנו. פתחתי את הבוקר כמו כל עם ישראל כשהחלו להישמע האזעקות. חלפו כמה דקות, מיד הקפצתי את הנהלת העיר. ככל שנקפו השעות, החלו לזרום השמות ואיתם הסיפורים. עוד לוחם שנפל, עוד אזרחית שנעדרת, עוד תושב שנראה נחטף משטח המסיבה".
ליאון אמר עוד: "גם במעלה החודשים שחלפו מאז נחשפנו לעוד ועוד סיפורים מעוררי השראה. תושבים מכלל המגזרים מוכיחים שוב כי עיר אחת אנחנו, עם סיפור משותף שמחבר את כולנו. מאז אותה שבת ועד היום עוד נופלים, עוד משפחות יקרות שמצטרפות למעגל השכול ואנחנו כולנו לצידן, מלווים, מחבקים ותומכים. ירושלים נרגשת לחנוך את האנדרטה המיוחדת הזאת שמבליטה את עוצמת האובדן שחוותה העיר ירושלים".
האנדרטה, שהוקמה מול הספרייה הלאומית, מנציחה את החללים והנרצחים הירושלמים במלחמה מקרב חיילי צה"ל, כוחות הביטחון וההצלה ופעולות האיבה.
האנדרטה בנויה על בסיס צורת המגן דוד, שמקודקודיו מזדקרים לוחות ברזל לעבר השמיים כמו נושאים תפילה ויוצרים יחד עץ גדוע וסדוק, אך כזה שטומן בתוכו את היכולת לצמיחה וריפוי ומסמל גם את הכוח והעוצמה לחיבור ואחדות מתוך השבר העצום. האנדרטה עשויה מברזל, קוטרה 14 מטרים, וגובהה חמישה מטרים וחצי.