רגע האמת מתקרב, ונשיא ארה"ב מפציר ברוסיה לשקול היטב את צעדיה: ג'ו ביידן הזהיר אמש (יום ג') כי מתקפה רוסית על אוקראינה היא עדיין אפשרות ממשית מאוד, וכי אם מוסקבה תעשה זאת – היא תיתקל בתגובה מערבית מאוחדת ונחרצת. ביידן מסר הצהרה מיוחדת בבית הלבן, כשברקע ההבנה שהמשבר באוקראינה מתקרב לנקודת רתיחה: בסוף השבוע דווח כי במערב חושדים שרוסיה מתכוונת לפתוח במתקפה על אוקראינה כבר היום, יום רביעי, וגם אתמול המשיכו ארה"ב ונאט"ו להזהיר שמתקפה כזו עלולה להתחיל "בכל רגע".
רשת CBS דיווחה אמש כי המודיעין האמריקני מזהה יחידות רוסיות עוזבות את שטחי הכינוס שבהם חנו במשך שבועות ליד הגבול האוקראיני, נעות לעבר הגבול הזה – ופורסות שם יריעות הסוואה כדי למנוע מעקב של לוויינים אחרי תנועותיהן. ברשת טענו כי מה שארה"ב מזהה נראה כהכנה לפלישה לתוך אוקראינה.
הצהרת ביידן והדיווח של CBS באו שעות אחרי שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין השמיע הצהרות מתונות-משהו, שבהן נראה כי הוא מאותת למערב שהוא דבק במסלול הדיפלומטי, ואינו ממהר לפעול צבאית. בתום פגישה בקרמלין עם קנצלר גרמניה אולף שולץ אמר פוטין כי רוסיה אינה רוצה מלחמה באירופה, וכי היא מעוניינת להמשיך לעבוד עם המערב על סוגיית הביטחון ביבשת וחותרת להגיע איתו להסכמות. דבריו של פוטין הצטרפו להודעת רוסיה מאתמול בבוקר, שלפיה החלה להסיג חלק מהחיילים שלה בגבול אוקראינה בחזרה לבסיסיהם – הצהרה שנתפסה כאיתות על נכונות מסוימת של מוסקבה להפחית את המתיחות. עם זאת, במערב טוענים כי ההודעה הרוסית טרם גובתה בצעדים נרחבים בשטח, וכי סכנת הפלישה לאוקראינה נותרת בעינה. הדיווח של CBS רק מחזק את הטענה הזו.
בהצהרה שמסר אמש מול המצלמות אמר ביידן כי אם הודעת משרד ההגנה הרוסי על החזרת חלק מהחיילים לבסיסיהם תתברר כנכונה יהיה זה דבר טוב, אך ציין גם הוא כי לפי שעה הטענה הזו טרם אומתה, וכי במקום זאת המודיעין שיש בידי ארה"ב מלמד שהרוסים ממשיכים להימצא בעמדת תקיפה מאיימת ביותר כלפי אוקראינה. "פלישה היא עדיין תרחיש אפשרי מאוד", אמר ביידן, "ולכן ביקשתי כמה פעמים מכל האמריקנים באוקראינה – עזבו עכשיו, לפני שיהיה מאוחר מדי לעזוב בבטחה". הוא ציין כי לפי המודיעין האמריקני, יותר מ-150 אלף חיילים רוסים מקיפים כעת את אוקראינה.
בדבריו טען ביידן כי לדיפלומטיה עדיין יש מקום רב וסיכוי ממשי להצליח, וציין כי בשיחתם בשבת סיכמו הוא ופוטין להמשיך לפעול בנתיב הזה. ביידן הצהיר אמש כי יש "דרכים אמיתיות" לענות על הדאגות הביטחוניות של רוסיה, אלה שמביאות אותה לאיים כעת על אוקראינה, וכי ארה"ב מציעה לה בין השאר לגבש הסכמי בקרת נשק חדשים.
לצד זה הדגיש הנשיא האמריקני כי וושינגטון ובעלות בריתה לא יקריבו עקרונות בסיסיים, כשכוונתו לתביעה הרוסית שנאט"ו תתחייב להימנע מצירוף אוקראינה אל הברית הצבאית: "למדינות יש זכות לריבונות ולשלמות טריטוריאלית. יש להן זכות להחליט למי לחבור", אמר. ביידן הדגיש כי ארה"ב ואוקראינה אינן איום על רוסיה, וכי לנאט"ו אין טילים באוקראינה – וגם אין לה כוונה להציב שם כאלה. "איננו חותרים לערער את יציבות רוסיה, ולאזרחי רוסיה אני אומר – אינכם האויבים שלנו".
בהצהרתו הזהיר ביידן את פוטין מהאופן שבו תזכור אותו ההיסטוריה אם יחליט לפלוש לאוקראינה: "לפני 77 שנים עמינו לחמו זה לצד זה במלחמת העולם השנייה. זו הייתה מלחמת אין ברירה, אבל אם רוסיה תתקוף את אוקראינה זו תהיה מלחמה מתוך בחירה, וכזו שהחלה ללא סיבה. אם רוסיה אכן תפלוש בימים או בשבועות הקרובים, המחיר האנושי לאוקראינה יהיה עצום, והמחיר האסטרטגי לרוסיה גם הוא יהיה עצום. היא תיתקל בגינוי עולמי. העולם לא ישכח שרוסיה בחרה מוות והרס ללא סיבה. נגיב בנחרצות. המערב מאוחד". ביידן הדגיש כי נאט"ו חזקה מאי פעם, וכי ארה"ב ובעלות בריתה ערוכות ומוכנות להטיל סנקציות כבדות על מוסקבה.
הנשיא האמריקני ציין בדבריו את האפשרות שלפלישה רוסית לאוקראינה יהיו השלכות גם בתוך ארה"ב, בראש ובראשונה עליית מחירים, כולל מחירי האנרגיה. "העם האמריקני מבין שההגנה על הדמוקרטיה והחירות מעולם לא באה בלי מחיר", אמר, והוסיף שהרפובליקנים והדמוקרטים מאוחדים ברצונם להגן על "העקרונות האמריקניים ביותר".
פוטין בהצהרה חריפה: "רצח עם בדונבאס"
כאמור, מוקדם יותר אתמול אותת נשיא רוסיה פוטין שהוא ממשיך לתת הזדמנות לדיפלומטיה: בתום פגישתו במוסקבה עם קנצלר גרמניה אמר פוטין "אנחנו לא רוצים מלחמה באירופה", אך לצד זה התריע: "אנחנו רואים את נאט"ו בדלת שלנו, ורוצים לפתור עכשיו את סוגיית ההצטרפות האפשרית של אוקראינה לברית הצפון-אטלנטית". רוסיה, נזכיר, רואה באוקראינה אזור חיץ אסטרטגי בינה לבין המערב, ודורשת שנאט"ו תתחייב שלא לצרף אותה אל הברית לעולם. במסיבת העיתונאים עם שולץ הבהיר פוטין כי הוא אינו מוכן להסתפק בדחיית העיסוק בסוגיית צירופה של אוקראינה לנאט"ו, אלא דורש תשובות בעניין כעת.
פוטין אמר כי רוסיה לא קיבלה עד כה מהמערב שום תשובה "בונה" על ההצעות שהגישה בנוגע להסדרים הביטחוניים החדשים שהיא מבקשת לערוך במזרח היבשת ובמרכזה, ובהצהרה חריפה טען כי באזורים שבשליטת המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה "מתבצע רצח עם", וכי "אנחנו חייבים לפתור את בעיית דונבאס". במערב, נזכיר, הזהירו בשבועות האחרונים כי פוטין צפוי להשתמש בגורלם של התושבים הפרו-רוסים בחבל דונבאס כדי להצדיק פלישה של צבאו לאוקראינה, ולכן הצהרה חריפה כמו שניפק אמש מעוררת מיד תשומת לב.
לצד דבריו החריפים של פוטין, בהצהרתו אפשר היה כאמור לזהות שורה של אמירות שמהן משתמע כי הוא מתכוון להמשיך לתת הזדמנות לדיפלומטיה. פגישת פוטין ושולץ נערכה כאמור שעות אחרי שרוסיה הודיעה כי החלה להחזיר לבסיסיהם חלק מהחיילים שהציבה בשבועות האחרונים בגבולות אוקראינה – הודעה שעוררה במערב תקווה קלה כי פניה של מוסקבה אינם למלחמה – ובהמשך הצהיר פוטין בקולו כי התקבלה החלטה על "הסגה חלקית של הכוחות". באיתות למערב שיש נקודות שבהן אפשר להגיע להסכמה בין הצדדים אמר פוטין כי רוסיה מוכנה לדון עם ארה"ב ונאט"ו בצעדים בוני-אמון ולהמשיך לעבוד עם המערב על הביטחון האירופי. הוא ציין כי מוסקבה מוכנה בין השאר לקיים שיחות על הטילים המוצבים ביבשת. "נפעל בהתאם להתפתחויות בשטח, אבל אנחנו רוצים להגיע להסכמות עם שותפינו", אמר פוטין.
אתמול בצהריים, שעות אחרי שרוסיה הודיעה על החזרת חלק מחייליה לבסיסיהם, הזהירה נאט"ו כי היא איננה רואה בשטח עצמו סימנים להפחתת המתיחות מצד מוסקבה, וראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון הוסיף כי המודיעין שמגיע מהשטח "עדיין אינו מעודד". גם שר החוץ של אוקראינה דמיטרי קולבה הצהיר כי קייב תאמין להצהרות על הפחתת המתיחות רק כשתראה נסיגה של ממש. מחלקת המדינה של ארה"ב מסרה אמש כי בשיחה עם שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב אמר לו מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן כי וושינגטון עדיין מודאגת מיכולתה של רוסיה לפלוש לאוקראינה ורוצה לראות "הפחתה אמינה ומשמעותית של המתיחות – הפחתה שאפשר יהיה לאמת".
מתקפת סייבר על משרד ההגנה האוקראיני
אמש דיווחו הרשויות באוקראינה על מתקפת סייבר שבוצעה נגד משרד ההגנה האוקראיני ושני בנקים אוקראיניים. לדבריהן, המתקפה גרמה בין השאר לחסימת הגישה לאתר של משרד ההגנה. הדיווח הזה בא כשברקע החשש מפלישה צבאית של רוסיה לאוקראינה בצל העימות בין מוסקבה למערב. בשבועות האחרונים הועלתה האפשרות שפעולה רוסית נגד אוקראינה תכלול מתקפת סייבר, ולכן הדיווח על השיבושים אמש עורר עניין בעולם.
"המרכז האוקראיני לתקשורת אסטרטגית ולביטחון מידע", השייך למשרד התרבות של אוקראינה, פרסם הודעה על מתקפת הסייבר, ובה הוא נמנע מלציין מפורשות מי עומד לדעתו מאחורי המתקפה – אבל הפנה אצבע מאשימה לרוסיה: "אין לשלול את האפשרות שהתוקפן השתמש בשיטות של תרגילים קטנים מלוכלכים משום שתוכניות המתקפה (הנרחבות יותר שלו) אינן עובדות". אוקראינה האשימה בשבועות האחרונים כבר כמה פעמים את רוסיה במתקפות סייבר.
בהודעה שהופיעה אמש באתר האינטרנט של משרד ההגנה האוקראיני נכתב כי מתבצעות בו עבודות תחזוקה. בחשבון הטוויטר שלו צייץ המשרד כי נראה שהאתר שלו נמצא תחת מתקפת סייבר וכי הוא פועל להשיב את הגישה אליו. בנק אוקראיני בשם "אושדבנק" אישר כי נפל קורבן למתקפת סייבר, ומסר כי המתקפה גרמה להאטה בכמה מהמערכות שלו. לפי "המרכז לתקשורת אסטרטגית", משתמשים של בנק אחר, Privatbank, נתקלו בבעיות בכל הקשור לתשלומים באפליקציה של הבנק.
פורסם לראשונה: 22:59, 15.02.22