5 צפייה בגלריה
קשת בענן בשדות בית קמה
קשת בענן בשדות בית קמה
קשת בענן בשדות בית קמה
(צילום: הרצל יוסף)
כמויות הגשמים נמוכות משמעותית מהממוצע, מפלס הכינרת נשאר כמעט זהה מתחילת החורף, וגם בימים הקרובים לא צפוי גשם: זו תמונת המצב המדאיגה, לקראת סוף החודש שאמור להיות בימים כתיקונם החודש הגשום בשנה. היום (שישי) מזג האוויר צפוי להיות נעים מאוד ביום וקר בלילה. בשבת הטמפרטורות יירדו מעט, אבל מזג האוויר עדיין יהיה אביבי ביום - וביום ראשון צפויה שוב עלייה בטמפרטורות. זו התחזית המלאה של דני רופ.
השירות המטאורולוגי פרסם אתמול סקירה על כמויות הגשם המצטברות מתחילת העונה, שלפי הדיווח הן "נמוכות במידה משמעותית מהממוצע לתקופה המקבילה". לפי הסקירה, שפורסמה לאחר שחלפה כמחצית מעונת הגשם, "הדבר בולט במיוחד בצפון-מזרח הארץ - שם מגיעות הכמויות המצטברות לפחות ממחצית מהממוצע לתקופה המקבילה - ובמקומות מסוימים אף לכשליש בלבד".
בימים הקרובים, וייתכן שאף בשבוע הבא, לא צפוי גשם - כך שאחוז הגשם המצטבר ימשיך לרדת, ומידת החריגות בהשוואה לעבר תגדל.
ד"ר עמוס פורת מהשירות המטאורולוגי הסביר כי "יש סיכוי שיהיה שיפור של המצב הקיים, אך ישנה אפשרות שנסיים את עונת הגשמים בצורה ממש לא טובה. כמו שזה שנראה, אנחנו צועדים בבטחה לקראת שנה מעוטת גשמים. אני לא משתמש במילה 'בצורת', כי זה משהו שהמדינה מחליטה ויש לזה משמעויות כלכליות, אבל אנחנו יודעים על מה אנחנו מדברים".
בצפון-מזרח הארץ נחווית אחת מהשנים מעוטות הגשמים שהיו עד כה, אולם היא עדיין לא שוברת שיאים - והיו בעבר כמה שנים דומות. בכמה תחנות שנבדקו בגליל המרכזי והמזרחי ובעמק החולה, היו במשך 80 השנים האחרונות כארבע עד שבע שנים שבהן כמויות הגשם עד 20 בינואר היו בסדר גודל דומה או קטנות יותר. ברמת הגולן, שבה המדידות בתחנות הוותיקות החלו לפני כ-30 עד 45 שנים, זוהי מחצית העונה היבשה ביותר מתחילת המדידות.
5 צפייה בגלריה
גשם בתל אביב
גשם בתל אביב
גשם בתל אביב, דצמבר
(צילום: מוטי קמחי)
5 צפייה בגלריה
הצפות בראשון לציון
הצפות בראשון לציון
הצפות בראשון לציון. בחודש שעבר
(צילום: רם הדר)
ככל שמדרימים, וגם במערב הארץ, תמונת המצב פחות קיצונית - אף שמיעוט הגשמים עדיין ניכר. במישור החוף הצפוני והמרכזי ובהרי יהודה היו כ-10 עד 15 שנים שבהן מחצית העונה הייתה דומה או יבשה יותר. בדרום הארץ אף ירדו מתחילת העונה כמויות העולות על הממוצע לתקופה המקבילה.
יש לציין שהשנים שהיו דומות לשנה הנוכחית או יבשות יותר, הסתיימו כצפוי מתחת לממוצע - לעיתים במידה ניכרת. בדרך כלל החלק השני של העונה היה גשום יותר, והן הסתיימו בסדר גודל של 60% עד 75% מהממוצע. עם זאת, בשנים 1951-1950 וגם בשנים 1999-1998, היו שנות בצורות קשות שבהן ירדו כמויות של כ-50% פחות משקעים מהממוצע.
בכינרת מיעוט הגשמים נראה היטב. "אני לא זוכר בעשרות השנים האחרונות אירוע כזה שמתחילת החורף ועד היום המפלס עלה רק בסנטימטר וחצי", סיפר פיראס תלחמי, מנהל תחום כינרת ברשות המים.
5 צפייה בגלריה
אי בכנרת ליד קיבוץ מעגן
אי בכנרת ליד קיבוץ מעגן
האי בכינרת יחזור?
(צילום: EPA)
5 צפייה בגלריה
גרף שמראה את כמות הגשם שירדה השנה לעומת חורפים קודמים
גרף שמראה את כמות הגשם שירדה השנה לעומת חורפים קודמים
116 ס"מ בשנה, 1.5 ס"מ השנה: "חסר תקדים". נתוני רשות המים, שעובדו על ידי איגוד ערים כינרת
"זה חסר תקדים", הוא הוסיף. "בממוצע מפלס הכינרת עולה עד ל-20 בינואר בכ-60 ס"מ, בהנחת עבודה שמתחילת עונת החורף המפלס עולה בכשני ס"מ כל יממה, ושהחורף מתחיל רשמית בתחילת דצמבר. אבל עד היום הכינרת הוסיפה סנטימטר וחצי בלבד. זה נתון מטורף לגמרי שמעולם לא נתקלנו בו". עם זאת, תלחמי הוסיף בשורה חיובית: "לשמחתי, שמרנו את הרזרבות מהשנים הטובות. בזכות זה אנו מסתכלים על הקו האדום העליון ולא נמצאים בלחץ מהקו האדום התחתון".
את יו"ר איגוד ערים כינרת, עידן גרינבאום, המצב מדאיג. "לצערי, אחרי ארבע שנים של חורפים טובים וברוכים, השנה הגשם לא יורד ואין זרימה בנחלי הצפון לכינרת", אמר. "המשמעות של שנה שחונה כזו היא שנפתח את עונת הרחצה בפסח כשהמפלס נמצא ברמה נמוכה מאוד - ומצב הרוח שלנו בהתאם. כל הישיבות שקיימנו על פתיחת סכר דגניה נראות כמו חלום רחוק".
פורסם לראשונה: 22:57, 19.01.23