משרד החוץ הטורקי זימן היום (ה') לשיחת הבהרה שגרירים ודיפלומטים בכירים מתשע מדינות מערביות, אחרי סגירתן של קונסוליות מערביות באיסטנבול ופרסום אזהרות מסע למבקרים בעיר.
לפחות שבע מדינות אירופאיות - בהן גרמניה, הולנד, בריטניה ושבדיה - החליטו השבוע לסגור זמנית את הקונסוליות שלהן באיסטנבול ולאסור על קבלת קהל. סגירת הנציגויות הדיפלומטיות הייתה מסיבות ביטחוניות ומחשש לטרור: גרמניה ציינה כי היא חוששת מנקמה נגד מדינות המערב, בעקבות הצתות של ספרי קוראן בהפגנות של הימין הקיצוני שהתקיימו בחודש שעבר נגד טורקיה.
שלוש ההפגנות שבהן הוצתו ספרי קוראן היו בשבדיה, דנמרק והולנד, ונערכו על רקע ההתנגדות הטורקית לאשר את הצטרפותן של שבדיה ופינלנד לברית נאט"ו. מדינות אירופאיות גינו את שריפת הספרים, אך חלקן ציינו כי הן לא יכולות למנוע את האירועים במסגרת השמירה על חופש הביטוי.
שריפת ספרי הקוראן עוררה זעם גדול בטורקיה ובעולם המוסלמי, והחריפה את המתיחות בין טורקיה לשתי המדינות הנורדיות שזקוקות להסכמתה כדי להצטרף לנאט"ו. בסוף השבוע שעבר, יממה אחרי שספר קוראן הוצת בהפגנה בשטוקהולם, מחו מפגינים מחוץ לקונסוליה השבדית באיסטנבול. שבדיה הייתה אחת מהמדינות שפרסמו אזהרות מסע לנוסעים לאיסטנבול. שטוקהולם, וכמה מעצמות אירופאיות, המליצו לאזרחיהן להתרחק מהתקהלויות וממוקדי התיירות במרכז העיר.
גם ארה"ב פרסמה אזהרת מסע, וקראה לאזרחיה לגלות ערנות. בתחילת השבוע אף הזהירה ארה"ב מאפשרות של פיגועים נגד בתי כנסת וכנסיות באיסטנבול. הקונסוליה האמריקנית בעיר עדיין פעילה, מכיוון שאינה נמצאת במרכז העיר ולכן רחוקה מאזור שנחשב כרגע למסוכן.
בעדכון על הכוננות הביטחונית אמרה ביום ראשון השגרירות האמריקנית באנקרה כי קיים חשש שמחבלים יבצעו בזמן הקרוב פיגועים באיסטנבול כנקמה על שריפת הספר הקדוש למוסלמים, באזורים שבהם מבקרים אזרחים מערביים – במיוחד בשכונות טקסים, איסתיקלאל, גלאטה וביולו.
בסוף השבוע שעבר, אחרי הפגנות מחוץ לשגרירויות טורקיות והצתת הספר הקדוש למוסלמים, פרסם משרד החוץ הטורקי אזהרת מסע למדינות במערב. טורקיה הזהירה את אזרחיה מחשש ל"מתקפות איסלאמופוביות, גזעניות וקסנופוביות (שמונעות משנאת זרים)" בארה"ב ובאירופה.
שר הפנים הטורקי, סוליימאן סוליו, הביע היום זעם על הסגירה הזמנית של הקונסוליות המערביות באיסטנבול ופרסום אזהרות המסע לנוסעים לעיר, שבה חיים 16 מיליון תושבים. סויילו, שידוע בעמדות אנטי-מערביות, האשים את המערב בניהול "לוחמה פסיכולוגית" נגד טורקיה, ובניסיון להרוס את ענף התיירות שלה. סוילו אמר כי סגירת הקונסוליות ואזהרות המסע לתיירים הן חלק מהמזימה המערבית למנוע מענף התיירות הטורקי להתאושש ממגפת הקורונה. מפלגת השלטון בטורקיה, "מפלגת הצדק והפיתוח", האשימה את המערב ב"הצהרות לא אחראיות".